Z uwagi na to, że dziennik w pewnym sensie jest kontynuacją poprzedniego to pominę długie wstępy i akapit o sobie.
Oficjalnie wracam do tradingu i od poniedziałku będziecie mogli śledzić wejścia w taki sam sposób jak poprzednio, nowe konto powinno być aktywne i podpięte pod trade explorer najpóźniej we wtorek.
Co zostaje bez zmian ?
- Przede wszystkim broker, nadal będzie to Admiral Markets i konto Admiral.Pro lecz tym razem w złotówkach. Po analizie innych ofert na naszym rynku postanowiłem zostać u brokera z którego usług korzystałem przez ostatnie ponad pół roku. Możliwość negocjacji stawki prowizji i brak zarzutów co do technicznej strony działania Admirala nie zostawił mi dużego wyboru

- Strategia, nadal będzie to gra głównie przeciwko trendowi na odbicia od pivotów, poziomów Fibo i stref SD
- Formuła dziennika, nadal będę się starać umieszczać tutaj wejścia live z komentarzem i odpowiadać na Wasze pytania, częściej niż to było w poprzednim dzienniku.
- Nie stawiam sobie żadnych celi jesli chodzi o wynik w pipsach lub %, kolejne "zielone" miesiące to jedyne co mnie interesuje w tej chwili.
Co się zmieni ?
- O ile konto nadal będzie podpięte pod trade explorer to loty oraz jego stan w zł nie będą publiczne.
- Większość screenów i analiz będzie pochodzić z tradingview.com, jeżeli chodzi o możliwości i czytelność wykresów to nie ma tu porównania z mt4 stąd na stałe przesiadam się na korzystanie z tego serwisu.
- Stop lossy, zdecydowanie ciaśniejsze niż zdarzało się to poprzednio.
- Ilość wejść, będę się starał skupić na wejściach o jak największym prawdopodobieństwie sukcesu a nie szukać ich na siłę jak to zdarzało się poprzednio
- MM, wejścia będą zdecydowanie mniejsze tak żeby nawet szeroki stop loss nie powodował wahań kapitału większych niż 3-5%
- oprócz dziennika prowadzić będę również bloga który w zamyśle ma być rozszerzeniem tego co znaleźć będziecie mogli tutaj na forum, oprócz wejść znajdą się tam moje przemyślenia na temat poszczególnych wydarzeń na rynku, elementów analizy technicznej, analizy bardziej długoterminowe jak i pewnie jakieś offtopy tak jak zeszłoroczna "relacja" z wyjazdu do Pragi i jazdy Ferrari F458 ~
Pozwolę sobie wrzucić tutaj linka do bloga ~ http://tomaszgoljanfx.blogspot.com/
Mam nadzieję, że dziennik będzie się cieszył jeszcze większym zainteresowaniem niż poprzedni i każdy będzie w stanie wynieść coś dla siebie a ja dzięki Waszej "kontroli" będę w stanie utrzymać zadowalające wyniki

Wuza ~