Własne EA, czyli poszukiwanie Złotego Grala
budowanie pozycji z kilku wejść i zamykane, jak komplet ma zysk?
No własnie od kilku tygodni o takim czymś myślałem. Np Cwaniak rozpoczyna czasem pozycje w nie najlepszym miejscu. Potem na ekg i wskaźnikach widać, że nie idzie główką do przodu. Wtedy przydał by sie kawałek kodu, zeby sprawdzał czy pozycja (lub komplet powiązanych) jest zyskowna w wypadku pojawienia się warunków zadanych dla zlecenia odwrotnego. Zamknięcie nudnej pozycji, często pozwala znaleźć lepszy setup, wykluczyć w takim wypadku TP i SL i kazać zamknąć. A poniewaz sa warunki do zajęcia pozycji odwrotnej po zamknięciu tego to się otworzą odwrotne.
No własnie od kilku tygodni o takim czymś myślałem. Np Cwaniak rozpoczyna czasem pozycje w nie najlepszym miejscu. Potem na ekg i wskaźnikach widać, że nie idzie główką do przodu. Wtedy przydał by sie kawałek kodu, zeby sprawdzał czy pozycja (lub komplet powiązanych) jest zyskowna w wypadku pojawienia się warunków zadanych dla zlecenia odwrotnego. Zamknięcie nudnej pozycji, często pozwala znaleźć lepszy setup, wykluczyć w takim wypadku TP i SL i kazać zamknąć. A poniewaz sa warunki do zajęcia pozycji odwrotnej po zamknięciu tego to się otworzą odwrotne.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.
W tym gridzie to podstawa.
Budowanie pozycji = uśrednianie ceny i przybliżanie celu mierzonego w pipsach do tej średniej ceny poprzez narzucony zysk w walucie. Powiedzmy cel masz $30, lot dla jednego wejścia 0.1, jedno wejście daje TP=30 pips, dwa wejścia - 15 pips, trzy... Zysk/x inaczej mówiąc.
To jest całkiem linowa pozycja. T.j. każde kolejne wejście jest tej samej wielkości.
Co nie znaczy, że tylko tak można
Budowanie pozycji = uśrednianie ceny i przybliżanie celu mierzonego w pipsach do tej średniej ceny poprzez narzucony zysk w walucie. Powiedzmy cel masz $30, lot dla jednego wejścia 0.1, jedno wejście daje TP=30 pips, dwa wejścia - 15 pips, trzy... Zysk/x inaczej mówiąc.
To jest całkiem linowa pozycja. T.j. każde kolejne wejście jest tej samej wielkości.
Co nie znaczy, że tylko tak można

Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
Ja kombinuję podobnie. Jak tu pozbywać się balastu, który ciąży całemu rachunkowi i jednocześnie uniemożliwia wykorzystanie nadchodzących bardziej obiecujących setupów. Próbowałem coś z hedżującymi oczekującymi, ale bez rewelacji.mike_05 pisze: zeby sprawdzał czy pozycja (lub komplet powiązanych) jest zyskowna w wypadku pojawienia się warunków zadanych dla zlecenia odwrotnego. Zamknięcie nudnej pozycji, często pozwala znaleźć lepszy setup, wykluczyć w takim wypadku TP i SL i kazać zamknąć.
Wierzysz w równoległe wszechświaty i zaginanie czasoprzestrzeni?259 pisze:Jak patrzysz na wykres zawsze widać jak byk co jest gdzie i co powinno się zrobić i kiedy. Sęk w tym, że patrzysz na przeszłość która jest znana. Ale w momencie kiedy się to rozwija jest już zupełnie inaczej.

A tak na poważnie to ja już nie wiem co pisać, bo Twoje spostrzeżenia tak trafiają w sedno, że aż mi wstyd

Czy mql pozwala wywołać jednorazowo skrypt istniejący np. clossall czy closbymagic czy closebyticket? Obserwujac wczoraj japończyka miałem taką sytuację, że up doszedł do poziomu, gdzie zabrakło 14 punktów do TP. Jednocześnie miałem zapuszczony W%R(288) czyli w zasadzie dzienny zakres słupków na 5M. Mimo nieznacznych korekt po max, wartość jego nie schodziła poniżej 20 przez długi czas. Pomyślałem właśnie o takim rozwiązaniu, żeby wywołać skrypt zamykajacy setup, kiedy %R zejdzie niżej np. 20. To dla longów oczywiście analogicznie 80 dla short.JAREK67 pisze:Ja kombinuję podobnie. Jak tu pozbywać się balastu, który ciąży całemu rachunkowi i jednocześnie uniemożliwia wykorzystanie nadchodzących bardziej obiecujących setupów. Próbowałem coś z hedżującymi oczekującymi, ale bez rewelacji.mike_05 pisze: zeby sprawdzał czy pozycja (lub komplet powiązanych) jest zyskowna w wypadku pojawienia się warunków zadanych dla zlecenia odwrotnego. Zamknięcie nudnej pozycji, często pozwala znaleźć lepszy setup, wykluczyć w takim wypadku TP i SL i kazać zamknąć.
Tak wprost to nie.
A tak na około to straszne zawracanie głowy: możesz wywołać następną postać terminalu z parametrem... trochę gimnastyki z dll'ami i brak pewności czy w następnej wersji MT4 będzie to działać bo trzeba obchodzić sprawdzian CRC aplikacji. No i kontrolować pracę obu postaci. Żeby np. ta druga nie miała uruchomionego tego samego EA (najlepiej inny profil) albo żeby jej obecność nie nadpisała istotnych ustawień... albo co będzie jak się wywali czy zamrozi...
Poza tym to trochę trwa.
Już prościej jest zintegrować skrypt z EA.
Chyba, że ktoś zna jakąś inną sztuczkę.
Dodano po 43 minutach:
Z tego co wiem, najlepsze metody są proste (te manualne), a wspólnym ich mianownikiem jest dopasowanie się do rynku. Takie ogólne dopasowanie, bez przesadzania z detalami. Coś jak: dzisiaj pada, biorę parasol. Albo: zima - nie ma co latać w krótkich spodenkach
A tak na około to straszne zawracanie głowy: możesz wywołać następną postać terminalu z parametrem... trochę gimnastyki z dll'ami i brak pewności czy w następnej wersji MT4 będzie to działać bo trzeba obchodzić sprawdzian CRC aplikacji. No i kontrolować pracę obu postaci. Żeby np. ta druga nie miała uruchomionego tego samego EA (najlepiej inny profil) albo żeby jej obecność nie nadpisała istotnych ustawień... albo co będzie jak się wywali czy zamrozi...
Poza tym to trochę trwa.
Już prościej jest zintegrować skrypt z EA.
Chyba, że ktoś zna jakąś inną sztuczkę.
Dodano po 43 minutach:
Ee nie ma czego się wstydzić. Dobrze, że poruszyłeś ten temat i został on trochę odświerzony dla przypomnienia.luki791 pisze:Wierzysz w równoległe wszechświaty i zaginanie czasoprzestrzeni?259 pisze:Jak patrzysz na wykres zawsze widać jak byk co jest gdzie i co powinno się zrobić i kiedy. Sęk w tym, że patrzysz na przeszłość która jest znana. Ale w momencie kiedy się to rozwija jest już zupełnie inaczej.![]()
A tak na poważnie to ja już nie wiem co pisać, bo Twoje spostrzeżenia tak trafiają w sedno, że aż mi wstyd
Z tego co wiem, najlepsze metody są proste (te manualne), a wspólnym ich mianownikiem jest dopasowanie się do rynku. Takie ogólne dopasowanie, bez przesadzania z detalami. Coś jak: dzisiaj pada, biorę parasol. Albo: zima - nie ma co latać w krótkich spodenkach

Wersja 3.2.
Kolejne zmiany w dzziałaniu. Najważniejsze - kontrola i sprawdzanie, czy zlecenie faktycznie sie otwarło.
Zmiany wprowadzone przez 259.
Miejsce na wprowadzenie warunków otwarcia nadal puste.
Ktoś chętny do testowania ?
Kolejne zmiany w dzziałaniu. Najważniejsze - kontrola i sprawdzanie, czy zlecenie faktycznie sie otwarło.
Zmiany wprowadzone przez 259.
Miejsce na wprowadzenie warunków otwarcia nadal puste.
Ktoś chętny do testowania ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Solą życia jest kasa.
Ale nadal tylko tester - ta kontrola to dopiero wstęp. W testerze będzie działać.
W realu będzie wymagać rozbudowania aby upewnić się, że zlecenie na pewno zostało zrealizowane lub odrzucone.
Kiedyś np. bucketshop robił mi taki numer, że dawał mi ticket ale zlecenia nie było w puli. Po 2 minutach robił mi za to requote dla tego zlecenia.
Plus mnóstwo takich drobiazgów jak kontrola spread, STOPLEVEL, wymagań marginu i innych sztuczek jakie brokerzy mają w swoich automatach.
Dodano po 18 minutach:
Ale z drugiej strony umówmy się - z Gralem czy bez, trzeba mieć konto u porządnego brokera. Jest sporo brokerów którzy nie robią takich rzeczy.
Nie ma co równać do najgorszego bo wyjdzie koszmarek.
Jak z samochodem - jeździ niby wszędzie, ale jest jakaś granica najniższej jakości drogi po której może jeździć.
W realu będzie wymagać rozbudowania aby upewnić się, że zlecenie na pewno zostało zrealizowane lub odrzucone.
Kiedyś np. bucketshop robił mi taki numer, że dawał mi ticket ale zlecenia nie było w puli. Po 2 minutach robił mi za to requote dla tego zlecenia.
Plus mnóstwo takich drobiazgów jak kontrola spread, STOPLEVEL, wymagań marginu i innych sztuczek jakie brokerzy mają w swoich automatach.
Dodano po 18 minutach:
Ale z drugiej strony umówmy się - z Gralem czy bez, trzeba mieć konto u porządnego brokera. Jest sporo brokerów którzy nie robią takich rzeczy.
Nie ma co równać do najgorszego bo wyjdzie koszmarek.
Jak z samochodem - jeździ niby wszędzie, ale jest jakaś granica najniższej jakości drogi po której może jeździć.
personov,
spróbuj tego
jako samodzielnego EA i potem wstaw do swojego EA i opowiesz co sie dzieje.
spróbuj tego
jako samodzielnego EA i potem wstaw do swojego EA i opowiesz co sie dzieje.
Kod: Zaznacz cały
int init()
{
return(0);
}
int deinit()
{
return(0);
}
int start()
{
int total = OrdersTotal();
if (OrdersTotal() < 5) // I wont open more than 4 trade per time.
if(Hour() > 1 && Hour() < 24) //Will trade during volatile times when people are usually awake
if ( ( (iMA(NULL,15,3,0,MODE_EMA,PRICE_MEDIAN,0)) < (iMA(NULL,15,34,0,MODE_EMA,PRICE_MEDIAN,0)))
&& (iSAR(NULL, 15, 0.02, 0.2, 0) > High[0])
&& iBearsPower(NULL,15,13,PRICE_CLOSE,0) < 0
&& iBearsPower(NULL,15,13,PRICE_CLOSE,0) > iBearsPower(NULL,15,13,PRICE_CLOSE,1)))
OrderSend(Symbol(),OP_SELL,0.1,Bid,10,Bid+400*Point,Bid-2000*Point,"Open a Sell Order",16384,0,Red); // Risk/Reward sucks here..
if (OrdersTotal() < 5) // I wont open more than 1 trade per time.
if(Hour() > 1 && Hour() < 24) //Will trade during volatile times when people are usually awake
if ( ( (iMA(NULL,15,3,0,MODE_EMA,PRICE_MEDIAN,0)) > (iMA(NULL,15,34,0,MODE_EMA,PRICE_MEDIAN,0)))
&& (iSAR(NULL, 15, 0.02, 0.2, 0) < Low[0])
&&( iBullsPower(NULL,15,13,PRICE_CLOSE,0) > 0
&& iBullsPower(NULL,15,13,PRICE_CLOSE,0) < iBullsPower(NULL,15,13,PRICE_CLOSE,1)))
OrderSend(Symbol(),OP_BUY,0.1,Ask,10,Ask-2000*Point,Ask+400*Point,"Open a Buy Order",16384,0,Green);// Risk/Reward sucks here..
}