Wielki Wybuch

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Re: Wielki Wybuch

Nieprzeczytany post autor: highend »

krystian74 pisze:OK highend dalej brniesz w metodę która Tobie się przypodobała. To jest twój wybór. Szanuję twoją decyzję.
a jaką Ty masz metodę?

Ja mam czysty wykres - staram się wniknąć w niego i go czytać, tak jak Dadas pisał.
Wskaźniki dawno wywaliłem
Linie fibo są tylko poziomami - według których ma być SL i TP. Mogą być stosowane na dowolnym TFie.
Zasada taka sama jak wskaźnik DSWS Dadasa.
Tyle, że ja to rozkręciłem łącząc kilka świec i badając zasięgi całych trendów - stąd wykresy monthly.

Nie chodzi mi o szukanie dołka i szczytu w sensie odwrócenie trendu - choć jak się uda to czemu nie?
Wiele razy pisałem, że szukam miejsca gdzie trend się rozwija i odbija od Fibo 161 lecąc dalej w swoim kierunku.
A ja wtedy widzę wejście i jego zakończenie. Tutaj nie ma miejsca na szukanie odwracania trendów co wiele osób mi zarzuca, choć rozumiem, że tak to może być odbierane.

W przypadku wrzuconego USD/ZAR - zakładam, że w miejcu FIBO 423 będzie reakcja. Odpoczynek ceny. Cokolwiek. Zatrzymanie. A potem jakaś konsola i dalszy ruch. Może być dalej UP, a może być odwrócenie trendu. W tym drugim przypadku powinno to być silne i gwałtowne - choć tego nie wiem... Będę patrzył :) Sam układ świec ich kształt (długość korpusów) wiele mi mówi o tym.

Przecież cały trend można zdefiniować na liniach fibo:

Fibo 0 - Fibo 100 - konsola
Fibo 161 - pierwsze wybicie, wskazuje nam przyszły kierunek
powrót do konsoli - choć nie zawsze, ale często się zdarza
kolejny atak na F161 i dalsze wybicie.... konsola przy dojściu do F261
następnie "szalony rajd" do F423... rajd zaczyna się od F161 lub od F261

i ja tak widzę wykresy. I wystarczy, że to zauważę odpowiednio wcześniej i... nic prostrzego.
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

Od lutego tego roku stosuję tylko Ichimoku. Udoskonaleniem które wprowadziłem to dywerygencje, oraz porównywanie różnych TF między sobą. Proste, łatwe, i przyjemne.
Jak to robię to inna historia. Nie zamierzam pokazywać, szkolić, itd. Wszystko jest opisane na różnych stronach tylko pozbierać to w całość. A słowo całość ma bardzo duże znaczenie czasowe.
Przykładowo edek na H2 podwójny szczyt nie przebił 38,2 fibo, na wykresie H1 piękna dywerybencja. Oczywiście jest to pisane po fakcie. Na mniejszym TF np: M5 widać strefę oporu na liniach Tenkan Sen, i Kiju Sen.

Awatar użytkownika
floatmaster
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: floatmaster »

highend dziwnie wyznaczasz poziomy fibo. Nie mów że nie używasz wskaźników bo musisz to robić poprzez jakiś wskaźnik. Na oko się tego nie da zrobić a cena jakimś cudem dąży do tych poziomów i jak już go wyznaczysz to kierunek masz już określony. Podziel się tym co masz, też z chęcią będę tak grać jak i ty.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

floatmaster pisze:highend dziwnie wyznaczasz poziomy fibo. Nie mów że nie używasz wskaźników bo musisz to robić poprzez jakiś wskaźnik. Na oko się tego nie da zrobić a cena jakimś cudem dąży do tych poziomów i jak już go wyznaczysz to kierunek masz już określony. Podziel się tym co masz, też z chęcią będę tak grać jak i ty.
he? używam tylko DSWSa
poziomy wyznaczam patrząc na wykres. Obserwując jego kształt i poziomy reakcji.
W taki sposób aby wyprzedzić ruch i okreslić poziom tam gdzie może być spodziewany.

Można tak rysować też od Fibo 0 do 100, gdzie "100" będzie wisiało w powietrzu jako poziom gdzie cena ma dojść.... Na jedno wychodzi co kto woli.

Co do Ichimoku - to jest całkiem spoko metoda, ale ja jednak wolę czysty wykres :)

Mpapiez

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

Myślałeś żeby przy ewentualny nowym depo ograniczyć możliwość eksopozycji lewarem ?

Jak to Zaorski ujął na swoim wystąpieniu w TJS, mieć możliwość skorzystania z pełnego lewara, to mniej więcej tak jak wpuścić alkoholika do pomieszczenia pełnego butelek whiskey i kazać mu pić tylko 1 szklaneczkę :wink: ...

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Mpapiez pisze:Myślałeś żeby przy ewentualny nowym depo ograniczyć możliwość eksopozycji lewarem ?

Jak to Zaorski ujął na swoim wystąpieniu w TJS, mieć możliwość skorzystania z pełnego lewara, to mniej więcej tak jak wpuścić alkoholika do pomieszczenia pełnego butelek whiskey i kazać mu pić tylko 1 szklaneczkę :wink: ...
ja nie mam nowego depo, nadal mam 3 konta.
na mforex MC nie zjada całego depo, zamknęło mi najbardziej stratne pozycje i tyle. Wyszło tego sporo, zabrakło margina i tyle. Zostawiłem tak jak jest, nic nie dopłacałem i spróbuję coś z tym zrobić żeby to odprostować. Ale powolutku i na spokojnie.

Wiem o co Ci chodzi z tym alkoholikiem. Kiedyś na forum był taki user o ksywie "Seryjny Morderca". Sam twierdził, ze jest Kususem. Pisałem z nim na priv. Doradził mi kiedyś bardzo bardzo mądrą rzecz:

- nigdy nie kiś strat. nawet jak masz -1000, -10000, a nawet -30.000 PLN zakiszone na stratach - pozamykaj to wpizdu i zacznij od nowa.

I to jest 100% racji.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

na trzecim koncie które jest w sumie wolne otworzyłem dziś L na platynę.

powód:
- cena wróciła do BUY ZONE (wrzucałem wykres kiedyś ;))
- cena dotarła do S4 DSWS spadkowego na weekly liczonego na weekly od ostatniego szcczytu.

Zobaczymy. Jest na plus, pokonała nawet duży spread.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

Przez pewien czas podpatrywałem jak to robi Karolina https://www.facebook.com/pages/Fibonacc ... 6915043266. Co prawda nie jest to czysty wykres ale sporo się nauczyłem. Przynajmniej porównywania fal wzrostowych i spadkowych. Takie formacje występują bardzo często 1,2,3,i 4 do góry. Nawet widziałem gdzieś Webinarium na ten temat prowadzone przez Marcina Tuszkiewicz.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

krystian74 pisze:Przez pewien czas podpatrywałem jak to robi Karolina https://www.facebook.com/pages/Fibonacc ... 6915043266. Co prawda nie jest to czysty wykres ale sporo się nauczyłem. Przynajmniej porównywania fal wzrostowych i spadkowych. Takie formacje występują bardzo często 1,2,3,i 4 do góry. Nawet widziałem gdzieś Webinarium na ten temat prowadzone przez Marcina Tuszkiewicz.
Płatne sygnały? Nie dzięki ;) "Get instant access" ;)
choć to:

https://pbs.twimg.com/media/CS6QtkdWsAAnA2J.png:large

wygląda tak samo jak u mnie, 2200 i 2500 targety na sp500 :shock:

jednak sp500 nadal nie wybił swojego szczytu, więc bym uważał z longami mimo wszystko.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

I platyna. Czekamy.
wykres z konta XM, broker automatycznie zamknie pozycję w styczniu 2016
1 lot platyny w XM to tyle samo co 0.10 lota w mforex.

Radzicie mi przerwę, a ja sobie otwieram platynę. Ale właśnie tak mi doradza mój "system" cokolwiek i jakkolwiek by go nie nazwać. SL jest nawet zbyt duży, można go zacieśnić do dzisiejszego dołka.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ