DayTrading: Piątek 23.11.2018

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Prognoza EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 24 lis 2018, 00:00

Wzrost
2
40%
Bez zmian
1
20%
Spadek
2
40%

Liczba głosów: 5

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Re: DayTrading: Piątek 23.11.2018

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

jasiu86 pisze: oczywiście, że w tym przypadku nie ma różnicy do rzutu monetą (jak chyba w każdym innym na FX, bo skąd masz pewność że Twoje wejścia na danym poziomie się sprawdzą - też mogę to porównać do rzutu monetą :) )...
No własnie o to chodzi by mieć wieksze szanse niż przy rzucie monetą :)
Oczywiście mowa o sytuacji gdy SL porównywalne do TP.
W lipcu jeśli dobrze pamietam Rafał Z. przeprowadził testy z rzutem kostką która w sposób oczywisty udowodniły, że strategia na niej oparata zarabiac nie bedzie . Co akurat dla wielu nie było żadną niespodzianką o czym wielkokrotnie pisałem ;)
Bo żeby zarabiać na rynkach potrzebna jest statystyczna przewaga. Która z czegoś musi wynikać. W przeciwnym przypadku to hazard (ruletka, moneta, kostka itp.)

Awatar użytkownika
jasiu86
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: jasiu86 »

fx-technik pisze: Mam pewność co do jednego, że wykonałem wszystkie założenia systemu.
Co do ruchu ceny w moim założonym kierunku, to mam gdzieś tak ok. 90% pewności.
ciężko mi w to uwierzyć, ale jeśli rzeczywiście tak jest, to gratuluję ;)

każdy ma swój system gry, a liczy się tylko to żeby dawał wymierne rezultaty :)

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

jasiu86 pisze:
fx-technik pisze: Mam pewność co do jednego, że wykonałem wszystkie założenia systemu.
Co do ruchu ceny w moim założonym kierunku, to mam gdzieś tak ok. 90% pewności.
ciężko mi w to uwierzyć, ale jeśli rzeczywiście tak jest, to gratuluję ;)
Nie istnieją setupy o takiej skuteczności :)
Nie wierz w bajki ;)

Awatar użytkownika
jasiu86
Gaduła
Gaduła

Cblondyn pisze:
jasiu86 pisze: oczywiście, że w tym przypadku nie ma różnicy do rzutu monetą (jak chyba w każdym innym na FX, bo skąd masz pewność że Twoje wejścia na danym poziomie się sprawdzą - też mogę to porównać do rzutu monetą :) )...
W lipcu jeśli dobrze pamietam Rafał Z. przeprowadził testy z rzutem kostką która w sposób oczywisty udowodniły, że strategia na niej oparata zarabiac nie bedzie . Co akurat dla wielu nie było żadną niespodzianką o czym wielkokrotnie pisałem ;)
Bo żeby zarabiać na rynkach potrzebna jest statystyczna przewaga. Która z czegoś musi wynikać. W przeciwnym przypadku to hazard (ruletka, moneta, kostka itp.)
już pisałem wcześniej, że ja osobiście nie potrzebuję i nie oczekuję nawet tych 50% ... odpowiednie RR i MM pozwala przecież zarabiać przy <50% skuteczności, ale przecież to wiecie, więc po prostu po raz kolejny wałkujemy ten temat ;)

pik
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: pik »

pr7emo pisze: jeśli patrzeć na procesy wzrostu to chyba nie do końca są niektóre rzeczy spójne, my rozwijamy się szybko, a kraje na zachód złapały zadyszkę
po tym filmiku widać że daleka droga aby ludzie pracowali razem dla wzrostu
https://www.facebook.com/haaretzcom/vid ... 300558513/
Mam wrażenie, że w UE od dawna nie chodzi już o gospodarkę tylko o ideologię, więc podział będzie prosty - ci co mają euro i popierają głębszą integrację (najlepiej ze wspólną armią), to będą kraje pierwszej prędkości, a reszta będzie koloniami drugiej prędkości.

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

jasiu86 pisze:
Cblondyn pisze:
już pisałem wcześniej, że ja osobiście nie potrzebuję i nie oczekuję nawet tych 50% ... odpowiednie RR i MM pozwala przecież zarabiać przy <50% skuteczności, ale przecież to wiecie, więc po prostu po raz kolejny wałkujemy ten temat ;)
No nie do konca :)
Sam warunek ustalania RR i do tego odpowiedni MM nie daje gwarancji zarabiania. Bo jesli ktoś bedzie to robił w dowolnym momencie/losowo (np. zawsze RR = 2:1) to nie daje przewagi statystycznej. Ilośc stratnych będzie na tyle duża, że prawdopobnie depo będzie maleć. Inny wynik będzie stosując ten RR w przypadku zagrywania w kierunku mocnego trendu jeszcze inny w przpadku grania kontrtrendowo. Wiele dzienników tutaj na forum to pokazuje. Że sam warunek TP>SL jest niewystarczający.

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Tomasz196407 »

EurNok

Nie wiem na ile sie to przyda
ale pytanie Jasia dotyczyło scenariuszy od postforumowiczów
a wyszło jak zwykle "madrosciowo"

Moim zdaniem wchodzenie w sell ewentualne po potwierdzeniu
i takim potwierdzeniem dla mnie osobiscie -zresztą sam Jasiu to zaznaczył na wykresie
jest poziom do wybicia 9,45
dlaczego?
otóz ostatnia korekta w ruchu wzrostowym -oczywiscie ta wieksza, wiekszego rzedu co widać na wykresie
jest na tym poziomie
wybicie traktuje jako zakonczenie tej korekty
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2018, 13:51 przez Tomasz196407, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
jasiu86
Gaduła
Gaduła

Cblondyn pisze:
Sam warunek ustalania RR i do tego odpowiedni MM nie daje gwarancji zarabiania. Bo jesli ktoś bedzie to robił w dowolnym momencie/losowo (np. zawsze RR = 2:1) to nie daje przewagi statystycznej. Ilośc stratnych będzie na tyle duża, że prawdopobnie depo będzie maleć. Inny wynik będzie stosując ten RR w przypadku zagrywania w kierunku mocnego trendu jeszcze inny w przpadku grania kontrtrendowo. Wiele dzienników tutaj na forum to pokazuje. Że sam warunek TP>SL jest niewystarczający.
masz rację, ale gdy mówisz o losowym wchodzeniu w rynek, gdzie teoretycznie mamy te 50% szans.

ja mówiąc o skuteczności odnoszę się do systemu, który np. statystycznie na 10 wejść daje średnio 3 SL (dosyć wąskie), 1 TP (bardzo daleki) i 6 BE lub zamknięte gdzieś po drodze na jakimś plusie ... procentowo daje mi to słabą skuteczność, a przy dobrym RR i MM mimo wszystko pozwoli zarobić ...

nie twierdzę, że nie należy mieć systemu (tu każdy musi wypracować/znaleźć coś co mu pasuje), ale o tym że przy dobrym MM i RR, system który daje słaby % pozycji zyskownych i tak da zarobić ...

o tym też kiedyś mówił Rafał Z., o którym wspominałeś, ale dawno temu te filmiki oglądałem więc teraz tego nie przytoczę :)

-- Dodano: ndz 25-11-2018, 13:54 --

dzięki Tomku za opinię :)

dla mnie jeszcze alternatywny scenariusz, który biorę pod uwagę :)

pozdrawiam :)

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

jasiu86 pisze:
Cblondyn pisze:
masz rację, ale gdy mówisz o losowym wchodzeniu w rynek, gdzie teoretycznie mamy te 50% szans.

ja mówiąc o skuteczności odnoszę się do systemu, który np. statystycznie na 10 wejść daje średnio 3 SL (dosyć wąskie), 1 TP (bardzo daleki) i 6 BE lub zamknięte gdzieś po drodze na jakimś plusie ... procentowo daje mi to słabą skuteczność, a przy dobrym RR i MM mimo wszystko pozwoli zarobić ...

nie twierdzę, że nie należy mieć systemu (tu każdy musi wypracować/znaleźć coś co mu pasuje), ale o tym że przy dobrym MM i RR, system który daje słaby % pozycji zyskownych i tak da zarobić ...

o tym też kiedyś mówił Rafał Z., o którym wspominałeś, ale dawno temu te filmiki oglądałem więc teraz tego nie przytoczę :)
Otóż mówienie o szansie ok. 50% mozna tylko w przypadku gdy Sl=TP. W każdym innym gdy SL jest różny od TP próba policzenia tej szansy jest trudna do wykonania. No bo jak to niby policzyć? Sam rynek bywa w róznych stanach (konsola/trend itd.)
Mam nadzieje, że chyba nie ma takiego naiwnego co mysli, że przy TP 5x wiekszym od SL szansa wynosi ok. 50% ;)
Typowy RR=5:1. Liczba SL będzie zdecydowanie większa. I własnie o to w tym chodzi by liczba stratnych pozycji wraz z wygenerowana stratą była na tyle mała wstosunku do zyskownych wraz z wygenerowanym zyskiem by w przeliczeniu na kwoty dało zysk. To oczywiste.
I Równie dobrze ten efekt możemy osiągnąć przy SL=TP jak i pewnie SL>TP. Oczywiście teoretycznie. I do tego wszystkiego służy AT (i nie tylko) która statystycznie umozliwia nam warunek jw spełnić :)
Czyli wejście w pozycje jak i wyjście musi byc poparte statystyka juz wczesniej podobnych pozycji otwieranych. Np. jak zagranie setupu RGR itp. Wejście i wyjście jest dokłądnie sprecyzowane.

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: fx-technik »

jasiu86 pisze:
dla mnie jeszcze alternatywny scenariusz, który biorę pod uwagę :)

pozdrawiam :)
Jeżeli już rysujesz jakiś kanał, to nie naginaj go pod nowe ekstrema,
bo w ten sposób możesz dowolnie naginać, i co z tego?
EURNOKDaily.png
Liczy się tylko jedno: Zysk >> Strata !
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
DadasTradingSystemWorkshop ..... Dlaczego straciłem ten trade?

Zablokowany