rayzeel pisze:Green7, jakie prędkości udaje Ci się osiągnąć ? Czy korzystasz z GA, czy też innego algorytmu do wyboru optymalnego rozwiązania ?
Co do prędkości - w sumie nie mierzyłem. Ale o niebo szybciej niż w mt4. Być może też dlatego, że ilość ticków nie zależy u mnie od volumenu jak w mt4 (nie ma to sensu skoro działa się na danych tickowych z Dukasa)
Do GA nie doszedłem - na razie robiłem optymalizację "brute force". Czyli przeliczało mi w zadanym zakresie wszystkie parametry. Na razie dla moich potrzeb wystarczało - czas symulacji był znośny.
Co do GA to myślałem o użyciu jakiś gotowych bibliotek. Jest kilka w tym takie, które umożliwiają przetwarzanie rozproszone - a dobrze byłoby wykorzystać moc wielu rdzeni/komputerów.
rayzeel pisze:To i tak jest na razie wszystko w planach i tak jak green7 napisał, jest dużo problemów do rozwiązania i bardzo dużo dróg którymi można pójść. Pewnie jak zaczął bym to tworzyć jeszcze raz to inaczej bym się do tego zabrał,
Mam to samo - też bym wiele rzeczy zmienił - w sumie to najchętniej napisałbym całość od nowa i pewnie tak zrobię bo paru rzeczy, które okazały się konieczne nie przewidziałem. Na razie jednak robię coś innego - można powiedzieć, że moduł egzekucji strategii na rynku realnym - i już widzę, że to też zmieni ciut sposób obsługi strategii.
Mam też dylemat w jakim języku tworzyć takie rzeczy .... - aktualnie mam to w Delphi co zaczyna być ograniczeniem. Java jest jak dla mnie ciut prymitywna (brak np. properitesów) - choć jest w niej sporo kodów dotyczących tradingu. W C++ problematyczne jest tworzenie GUI czy wizualizacja.... pewnie zostanie C# ....
Dodano po 8 godzinach 11 minutach:
Rayzeel: apropo tego o co pytałeś na ff.
Co zrobić jeśli na tym samym słupku wypada TP i SL. Pisząc tester sprawdzałem jego wyniki z Open Quantem. Tam jest inna filozofia niż w mt4 i inaczej obsługuje się zlecenia - nie ma TP i SL tylko zlecenia limit. W momencie jeśli jedno z nich wejdzie (np. TP) anuluje się drugie. No i porównując wyniki mojego testera z OQ wyszło na to, że dość specyficznie obsługuje on taką sytuację gdy oba zlecenia (TP i SL) wypadają na tym samym słupku.
Wtedy realizowane jest to zlecenie, które zostało wysłane jako pierwsze.
Jeśli więc testujesz strategie, która najpierw ustawia TP a potem SL to możesz otrzymać całkiem inne wyniki niż jeśli zrobiłbyś to w odwrotnej kolejności
Sprawdzałem też jak to jest w mt4 - było lepiej ale kurde już nie pamiętam szczegółów.....