Ja wiem co napisałeś - nie wiem natomiast jak niby chcesz to wykorzystać... A dlatego, że tu raczej nie da się nic mądrego wymyślić to dochodzę do wniosku, że błądzisz w labiryncie swojej niewiedzy ;-).lekarz pisze:Przecież napisałem wyżej, że z pełną premedytacją piszę strategię, która przegrywa !!!
Wierz mi że zabieram się od prawidłowej strony do tej strategii:D
Trochę rachunku prawdopodobieństwa
Re: Trochę rachunku prawdopodobieństwa
Chciałeś raczej powiedzieć, że to Ty błądzisz w labiryncie swojej niewiedzy i chciałeś sprowokować mnie do tego abym Ci wytłumaczył o co w tym wszystkim biega.
Ludzie, weźcie się zastanówcie, co tu wypisujecie.
1. Ustawienie TP 2x dalej niż SL nie spełnia warunków postawionych na początku, po wprawdzie prawdopodobieństwo wygranej będzie wynosiło ok. 1/3, ale wygrana będzie miała 2x większą wartość niż przegrana (nie uwzględniając spreadu).
2. Nie ma żadnego systemu, który daje 2/3 szansy na przegraną 10 zł, a 1/3 szansy na wygraną 10 zł, bo przy tak postawionych warunkach oznacza to, że jest to w rzeczywistości system, który ma skuteczność 2/3 przy RR 1 (wystarczy przecież odwrócić pozycje), czyli tak zwany złoty graal.
Kolego lekarz, skracając tę zupełnie jałową dyskusję na poziomie podstawówki mogę Ci zdradzić, że dokładnie tak jak Ci powiedziano na początku, zastanawiasz się jak stracić pieniądze. NIE ISTNIEJE żaden sposób, żeby przy rzucaniu monetą (a niemal tym jest FX) zmienić wartość oczekiwaną ze swojej gry. Jeżeli nie masz systemu, który ma skuteczność 50+spread% wyższą dla RR 1 (lub odpowiednio zmodyfikowaną dla innych), nie będziesz zarabiał. Dla zdefiniowanych przez Ciebie warunków każdy system przegrywający jest zarazem systemem wygrywającym (a w każdym razie jego odwrotność jest).
1. Ustawienie TP 2x dalej niż SL nie spełnia warunków postawionych na początku, po wprawdzie prawdopodobieństwo wygranej będzie wynosiło ok. 1/3, ale wygrana będzie miała 2x większą wartość niż przegrana (nie uwzględniając spreadu).
2. Nie ma żadnego systemu, który daje 2/3 szansy na przegraną 10 zł, a 1/3 szansy na wygraną 10 zł, bo przy tak postawionych warunkach oznacza to, że jest to w rzeczywistości system, który ma skuteczność 2/3 przy RR 1 (wystarczy przecież odwrócić pozycje), czyli tak zwany złoty graal.
Kolego lekarz, skracając tę zupełnie jałową dyskusję na poziomie podstawówki mogę Ci zdradzić, że dokładnie tak jak Ci powiedziano na początku, zastanawiasz się jak stracić pieniądze. NIE ISTNIEJE żaden sposób, żeby przy rzucaniu monetą (a niemal tym jest FX) zmienić wartość oczekiwaną ze swojej gry. Jeżeli nie masz systemu, który ma skuteczność 50+spread% wyższą dla RR 1 (lub odpowiednio zmodyfikowaną dla innych), nie będziesz zarabiał. Dla zdefiniowanych przez Ciebie warunków każdy system przegrywający jest zarazem systemem wygrywającym (a w każdym razie jego odwrotność jest).
Ok. Po raz czwarty piszę, że nie zależy mi na tym aby ta strategia wygrywała!!! Panowie, aby nie wywoływać niepotrzebnej kłótni uznajmy, że to nie będzie strategia tylko jakiś tam wskaźnik.
Czy ktoś jeszcze ma pomysł jak rozwiązać ww zagadnienie?
Czy ktoś jeszcze ma pomysł jak rozwiązać ww zagadnienie?
Wydaje mi się, że to nie rozumiesz tego co piszę. Nie ma strategii, która daje 66,7% prawdopodobieństwo przegranej, a 33,3% wygranej 10 zł w pojedynczej transakcji, bo strategia przegrywająca w taki sposób jest strategią wygrywającą !!!
Postaraj się pojąć, że nie jesteś w stanie znacząco odchylić się od 50% w żadną stronę, a jeżeli ktoś jest to nigdy nie podzieli się z Tobą sposobem na to jak to zrobić.
Nikt się z Tobą nie kłóci, po prostu nie potrafisz zaakceptować, że postawione przez Ciebie pytanie jest bezsensowne.
Postaraj się pojąć, że nie jesteś w stanie znacząco odchylić się od 50% w żadną stronę, a jeżeli ktoś jest to nigdy nie podzieli się z Tobą sposobem na to jak to zrobić.
Nikt się z Tobą nie kłóci, po prostu nie potrafisz zaakceptować, że postawione przez Ciebie pytanie jest bezsensowne.
Ale które zagadnienie? Z czym masz w końcu problem? Nie wiesz jak obliczyć prawdopodobieństwo czy jak znaleźć strategię, która jest (nie)skuteczna w 67%?lekarz pisze:Czy ktoś jeszcze ma pomysł jak rozwiązać ww zagadnienie?
Jeśli chodzi o znalezienie strategii o zadanym prawdopodobieństwie to nie ma innej drogi jak:
1. wymyślić strategię
2. zmierzyć prawdopodobieństwo wygranej/przegranej
3. if(prawdopodobieństw < 67%) wróć do punktu 1 else success!
Natomiast ty od samego początku coś mieszasz, piszesz bez sensu, gubisz się w faktach... Piszesz skrótami myślowymi i w konsekwencji nikt nie rozumie o co tak na prawdę chodzi...
Zacznijmy więc od początku:
Z tego wynika, że masz system dla którego obliczyłeś prawdopodobieństwo wygranej/przegranej, które wynosi 33/67%. Pytanie więc o co pytasz? Co to znaczy:lekarz pisze:w danym zagraniu obstawiam 10PLN i mam prawdopodobieństwo wygrania kolejnego 10PLN wynoszące powiedzmy 33% i 67% na to że stracę postawione 10PLN
Ale co?lekarz pisze:Jak zrealizować na forexie coś takiego
Natomiast jeśli nie masz systemu to jak obliczyłeś owe prawdopodobieństwo? Skąd wziąłeś te liczby? Na jakiej podstawie twierdzisz, że masz 67/33% szansy na przegraną/wygraną?
Next:
Ale co działa? System? Czy co? Co robiłeś w excelu? Liczyłeś coś - co i jak?lekarz pisze:Odwrotnie. Excel już był grany i wszystko bardzo ładnie działa.
Jaki model? O_o Jeśli masz model matematyczny to w czym masz problem? Do jego zaimplementowania wystarczy MQL4... Ale analizując Twoje wypowiedzi wątpię, że to co napisałeś odzwierciedla stan faktyczny - tj. że masz "model". Ty co najwyżej masz jakieś problem, którego nie potrafisz przedstawić (sprecyzować)...lekarz pisze:Chodzi mi o to że matematycznie mam opracowany model i teraz chcę to zaimplementować na forexie.
Jakich wartości? Prawdopodobieństwa?!? O_olekarz pisze:Mam opracowany system matematyczny, który można by zastosować do gry na Forexie. Jednak żeby to było możliwe to muszę mieć możliwość ustawienia ww wartości.
Czyli innymi słowy masz system i chcesz, żeby jego (nie)skuteczność wynosiła 67%? Jeśli tak to powtarzam, żebyś wrócił do podstawówki pouczyć się podstaw matematyki. Prawdopodobieństwo liczysz dla konkretnego systemu a nie dopasowujesz je do niego... Nie możesz sztucznie zmieniać prawdopodobieństwa - możesz co najwyżej zmienić system.
Co w ogóle wg Ciebie znaczy "system matematyczny"?
Czyli jednak chodzi o znalezienie systemu?!lekarz pisze:Chodzi o to że otwieram pozycję o wartości 10PLN i teraz trzeba tak ustawić strategię aby prawdopodobieństwo natrafienia na TP wynosiło 33% natomiast prawdopodobieństwo natrafienia na SL wynosiło 67%.
Jeśli tak to wróć do początku tego postu - nie ma innej drogi!
Reasumując: Dlatego pisałem, że zabierasz się od du*y strony. Nie ma sensu podawać prawdopodobieństwa bo później musisz dopasować do niego strategię - a to może okazać się dość "kłopotliwe" (czytaj: niemożliwe)...
-
- Gaduła
wszystko zależy od wielkosci konta.
mając wielkosc konta 1000 zł, obstawiajac 2% wtopisz konto w 50 błędnych ruchów pod rząd (co mi sie wydaje mało możliwe)
wszystko zależy od umiejetnosci, jesli masz slabe 1% konta jako SL powinien byc ok.
ogolnie to wyglada tak.
1% - 100 błędów
2% - 50
3% - 33
5% - 20
10%-10
20%-5
25%-4
50%-2
100%-1
(100%- uzycie max dzwigni SL=całe konto)
jezeli obojetnie gdzie postawisz zlecenie ustawisz TP-10 SL-10 to zawsze masz 50% szans ze zrealizuje sie jedno badz drugie.
DODATKOWO
jeżeli masz jakąś tam swoją ulubioną standardową wielkość pozycji którą grasz... powiedzmy 1 lot, ze stopem 20 pips.
zająłeś pozycję i trafił Ci sie fajny impuls zarobiłeś na nim tysiące...
i chcesz zagrać przeciwko temu ruchowi..
dzielisz wielkosc pozycji/2 i rowniez pierwotny SL/2
czyli wchodzisz 0.5 lota
ze SL 10 pips.
no i teraz jak bedzie Cie golilo na stopach
to jak się nie uda 3 razy z rzedu to nic wielkiego sie nie stanie.
ALBO tez inna metodologia.
Znasz kierunek? no to spox.
swoją ulubioną WP 1 lot. dzielisz np na 5-10 czesci
i skupujesz co jakis poziom pozycje buy wraz z
cofającą sie ceną, np skupujesz co 50 pips.
to fajny sposob na łapanie impulsów.
(ale tylko i wylacznie na srednioterminowych interwalach typu 4 h albo 1h
ta metoda sie nie sprawdzi przy krotkoterminowych)
INNA metoda to usrednianie korekty
cena leci w gore i wybija coraz to nowsze poprzednie szczyty
na kazdym szczycie ustawiasz np sell limit jesli to jest korekta spadków.
Zgodnie z zasadami gry kolejny szczyt nie zostanie utworzony
tendencja sie odwróci i wszystko spadnie na ryj.
CZŁOWIEKU METOD JEST MULTUM
troche fantazji.
Co bym tu mógł jeszcze dodać.... hmm nie wiem.
Jesli grasz to ustawiajac stop lossy traktuj je jak koszt stały.
Prowadząc firme musisz oplacic, prad, wode itd - to jest koszt stały
jak wyjdziesz prowadzac uslugi ponad koszty stale to zarabiasz tak? wszyscy o tym dobrze wiemy.
Odnosząc się do tego co napisałem wczesniej.
1.Wpłacasz 1000 zł
2.Zaleznie od umiejetnosci obliczasz sobie wielkosc pozycji i sl tak by stanowił np 2% depozytu.
3.Niezaleznie od tego ile operacji przeprowadzisz zawsze ryzykujesz taką samą ilość w postaci SL. -2% i trzymasz się tego bezwzględnie.
4.TEN SL TO TWOJ KOSZT STAŁY - wyniki mogą byc różne ale w tym wypadku trzymasz straty na jednym niezmienionym poziomie.
5.Dojdziesz do jakiejs tam kwoty np 2000 zł.
mozesz teraz
1.Zmienić wielkość pozycji na 2x wieksza nie zmieniając wielkości SL
2.Grać tą samą wielkością pozycji - poszerzyć SL x 2 i np zmienić interwał na wyższy
(wyższy interwał - większa trafność)
Powodzenia.
mając wielkosc konta 1000 zł, obstawiajac 2% wtopisz konto w 50 błędnych ruchów pod rząd (co mi sie wydaje mało możliwe)
wszystko zależy od umiejetnosci, jesli masz slabe 1% konta jako SL powinien byc ok.
ogolnie to wyglada tak.
1% - 100 błędów
2% - 50
3% - 33
5% - 20
10%-10
20%-5
25%-4
50%-2
100%-1
(100%- uzycie max dzwigni SL=całe konto)
jezeli obojetnie gdzie postawisz zlecenie ustawisz TP-10 SL-10 to zawsze masz 50% szans ze zrealizuje sie jedno badz drugie.
DODATKOWO
jeżeli masz jakąś tam swoją ulubioną standardową wielkość pozycji którą grasz... powiedzmy 1 lot, ze stopem 20 pips.
zająłeś pozycję i trafił Ci sie fajny impuls zarobiłeś na nim tysiące...
i chcesz zagrać przeciwko temu ruchowi..
dzielisz wielkosc pozycji/2 i rowniez pierwotny SL/2
czyli wchodzisz 0.5 lota
ze SL 10 pips.
no i teraz jak bedzie Cie golilo na stopach
to jak się nie uda 3 razy z rzedu to nic wielkiego sie nie stanie.
ALBO tez inna metodologia.
Znasz kierunek? no to spox.
swoją ulubioną WP 1 lot. dzielisz np na 5-10 czesci
i skupujesz co jakis poziom pozycje buy wraz z
cofającą sie ceną, np skupujesz co 50 pips.
to fajny sposob na łapanie impulsów.
(ale tylko i wylacznie na srednioterminowych interwalach typu 4 h albo 1h
ta metoda sie nie sprawdzi przy krotkoterminowych)
INNA metoda to usrednianie korekty
cena leci w gore i wybija coraz to nowsze poprzednie szczyty
na kazdym szczycie ustawiasz np sell limit jesli to jest korekta spadków.
Zgodnie z zasadami gry kolejny szczyt nie zostanie utworzony
tendencja sie odwróci i wszystko spadnie na ryj.
CZŁOWIEKU METOD JEST MULTUM

Co bym tu mógł jeszcze dodać.... hmm nie wiem.
Jesli grasz to ustawiajac stop lossy traktuj je jak koszt stały.
Prowadząc firme musisz oplacic, prad, wode itd - to jest koszt stały
jak wyjdziesz prowadzac uslugi ponad koszty stale to zarabiasz tak? wszyscy o tym dobrze wiemy.
Odnosząc się do tego co napisałem wczesniej.
1.Wpłacasz 1000 zł
2.Zaleznie od umiejetnosci obliczasz sobie wielkosc pozycji i sl tak by stanowił np 2% depozytu.
3.Niezaleznie od tego ile operacji przeprowadzisz zawsze ryzykujesz taką samą ilość w postaci SL. -2% i trzymasz się tego bezwzględnie.
4.TEN SL TO TWOJ KOSZT STAŁY - wyniki mogą byc różne ale w tym wypadku trzymasz straty na jednym niezmienionym poziomie.
5.Dojdziesz do jakiejs tam kwoty np 2000 zł.
mozesz teraz
1.Zmienić wielkość pozycji na 2x wieksza nie zmieniając wielkości SL
2.Grać tą samą wielkością pozycji - poszerzyć SL x 2 i np zmienić interwał na wyższy
(wyższy interwał - większa trafność)
Powodzenia.
Czytając to wszystko dochodzę do wniosku, że autor chyba zbyt mało jasno się wypowiada, albo nie wie czego chce(bez urazy oczywiście).
Z jednej strony nie chodzi mu o ustawienia TP i SL no bo przecież chce wygrać i przegrać 10 PLN czyli TP i SL jest równy.
A z drugiej strony "zachwyca" się koncepcją TP =8 SL =6 spread = 2 gdzie niby wtedy i wygrana i przegrana wynosi tyle samo a TP 33% itd. Co jest oczywiście nieprawdą, bo na starcie masz -2 i masz tylko 4 pipsy do SL i 10 do wygranej, ale to nie jest istotne.
Pomijając spread, aby zystk i strata były równe (te 10 PLN) to, TP = SL, czyli czego szukasz? Systemu który przy "równych" TP i SL będzie miał skuteczność 33% (czyli mniej niż losowy), może być i 66% nie ma znaczenia, chcesz aby losowe otwieranie zastąpić jakimś systemem. Czyli jakiej odpowiedzi się spodziewasz?
Innym sposobem gdzie nie znamy systemu (i nie wiemy de facto jak wpłynie na wynik) jest właśnie manipulacja TP i SL aby osiągnąć odpowiednie prawdopodobieństwa, ale wtedy zysk i strata nie będą sobie równe.
Można uwzględnić te "Twoje" spready i wyliczyć TP i SL, i będzie wtedy ewentualny zysk = ewentualna strata.
Czyli dla spreadu 2 było by tak..hm.pomyśmy.
(TP+2) = (SL-2)*2
-to żeby prawdopobieństwa wynosiły 33,(3)% i 66(6)%
TP- 2 = SL
-to po to, żeby (ewnetualna) strata i zysk były sobie równe.
I wychodzi.
TP=10 SL=8
Zaczynasz na -2, czyli masz do pokonania 12 pipsów do TP i 6 pipsów do SL. Wszystko powinno się zgadzać (jak czegoś nie pomyliłem
)
Z jednej strony nie chodzi mu o ustawienia TP i SL no bo przecież chce wygrać i przegrać 10 PLN czyli TP i SL jest równy.
A z drugiej strony "zachwyca" się koncepcją TP =8 SL =6 spread = 2 gdzie niby wtedy i wygrana i przegrana wynosi tyle samo a TP 33% itd. Co jest oczywiście nieprawdą, bo na starcie masz -2 i masz tylko 4 pipsy do SL i 10 do wygranej, ale to nie jest istotne.
Pomijając spread, aby zystk i strata były równe (te 10 PLN) to, TP = SL, czyli czego szukasz? Systemu który przy "równych" TP i SL będzie miał skuteczność 33% (czyli mniej niż losowy), może być i 66% nie ma znaczenia, chcesz aby losowe otwieranie zastąpić jakimś systemem. Czyli jakiej odpowiedzi się spodziewasz?
Innym sposobem gdzie nie znamy systemu (i nie wiemy de facto jak wpłynie na wynik) jest właśnie manipulacja TP i SL aby osiągnąć odpowiednie prawdopodobieństwa, ale wtedy zysk i strata nie będą sobie równe.
Można uwzględnić te "Twoje" spready i wyliczyć TP i SL, i będzie wtedy ewentualny zysk = ewentualna strata.
Czyli dla spreadu 2 było by tak..hm.pomyśmy.
(TP+2) = (SL-2)*2

TP- 2 = SL

I wychodzi.
TP=10 SL=8
Zaczynasz na -2, czyli masz do pokonania 12 pipsów do TP i 6 pipsów do SL. Wszystko powinno się zgadzać (jak czegoś nie pomyliłem