Wskaźnik wolumenu !!!

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Silezia

Re: Wskaźnik wolumenu !!!

Nieprzeczytany post autor: Silezia »

Za dużo czasu spędziłem by to wszystko ogarnąć nie mam zamiaru udowadniać Tobie ,że jesteś w błędzie. Mogę Cie jedynie nakierować na temat w dziale dla początkujących. Powyznaczaj ,,targi,, na wykresie i poobserwuj w tamtych miejscach wolumeny. Na tym zakończę polemikę.

edycja:
@raposo Wszystko masz na tacy. Nie moja wina ,ze nie chce Ci się czytać.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2015, 18:22 przez Silezia, łącznie zmieniany 1 raz.

JAREK67
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

Silezia pisze:@raposo Rozumiem dlaczego tak myślisz bo na pewno nie praktykujesz ale będę szczery większych bredni nie słyszałem. Sprawdź najpierw w praktyce a później się wypowiadaj. Temat jest dużo bardziej złożony niż się wszystkim wydaje... i nie dotyczy tylko wolumenu CME.

@JAREK67 pan G to pozera ...
Zależy mu tylko na sprzedaży tego softu i szkolenia jednak ten soft śmiga na zasadzie uwaga sarna i tak co chwile przez cały las....

Nie polecam.

No ale każdy rynek znajdzie swoich gości ,którzy dadzą się nabrać na pozory w garniturach ...
Miedzy bogiem a prawda wystarczy sam wolumen z odpowiednich instrumentów lub lvl wyzej to dobry feed + specjalistyczne oprogramowanie (nie mowie tu o clusterdelcie bo to takie przedszkole na początek ;) )
Glinickiego poznałem jakieś 9 lat temu i mam na jego temat swoje zdanie. Prowadzi biznes jak każdy inny. Nieważne, że teraz sprzedaje VSA. Wcześniej sprzedawał co innego.
Zgadzam się, że jego szkolenia, zwłaszcza webinary to świetnie spreparowane spotkania sprzedażowe. Nie zaliczam się do tych, którzy "łykają wszystko jak pelikan". Parę lat już się w tym światku obracam.
Do "specjalistycznego oprogramowania" dostępu nie mam i raczej nie będę miał. Sam sobie tworzę (w miarę własnych możliwości ) potrzebne mi narzędzia.
Jak dla mnie starczy.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Więc zmarnowaliśmy 10 minut naszego cennego życia i zaśmieciliśmy temat bezsensowną wymianą uwag. Nie podajesz żadnych konkretów, a ja na słowo nie wierzę. Więc po co w ogóle te odpowiedzi? ;) Równie dobrze można dać link do Google i powiedzieć "poszukaj sobie".

Ja też wiele czasu (będzie już z 9 lat mojego życia) poświęciłem na badanie rynku FX pod przeróżnym kątem ale mimo wszystko staram się dzielić swoją wiedzą i doświadczeniami, bo od tego jest forum. Na pewno nie wiem wszystkiego i mogę się mylić więc zawsze chętnie wymienię się uwagami i jeśli ktoś mnie przekona, że się mylę to jawnie przyznam mu rację. Ale jeśli ktoś ma inne zdanie i ogranicza się do rozmowy "jesteś gupi, a ja mam rację" to jaki w tym sens.

Dlatego szczerze wierzę, że jednak w niedalekiej przyszłości znajdziesz odrobinę wolnego czasu i dasz coś przydatnego od siebie innym użytkownikom. I nie piszę tego żeby Cię sprowokować - liczę, że faktycznie dowiemy się czegoś ciekawego.

Pozdrawiam i udanego weekendu.
edycja:
A czy to moja wina, że nie chce Ci się podać żadnych konkretów? Skoro piszesz, że się mylę to podaj jakiekolwiek argumenty. A jeśli Ci się nie chce to po co pisać cokolwiek?
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

JAREK67
Maniak
Maniak

Przyłączam się do raposo. Zanęciłeś silesia coś w dzienniku dla początkujących. Szczerze powiem nie czytałem tego do końca bo mnie znudziło to o"odkrywanie tajemnicy po kawałku"
Teraz też prezentujesz postawę "Wiem, ale nie powiem. A wy się nie znacie." Takie wpisy niczego nie wnoszą do dyskusji. Lepiej się wcale nie odzywać.

fx-emery92
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: fx-emery92 »

raposo pisze:Więc zmarnowaliśmy 10 minut naszego cennego życia i zaśmieciliśmy temat bezsensowną wymianą uwag. Nie podajesz żadnych konkretów, a ja na słowo nie wierzę. Więc po co w ogóle te odpowiedzi? ;) Równie dobrze można dać link do Google i powiedzieć "poszukaj sobie".

Ja też wiele czasu (będzie już z 9 lat mojego życia) poświęciłem na badanie rynku FX pod przeróżnym kątem ale mimo wszystko staram się dzielić swoją wiedzą i doświadczeniami, bo od tego jest forum. Na pewno nie wiem wszystkiego i mogę się mylić więc zawsze chętnie wymienię się uwagami i jeśli ktoś mnie przekona, że się mylę to jawnie przyznam mu rację. Ale jeśli ktoś ma inne zdanie i ogranicza się do rozmowy "jesteś gupi, a ja mam rację" to jaki w tym sens.

Dlatego szczerze wierzę, że jednak w niedalekiej przyszłości znajdziesz odrobinę wolnego czasu i dasz coś przydatnego od siebie innym użytkownikom. I nie piszę tego żeby Cię sprowokować - liczę, że faktycznie dowiemy się czegoś ciekawego.

Pozdrawiam i udanego weekendu.
edycja:
A czy to moja wina, że nie chce Ci się podać żadnych konkretów? Skoro piszesz, że się mylę to podaj jakiekolwiek argumenty. A jeśli Ci się nie chce to po co pisać cokolwiek?
Powiem tak, chcesz dowodów? Najpierw sam daj przykład i udowodnij że coś nie działa.
Ja mam twarde fundamenty i dowody dla których uważam że to działa (wolumen z CME jest okej), Ty rozpocząłeś tą dyskusje więc proszę o jakieś konkrety. Co mam Ci pokazać? jak poprawnie odczytywać raporty, jak czytać clastry i vsa?
Skoro twierdzisz że coś nie działa to udowodnij, co konkretnie i proszę o przykłady, bo inaczej szkoda naszego czasu.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

fx-emery92
Ależ ja nie żądam żadnych dowodów. Chcę przede wszystkim merytorycznej dyskusji. Tymczasem kiedy wyrażam swoje zdanie pisząc o faktach powołując się na raport BIS i samą strukturę rynku Forex słyszę tylko "nie masz racji, piszesz bzdury". Skoro uważacie, że piszę bzdury to Wy powinniście teraz dać chociaż odrobinę merytoryki od siebie. Przecież tu nie chodzi o to żeby ktoś z nas "wygrał" więc proszę nie wprowadzaj atmosfery walki jak na sali rozpraw, bo zaraz zacznie się rozmowa typu "pokaż wyciągi z konta", "wyciągi spreparowane, pokaż PITa", itd. Milion podobnych dyskusji na tym forum kończyło się w tak durny sposób.

Moje zdanie na temat wolumenu CME z zastosowaniem na FX wyraziłem już wcześniej - oczywiście mogę powtórzyć jeśli to w czymkolwiek pomoże (nie przypominam sobie żebym odnosił się do samej techniki VSA czy clastrów). Masz inne zdanie? Okej, powiedz jak ono wygląda i dlaczego się mylę. Im więcej dasz od siebie swojej wiedzy, tym więcej pożytku z Ciebie dla tego forum. To chyba lepsze niż naskakiwanie na siebie, nawet jeśli komuś bardzo przeszkadza to, że ktoś ma inne zdanie, no nie? ;)

edit:
Silesia,
zrozum w końcu, że tu nikt nie chce od Ciebie wyciągać Twojego magicznego systemu. Nie chce też zaglądać na Twoje konto bankowe czy nawet forexowe. A już na pewno płakać mi się nie chce :D. Po prostu pisz na temat i z jakąś wartością dodaną. A jak nie to przyjdzie zły mod i wychlasta off-topic :twisted:
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Silezia

Nieprzeczytany post autor: Silezia »

Jarku nie mów mi co mi wolno a co nie. Totalna ignorancja płynie z waszej strony dostajecie coś za darmo wystarczyło się schylić po to trochę, popatrzeć, udzielić się w ćwiczeniu. No ale lepiej płakać ,ze ktoś nie daje gotowców :)
Szukajcie a znajdziecie. Posty. Ten temat. Ćwiczenie. Jak nie potraficie tego zrobić to sugeruje zmienić zawód...

fx-emery92
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: fx-emery92 »

Rynek CME to 2-3%? Okej zgoda.
Teraz podstawy:
Kto stanowi większość na CME? tłum, banki, fundusze? W jaki sposób poszczególne grupy ładują swoje pozycje w rynek?
Czy ludzie lubią tracić kasę? raczej nie
Czemu największe wolumeny są praktycznie zawsze precyzyjnie rozkładane w dołkach lub szczytach, bardzo często dużymi paczkami i co z tego wynika?
Kiedy po wolumenie widać że rynek jest silny? Kiedy widać że rynek nie jest gotowy spadać lub rosnąć?
Czemu najmocniejsze poziomy opcyjne odwracają rynek? też są realizowane poprzez kontakty. Czemu się tak dzieje że rynek odwraca się w górę poprzez realizacje dużej ilości opcji put ?
Jeśli znajdziecie odpowiedzi na powyższe pytania przejdziemy dalej, na razie proponuje podyskutować na powyższe tematy. To przesądzi lub choć trochę przybliży nas do tego kto ma racje..
Edit: Jeszcze jedno ważne pytanie:
Czy da się rozpoznać jakie zlecenia weszły lub wchodzą na rynek, czy są to buy limity, stopy etc?
Ostatnio zmieniony 13 lut 2015, 19:59 przez fx-emery92, łącznie zmieniany 3 razy.

JAREK67
Maniak
Maniak

Silezia pisze:Jarku nie mów mi co mi wolno a co nie. Totalna ignorancja płynie z waszej strony dostajecie coś za darmo wystarczyło się schylić po to trochę, popatrzeć, udzielić się w ćwiczeniu. No ale lepiej płakać ,ze ktoś nie daje gotowców :)
Szukajcie a znajdziecie. Posty. Ten temat. Ćwiczenie. Jak nie potraficie tego zrobić to sugeruje zmienić zawód...
Niczego tobie nie zakazywałem!!
I nie schlebiaj już tak sobie. Nie mam zamiaru podążać śladem twoich postów.
Jeśli będziesz miał coś co mnie interesuje, do przekazania na forum to chętnie się zapoznam.
Jeśli.

ForexMafiaKartel
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ForexMafiaKartel »

Nie trzeba znac 100%, wystarczy jeden bank i dostep do zlecen miedzybankowych. To zwykla wymiana walut i patrzac tylko na to nie wiesz czy kurs pojdzie w gore czy w dol ale łącząc to z AT hula jak ta lala, gdy wchodzą zlecenia na ponad miliard, wiedz ze cos sie dzieje ;)

co do samego wolumenu to system jak kazdy inny, patrzac na wykresie w lewo mozna dostrzec reakcje rynku, ale to samo ma miejsce patrzac na swiece, SR, LT. Patrzac w lewo znajdziemy 50% udanych i tyle samo chybionych. W kazdym razie predzej czy pozniej bankrupt ;)
Obrazek

W ciągu 5 lat straciłem na Forexie 30 tysięcy (xtb,admiral,armada,tms,alior,bossa), a Ty?

Skończyłem z forexem real dnia 13 marca 2015.

ODPOWIEDZ