Twoja szansa na sukces [dla początkujących]

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Twoja szansa na sukces [dla początkujących]

Nieprzeczytany post autor: profession »

Od pewnego czasu zauważam, że wiedza prezentowana na tym forum kieruje się w jedną konkretną stronę. Poglądy prezentowane przez uczestników dyskusji często są zupełnie niespójne. Ciągłe powtarzanie fraz których sami do końca nie rozumiemy, lub po prostu nie przetrawiliśmy wystarczająco by stosować je w odpowiednim kontekście. Ponieważ większość osób z długim stażem zazwyczaj zaprzestaje wypowiadania się na forum(co w pełni rozumiem), dlatego chciałbym przekazać Wam moje spojrzenie na ten rynek i w pewnym sensie to wszystko usystematyzować.

Obrazek

Proponuje nam taka refleksję. Ostatnio oglądałem program dokumentalny przedstawiający przebieg kariery szewca. Jednak nie był to zwyczajny szewc. Była to osoba, która wykonuje najbardziej wyrafinowane i luksusowe obuwie przygotowywane na miarę każdego klienta. Czas powstawania takiego buta to 6 miesięcy od daty zdjęcia miary ze stopy do jego pierwszego założenia( a koszt to kilka tysięcy dolarów). Pomocnik takiego szewca uczy się zawodu 5 lat zarabiając bardzo niewiele i jednocześnie praktykując 8 godzin dziennie. Korzysta z ponad stu różnych narzędzi i maszyn. Wykonuje te ćwiczenia dzień w dzień po 8 godzin. Opowiada, że gdy pewnego dnia dziurkował skórę by następnie ją przyszyć do podeszwy popełnił błąd. I kilka tygodni pracy musiał zaczynać od początku.

Czy nie widzicie tutaj pewnej analogii do inwestycji na rynku forex?

Obrazek

Nie muszę chyba dodawać, że potencjalny prestiż i zarobki tradera nie mogą równać się z tymi najlepszego nawet szewca. Dlatego nie możesz oczekiwać, że z Tobą będzie inaczej. Że zarobki czekają na Ciebie w 5 minut po założeniu realnego rachunku. To tak jakby usiąść za sterami boeinga 747 i myśleć sobie „jestem pilotem, mogę latać tak jak zawodowcy jestem pilotem, jestem pilotem!” nigdy wcześniej nie widząc samolotu na oczy. Oczywiście, masz ten sam potencjał co pilot, możesz polecieć do Afryki lub USA, ale ja przewiduje, że najprawdopodobniej spowodujesz katastrofę i zginiesz. Zresztą odpowiedz sobie sam, czy chciałbyś lecieć z takim samozwańczym pilotem? A więc czy na pewno chcesz stracić pieniądze? Trading to prawdziwy zawód i wymagająca profesja, nie masz żadnych podstaw by przypuszczać, że masz szanse na powodzenie bez odpowiedniego w pełni profesjonalnego okresu przygotowania i nauki. Bo nikt takiej szansy nie ma. Niezależnie od swojej samooceny. Według mnie rady które możesz spotkać w stylu: „jeśli nie zarabiasz już 3 miesiące to sobie odpuść, już nigdy nie będziesz zarabiał”, „nie każdy nadaje się do bycia traderem”(każdy może nim zostać musi tylko wyrobić w sobie takie cechy które są do tego niezbędne, to, że teraz ich nie posiada nie przekreśla go) itp. Możesz włożyć między bajki. Wiedz, że z dużym prawdopodobieństwem ta osoba która powtarza gdzieś zasłyszane opinie bez ich zrozumienia, niezdolna jest do kreowania swojego zdania. (przynajmniej na dzień dzisiejszy). Nie powinieneś jej ufać.

Coś na czym polecam Ci się skupić to całość Twoich zasad inwestycyjnych. Powinien to być zbiór reguł który pozwoli Ci wyszarpać pieniądze od pozostałych. Twoich konkurentów. Domyślam się, ze wchodzi tutaj wiele młodych osób w gimnazjum, liceum czy na studiach. Szczególnie teraz gdy forex staje się bardzo „modny”. Musisz odpowiedź sobie na jedno pytanie które określi Twoje dalsze kroki. Czy chcesz być traderem? Nie, nie odpowiadaj na pytanie czy chcesz zarabiać na giełdzie(przecież trader nie zawsze zarabia) czy chcesz z tego żyć, i tym podobne. Musisz wiedzieć czego chcesz aby to osiągnąć a więc jakie jaka jest Twoja odpowiedź? Nie mów -spróbuję, zobaczę, zastanowię się. Musisz się określić. Tylko to da cień szansy na powodzenie.(wyobrażasz sobie tego pomocnika szewca, który chodzi tydzień do pracy, potem robi sobie wolne, i znów tydzień? I tak bez przerwy? Raczej nikt nie chciałby mieć takiego praktykanta. I pewnie nigdy nie zdobył by zawodu szewca) Zadeklaruj się teraz.

Jednak wracając do tematu. System/strategia inwestycyjna i pytanie jaką wybrać? Tutaj wiele osób może myśleć, że skoro jest coś co działa dlaczego by nie umieścić takiej strategii na forum, wówczas każdy mógłby nią inwestować bo była by sprawdzona, i próbują ustalić która jest to najlepszą. Owym „złotym gralem”. Jednak tutaj musze Was rozczarować koledzy traderzy(skoro czytanie dalej rozumiem, że się zadeklarowaliście) nikt nie jest w stanie udzielić wam porad dotyczących jak Wy macie inwestować by zarabiać. I raczej nie chodzi tutaj o skłonność do udzielania odpowiedzi wymijających. Tutaj chodzi raczej o naturę życia. Ludzie którzy mają problemy psychiczne i chodzą do psychologa często oczekują, że to on wie co może im pomóc. Oczekują informacji co mają zrobić, jak żyć. Jednak nic bardziej mylnego. On tylko może pomóc poszukać odpowiedzi która tkwi w Tobie. Nikt nie wie co jest dla Ciebie dobre. Ty musisz znaleźć tę odpowiedź sam, i wydobyć ją do swojej świadomości. Sam dla siebie. Dla twojego dobra.

Moja dobra porada. Nie zakładaj kolejnych tematów czy jest tutaj na forum system który działa. Jaki system dla początkującego itp. Dlaczego? Ponieważ spotkasz się z ogromną dezaprobatą. Ludzie zaczną mówić, że nie o system chodzi ale o MM i psychikę. To kolejny mit. To stwierdzenie jest słuszne tylko w jednym jedynym a do tego bardzo rzadkim przypadku. Wtedy gdy masz już działający system. Wówczas faktycznie polecam skupienie się na pozostałych aspektach. Widziałem wiele osób które miały świetnej jakości sygnały wejściowe jednak bardzo słaby MM i zarabiały przez wiele lat. Nie widziałem natomiast osób z fenomenalnym MM i nieskutecznym systemem które odniosły by sukces.
Podobnie jest z psychiką. Jeśli otwierasz i zamykasz pozycje zgodnie z założeniami systemu. I w sposób szczery względem siebie (po co się oszukiwać? To w końcu Twoje pieniądze) nadal tracisz nie wierz w tę propagandę że masz problemy z psychiką. Tu jest bardzo wielu „specy” od tego typu diagnoz psychologicznych. Oni wiedzą z czym masz problem. Trzeba się po prostu przyznać. W większości przypadków Twój system nie ma statystycznych szans na sukces. Bo to na tym polu rozgrywa się gówna walka. Właśnie o prawdopodobieństwo Twojego sukcesu względem innych tutaj chodzi. Więc reasumując: znalezienie skutecznego systemu to twój pierwszy krok na tej drodze. Bez niego nie uda Ci się pójść dalej. Aby było wszystko jasne, nie mówię tu o popadaniu w sydrom Świętego Grala i poszukiwaniu 100% systemu. Takich nie ma. Jednak musi to być system dochodowy. Najlepiej abyście przetestowali go na kilka sposobów. Np. na danych historycznych, lub rachunku demo. Tutaj podaję link do testowania w trybie wizualnym (bardzo przydatna metoda: http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=11420 )
Ważna jest wasza specjalizacja w danej metodzie. Jeśli występują na rynku jakieś przesłanki do otworzenia pozycji – musicie wiedzieć , że te przesłanki sprawdzały się w historii – otwieracie pozycję zgodnie z swoim systemem który uwzględniać powinien wiele aspektów między innymi tak uwielbiany MM i psychikę. Nie ma sensu inwestować czymś co się nie sprawdza nawet na historii. Podkreślam słowo nawet.

Nie dajcie się, myślcie samodzielnie i realnie oceniajcie swoje szanse ponieważ ta gra bardzo często jest nierówna. To miejsce gdzie osoby z kilkunastoletnim doświadczeniem i widzą ścierają się z gimnazjalistami. Brzmi to egzotycznie ale często to ci drudzy są bardziej przekonani o swojej nieomylności. Zazwyczaj jednak rynek weryfikuje to bardzo szybko. Ale Ty jesteś traderem więc się nie poddasz i będziesz dążył do rozwijania wiedzy i stania się najskuteczniejszym na tym rynku.

Pozdrawiam nowych traderów i zapraszam do kontaktu (w razie potrzeby pomogę)[/u]

p.s. Skąd te i inne mity? Z pewnością czemuś służą (często lansują go osoby które same nie odniosły sukcesu, a zajmują się szkoleniami lub pisaniem książek np. o MM i psychice)
Ostatnio zmieniony 19 mar 2012, 10:30 przez profession, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Re: Twoja szansa na sukces [dla początkujących]

Nieprzeczytany post autor: freakout »

profession pisze:Widziałem wiele osób które miały świetnej jakości sygnały wejściowe jednak bardzo słaby MM i zarabiały przez wiele lat.
Święta prawda. Jeżeli ma się 100% pewność że system daje czyste i konkretne sygnały wejść, to tak naprawdę nie ma co zbytnio przejmować się MM. Wiele razy powtarza się że MM to jeden z najważniejszych czynników - owszem, ale tylko wtedy gdy masz niepewną strategię inwestycji. W innym wypadku niekoniecznie. ;)

Awatar użytkownika
tyler_durden
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: tyler_durden »

Brawo ! Bezapelacyjnie należy się za to pochwała :)
ciągle głupi ...

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Nadal twardo stoję przy tym ,że nie każdy może zostać traderem. Dlaczego ? Bo nie każdy będzie umiał opanować stres i emocje związane z tradingiem. Nie każdemu się chce tyle pracować (początkowo za darmo ) ,żeby coś tu osiągnąć. Poza tym są też osoby ,które nawet nie umieją uruchomić platformy ,ale to już inna sprawa. Dlatego zostanę przy mojej teorii ,że nie każdy może zostać traderem.Jeśli by tak było to każdy rzuca prace i na forex ! Jest tak ? Nie !

Dla mnie to żaden mit . Nie szkolę ,nie piszę książek jakby co.

Awatar użytkownika
tyler_durden
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: tyler_durden »

Cadermo pisze:Nadal twardo stoję przy tym ,że nie każdy może zostać traderem. Dlaczego ? Bo nie każdy będzie umiał opanować stres i emocje związane z tradingiem. Nie każdemu się chce tyle pracować (początkowo za darmo ) ,żeby coś tu osiągnąć. Poza tym są też osoby ,które nawet nie umieją uruchomić platformy ,ale to już inna sprawa. Dlatego zostanę przy mojej teorii ,że nie każdy może zostać traderem.Jeśli by tak było to każdy rzuca prace i na forex ! Jest tak ? Nie !

Dla mnie to żaden mit . Nie szkolę ,nie piszę książek jakby co.
Jest w tym dużo prawdy, ale uważam również, że powyższe cechy charakteru można sobie przyswoić (tu pozostaje jeszcze kwestia ciężkiej pracy, która jest fundamentem każdego sukcesu).
ciągle głupi ...

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Ja tylko chciałem zwrócić uwagę, tak na marginesie, że nie ma złotego Grala ani Gralla; jest Graal. Ewentualnie święty Graal. Jeśli był, to na pewno nie był ze złota.

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: profession »

Cadermo pisze: Bo nie każdy będzie umiał opanować stres i emocje związane z tradingiem. Nie każdemu się chce tyle pracować (początkowo za darmo ) ,żeby coś tu osiągnąć.
Ja mam tylko na myśli, że osoby po początkowych porażkach(które według mnie są normalne) mogą uwierzyć w to, że z powodu ich indywidualnych cech osobowości nie nadają się do bycia traderem i nie mają na to wpływu.

Moim zdaniem jednak mają. Można ustalić cechy które powinien posiadać trader by odnieść sukces a następnie je w sobie wykształcić(zresztą tak też jest w większości zawodów). Myślę, że nawet mało kto posiada je na początku. Do nich właśnie zaliczył bym pracowitość czy niepodatność na emocje w aspekcie podejmowania decyzji.

Dzięki za pochwałę, jestem mile zaskoczony :)

Wirus pisze:Ja tylko chciałem zwrócić uwagę, tak na marginesie, że nie ma złotego Grala ani Gralla; jest Graal. Ewentualnie święty Graal. Jeśli był, to na pewno nie był ze złota.
To może dlatego nie mogłem go znaleźć? dzięki za sugestie :)

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

Wirus pisze:Ja tylko chciałem zwrócić uwagę, tak na marginesie, że nie ma złotego Grala ani Gralla; jest Graal. Ewentualnie święty Graal.
Właśnie. Ludzie myślą o zarabianiu na giełdzie, a mają problemy z podstawowymi pojęciami. Zabawne niczym młode, ładne blondynki z dużym biustem, którym się wydaje że są inteligentne.;)
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Wiesz może być też tak ,że owszem każdy nadaje się do forexu ,ALE !
Czy jeśli wiesz ,że stosunkowo Twoje szanse są nikłe i dopiero np po 5-6 latach praktyk uda Ci się coś zrobić to będziesz szedł taką drogą? Bo ja nie.Jeśli widzę ,że coś mi nie wychodzi np. gotowanie to mimo ,że to lubię ,nie będę nigdy kucharzem. Chyba ,że jesteś na utrzymaniu u kogoś ,studiujesz i dodatkowo zajmujesz się forexem. Mój przypadek jest inny.

Drugim ważnym problemem jest to ,że ludzie chcą setki pips ,szukają czegoś co tak naprawdę jest zbyteczne. 20-30 pips dziennie to dobry wynik ,dołożyć dobre mm (nie jest to takie proste jak się wydaje ) i regularnie zarabiać. Po co setki pips tygodniowo? Śpieszy się Wam gdzieś? :mrgreen:

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

profession pisze:Ludzie zaczną mówić, że nie o system chodzi ale o MM i psychikę. To kolejny mit. To stwierdzenie jest słuszne tylko w jednym jedynym a do tego bardzo rzadkim przypadku. Wtedy gdy masz już działający system. Wówczas faktycznie polecam skupienie się na pozostałych aspektach.
Zgadzam się w 100%, psychika to tylko połowa sukcesu, trzeba mieć system dający sygnały wejść i wyjść, gdzie przy danym RR jesteśmy w stanie statystycznie wychodzić na plus.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

ODPOWIEDZ