Cblondyn pisze:
już pisałem wcześniej, że ja osobiście nie potrzebuję i nie oczekuję nawet tych 50% ... odpowiednie RR i MM pozwala przecież zarabiać przy <50% skuteczności, ale przecież to wiecie, więc po prostu po raz kolejny wałkujemy ten temat

No nie do konca

Sam warunek ustalania RR i do tego odpowiedni MM nie daje gwarancji zarabiania. Bo jesli ktoś bedzie to robił w dowolnym momencie/losowo (np. zawsze RR = 2:1) to nie daje przewagi statystycznej. Ilośc stratnych będzie na tyle duża, że prawdopobnie depo będzie maleć. Inny wynik będzie stosując ten RR w przypadku zagrywania w kierunku mocnego trendu jeszcze inny w przpadku grania kontrtrendowo. Wiele dzienników tutaj na forum to pokazuje. Że sam warunek TP>SL jest niewystarczający.
masz rację, ale gdy mówisz o losowym wchodzeniu w rynek, gdzie teoretycznie mamy te 50% szans.
ja mówiąc o skuteczności odnoszę się do systemu, który np. statystycznie na 10 wejść daje średnio 3 SL (dosyć wąskie), 1 TP (bardzo daleki) i 6 BE lub zamknięte gdzieś po drodze na jakimś plusie ... procentowo daje mi to słabą skuteczność, a przy dobrym RR i MM mimo wszystko pozwoli zarobić ...
nie twierdzę, że nie należy mieć systemu (tu każdy musi wypracować/znaleźć coś co mu pasuje), ale o tym że przy dobrym MM i RR, system który daje słaby % pozycji zyskownych i tak da zarobić ...
o tym też kiedyś mówił Rafał Z., o którym wspominałeś, ale dawno temu te filmiki oglądałem więc teraz tego nie przytoczę
-- Dodano: ndz 25-11-2018, 13:54 --
dzięki Tomku za opinię
dla mnie jeszcze alternatywny scenariusz, który biorę pod uwagę
pozdrawiam

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.