Trolololowanie rynku.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Jaką masz minę przyjmując porażkę na klatę?

Dobrą
11
8%
Złą
12
9%
Kwaśną
30
22%
Pokerface
36
26%
Nie mam lustra
12
9%
Nie mam twarzy
35
26%

Liczba głosów: 136

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Chodziło mi o świecę momo H1, źle się wyraziłem :).

Linię na 960 też mam ;)

PS. SL mam taki, żeby mi nie było żal ;)

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Na AUD USD mam czytelne sygnały odwrócenia kierunku na H4 i M15 na H1 też "coś tam" jest.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Stforex pisze:SL mam taki, żeby mi nie było żal ;)
Nie mam zamiaru ingerować Ci w system, ale wydaje mi się, że SL powinien wynikać z S/R, fibo oraz statystyki, nie z żalu ;-) Z drugiej strony mógłby ktoś powiedzieć, że ustawia SL 100 pipsów, żeby mu nie było żal, jak zbyt często wycina ;-) Ja przyjąłem 20 pips, bo to dla mnie sensowne minimum; teraz muszę tylko popracować nad precyzją wejść :>

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Ja przyjąłem od 5 do 20, ale w sumie rzadko stawiam 20, bo mi już trochę szkoda ;).

SL w żadnym wypadku nie powinien wynikać z SR, tylko z MM. U mnie MM wynika z psychiki - higiena w tym zakresie jest niezbędna ;)

Ja wyznaczając poziom, czekam, aż cena pod niego podejdzie i walę SL o mój MM za poziomem. Inne podejście powodowało u mnie rozluźnienie wejść. Myślałem sobie "cena jest jeszcze 25 pips od poziomu, ale w sumie zaraz może uciec. Lepiej dam SL 30 i będzie za poziomem." Cena z reguły przebijała poziom o 10 p. i zawracała a ja byłem stratny 30.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Coś analizy zatem, skoro takie zapotrzebowanie ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Stforex pisze:SL w żadnym wypadku nie powinien wynikać z SR, tylko z MM.
Eee... że co?

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

No właśnie podobnie jak Ink też się zdziwiłem. Moim zdaniem SL wynika i z MM i z techniki. Dobiera się po prostu wielkość pozycji tak żeby starczyło nam i na SL technicznego i tego wynikającego z MM.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Oj, niestety, to jest błędne podejście, aczkolwiek powszechne. SL wyznacza się z analizy, a następnie w oparciu o przyjęte ryzyko oblicza się wielkość transakcji. Np. widzisz, że musisz dać SL 30 pipsów, a 1 pips przy 0,1 lota = $1. Powiedzmy, że dysponujesz kapitałem $5000 i ryzykujesz 2% na transakcję, czyli $100, więc na EUR/USD możesz otworzyć pozycję o wielkości 0,33 lota, ale np. na USD/JPY już tylko 0,26 lota.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Ale jeśli z techniki wynika, że cena dojdzie do pkt. C i potem ruszy w drugą stronę, to jaki sens ma SL? Zabezpieczenie przed nieprzewidzianymi okolicznościami (knotem, nagłym wydarzeniem, zaskakującymi danymi). Dlatego zakładam pozycję kilka pkt. przed poziomem C i SL zabezpieczający pozycję przed knotem. I tyle. Z mojej analizy wynika, że cena nie przejdzie przez C, SL stawiam za nim. Jeśli cena gra od poziomu C dalej niż 15 pips, to nie biorę trejda. Biorę tylko te trejdy, które podchodzą pod mój poziom.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Stforex prawde powiedziawszy to kompletnie nic nie zrozumiałem z tej wypowiedzi ;)

ODPOWIEDZ