rzodkiewka jest super

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
venom inside you

rzodkiewka jest super

Nieprzeczytany post autor: venom inside you »

Witam.
Można ignorować rzeczywistość, jednak konsekwencji wynikajacych z ignorowania już nie.
Z tą myślą zakładam dziennik licząc na obiektywne wskazanie mojej ignorancji i otworzenie mojego mózgu na wasze poglądy - tych mniej jak i bardziej doświadczonych.
Sam giełdą interesuje się od niedawna kiedy to zaciekawił mnie tym jeden zupełnie przypadkowo poznany człowiek. Powiedział że to długa i ciężka droga w której walke toczymy nie z rynkiem, nie z ludzmi po przeciwnej stronie a z samym sobą. Droga ta uświadamia słabości i wymusza nabycie cech dzieki którym jest się w stanie funkcjonować w tym perfidnym środowisku. Na tym tle system spada na dalszy plan dlatego sam nie będzie w stanie przynosić zamierzonych celów.
Więc jakie to cechy ? mam nadzieje ze zostaną one odkryte podczas prowadzenia tego dziennika.

Fundamentalnymi zasadami jakie przyjmuje na początku to:
-stoploss
-częstotliwośc wejśc na maximum 4 dziennie, brak minimów
-jeden instrument
-dostosowanie ryzyka na mało hazardowe

to powinno pozwolić prowadzić ten dziennik jakiś czas, zanim nastąpi MC.

depozyt początkowy jest niewielki, jednak po co mam przegrać więcej :evil:
Obrazek

screeny beda z imageshacka bo forum ma małe ograniczenie co do kb.

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Re: rzodkiewka jest super

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

czyli? co masz tu na myśli?

Jaki to wskaźnik, ten co masz na screenie pod wskaźnikiem ADX?

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Fotka zupełnie nieczytelna.
Nie używaj printscrina, tylko z prawej myszy na wykresie "zapisz jako obraz" i masz 3 warianty do wyboru. Wypróbuj każdy z nich i stosuj zamiennie, w zależności, co chcesz pokazać. Przed publikacja, proponuję "Podgląd" posta dla sprawdzenia czytelności.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Venom nie jest tak do końca z tym co ci ten ktoś powiedział. Walka z samym sobą zaczyna się w momencie w którym już wiesz jak zarabiać, czyli masz ten zarabiającym system, ale łamiesz zasady i nie zawsze stosujesz się do MM, czyli tego co ci mówi twój SYSTEM. Najpierw musisz posiadać stosowną wiedzę na temat tego jak zarabiać, a potem dopiero walczysz z własnymi słabościami. Bez tego walczysz z czymś nieuporządkowanym, pozbawionym logiki i przez to zwyczajnie niemożliwym do opanowania. Ten screen umieścił kiedyś Esco w innym temacie na forum, ale oddaje on sens tego co napisałem.

Spójrz sobie na obrazek poniżej i zastanów się ile okazji do zajęcia pozycji ma osoba, która nie widzi tych zielonych kropek, a ile osoba posiadająca system(kropka to sygnał wejścia). Zakładając, że system jest zyskowny osoba nim grająca może ustalić warunki do zarządzania kapitałem czyli MM. Osoba nie mająca systemu zagra w ciągu tego okresu dowolną ilość razy, a w przypadku poniesienia straty będzie ją chciała na 100% odrobić i zrobi wiele wejść na chybił trafił co chwila zmieniając decyzję. Na tym polega właśnie różnica, jeśli wiesz co robisz to akceptujesz stratę, czyli twój SL i czekasz na następny sygnał. Grając bez tego widzisz okazję co chwilę i wtapiasz. Ten screen umieścił kiedyś Esco w innym temacie na forum, ale oddaje on sens tego co napisałem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

venom inside you

forexsowicz91 pisze:
czyli? co masz tu na myśli?

Jaki to wskaźnik, ten co masz na screenie pod wskaźnikiem ADX?
na myśli mam 'allin czy też fifry/fifty
a wskaźnik nazywa się LCF

@mike_05 - dzieki, nie wiedziałem ze tak się da, powinno być teraz czytelnie.

@brother
dlatego ustaliłem maxymalny limit na 4 wejścia dziennie by wyeliminować efekt odegrania i zbyt częstego odpalania pozycji.
Wydaje mi się że trzymanie się tych zasad pozwoli mi na chwilę zabawy i nauczy dyscypliny i szacunku do wykresów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
mdmainside
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mdmainside »

limit transakcji nie ma najmniejszego sensu , może być ale zysku lub straty.

Awatar użytkownika
tyler_durden
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: tyler_durden »

A jaką grasz strategią ? Nie chodzi mi o podanie jej na tacy, tylko na czym się opiera - jaka jest idea ?
Jeśli nie masz, a wszystko sprowadza się do tych 4 pkt, to słabo. Nikt nie gra tylko po to, żeby tracić. Szczególnie w głupi sposób.
ciągle głupi ...

venom inside you

@mdmainside
straty są wliczone w limit transakcji i maksymalnie mogą wynosić 4xSL,nauczony jestem że jedyne czego jestem pewien wchodzać w pozycje to SL, reszty dowiem sie jak juz będzie widoczna czyli po fakcie.

@tyler_durden
no stratą w głupi sposób jest wejście allin i albo się uda albo nie, stratą w głupi sposób jest dokładanie do strat z nadzieją ze się odbije, stratą w głupi sposób jest posłuchanie eksperta który nie ma racji. Czemu twierdzisz ze bede tracił w głupi sposób? bo moim zdaniem te 4 pkt robią mądre straty :).

zastanawiałem się nad wyborem instrumentu pomiędzy eur/usd, dax30 i dj30
dj mozliwy do gry jest od sesji amerykanskiej, tzn spread spada
dax ma spraed 1 pkt tak jak i edek, po rzucie monetą wypadł orzeł więc DAX

czy gra na indeksach różni się od gry na walutach ?
na co powinienem uważać ?

btw. dziękuje za zainteresowanie.

Awatar użytkownika
tyler_durden
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: tyler_durden »

venom inside you pisze:@mdmainside
straty są wliczone w limit transakcji i maksymalnie mogą wynosić 4xSL,nauczony jestem że jedyne czego jestem pewien wchodzać w pozycje to SL, reszty dowiem sie jak juz będzie widoczna czyli po fakcie.

@tyler_durden
no stratą w głupi sposób jest wejście allin i albo się uda albo nie, stratą w głupi sposób jest dokładanie do strat z nadzieją ze się odbije, stratą w głupi sposób jest posłuchanie eksperta który nie ma racji. Czemu twierdzisz ze bede tracił w głupi sposób? bo moim zdaniem te 4 pkt robią mądre straty :).
Jak dla mnie, opierając się tylko na tych 4 pkt, Twoje straty będą nadal głupie, bo nie masz w ogóle planu otwierania pozycji.
Kiedy i czemu właśnie w tą stronę. Bez tego ani rusz.

A co do gry na indeksach , a gry na walutach. Myślę, że jak dla mnie najważniejszą różnicą jest to, że np dax 30 (analogowo dj30) jest uzależniony od grupy 30 najpotężniejszych spółek, które wchodzą w skład tego indeksu. I to ich kondycja wyznacza to, co się dzieje w danym dniu. Jak dla mnie jest to wyższa szkoła jazdy. Jeśli chodzi o waluty, np najpopularniejsze crossy, to masz standardowe informacje banków centralnych, dane o zatrudnieniu itp, itd.
Poza tym, może się mylę, ale parami możesz handlować przez 24 h na dobę, a na indeksach grasz tylko w określonych godzinach.

Oprócz tego. Analiza fundamentalna w grze na indeksach, nie ma dla mnie osobiście racji bytu.
ciągle głupi ...

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

wskaźnik nazywa się LCF
a mógłbyś zapodać go w załączniku?
i krótko opisać jak się go liczy i co przedstawia?

ODPOWIEDZ