Gra "na czuja"

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Jak często otwierasz pozycję pomijając założenia systemu ("na czuja")?

nigdy - stosuję się w 100% do założeń systemu
33
20%
rzadko ale są od czasu do czasu takie momenty, że wchodzę "na czuja"
65
40%
często
36
22%
zawsze - nie potrzebuję systemu/"czuj" to mój system/ wolę polegać na swojej intuicji/ inny powód.
27
17%

Liczba głosów: 161

Awatar użytkownika
sp2ews
Gaduła
Gaduła

Gra "na czuja"

Nieprzeczytany post autor: sp2ews »

Witam!
Interesuje mnie jaki jest stosunek forumowiczów do ich systemu bądź jego braku.
Ankieta jest anonimowa więc proszę o szczere odpowiedzi :)

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Moja odp. - NIGDY
Czemu ? Jestem pewien tylko systemu ,a nie siebie samego ,więc po co mam się wkurzać jak wpadnie SL z mojej winy ? To jedno z najbardziej głupich pomysłów na zepsucie sobie humoru :wink:

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Można to tak nazwać. Ja jednak mam niekiedy coś takiego, co nazwał bym "błysk". Rozumiem to jako ulotna myśl na wykonanie czegoś, co w zasadzie nie ma wyjaśnienia, skąd jest tej myśli źródło. Gdzieś po latach styczności z zagadnieniem czy tematem, zaczyna działać podświadomość. Często potwierdzone po czasie. Warto coś takiego się nauczyć wychwytywać u siebie.
Jest na to nawet teoria.
http://merlin.pl/Blysk-Potega-przeczuci ... 98673.html
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Świetna ankieta, strasznie ciekawią mnie wyniki :)

krzyszp
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: krzyszp »

mike_05 pisze:Można to tak nazwać. Ja jednak mam niekiedy coś takiego, co nazwał bym "błysk". Rozumiem to jako ulotna myśl na wykonanie czegoś, co w zasadzie nie ma wyjaśnienia, skąd jest tej myśli źródło. Gdzieś po latach styczności z zagadnieniem czy tematem, zaczyna działać podświadomość. Często potwierdzone po czasie. Warto coś takiego się nauczyć wychwytywać u siebie.
Jest na to nawet teoria.
http://merlin.pl/Blysk-Potega-przeczuci ... 98673.html
Popieram :)
Czasami analiza to nie wszystko, czasami instynkt działa lepiej, a nie zawsze wykres jest strzałem w "10"...

Awatar użytkownika
batman
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: batman »

Ale czy to nie jest tak, ze intuicja bierze sie z doswiadczenia?

Awatar użytkownika
mdmainside
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mdmainside »

batman pisze:Ale czy to nie jest tak, ze intuicja bierze sie z doswiadczenia?
Intuicja bierze się z podświadomości , ćwicząc podświadomość mamy lepszą intuicję . :)

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

batman pisze:Ale czy to nie jest tak, ze intuicja bierze sie z doswiadczenia?
Nie nazwał bym tego intuicją. To coś co słowo "błysk" określa najlepiej. Intuicja, to świadoma alternatywa i albo podejmujemy decyzję na jej podstawie, albo rezygnujemy z dokonania czegokolwiek co intuicja podpowiada. Podpowiedź intuicyjna może podlegać rozważeniu. Błysk jest ulotną myślą i albo zareagujemy w takt tego, albo za chwilę to zniknie.
Błysk jest takim stanem, czego doznajemy podświadomie, ale może być właśnie efektem doświadczenia.Lecz układ czy konfiguracja stanu rzeczy jest taka w tym momencie, wcześniej nie zastała przez nas zdefiniowana i przez to jest jakby "nierozważna" lub nieprawdopodobna i dlatego nieusystematyzowana. Wynik działania istnieje jednak w naszej podświadomości, ale niejako tego nie dostrzegamy. Nie wpisuje się w "system". Stąd może być postrzegane, jako działanie "na pałę".
Jak by ktoś mnie zapytał, dlaczego akurat tak zadziałałem (pod wpływem błysku), znalezienie odpowiedzi było by trudne.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Zastanawia mnie jedno, 73% osób gra tylko systemem albo lekko go nagina, czyli zdecydowana większość, natomiast jak wszyscy wiemy zdecydowana większość traci ;)

teraz pytanie:

Czy lud ściemniał w ankiecie?
Czy wszystkiemu winne są systemy?
Czy wygrywają ci co mają dobrego czuja ? :p

Awatar użytkownika
sp2ews
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sp2ews »

Ink. pisze:Zastanawia mnie jedno, 73% osób gra tylko systemem albo lekko go nagina, czyli zdecydowana większość, natomiast jak wszyscy wiemy zdecydowana większość traci ;)

teraz pytanie:

Czy lud ściemniał w ankiecie?
Czy wszystkiemu winne są systemy?
Czy wygrywają ci co mają dobrego czuja ? :p
Jak narazie zagłosowało tylko 46 osób, nie jest więc to wystarczająco reprezentatywna grupa... Mimo to jednak coś już w tym temacie widać.
Twoje pytania są dobrze postawione, warto się nad tym zastanowić.

Widać też, ze tylko 30% ankietowanych ufa do końca systemowi, 70% mimo wszystko albo nie ufa systemowi wcale albo przynajmniej nagina jego założenia - to też trzeba wziąć pod uwagę.

Ciekawe jaki jest odsetek wygrywających w obu grupach? :)

ODPOWIEDZ