[USDJPY]

Czyli co się już wydarzyło, co się dzieje obecnie oraz jaka będzie najbliższa i dalsza przyszłość na rynku Forex.
Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Piforix pisze:personov
Już po samej stopce pod naszymi postami widać ogromną różnicę w podejściu do tematu zarabiania.
Nie. To tylko taka myśl. Myślę, że to jest prawda. A co do sposobu handlu na forexie to nie jestem samobójcą i nie gram ryzykownie. Kilka lat na forexie nauczyło mnie jak łatwo można stracić pieniądze...
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
archi2day
Stały bywalec
Stały bywalec

interwencja ?

Nieprzeczytany post autor: archi2day »

Chłopaki co do interwencji to już w zeszłym roku wydawało mi się że kurs bliski 87 jpyusd wymusi interwencję. I nic. U Japończyków interwencją można już nazwać samą informację z rządu albo ichniejszego banku centralnego że jen za silny jest. Jednak do sprzedawania jenów sie nie kwapią.
Zeszły tydzień spaków skasował wzrosty z dwóch poprzednich tygodni. Sądzę że przed nami 2-3 tygodnie wzrostów, a kurs powróci przynajmniej do 92,00. Na 100 jpyusd przyjdzie nam poczekać, ale moim zdaniem to rzecz pewna, że to dobry kierunek.

-----------------------------------------------------------------------------------
Life is brutal and full of zasadzkas

Awatar użytkownika
Namrasit
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Namrasit »

Ja na razie longi zamknąłem na 90.70 i liczę że się rynek coś obsunie (20-30p), by znów na nie wejść. A jak nie to i tak obecnie zrobiony wynik w zupełności mnie zadowala :D. pozycje z niedzieli okazały się bardziej cacy niż myślałem :)

A co do 100 to w tym roku zapewne już tam nie polecimy. chyba za daleko jak na dwa miesiące.
carpe diem & memento mori

Awatar użytkownika
bbjurek
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: bbjurek »

Witam,
zauważyłem że UJ bardzo ładnie chodzi harmonicznie.
Na tygodniowym widać ładne ABCD - opór na poziomie 87,80-90,70 (czerwony prostokąt).
Na dziennym też powstało idealne XABCD - opór 88,00- 88,80 (żółty prostokąt).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
bbjurek

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Po dzisiejszych spadkach, po odczycie stopy bezrobocia w USA zaczynam mieć wątpliwości co do dalszych wzrostów na parze. Jednak w optymistycznej wersji na wykresie H4, dzisiejszy spadek jest 2 falą wzrostową po korekcie 27.10-02.11.
Czyli można się spodziewać duuuużej fali 3 impulsu. Szczerze mówiąc byłoby mi to na rękę żeby pozamykać moje "nieszczęsne" Longi :))
Specjaliści od AT ! Czekam na wasze zdanie w tej sprawie. Są tacy ???
Solą życia jest kasa.

ddomasz
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: ddomasz »

Mówisz-masz :D
Moim zdaniem...
w minionym tygodniu na parze USD/JPY formowała się formacja głowy i ramion. Potencjalne spadki na tym rynku pokrywają się z dalszą potencjalną deprecjacją dolara, którego indeks niedawno odbił się od lokalnej linii trendu.

Wykres wybił z formacji już w piątek, po czym jednak powrócił pod wsparcie całej konstrukcji. Obecnie można się spodziewać odbicia od tej linii oraz dalsze spadki. W razie potwierdzenia takiego scenariusza, minimalny zasięg spadków to poziom 88.75. Od strony fundamentalnej takiemu rozwojowi sytuacji sprzyjają słabe dane z piątku nt. rynku pracy w USA. Ich skutkiem może być pozostawienie stopy procentowej na niskim poziomie, co może być przyczyną dalszej deprecjacji dolara.

Zanegowaniem tego sygnału może być pokonanie obecnej linii oporu (czyli linii wsparcia całej formacji).
Póki co więc uważam, że mogą wystąpić spadki.

W dłuższym terminie sytuacja jednak dość niepewna. Parkiety niby już zakończyły korektę, ale po danych z piątku można się spodziewać kolejnej fali. Nie może być aż tak dobrze, że korekta 1,5 tygodnia po tym co obserwujemy w gospodarce :D
Widzę szczyt, a za szczytem
zaszczyt za zaszczytem

ddomasz
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: ddomasz »

Jak widać początek tygodnia przyniósł lekkie umocnienie jena względem dolara.

Para USD/JPY znajduje się pod uformowaną w poprzednim tygodniu formacją głowy i ramion. Po odbiciu dołem od linii wsparcia w okolicy 90.20 cena wciąż zmierza na południe.

Jak wiadomo, w przypadku formacji RGR minimalnym zasięgiem ruchu jest poziom od szczytu głowy do linii ramion mierzony w dół. Teoretycznie więc spadki mogą sięgnąć nawet okolic 88.85.

Warto również obserwować indeks dolara, który dotarł niedawno do poziomu 74.93, czyli tegorocznego minimum. W razie pokonania tego wsparcia dalszy ruch w dół pary USD/JPY jest bardzo prawdopodobny, jednak w razie obrony, scenariusz spadkowy może zostać zanegowany.

Oczywiście póki cena nie pokona silnym ruchem poziomu 90.25, możemy liczyć na dalszą deprecjacje dolara.
Widzę szczyt, a za szczytem
zaszczyt za zaszczytem

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Dobrze, że od października na forum pojawił się ktoś taki jak ddomasz. Nareszcie forum analizy USDJPY ruszyo. Wcześniej panowała tutaj cisza. Dobrze jest poczytać analizy człowieka, który wydaje się, że się na tym zna. Chociażby dlatego, żeby skorygować swoje podejście do sytuacji na rynku.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
bbjurek
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: bbjurek »

Oto moja analiza - harmoniczna. Na D1 powstała formacja XABCD gdzie AB=CD. Punkt D wypada na zniesieniu 0,86 XA oraz 1,5BC.
Dodatkowo struktura ABCD ładnie się wpisuje w phi elipse (R. Fisher), co czyni ją wiarygodną formacją. Ewentualne wyjście górą poza czerwony kanał będzie sygnałem kupna wg R. Fishera.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
bbjurek

dargoth
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: dargoth »

Z analizy stochów wynika, że możemy zrobić podwójne dno przed rozpoczęciem wzrostów. BOJ zapowiedział interwencje w razie dalszego umacniania jena więc chyba rzeczywiście można się powoli szykować do longów.

ODPOWIEDZ