CHF masakra 15.01: szukamy tych co zarobili a maja problemy
CHF masakra 15.01: szukamy tych co zarobili a maja problemy
Wtam
Prawdopodobnie bedziemy szykowac pozew zbiorowy na Bossafx i szukamy osob co 15.01 mieli "wygrane" pozycje na CHF a D.M. Bossa im robi jakies problemy z wyplata albo bardzo razaco nikorzystnie zamkneli pozycje.
Pozdrawiam
Rafal
Prawdopodobnie bedziemy szykowac pozew zbiorowy na Bossafx i szukamy osob co 15.01 mieli "wygrane" pozycje na CHF a D.M. Bossa im robi jakies problemy z wyplata albo bardzo razaco nikorzystnie zamkneli pozycje.
Pozdrawiam
Rafal
- jamesfisher
- Pasjonat
Re: CHF masakra 15.01: szukamy tych co zarobili a maja probl
Z ciekawości spytam, po jakiej cenia na danym instrumencie zamknęło Tobie zlecenie zyskowne?
-
- Stały bywalec
Nikt nie zarobił wtedy na kursie franka? Aż nieprawdopodobne. Ale pokazuje czemu polscy brokerzy nie chcą ustąpić. Po prostu na tym ruchu SNB zarobiloi krocie. Ale zarobek i tak byłby imponujący, gdyby ograniczyli się do wyczyszczenia konta bez debetu. Pazerny dwa razy traci w dłuższym terminie.
Miałem duże krótkie pozycje otwarte sell stopami w okolicach 1,2 w Interactive Brokers, XTB i Bossie. Gdy kurs runął poniżej 1,0 handel w XTB i Bossie był zamrożony ale w IB wszystko śmigało bez problemu więc najpierw zamknąłem tam shorta a potem otwierałem długie pozycje by zahedgować krótkie z XTB i Bossy, których nie mogłem zamknąć od razu. Wkrótce potem sytuacja się uspokoiła i mogłem zamknąć pozycje u każdego brokera po takich kursach jakich chciałem.
Przez chwilę obawiałem się, że moje zyski okażą się virtualne a polscy brokerzy znajdą w regulaminie jakiś punkt, pozwalający im zmienić ceny/anulować transakcje ale nic takiego się nie stało. Bossa wypłaciła pieniążki błyskawicznie. XTB kazał na siebie czekać 6 długich dni ale ostatecznie również przelał środki. Krótko mówiąc nie pisałem w tym wątku wcześniej bo owszem, zarobiłem ale problemów większych nie miałem.
Ogólnie nie podzielam negatywnych nastrojów i nagonki na BossaFX z innych wątków - mają u mnie plusa zarówno za egzekucję zleceń jak i szybką wypłatę niemałych środków. Oczywiście ktoś kto ma debet na koncie zapewne widzi to zupełnie inaczej... i słusznie - uważam, że Bossa, spółka córka renomowanego banku i broker z długą tradycją na GPW trochę się ośmiesza próbując ściągnąć pieniądze od klientów ale rozsądek podpowiada mi, że prędzej czy później pójdą po rozum do głowy i wycofają się z tego idiotycznego i niewykonalnego pomysłu.
Przez chwilę obawiałem się, że moje zyski okażą się virtualne a polscy brokerzy znajdą w regulaminie jakiś punkt, pozwalający im zmienić ceny/anulować transakcje ale nic takiego się nie stało. Bossa wypłaciła pieniążki błyskawicznie. XTB kazał na siebie czekać 6 długich dni ale ostatecznie również przelał środki. Krótko mówiąc nie pisałem w tym wątku wcześniej bo owszem, zarobiłem ale problemów większych nie miałem.
Ogólnie nie podzielam negatywnych nastrojów i nagonki na BossaFX z innych wątków - mają u mnie plusa zarówno za egzekucję zleceń jak i szybką wypłatę niemałych środków. Oczywiście ktoś kto ma debet na koncie zapewne widzi to zupełnie inaczej... i słusznie - uważam, że Bossa, spółka córka renomowanego banku i broker z długą tradycją na GPW trochę się ośmiesza próbując ściągnąć pieniądze od klientów ale rozsądek podpowiada mi, że prędzej czy później pójdą po rozum do głowy i wycofają się z tego idiotycznego i niewykonalnego pomysłu.
-
- Uczestnik
TBPL - skoro piszesz że u XTB i Bossy handel był przez pewien czas zamrożony, a u IB wszystko śmigało bez problemu, to chyba jednak nie najlepiej z tą egzekucją zleceń u polskich broków co?
- forexpolska
- Pasjonat
tbpl możesz uwiarygodnić to pokaż screny z xtb i bossa oraz pokaż sreany wypłat na konatach? Jak tego nie przedstawisz to jest nie wiarygodny. Bym powiedział bajkopisarz ale czekam na dowody.
AVAFX - uwaga uwaga to oszuści i krętacze nigdy tam nie wpłacaj pieniędzy
-
- Stały bywalec
forexpolska pisze:tbpl możesz uwiarygodnić to pokaż screny z xtb i bossa oraz pokaż sreany wypłat na konatach? Jak tego nie przedstawisz to jest nie wiarygodny. Bym powiedział bajkopisarz ale czekam na dowody.
Możę nawet od broka. No cóż takie czasy. Ludzie są podejrzliwi.
Tak i nie. Zacznę od IB - to zupełnie inna liga. Są podłączeni do wielu topowych źródeł płynności, sami są źródłem płynności dla wielu klientów korporacyjnych w tym platform retail forex. Krótko mówiąc IB to dla mnie synonim jakości i niskich kosztów transakcyjnych a nie bucketshop żyjący z krojenia drobnych graczy. Handluje u nich na codzień i normalnie nawet nie zbliżam się do MM bo i po co. Dlaczego więc przed 15 stycznia wpłaciłem pieniążki i otworzyłem zlecenie sell stop w XTB i Bossa?KatarzynaD pisze:TBPL - skoro piszesz że u XTB i Bossy handel był przez pewien czas zamrożony, a u IB wszystko śmigało bez problemu, to chyba jednak nie najlepiej z tą egzekucją zleceń u polskich broków co?
Z prostego powodu. Bałem się, że w IB, na fizycznym rynku, moje zlecenia sell stop się nie wykonają. Przewidywałem, że ruch będzie na tyle gwałtowny, że przeleci przez nie jak gorący nóż przez masło. I zasadniczo tak się stało. Miałem tam 3 zlecenia i wykonało się tylko jedno, które miało bardzo szerokie widełki między ceną aktywacji a limitem wykonania. Z drugiej strony liczyłem na to, że brokerzy MM wykonają moje zlecenie bez problemu i tak też się stało - XTB i Bossa wzięły je na swoją książkę nieświadome tego co będzie dalej. Daje mi to dodatkową satysfakcję, że niejako pokonałem je ich własną bronią, czyli faktem, że są drugą stroną transakcji. Oczywiście mój triumf mógł się okazać bardzo krótkotrwały i obawiałem się maila od brokera, z informacją, że na poziomie 1,20000 nie było żadnej płynności i że muszą skorygować lub anulować moje transakcje i pewnie nic bym nie wskórał przeciwko ich makiawelicznemu regulaminowi. Na szczęście tym razem mi się upiekło i zyski trafiły na konto.
Co do tego, że przez chwilę MM zawiesili handel a IB śmigało dalej to jest to naturalna konsekwencja modeli w których działają. IB jest tylko pośrednikiem między mną a szerokim rynkiem więc handel się odbywał w sposób ciągły. Natomiast MM musieli dać sobie chwilę by ogarnąć co zrobić z całym ryzykiem (zarówno in plus jak i in minus), które mieli w swojej książce i nagle wyskoczyły im ogromne wartości P/L zarówno na kontach klientów jak i na ich własnym rachunku.
Podsumowując ten przydługi wywód - w normalnych warunkach nie widzę żadnego sensu by handlować u MM natomiast są pewne specyficzne sytuacje, jak 15 I 2015, gdy może to mieć sens i być zyskowne. Ciekawostka: podobny problem miał legendarny Jesse Livermore ponad 100 lat temu - miał świetne wyczucie rynku i super strategię do gry w krótkim terminie ale sprawdzała się tylko w bucketshopach, które były drugą stroną transakcji. Oczywiście właściciele tych przybytków pokazywali mu drzwi jak tylko się orientowali, że to wygrywający gracz. Polcem książkę reminescences of stock operator - to lektura obowiązkowa dla każdego tradera a przy okazji można zobaczyć jak niewiele się zmieniło na przestrzeni ponad 100 lat i jak niewiele różnią się dzisiejsze platformy forex od bucketshopów w załułkach Manhattanu na początku XX w.
Mógłbym Ci pokazać screeny tylko nie wiem czemu miałoby to służyć? Rozumiem, że sprzedawałbym tu jakąś usługę, sygnały forex, zarządzanie kapitałem itp. Wtedy faktycznie, wypadałoby mieć jakiś track record i dowody na to. Ale ja przecież niczego Ci nie chcę sprzedać i napisałem w tym wątku dopiero po wpisie @psychologtlumu: Nikt nie zarobił wtedy na kursie franka? Aż nieprawdopodobne. Dlatego jeśli uważasz moje wpisy za bajkopisarstwo to dla mnie ok, mam tylko nadzieję, że przyjemnie się te bajki czyta i można z nich wyciągnąć konstruktywny morałforexpolska pisze:tbpl możesz uwiarygodnić to pokaż screny z xtb i bossa oraz pokaż sreany wypłat na konatach? Jak tego nie przedstawisz to jest nie wiarygodny. Bym powiedział bajkopisarz ale czekam na dowody.

tbpl, mógłbyś pokazać statementy z uwagi na temat, którego możesz się do domyślić. Ludzie, którzy stracili chcą sprawdzić, czy brokerzy, którzy domagają się od nich dopłaty debetów uznawali na tej samej zasadzie transakcje zyskowne i stratne - jeżeli nie, mają dodatkowy argument przeciw brokerowi.
- forexpolska
- Pasjonat
TBPL chłopie albo ty jesteś dzieciakiem grającym sobie na DEMO i chwalącym się wymyślonymi wygranym albo jesteś poważny gośc, który stawia sprawę jasno. Pochwaliłeś się, że tobie wypłacili kasę ale nie chce pokazać dowodów. Czyli według mojej oceny KŁAMIESZ i nic więcej. To tak jakby ktoś klientom od Ambergold napisał macie pecha bo mi to moją kase wypłacili. Tak samo się zachowuje ty. Jak nie przedstawisz dowodów czyli screanów z kont XTb i Bossa oraz z rachunku baku tam, gdzie ci domniemanie kasę wypłacili to jesteś 0 wizarygodny i opowiadasz banialuki.
TBPl, a jak wydzie, że sobie jaja robisz z ludzi lub jesteś od jakiegoś brokera to będzie bardzo nie ładnie z twojej strony. To wtedy ci powiem kim jesteś.
TBPl, a jak wydzie, że sobie jaja robisz z ludzi lub jesteś od jakiegoś brokera to będzie bardzo nie ładnie z twojej strony. To wtedy ci powiem kim jesteś.
AVAFX - uwaga uwaga to oszuści i krętacze nigdy tam nie wpłacaj pieniędzy