Smart Money, - skąd czerpią informację o SL ?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

Smart Money, - skąd czerpią informację o SL ?

Nieprzeczytany post autor: Fx_boy »

Często się mówi, że grubasy (Smart Money) przygotowują się do czyszczenia SL. Skąd mają takie info, że na tym czy innym poziomie są właśnie ustawione SL, no i przede wszystkim w jakiej ilości, czy może wartości.
Jeżeli rynek Forex nie jest scentralizowany, to podobnie jak nie można określić rzeczywistego volumenu, nie da zsumować informacji wychodzących od pojedynczych brokerów, jeżeli przyjąć , że taką rozpowszechniają wśród instytucji finansowych, cokolwiek by nie miało się kryć pod tym pojęciem ;) .
Dziękuję i pozdrawiam.

Kerad
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Smart Money, - skąd czerpią informację o SL ?

Nieprzeczytany post autor: Kerad »

Moim zdaniem, nawet nie trzeba mieć twardych danych by wiedzieć gdzie "większość" ma SL.
Mniej więcej w ten sposób powstają fałszywe wybicia.

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: profession »

Kerad pisze:Moim zdaniem, nawet nie trzeba mieć twardych danych by wiedzieć gdzie "większość" ma SL.
Dokładnie, chodzi tu o poziomy wsparcia i oporu. Dobrym wskazaniem jest też świeczka z największym wolumenem. Tak jak w załączniku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Austryjacka Szkoła Ekonomii jest sednem.

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fx_boy »

Kerad pisze:Moim zdaniem, nawet nie trzeba mieć twardych danych by wiedzieć gdzie "większość" ma SL.
No dobra,rozumiem, że SM czytają te same książki co "tłum" i z definicji wynika , że tu czy tam powinno się postawić stopa,
ale głowy nikt nie da, że akurat tam one są. Masz rację, jestem tego pewny, że większość stawia stopy, ale czy są na to jakieś "kwity".
Kerad pisze:Dokładnie, chodzi tu o poziomy wsparcia i oporu. Dobrym wskazaniem jest też świeczka z największym wolumenem.

Nie bardzo rozumiem :( , jak odczytujesz z tego screena info o SL?. Moim skromnym zdaniem jest to drugi test tego samego poziomu co ok. 10 grudnia, ( wybicie denka na dużym volumenie ) - tj. test SM, czy można rozpocząć dystrybucję....dalej okazuje się, ze kupujący mają jeszcze power, więc niech się wystrzelają do końca i wtedy cena poszybuje jeszcze trochę w górę, ( kupujący spłukani już nie podbiją wyżej ) potem z możliwie najwyższego punktu jazda w dół. Ciekawe czy tak było, bo nie wiem co za walor na tym screenie jest.
Wracając do sedna, jak czytać to info o SL?
Dziękuję i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

Przede wszystkim na rynkach nie ma takiego podziału jak grubasy i chudzielcy (?). Jedyny podział to ci którzy zarabiają i ci którzy tracą. Jest bardzo ważnym aby to zrozumieć i zaakceptować bo wtedy zmienia się cała perspektywa już nie podąża się za jakimiś wyimaginowanymi grubasami ale szuka się miejsc które przyniosą zysk itd...

Skąd takie info bo rynek, ludzie są przewidywalni
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: profession »

Fx_boy pisze: Nie bardzo rozumiem :( , jak odczytujesz z tego screena info o SL?. Moim skromnym zdaniem jest to drugi test tego samego poziomu co ok. 10 grudnia, ( wybicie denka na dużym volumenie ) - tj. test SM, czy można rozpocząć dystrybucję....dalej okazuje się, ze kupujący mają jeszcze power, więc niech się wystrzelają do końca i wtedy cena poszybuje jeszcze trochę w górę, ( kupujący spłukani już nie podbiją wyżej ) potem z możliwie najwyższego punktu jazda w dół. Ciekawe czy tak było, bo nie wiem co za walor na tym screenie jest.
Wracając do sedna, jak czytać to info o SL?
Bo Ty patrzysz na dołek. To nie magia by kupować w dołku i sprzedawać na górce. :lol: Nie patrz na dołek tylko zobacz na niebieski prostokąt który narysowałem. Widzisz tam obronę poziomu? aż w końcu wystrzeliło? Takie sytuacje znaczą że jakiś grubas mówi: "tu kupiłem/sprzedałem i będę bronił tego poziomu za każdą cenę."

Przebicia tej linii to jest wycinka SL amatorów, a jak nazywasz Smart Money kupują na tej niebieskiej linni. Jak najbliżej niej. Możemy domniemywać, że SL jest gdzieś pod tą linią.

Podobny przykład z EURUSD wręcz idealny , piękna świeca w dół. 8) Kto zgadnie jaki RR można było zgarnąć 1:8 ? Chyba więcej ;):wink:

P.S. Jaki walor masz napisane na wykresie :wink:
Austryjacka Szkoła Ekonomii jest sednem.

fx-emery92
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: fx-emery92 »

Nie jest czasem tak że dostarczyciele płynności, dostarczają nam płynność, widzą arkusz, wiedzą gdzie są zlecenia? a potem wybijają SL i wszystko im wraca? Oni widza praktycznie wszystko a my niestety nie :)

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

Stop lossy to zlecenia market z limitem aktywacji więc nie są przechowywane w arkuszu zleceń. Na fx działa tak wiele instytucji że ich "wiedza" dotyczyć będzie jedynie wycinka rynku, ciężko tylko na tej podstawie podejmować decyzje. Znacznie lepsze jest po prostu rozumienie rynku.
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

Kerad
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Kerad »

Fx_boy pisze:
No dobra,rozumiem, że SM czytają te same książki co "tłum" i z definicji wynika , że tu czy tam powinno się postawić stopa,
ale głowy nikt nie da, że akurat tam one są. Masz rację, jestem tego pewny, że większość stawia stopy, ale czy są na to jakieś "kwity".
Jakoś nie wydaje mi się, że to może chodzić o wiedzę z książek tłumu, gdzie przeciętny Kowalski/Smith/Muller/Jones stawia SL. Bardziej wynika to zaistniałem sytuacji, gdzie istnieje duże prawdopodobieństwo, że w określonej okolicy, która jest logicznym miejscem do postawienia SL, będzie właśnie duża liczba tych zleceń lub zleceń buy/sell stop. Wtedy opłaca przeczyścić taką strefę bo to da dużą płynność na wejście dużą kasą.

Przykład:
GBPJPY
1. W tej sytuacji następuje wyczyszczenie SL osób grających longi pod podwójne dno, dodatkowo łapią się sell stopy na kontynuację trendu spadkowego. Następuje rajd w górę.

2. Następuje wybicie i powstanie nowego dołka, kolejny raz łapie się SL i sell stopy w pułapkę. Po fałszywym wybiciu następuje silny rajd w górę.
GBPJPYDaily.png
Tutaj kolejna sytuacja gdzie łapie się sprzedawców, którzy chcą rozegrać powstający nowy niższy szczyt i wchodzą w sell na tej świecy. Jeżeli ktoś nie zna szerszego wykresu to jego SL zostaje wybity i jest dawcą płynności dla grających longi.
GBPJPYDaily.png
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2015, 13:30 przez Kerad, łącznie zmieniany 1 raz.

fx-emery92
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: fx-emery92 »

chyba nie do końca rozumiesz. Dostarczyciele płynności, wiedzą gdzie dostarczyli płynność i wydaje mi się ze mają tez arkusz i widzą wszystko co wpływa no rynek bo gdzieś ta cena musi się ustalać, gdzieś ten popyt musi się spotkać z podażą :) nie mówię o funduszach tylko o bankach które mają dostęp do tego, kasy mają znacznie więcej i mogą tak robić :) No chyba że mam jakiś błąd myślowy bo w sumie nigdy głębiej się nad tym nie zastanawiałem. Tak więc raczej gramy z odkrytymi kartami.

ODPOWIEDZ