[EA] TRIANGULAR ARBITRAGE HEDGE

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

mike_05 pisze:Tylko na ECN wynik pogarsza prowizja. Nie szperałem w kodzie tak głęboko i nie wiem, czy te EA mają to na uwadze w obliczaniu wielkości pozycji, innych kalkulacji etc.
Dlatego też pisałem, że nie pokonkurujesz z tymi, którzy stosują takie sztuczki na ECN. Oni mają naprawdę niskie prowizje i łączne koszty transakcji mniejsze niż to co dają nam brokerzy MM. Zresztą to logiczne: broker MM też musi prowizję płacić i uwzględnia ją w spreadzie.

na marginesie:

wątki na forach fx z tematem trójkątów wszędzie sa krótkie i nie rozwijane. Z własnych obserwacji wiem, ze niektóre watki zamierają, jeżeli rozwiązanie zaprezentowane w nich jest dobre Smile .... lub całkiem do kitu.
A jak sądzisz jak jest w tym przypadku ? Autor tego EA jakoś przestał go rozwijać. Na forum kreślika wątek też dawno umarł. Więc ....spisek ?

Akurat tutaj prawda leży gdzie indziej. Metoda jest ok. Tyle, że łatwo ją zastosować było parę lat temu. Teraz mamy mnóstwo gości bawiących się w HFT. I oni zgarniają większość takich okazji.... Nie znaczy, że wszystkie. Ale u brokerów MT4 i wszelakich MM nie ma raczej większych szans na powodzenie.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

ładnie zagrane...
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

JAREK67 pisze:Ale cały myk jest w handlu na spredzie między parami. Bez stresu, ryzyka. itd. Widziałem w tym potencjał. A teraz to już sam nie wiem. Zbyt dużo elementów uznaniowości. Brak możliwości backtestów.
Handel na spreadzie między parami jest tożsamy z grą na crossie, przy czym to drugie jest bezpieczniejsze bo tylko jedną pozycję otwierasz. Ryzyko dokładnie to samo. Backtesty możesz na MT5 zrobić od biedy.
Obrazek
Unfortunately, more to come

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Kurde, zagrania prawie bezbłędne. Tylko pozostałe pary obniżają.
Moze by tak to kopiować? Czy sa kopiery w których można ustawić z którego wykresu ma kopiować i ciągnąć tylko z tego?
edit: zapuściłem przez MT4i

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Dziwna kalkulacja profitu tego EA. 3 pozycje otwarte z zyskiem 30% od balance, a otwarte pozycje trzyma.

kiker
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kiker »

Nie warte nic EA szkoda czasu.

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Jak to nic nie warte? Warte akurat 875 $, które wygenerował. teraz wynalazłem wsparcie, aby przy takich wynikach zamykał wszystko. Sytuacja zdarzyła się już po raz drugi. Przyczyną podejrzewam jest wyłączanie platformy i mt4 wraz z EA gubią uprzednio wyliczone wartości zamknięć. W środku tygodnia zamyka, na przełomie tygodnia głupieje. Jakieś globalne zapisy powinny być na taką ewentualność.

kiker
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kiker »

Dzis masz +850$ a za kilka dni - 850$.

Awatar użytkownika
sonixh
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: [EA] TRIANGULAR ARBITRAGE HEDGE

Nieprzeczytany post autor: sonixh »

Dopisałem do kodu "bonus profit" żeby zamykał pozycje gdy sumaryczny zysk przekroczy procent ryzyka ustawiony w parametrach wejściowych, zmniejszyłem nieco wyliczany Profit Locked bo ze standardowych wyliczeń wynik zbliżał się do wymaganego ale przez cały dzień nie mógł go przekroczyć a z ciekawości dopisałem możliwość otwierania "odwrotnie" trzeciej pozycji. To działa gdy trzecia para powinna zostać otwarta np. na BUY (SSB) a rynek ewidentnie leci w dół. Zrobiłem możliwość otwarcia SSS lub BBB co pewnie jest świętokradztwem. Nazwa tego EA jest trochę myląca chociaż zasada działania jest bliska teorii arbitrażu. Obrazowo mówiąc ten EA otwiera pierwszą pozycję i wylicza resztę cen, przy których powinny zostać otwarte pozostałe dwie pary. Potem czeka aż druga z par dojdzie na wyznaczoną pozycję i otwiera zlecenie. Na końcu otwiera trzecią parę. Efekt jest taki jak przy teoretycznym arbitrażu z tym, że teoretyczny zysk jest trudny do osiągnięcia. Zawsze brakuje tych kilku pipsów i pozycja "buja" się kilka dni. W kodzie jest wyliczony profit zgodnie z założeniami teoretycznymi ale wystarczy nieco obniżyć próg zyskowności. Nie powinno się sztywno trzymać wyznaczonych przez teorię ram. Jeśli zamiast BBS i 200$ zysku można otworzyć BBB i mieć 1500$ to co w tym złego? :d Teraz pozostaje tylko testowanie i kolejne korekty kodu. :lol:
Obrazek

green7
Maniak
Maniak

Re: [EA] TRIANGULAR ARBITRAGE HEDGE

Nieprzeczytany post autor: green7 »

sonixh pisze:Nie powinno się sztywno trzymać wyznaczonych przez teorię ram. Jeśli zamiast BBS i 200$ zysku można otworzyć BBB i mieć 1500$ to co w tym złego? :d
Nic - dopóki nie zaliczysz MC.
Otwierając pozycje "zgodnie z teorią" Twoja sumaryczna ekspozycja na ryzyko wynosi 0 (lub bardzo blisko 0 jako, że w wypadku mt4 mamy zaokrąglenia wynikające z wielkości lotów).
Otwierając BBB czy SSS ryzykujesz tak jakbyś otworzył normalną pozycję bez SL.
Weź jakiś przykład takiego zagrania i sprawdź sobie co dokładnie masz kupione/sprzedane w wypadku BBS i BBB.
Green
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ