CHF masakra 15.01: szukamy tych co zarobili a maja problemy

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Re: CHF masakra 15.01: szukamy tych co zarobili a maja probl

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Gość się wypowiedział, a tu jak zwykle nagonka: pokaż screeny.

Jak ktoś pisze, że zarobił do razu na pewno kłamie i musi pokazywać myfxbook itd.

Po co ktoś ma sobie dokładać roboty, dawać screeny, wycinać numery transakcji, kont etc.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
forexpolska
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexpolska »

Po to, żeby ludzi w balona nie robił i nie dawał im złudnej nadziei. Jak widzisz konto ma od kilku dni to jego wiarygodność jest 0. Do tego nagle jemu wypłacili, a innych jadą o uzupełnienie debetów czy to jakiś przypadek. Ja jakbym miał taką sytuację to odrazu bym ludziom przedstawił sreany w czym problem. Ludzie nie mają do dopłącenia 500 zł czy 600 zł tylko od kilku do kilkudziesięciu tysięcy złotych więc to nie żarty i do tego widmo ciągania się po sądach.
AVAFX - uwaga uwaga to oszuści i krętacze nigdy tam nie wpłacaj pieniędzy

tbpl
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: tbpl »

Noob pisze:tbpl, mógłbyś pokazać statementy z uwagi na temat, którego możesz się do domyślić. Ludzie, którzy stracili chcą sprawdzić, czy brokerzy, którzy domagają się od nich dopłaty debetów uznawali na tej samej zasadzie transakcje zyskowne i stratne - jeżeli nie, mają dodatkowy argument przeciw brokerowi.
Rozumiem do czego zmierzasz. Powiem tak, zyskowne pozycje zamknąłem podczas normalnego handlu, kilka godzin po decyzji SNB, więc tu nie ma niczego nadzwyczajnego, każdy mógł zrobić to samo. Ciekawy może być jedynie fakt, że u 3 różnych brokerów otworzyłem zlecenia w okolicach 1,2 za pomocą zlecenia sell stop. Krótko mówiąc, jeśli ktoś miał SL zamykającego pozycję w rejonie 1,2 to broker nie ma argumentu, że nie dało się go wykonać.

Chciałbym tu zwrócić uwagę na XTB i gwarantowane stopy na rachunku basic. Pomijając wszystkie dziwne (niezgodne z prawem?) zapisy o sytuacjach nadzwyczajnych, regulamin mówi, że gwarantowany jest SL zamykający pozycje ale już nie stop sell otwierający nową! Chcę przez to powiedzieć, że jeśli u mnie wykonał się stop sell otwierający nową pozycję to tym bardziej powinien wykonać się SL zamykający pozycję.

Kolejna ciekawostka pokazana jest na załączonych screenach. Pierwszy, z XTB (świeczki 1minutowe), stwarza wrażenia jakby rynek faktycznie wpadł w czarną dziurę. Ale drugi, z IB (świeczki 15sekundowe), pokazuje inną historię - na szerokim rynku, zanim traderzy zorientowali się w skali wydarzenia i zdecydowali się zamykać pozycje po każdej cenie, przez 2 minuty trwał intensywny handel w przedziale 1,11-1,16.

Był popyt, były okazje by zamknąć pozycje po 1,16. Dlatego pomijając akapit powyżej i to, że otworzyłem shorta po 1,2, najwyższa strata jaką broker mógłby zaserwować klientowi to około 400pips na eur/chf. Jeśli ktoś stracił 1500-2000pips lub więcej to jest to nic innego niż rozbój w biały dzień. Jak już pisałem w innych wątkach regulaminy są tak skonstruowane, że za pomocą równie bezczelnych zagrywek broker może nam wyczyścić konto. Ale debetu już nie ściągnie bo musiałby udowodnić, że nie miał płynności i nie mógł zamknąć pozycji co jest nie do udowodnienia a przy okazji wyszłoby, że zapisy regulaminu to same klauzule niedozwolone.

Dlatego po raz kolejny powtórzę, iż nie wierzę by sprawy przeciwko forexowym frankowiczom trafiły do sądu. Niemniej gdyby do czegoś takiego doszło chętnie pomogę poszkodowanej osobie udostępniając dowody swoich transakcji po kontakcie na priv. Tymczasem na chwilę obecną żadnych screenów publicznie nie będę wrzucał, myślę, że to co napisałem w postach powyżej brzmi wiarygodnie i pomoże co niektórym. Natomiast zawsze znajdzie się ktoś pokroju @forexpolska, który mi nawyrzuca od dzieciaków grających na demo. Jak ktoś tak uważa to ma prawo, może nawet o tym pisać na forum, ale niech zachowa choć minimalną kulturę wypowiedzi.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

forexpolska pisze:Po to, żeby ludzi w balona nie robił i nie dawał im złudnej nadziei. Jak widzisz konto ma od kilku dni to jego wiarygodność jest 0. Do tego nagle jemu wypłacili, a innych jadą o uzupełnienie debetów czy to jakiś przypadek. Ja jakbym miał taką sytuację to odrazu bym ludziom przedstawił sreany w czym problem. Ludzie nie mają do dopłącenia 500 zł czy 600 zł tylko od kilku do kilkudziesięciu tysięcy złotych więc to nie żarty i do tego widmo ciągania się po sądach.
To ja w takim razie poprosze o Twoj akt urodzenia, dowody osobiste rodzicow, ksero drzewa genealogicznego.
Odmawiam zaakceptowania faktu twojej egzystencji dopoki ich nie zobacze na wlasne oczy.
Gosc sie bezinteresowanie udzielil a ty nazywasz go dzieciakiem i KLAMCA. Naprawde niskich lotow oskarzenia.

KatarzynaD
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: KatarzynaD »

TBPL - a jaki masz rodzaj konta u XTB?

Awatar użytkownika
forexpolska
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexpolska »

ZielonaMgielka pisze:
forexpolska pisze:Po to, żeby ludzi w balona nie robił i nie dawał im złudnej nadziei. Jak widzisz konto ma od kilku dni to jego wiarygodność jest 0. Do tego nagle jemu wypłacili, a innych jadą o uzupełnienie debetów czy to jakiś przypadek. Ja jakbym miał taką sytuację to odrazu bym ludziom przedstawił sreany w czym problem. Ludzie nie mają do dopłącenia 500 zł czy 600 zł tylko od kilku do kilkudziesięciu tysięcy złotych więc to nie żarty i do tego widmo ciągania się po sądach.
To ja w takim razie poprosze o Twoj akt urodzenia, dowody osobiste rodzicow, ksero drzewa genealogicznego.
Odmawiam zaakceptowania faktu twojej egzystencji dopoki ich nie zobacze na wlasne oczy.
Gosc sie bezinteresowanie udzielil a ty nazywasz go dzieciakiem i KLAMCA. Naprawde niskich lotow oskarzenia.
Ja nie chcę, żeby przedstawiał swoje prywatne dane i numery konta tylko pokazał i potwierdził to o czym napisał, że on zamknał duże zyskowne pozycje w XTB i Boss, a dziwnym przypadkiem innemu gościowi cofneli zyskowne pozycje itp sprawy opisywane w innych wątkach. Czyli jak nie ściemia to niech przedstawi dowód. Screan z konta na platformach z pozycjami CHF + screan z rachunku bankowego na potwierdzenie wypłąty. Oczywiście wrażliwe dane może zamazać ale bez tego to nie jest wiarygodny i tylko wprowadza ludzi w błąd. Bo jakby to była prawda to poszkodowany inny gość może się powołać na niego, a tak to na co ma się powołać na paplanine na forum......
AVAFX - uwaga uwaga to oszuści i krętacze nigdy tam nie wpłacaj pieniędzy

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Już nie róbcie tutaj takiego, za przeproszeniem "burdelu" żądając dowodów. To nie sąd żeby cokolwiek komu udowadniać ;). tbpl przedstawił swoją historię, a kto chce to w nią uwierzy. Dla mnie brzmi bardzo wiarygodnie i realnie. Swoją drogą, szczere gratulacje wyczucia czasu i pomysłowości na wykoszenie brokerów ;).
Był popyt, były okazje by zamknąć pozycje po 1,16. Dlatego pomijając akapit powyżej i to, że otworzyłem shorta po 1,2, najwyższa strata jaką broker mógłby zaserwować klientowi to około 400pips na eur/chf. Jeśli ktoś stracił 1500-2000pips lub więcej to jest to nic innego niż rozbój w biały dzień. Jak już pisałem w innych wątkach regulaminy są tak skonstruowane, że za pomocą równie bezczelnych zagrywek broker może nam wyczyścić konto. Ale debetu już nie ściągnie bo musiałby udowodnić, że nie miał płynności i nie mógł zamknąć pozycji co jest nie do udowodnienia a przy okazji wyszłoby, że zapisy regulaminu to same klauzule niedozwolone.
Obawiam się jednak, że na to broker wyciągnie argumenty o rynku nieregulowanym, bo w końcu nie każdy ma dostęp do "całej" płynności rynkowej. Ale można próbować i jest to dobry punkt zaczepienia do reklamacji.

To, że komuś XTB anulowało zyskowne transakcje może wynikać m.in. z cen po których zostały zawarte. Zarówno otwarcie, jak i zamknięcie. Jeśli ktoś przeżył taką sytuację to warto żeby skonsultował te ceny z tbpl - to wystarczy. Wtedy można uderzać do XTB i poprosić, a nie żądać pomocy od kolegi ;). Stwarzanie tak wrogiej atmosfery na forum na pewno nikomu nie pomoże i doprowadzi ten, póki co, cenny wątek do ruiny.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

tbpl
Stały bywalec
Stały bywalec

KatarzynaD pisze:TBPL - a jaki masz rodzaj konta u XTB?
BASIC - w zestawieniu rachunków tylko ten rodzaj konta ma stopy gwarantowane po cenie kienta więc dlatego wybrałem basic. Dopiero potem doczytałem w regulaminie, że te gwarantowane stopy dotyczą jedynie zamykania otwartych a nie otwierania nowych pozycji, na czym mi zależało, więc de facto nie miało to znaczenia.
raposo pisze:Swoją drogą, szczere gratulacje wyczucia czasu i pomysłowości na wykoszenie brokerów ;)
Dzięki raposo. Planuje na swoim blogu bardziej obszerny post o moim shorcie na eur/chf, jak wyglądała moja analiza i dlaczego decyzja SNB nie była dla mnie zaskoczeniem. Jeśli to nie problem, żeby tu wkleić link to chętnie się podzielę.

tbpl
Stały bywalec
Stały bywalec

Zgodnie z zapowiedzią, bardziej szczegółowy opis mojej transakcji na eur/chf oraz analiza sytuacji przed i po czarnym czwartku: http://www.traderblog.pl/moj-soros-trade/
Mam nadzieję, że choć niektórzy znajdzą tu kilka ciekawych lekcji na przyszłość.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: highend »

gratki! :) A od siebie napiszę tyle, że słyszałem od wielu osób jaka to okazja long na eur/chf na 1.20
jak spojrzałem na wykres to ani long ani short nie wydawal mi sie interesujacy:

- long nie, bo wykres stal w miejscu i jego podrygi byly smieszne, nie wyczulem momentu z ujemnymi stopami - tzn. tez sie zdziwilem ze eur/chf ledwo dolecial pod 1.21.... stwiedzilem, ze pozycję Long zje mi swap

- short nie, bo wiadomo - obrona 1.20 "gwarantowana" i zapewniana przez SNB.

Przynajmniej uchronilem sie przed masakrą ;)
Ale na chłopski rozum skoro argument za Long jest na nie.... to zostawał .... short :P ;)
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

ODPOWIEDZ