Trochę rachunku prawdopodobieństwa

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
faflik
Gaduła
Gaduła

Re: Trochę rachunku prawdopodobieństwa

Nieprzeczytany post autor: faflik »

Przy takim założeniu będziesz przegrywał 2 x częściej niż wygrywał. Jak chcesz zarobić na takim czymś :-)
Przy czym przy natrafieniu na TP zysk wynosi 10PLN natomiast przy natrafieniu na SL strata wynosi postawione 10PLN.
Jeżeli wchodzisz na rynek jakimś zleceniem to wartość pipsa zależy od jego wielkości. Przy Twoim założeniu TP = 10 PLN SL będzie niecałe ponad 20. Jak zakladasz ze prawdopodobieństwo przegranej ma być większe to będzie to wyglądać tak- -40 +10 -40 +10 -40 +10

WojtexWay
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: WojtexWay »

Lekarz, wróć do podstawówki pouczyć się trochę podstaw matematyki, bo widać, że nie ogarniasz tego o czym piszesz...
Prawdopodobieństwo możesz obliczyć dla pewnej strategii ale nie na odwrót tzn. nie szukasz strategii dla danego prawdopodobieństwa... Tzn. od biedy tak też można, ale to szukanie igły w stogu siana a i tak sprowadza się to do liczenia prawdopodobieństwa dla każdej strategii i weryfikacji wyników.

Poza tym to o czym piszesz jest bez sensu - czemu prawdopodobieństwo wygranej ma być równe 33%? To nie lepiej na odwrót tj. prawdopodobieństwo wygranej 67% a przegranej 33%?
Pominę kwestię szukania tak bardzo (nie)skutecznej strategii...
Proponuję, żebyś zmienił przedmiot zainteresowań, a jeśli koniecznie chcesz zostać przy hazardzie to zastanów się nad lotto - tam przynajmniej nie trzeba myśleć ;-)

lekarz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: lekarz »

WojtexWay pisze:Lekarz, wróć do podstawówki pouczyć się trochę podstaw matematyki, bo widać, że nie ogarniasz tego o czym piszesz...
Prawdopodobieństwo możesz obliczyć dla pewnej strategii ale nie na odwrót tzn. nie szukasz strategii dla danego prawdopodobieństwa... Tzn. od biedy tak też można, ale to szukanie igły w stogu siana a i tak sprowadza się to do liczenia prawdopodobieństwa dla każdej strategii i weryfikacji wyników.

Poza tym to o czym piszesz jest bez sensu - czemu prawdopodobieństwo wygranej ma być równe 33%? To nie lepiej na odwrót tj. prawdopodobieństwo wygranej 67% a przegranej 33%?
Pominę kwestię szukania tak bardzo (nie)skutecznej strategii...
Proponuję, żebyś zmienił przedmiot zainteresowań, a jeśli koniecznie chcesz zostać przy hazardzie to zastanów się nad lotto - tam przynajmniej nie trzeba myśleć ;-)
Wojtek, a Ty lepiej przeczytaj cały wątek. W trzecim poście masz napisane, że zdaje sobie dobrze sprawę iż podane wartości dotyczą strategii przegrywającej. Zresztą ja osobiście znam rozwiązanie przedstawionego przeze mnie problemu tylko moje rozwiązanie jest dość mozolne stąd moje zapytanie na forum. Może ktoś zaproponuje jakieś łatwe rozwiązanie:)

-- Dodano: ndz 16-11-2014, 14:30 --
faflik pisze:Przy takim założeniu będziesz przegrywał 2 x częściej niż wygrywał. Jak chcesz zarobić na takim czymś :-)
Ojej. Przecież pisałem, już że to jest strategia przegrywająca. Jakbym napisał odwrotnie to bym czytał posty w stylu:
"A znajdź sobie sam strategię wygrywającą"
Jeżeli wchodzisz na rynek jakimś zleceniem to wartość pipsa zależy od jego wielkości. Przy Twoim założeniu TP = 10 PLN SL będzie niecałe ponad 20. Jak zakladasz ze prawdopodobieństwo przegranej ma być większe to będzie to wyglądać tak- -40 +10 -40 +10 -40 +10
Mógłbyś rozwinąć skąd wzięło Ci się 40?

Awatar użytkownika
por. Borewicz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: por. Borewicz »

Zakładając, że Twój broker na danym instrumencie ma np. spread w wysokości 2 pipsów możesz tak dobrać TP i SL, żeby prawdopdobieństwo ruchu w kierunku TP było ok 33%. Np. TP=8, a SL = 4. Wtedy uwzględniając spread zarówna na transakcjach zyskownych i stratnych masz 6 pipsów.
Nie wiem tylko czemu miałoby to służyć...

Awatar użytkownika
faflik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: faflik »

Mógłbyś rozwinąć skąd wzięło Ci się 40?
Może i było by -20 na +10 gdyby system mial 100 % skutecznosc :) Ale to Twoje pieniądze i graj co chcesz.

lekarz
Gaduła
Gaduła

por. Borewicz pisze:Zakładając, że Twój broker na danym instrumencie ma np. spread w wysokości 2 pipsów możesz tak dobrać TP i SL, żeby prawdopdobieństwo ruchu w kierunku TP było ok 33%. Np. TP=8, a SL = 4. Wtedy uwzględniając spread zarówna na transakcjach zyskownych i stratnych masz 6 pipsów.
Nie wiem tylko czemu miałoby to służyć...
Wow. O tym nie pomyślałem. Podoba mi się Twoja odpowiedź:). Teoretycznie powinno wszystko zadziałać. Muszę wypróbować.
Czemu ma to służyć? Jak to czemu? Ma to służyć osiąganiu zysków:) Tak wiem że na pierwszy rzut oka wydaje się to niedorzeczne ale ale... :)

Ktoś ma jeszcze jakieś ciekawe pomysły?

Awatar użytkownika
Jones
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Jones »

33xTP>67xSL

wszystkie zagrania to zbiór zagrań czyli nasze 100%
może to być 100 zagrań dla łatwości prezentacji
33 zagrania osiągnęły TP i zarobiły reszta była stratnych

TP ma być większe od SL
czyli jeżeli podstawisz za TP 8 pips a za SL 4 pipsy to
33x8=264 wynik dla TP
67x4=268 wynik dla SL
wynik dla wzoru fałsz a ma być prawda
wychodzi że strategia stratna bo wynik dla SL jest większe od TP

musimy zwiększyć TP lub zmniejszyć SL wystarczy pół pipsa i bedzie OK
watrość 1 pipsa jest zawsze taka sama i nie ma znaczenia wielkość lota czy osiągnie TP czy SL
nie wiem ale wydaje mi się jak byś chciał aby stratne pipsy były liczone mniej (SL) jak zarobione (TP)
Pamiętaj, że twoim celem jest grać dobrze, a nie grać często. Alexander Elder
http://www.forexfactory.com/jones_pl
https://www.myfxbook.com/members/Jones

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

lekarz pisze: Chodzi o to że otwieram pozycję o wartości 10PLN i teraz trzeba tak ustawić strategię aby prawdopodobieństwo natrafienia na TP wynosiło 33% natomiast prawdopodobieństwo natrafienia na SL wynosiło 67%. Przy czym przy natrafieniu na TP zysk wynosi 10PLN natomiast przy natrafieniu na SL strata wynosi postawione 10PLN.
To jest nierealne, nie jesteś w stanie przewidzieć jakie są szanse na wygraną i przegraną przy podobnym zysku/stracie czyli 10 pln, bo potrafiąc to zrobić wystarczyło by odwrócić zlecenia i miałbyś strategie 33% SL i 67% TP po 10 pln

WojtexWay
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: WojtexWay »

Ink. pisze:To jest nierealne, nie jesteś w stanie przewidzieć jakie są szanse na wygraną i przegraną przy podobnym zysku/stracie czyli 10 pln, bo potrafiąc to zrobić wystarczyło by odwrócić zlecenia i miałbyś strategie 33% SL i 67% TP po 10 pln
Jak to się nie da? Oczywiście, że się da!
Problemem może okazać się znalezienie takiej strategii, która jest (nie)skuteczna w 67%. Ale autorowi wątku chyba nie przeszkadza, że zabiera się za to od d*py strony.
Chociaż, z uwagi na spread, znalezienie strategii nieskutecznej w takim procencie jest znacznie łatwiejsze - a odwrócenie zleceń nie spowoduje dokładnego odwrócenia prawdopodobieństwa wygranej. Wręcz przeciwnie - przy odwróceniu zleceń prawdopodobieństwo przegranej nadal może wynosić (i przeważnie tak właśnie będzie) powyżej 50%.
Niestety autor wątku jest zbyt ślepy, by to zrozumieć...

lekarz
Gaduła
Gaduła

<Niestety autor wątku jest zbyt ślepy, by to zrozumieć...>

Przecież napisałem wyżej, że z pełną premedytacją piszę strategię, która przegrywa !!!
Wierz mi że zabieram się od prawidłowej strony do tej strategii:D

ODPOWIEDZ