Wielki Wybuch

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Re: Wielki Wybuch

Nieprzeczytany post autor: highend »

slo pisze: Wydaje mi się że na eurcad zaliczysz wpadkę. Kurs zmierza ku 1.5 stop 1.3295
Mówisz? Kurde zatem upiekło mi się :d SL jest ustawiony jako TS.
ponieważ nadal nie mam OCT - a ten co testowałem od Andrzeja Pierza strasznie mi zamulił platformę. Chyba, że coś źle instalowałem bo problemy miałem.... TS ustawiony jest z MT4 (a więc kijowy) co 140 punktów (duży spread w XM).

zapewne przez ten SL-TS to cena mi nie doleci do TP.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

i jeszcze zerkam na CAC40
no cóż - cena tak jak pisałem - chce do F161 dojść ,a może i F100.

Dopiero wyjście _nad_ fibo zero zaneguje układ.
Temu też wolę rysować na większych TF.... No ale zobaczymy co tam zrobią.

Mpapiez

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

Powiem ci highend, że troszke sceptycznie do tego twojego fibo byłem ustawiony, ale cholera jasna coś mnie zaczyna gryźć.

Przeciągnałem sobie dziś fibo na M15 po świeczce na podstawie której zająlem pozycje.
Co ciekawe fibo 423,6 wskazało okolice daily high gdzie stawiałbym dziś max TP.
W tych rejonach też mi wychodziła moja poranna linia Reakcji.

Nie powiem bo, bardziej odpowiada mi rejon 261,8 - tak na oko z mojego doświadczenia i potem się cofnąłem w lewo na wykresie na swoje historyczne wejścia, wychodzi na to, że okolice 261,8 to całkiem optymalne rejony do wyznaczania łapania swingu na DT.

Nie powiem po wychodzi na to, że tak wyznaczane fibo na M15 może faktycznie pomóc wyznaczać zasięgi i miałbym niezły problem z głowy, ponieważ moje wejścia z reguły są OK, tylko nie zawsze wiem kiedy optymalnie wyjść :)...

Nigdy nie używałem fibo książkowo, bo te książkowe rejony często były manipulowane, ale zdaje się że wyznaczane w ten sposób tylko jako narzędzie do wyznaczania sobie TP być może mają sens.

Pomijam już fakt, że interwał na M15 na pewno jest obarczony mniejszył błędem niż wyższe interwały.

Nic teraz musze wyskoczyć z biura, jak wróce to zobaczymy co ten edek pokazał.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

:)
CAC40 jednak to nie był chyba szczytek, więc rozważania do kosza.
Choć F0 jeszcze nie wybił na UP, ale raczej to zrobi.
Lepiej szukać dołka i wyznaczać zasięg z trendem.

co do tego gdzie wchodzić w pozycję, można się posiłkować kilkoma czynnikami:
- średnimi i pivotami zgodnie z systemem Niemiaszka (polecam)
- fibem po mojemu wyznaczonym od dołka/szczytu wedle odbicia od F61 lub F161 (ciasny SL wtedy), idealnie od F100 - ale to ciężko tak w praktyce ;)

Ale i tak lepiej mi to działa na wyjścia i.. bardzo dobrze :)

zatem odwracamy CAC na L od aktualnej świecy-dołka na M15 i mamy tak - fibo zawieszone na jednej świecy (trendowej :)) - widać której? :) I potem widać, że nastąpił jej retest, a wcześniej pomacane było F161? Takie coś występuje prawie za każdym razem (najpierw wyskok na f161, potem retest f100).

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Indeksy "smierdza na kilometr". Spadkami.
Choc to nieprawdopodobne ale tak wyglada.
cac na podwojny szczyt i jednak to co bylo narysowane wczesniej. Widac jak sie mozna zamotac.

Mpapiez

Hmmm no i powoli się potwierdza :564: ...
Jako że narazie wstrzymałem się ze swoim dzienniczkiem, to jak się nie pogniewasz highend to powrzucam to parę moich wejść. To oczywiście jest Demo, bo robię znów testy. Po prostu będę sprawdzał jak takie malowanie fibo się będzie sprawdzać do wyznaczania TP.

Tak jak napisałem wcześniej, z "back-testu" z moich starych wejść, wyszło mi, że jak by malować fibo po wybranej świeczce "sygnalizacyjnej" to poziom 261.8 to fajne miejsce do brania TP jeżeli chodzi o DT.

Dałem TP co prawda na kolejny poziom fibo wyżej - ale tak jak mówie to był teścik.
Jeżeli chodzi o sygnały wejścia, to nie będę swojego stylu gry zmieniać, bo za bardzo już opatrzony jestem na moje średnie i tzw. okrągłe poziomy oraz linie reakcji).
System niemiaszka jest klarowny, ale że ja się bawie na edku tylko (bezpieczniej), to jego system generuje zbyt mało sygnałów w ciągu dnia :).

Zauważcie, że jak bym wział TP na 261.8, to potem mógłbym robić reloada na cofce i wyznaczyć kolejny poziom 261.8 do brania TP.

No ok, muszę przyznać że coś mnie w końcu zainteresowało w tych journalach na poważnie :)...
To rozwiązanie jeżeli mi się sprawdzi, to chętnie zaimplementuje w moim systemie i być może w końcu skończe swoje puzzle.

Osobiście poziomy fibonnaciego faktycznie występują wszędzie w naturze, cięzko zaprzeczyć, natomiast na rynku w sposób klasyczny fibo przestałem używać, bo widziałem jak często te poziomy były manipulowane na rzecz tego że, bankstera lubi tam wycinać początkujących. Może tak nietypowo używanego fibo do wyznaczania zasiegów nie są w stanie oszukać ? :632:

W każdym bądź razie, coś w tym jest i na pewno to sprawdzę sobie dokładniej.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

"Tutaj mogl byc tp". Powinni tam wrocic i isc wyzej.
Glowa mi peka od wczoraj. Ciezko sie mysli.
eur cad poszedl up na retest MS1 i odbil od niego w dol. Spodziewalem sie tego.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Widać jak łatwo się zamotać.
Wracając do CAC40 i pierwotnej wersji (DSWS)
wyszło tak.

Cena dotarła do niebieskiej linii? Tylko nie tak jak to sobie umyśliłem.
Po drodze wróciła do punktu zero - co sprawiło, że zacząłem myśleć, że układ zanegowany i obróciłem rysunek na wzrost. Po czym cena wywaliła w dół i zanegowała ten wzrostowy!

I to jest efekt tego, że każdy instrument zachowuje się inaczej - po swojemu. Nalezy wpierw wyobserwować, bo są to zachowania powtarzalne. I dopiero po takiej dłuższej obserwacji można się bawić w fibo czy dsws na danym instrumencie. Jak się go rozgryzie.

Cena ma dojść do pewnego miejsca i dojdzie. Morał z tego taki: pierwsza opcja jest najlepsza :d :p

Dlatego spodobał mi się EURCAD bo wydał się bardzo prosty, bez zbędnego "owijania" ;)

Mpapiez

highend pisze:"Tutaj mogl byc tp". Powinni tam wrocic i isc wyzej.
Dokładnie to samo napisałem :) i to się w zasadzie stało 3 razy jak do tej pory.
W ciągu dnia masz podrygi w danym kierunku i pull backi.
Wtedy z całej tej małe zmienności około 40 pipsów, można by wyciągnąć 70+.
Żeby być efektywnym day traderem, to cała sztuka polega na tym, żeby wziąć kilka szarpnięć w jednym kierunku.

Moim problemem zawsze było skuteczne określenie kiedy z pozycji wyjść i wziąć TP, ale zdaje się że dla M15 twoje malowanie fibo do określenia miejsca ucieczki wydaje się być naprawdę dobre.

Zauważcie że wszystkie zakresy namalowałem po pull backach i łapałem świeczki z ogonkami.
Ten aktualny trade z rana potrzymam i może złapie 423.6, ale następne wejścia spróbuje grać tylko na 261.8.

Mpapiez

No i ładnie weszło :shock: .
Impuls i szpila poszły w górę. Na podstawie początkowego impulsu narysowałem po highendowemu zakresy dla tego ruchu. Nawet jak ta świeca się powiększy to nie ma znaczenia.

Nie powiem 268.1 wygląda bardzo daleko teraz, ale z czystej ciekawości zobacze czy to dojdzie tam.
Zrobiłem 2 wejścia i czystej ciekawości pierwsze Tp jest na 161.8.

Jeżeli to tam dojdzie, to słowo "niesamowite" to będzie mało powiedziane :564: .

ODPOWIEDZ