pvq.pl pisze: 03 mar 2021, 10:52
co ważne, w tej chwili trend wzrostowy jeszcze nie został zanegowany, więc każde wejście zgodne z trendem będzie logiczne i słuszne.
Sedno sprawy! Przeczytać sto razy, zapamiętać i stosować
zielony_wiatr ja ci nie dam ryby, dam ci wędkę okej? Za każdym razem najpierw przeanalizuj najsilniejsze waluty i najsłabsze. Bardzo dobrze zauważyłeś GBP jest teraz silny, tak jak np AUD. Później znajdź najsłabsze Bo GBP najsilniejszy do jakiej waluty najbardziej będzie rósł? Do najsłabszej oczywiście! Teraz jen albo Franek I wtedy szukasz wejścia w trend na swój sposób Jeśli trend będzie kontynuowany zarobisz, jeśli się akurat skończy trudno, na kolejnym zarobisz Powodzenia
Pomyśl co powinna zrobić cena żeby zabrać ci pieniądze. Ona to zrobi!
Rozsądek i wszelkie reguły handlu nakazują kupować blisko wsparcia, a nie blisko oporu.
Zauważ, proszę, że tu ten trend właściwy trwał ok 4-ch tygodni.
Skoro, więc ty chcesz trzymać 2-3 tygodnie, to liczysz na podobny ruch ceny.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 03 mar 2021, 11:28 przez ninjaproject, łącznie zmieniany 2 razy.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.
zielony_wiatr pisze: 03 mar 2021, 11:20
Dzieki! Nie chcę ryby.
Ci doradzacze nie chcą, żebyś ty zarobił.
Oni chcą cię sprowadzić do swojego poziomu.
Takie polskie piekełko.
Szydzić z tych, co wiedzą więcej, bo jakże to?
Nie może być, żeby ktoś miał lepiej...
ninjaproject pisze: 03 mar 2021, 11:21
GBPUSDDaily.jpg
Rozsądek i wszelkie reguły handlu nakazują kupować blisko wsparcia, a nie blisko oporu.
Masz rację, źle napisałem o tych kilku tygodniach. W zasadzie to spodziewam się zamknąć to maksymalnie w połowie przyszłego tygodnia. Tak wychodzi z okresu wskaźników i standardowej dynamiki ruchu na tej parze. Albo mnie do tego czasu wytnie na stopie albo na proficie.
Obserwując Bollinger Bands, nieraz pokonanie ~400 pipsów zajmowało około 5 dni.
ninjaproject pisze: 03 mar 2021, 11:21
GBPUSDDaily.jpg
Masz rację, źle napisałem o tych kilku tygodniach. W zasadzie to spodziewam się zamknąć to maksymalnie w połowie przyszłego tygodnia. Tak wychodzi z okresu wskaźników i standardowej dynamiki ruchu na tej parze. Albo mnie do tego czasu wytnie na stopie albo na proficie.
Obserwując Bollinger Bands, nieraz pokonanie ~400 pipsów zajmowało około 5 dni.
W takim razie, przepraszam że będę krakać, ale według mnie scenariusz z wycięciem SL jest tu bardziej prawdopodobny.
Ja nie chcę życzyć nikomu powodzenia, ponieważ uważam, że taka strategia (na "uda" / uda się albo nie uda) nie ma miejsca bytu w tym biznesie.
Ostatnio zmieniony 03 mar 2021, 11:57 przez ninjaproject, łącznie zmieniany 1 raz.
zielony_wiatr pisze: 03 mar 2021, 08:03
Widzę, że rozgorzała gorąca dyskusja.
Ja tymczasem na powrót pokolorowałem sobie wykres i po stracie na Edku, odnalazłem się w GBPUSD (choć praktycznie wszystkimi Majorsami porusza ta sama fala gotówki).
Nie czytaj tych bzdur o cenie tanio/drogo. Rób swoje. Zająłeś pozycje jak najbardziej poprawnie. Wręcz modelowo i książkowo. Z trendem, w korekcie i wyznaczonym TP na Hi który jest celem jesli trend będzie rósł. Jesli sie mylisz to masz od tego SL. Proste jak budowa cepa
Jesli ktoś tego nie ogarnia to jego problem. Nie musisz nikomu nic udowadniać bo sa tacy co sie z Toba zgadzaja na 100%.
Powodzenia
Jeżeli ty czytasz książki, które radzą kupować tuż pod oporem, no to nie dziwota dlaczego nie możesz zarobić.
ninjaproject pisze: 03 mar 2021, 11:48
Jeżeli ty czytasz książki, które radzą kupować tuż pod oporem, no to nie dziwota dlaczego nie możesz zarobić.
Gdybys przeczytał chociaz jedna książke o AT to byś wiedział, że jest wiele setupów (formacji cenowych) w których TP wyznaczane jest powyżej lokalnego/wcześniejszego Hi. Co wiąże się z przełamaniem przez cene najbliższego oporu.
Co do setupu na gbpusd to TP jest poniżej ostatniego Hi i poniżej oporu z wyższego TF.
ninjaproject pisze: 03 mar 2021, 11:48
Gdybys przeczytał chociaz jedna książke o AT to byś wiedział, że jest wiele setupów (formacji cenowych) w których TP wyznaczane jest powyżej lokalnego/wcześniejszego Hi. Co wiąże się z przełamaniem przez cene najbliższego oporu.
Co do setupu na gbpusd to TP jest poniżej ostatniego Hi i poniżej oporu z wyższego TF.
Jakbyś patrzył na mój wykres, to opór jest z W1, czyli z wyższego interwału, i cena jest akurat na tym oporze.
No i nie mam pojęcia jak ty rysujesz opory, bo ani jednego obrazka od ciebie nie widziałem jak długo tu jesteś.