Własne EA, czyli poszukiwanie Złotego Grala

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy wierzysz w istnienie EA, które regularnie zarabia ?

Tak
246
50%
Nie
100
20%
Tak, ale trzeba je nieustannie modyfikować
146
30%

Liczba głosów: 492

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Hej, powoli!

Po pierwsze - to było całe wieki temu - pracowałem w dealing roomie ale byłem wtedy gówniarzem i niewiele mnie to wtedy interesowało. Teraz żałuję :-|

Po drugie, jeden rzut oka na wykres EA Tymka daje odpowiedź na większość twoich pytań :)

Po trzecie: co to jest piramidowanie? Bo ja sie już w tym wszystkim zgubiłem.

Ja nie wiem czy ja piramiduję, czy buduję zamki na piasku.
Ja sobie wchodzę trochę tu, trochę tam (nie przypadkowo, jest w tym pewna logika), i traktuję całośc jako pozycję, a nie pojedyńcze zlecenie.
Mogę sobie dodać, mogę sobie część zamknąć, patrzę na zysk na całości i gdzie moge z tym dojechać żeby wyskoczyć. Jak mam na to czas. Jak nie - liczę sobię ile mogę zarobić na pozycji w danych warunkach i z tego wychodzi mi TP jako cena wyjścia. Jak się uda to ok. Jak nie to hedge. Ja nie mam sztywnego SL czy TP dla pojedyńczej transakcji.
Nie wiem jak to kto zamierza nazwać, ale dla mnie to działa.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
batman
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: batman »

Sorry, bo to ja zapytalem o to piramidowanie (bo kiedys cos takiego przeczytalem i niedawno sie nad tym zastanawialem i tak mi sie skojarzylo). I mam wrazenie, ze jakies nieporozumienie z tego wyniklo, co nie bylo moim celem.
259 pisze:Po drugie, jeden rzut oka na wykres EA Tymka daje odpowiedź na większość twoich pytań Smile
A mozesz napisac dla mnie zoltodzioba co z tego wykresu wg Ciebie wynika?

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

259 pisze:Hej, powoli!

Po pierwsze - to było całe wieki temu - pracowałem w dealing roomie ale byłem wtedy gówniarzem i niewiele mnie to wtedy interesowało. Teraz żałuję :-|

Ja nie wiem czy ja piramiduję, czy buduję zamki na piasku.
Ja sobie wchodzę trochę tu, trochę tam (nie przypadkowo, jest w tym pewna logika), i traktuję całość jako pozycję, a nie pojedyńcze zlecenie..
rasowe podejście, tak kiedyś pejsy mnie przeczołgali, że jestem nerwus i niepotrzebnie przejmuje się duperelami na wykresie. Liczy sie globalne zamknięcie na daytrading i tyle.
DAYTRADER
powodzenia, kilometrow pips wam zycze

259
Maniak
Maniak

batman pisze:Sorry, bo to ja zapytalem o to piramidowanie (bo kiedys cos takiego przeczytalem i niedawno sie nad tym zastanawialem i tak mi sie skojarzylo). I mam wrazenie, ze jakies nieporozumienie z tego wyniklo, co nie bylo moim celem.
259 pisze:Po drugie, jeden rzut oka na wykres EA Tymka daje odpowiedź na większość twoich pytań Smile
A mozesz napisac dla mnie zoltodzioba co z tego wykresu wg Ciebie wynika?
Wiesz, przez większość stron tego wątku wszyscy podziwiają EA Tymka i zastanawiają się jak on to zrobił. I o dziwo, na ostatnich kilku stronach on to wyjaśnił. W pewen specyficzny, właściwy sobie sposób.
Ja nie podejmuję się wyjaśniania wyjaśnienia :-)
A tym bardziej komentowania.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
batman
Gaduła
Gaduła

Oki - moze kiedys sie nad tym glebiej zastanowie i zrozumiem ;)

259
Maniak
Maniak

Proszę zrozum - nie czuję się upoważniony do wyjaśniania czyjegoś systemu.

Mogę Ci dać taką podpowiedź: jakiś czas temu wspominiałeś coś o piramidowaniu, Tymek Ci na to odpowiedział ze dwie strony temu i już ta pierwsza odpowiedź była wyczerpująca. Ona również odpowiada na twoje pytania zadane na tej stronie.
Potem doszliśmy jeszcze do opcji itd. Jeszcze więcej podpowiedzi :)

A teraz, mając to wszystko na uwadze, zobacz jak wygląda wykres EA Tymka i spróbuj odpowiedzieć sobie na swoje pytania ;-)

Zadałeś też kilka bardziej szczegółowych pytań - bardzo dobrze, że je zadałeś ale albo Tymek Ci na nie odpowie, albo nie. Jego zbójeckie prawo.

Gdybym wiedział jak to zrobić w takich szczegółach może bym się pokusił na odpowiedż. Ale sam też błądzę i niestety w wyniku niedouczenia sam muszę na piechotę wymyślać ponownie koło.

Awatar użytkownika
batman
Gaduła
Gaduła

259 pisze:Proszę zrozum - nie czuję się upoważniony do wyjaśniania czyjegoś systemu.
Luuuuz - wcale tego nie oczekuje (myslalem, ze z tym wykresem to cos "oczywistego" - jak np. zaleznosc lotow od majatku w EA kolegi swizza - ale na ten moment widocznie moja wiedza (np nie wiem co to sa opcje) jest jeszcze zbyt mala, zebym pojal o co chodzi - kiedys moze zrozumiem - i wszystko jest ok.). Naprawde nie masz sie z czego tlumaczyc.

259 pisze: Zadałeś też kilka bardziej szczegółowych pytań - bardzo dobrze, że je zadałeś ale albo Tymek Ci na nie odpowie, albo nie. Jego zbójeckie prawo.
To inni zadawali, nie ja - ale to nie wazne ;)
Pozdrawiam

259
Maniak
Maniak

Sorry batman - to był reptile. Mea culpa.

reptile - odpowiedzi na część twoich pytań są w tym wątku :)

Szczegóły to inna sprawa,
Nie miałem do czynienia z MT5 (i z tego co widzę nie chcę mieć) - z tego co wiem wbudowali tam FIFO? Jeżeli tak to moja metoda działałaby słabiej - w moim przypadku ma znaczenie co zamykam w jakiej kolejności, i kolejnośc ta jest zmienna w zależności od okoliczności.
Mogę ją uprościć do FIFO ale wtedy zyskowność spada coś ok 20-30%. Czyli zamiast jakieś 22% miesięcznie wychodzi z 15-17%.
Hej - to przykład, wcale nie twierdzę, że mam 22% miesiąc w miesiąc.
Co nie znaczy, że nie można tak mieć...

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

259 pisze:Nie miałem do czynienia z MT5 (i z tego co widzę nie chcę mieć) - z tego co wiem wbudowali tam FIFO?
Nooo jest fifo.. a skoro wiesz. i widziales jak to dziala to, moze odpowiesz jak dealer w banku ma budowac pozycje i na jakich instrumentach i jak liczy sie ten bonus od zysku. :)
259 pisze:Mogę ją uprościć do FIFO ale wtedy zyskowność spada coś ok 20-30%. Czyli zamiast jakieś 22% miesięcznie wychodzi z 15-17%.
Fifo uniemozliwi ci wlasciwie tylko hedge bo zarzadzanie ryzykiem zostaje takie samo tylko sie troche komplikuje technicznie.
259 pisze:Po pierwsze - to było całe wieki temu - pracowałem w dealing roomie ale byłem wtedy gówniarzem i niewiele mnie to wtedy interesowało.
Gdzie to brali ta niecala dekade temu takich gowniarzy ? :lol:
Cos scieme jak sie to mowi... puszczasz wg mnie :D

Wracam do robienia tego GRRRRRALA.. bo ..
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

259
Maniak
Maniak

reptile - nie rozumiem co się czepiasz?
1993 rok, Bank Handlowy. Miałem wtedy 23 lata. Coś nie tak?
Mam ci podać nazwisko dyrektorki czy faceta z którym rozliczałem certyfikaty? Albo świadectwo pracy - wciąż je mam, było potrzebne do ZUS...
Bonus to liczył nie dealer tylko dyrekcja mu przyznawała według swoich kryteriów. Dealer starał się zarobić kasę aby dostać ten bonus. Inaczej by się nie starał - za duże ryzyko, żeby starać się bez zasadniczego bodźca ;-)

Nie powiem ci jak oni to teraz robią. I nie powiem ci dokładnie jak to robili - już wyjaśniłem dlaczego. Zresztą nie ma to znaczenia jako oni to robili/robią bo i tak nie mam dostępu do takich narzędzi jakie oni mają do dyspozycji. Choćby terminal Reuters'a ze wszystkimi stopami na ekranie...
Ja robię to po swojemu i może nie jest to idealne/optymalne, ale dla mnie działa i to dla mnie się liczy najbardziej.

Jak ci się to nie podoba to przykro mi bardzo - świat nie zawsze jest taki jaki chcielibyśmy aby był. Ja go dla ciebie nie będę kolorował.

Mogę ci tylko pokazać takie coś - możesz to sobie obśmiać, mam to gdzieś:

Dodano po 47 minutach:
To miało być poniżej tych załączników - przypomniała mi się pewna książka:

"With my systems we will be building and averaging into our positions. That means we will be starting off with predetermined amounts and add as support or resistance is broken. I have other systems where I start off small and add larger amounts as the market moves against me. Yes, I expect the market to move against me but I am not adding to an out of the money position"
(...)
"Ron was into the DEM/JPY pair (Deutsche Mark/Yen cross which no longer exists with the launch of the Euro). He had built this position over the course of 2 months and was in the money. He was up over 350% and was very close to hitting his profit target for the year".
- ex bank dealer.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ