Linię na 960 też mam

PS. SL mam taki, żeby mi nie było żal

Nie mam zamiaru ingerować Ci w system, ale wydaje mi się, że SL powinien wynikać z S/R, fibo oraz statystyki, nie z żalu ;-) Z drugiej strony mógłby ktoś powiedzieć, że ustawia SL 100 pipsów, żeby mu nie było żal, jak zbyt często wycina ;-) Ja przyjąłem 20 pips, bo to dla mnie sensowne minimum; teraz muszę tylko popracować nad precyzją wejśćStforex pisze:SL mam taki, żeby mi nie było żal
No właśnie podobnie jak Ink też się zdziwiłem. Moim zdaniem SL wynika i z MM i z techniki. Dobiera się po prostu wielkość pozycji tak żeby starczyło nam i na SL technicznego i tego wynikającego z MM.Stforex pisze:SL w żadnym wypadku nie powinien wynikać z SR, tylko z MM.
Oj, niestety, to jest błędne podejście, aczkolwiek powszechne. SL wyznacza się z analizy, a następnie w oparciu o przyjęte ryzyko oblicza się wielkość transakcji. Np. widzisz, że musisz dać SL 30 pipsów, a 1 pips przy 0,1 lota = $1. Powiedzmy, że dysponujesz kapitałem $5000 i ryzykujesz 2% na transakcję, czyli $100, więc na EUR/USD możesz otworzyć pozycję o wielkości 0,33 lota, ale np. na USD/JPY już tylko 0,26 lota.Stforex pisze:SL w żadnym wypadku nie powinien wynikać z SR, tylko z MM.