Tick data - 99% jakość modelowania w MetaTrader 4.

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

leszczu pisze:
green7 pisze:Eeee.... wcale niekoniecznie. Zależy to od EA.
Są EA które podejmują działania dopiero po zakończeniu formowania się świeczki (ot choćby trend followery).
W takim wypadku nie ma znaczenia co działo się w jej "wnętrzu", i nie ma też konieczności używania danych tickowych. Na dobrą sprawę można wtedy użyć prostszych metod modelowania (open prices, albo control points) co przyśpiesza znacznie testy.
Choć w większości EA dane tickowe są wskazane - to jednak nie jest to jak piszesz jedyna możliwość przetestowania strategii Smile
Czyli co - w przypadku strategii, która podejmuje decyzje na podstawie zamkniętej świeczki testowanie na danych tickowych nie jest konieczne?
Jest na to banalnie prosty sposób - sprawdzić i tak i tak.
Jeżeli na tickach wychodzi to samo to rzeczywiście nie ma co tracić czasu bo trwa to zdecydowanie dłużej.
Jeżeli są drobne różnice to warto sprawdzić czy na pewno są nieistotne - sprawdzić na innym okresie, innym brokerze itp. Jeżeli różnice są spore to znaczy że albo kod wymaga testowania na tickach, albo jakiś błąd w kodzie (bo nie takie było założenie).

Dodano po 8 minutach:
matka pisze:
green7 pisze:Problem nie będzie dotyczyć TF wyższych od m1 - w takiej sytuacji terminal powinien wyciągnąć informacje o tym czy wcześniej był tp czy sl, korzystając z niższego TF - jak to opisał ładnie kolega wyżej.
Sprawdzałeś to? Moim zdaniem terminal tego nie robi. Nawet jeśli sytuacja taka miała by występować bardzo żadko, to chyba nie powinno się tego ignorować, oczywiście wszystko zależy od konkretnej strategii.
Przed chwilą sprawdziłem na zwykłych danych i M15 przez jakieś ostatni rok na jednym z brokerów (nie mam tam aż tyle M1 i M5) - tester przeleciał od M1 do M15 żeby wygenerować ticki. Czyli tam gdzie mógł sięgał jak najgłębiej.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

259
Maniak
Maniak

matka pisze:
259 pisze:Przed chwilą sprawdziłem na zwykłych danych i M15 przez jakieś ostatni rok na jednym z brokerów (nie mam tam aż tyle M1 i M5) - tester przeleciał od M1 do M15 żeby wygenerować ticki. Czyli tam gdzie mógł sięgał jak najgłębiej.
Niezrozumiałeś. Zobacz sobie jak wygląda świeczka. Teraz powiedz co było pierwsze, high czy low? TP czy SL?
Tego nie wiemy jeżeli nie ma dodatkowych informacji. Mam na myśli historię M1.
Można tylko coś zakładać na podstawie obserwacji wcześniejszych świeczek i modelu statystycznego. Ale to nie to samo.
Może być tak, że rynek wystrzeli w górę i za chwilę spadnie tylko po to, żeby się odbić i skończyć w okolicy otwarcia świeczki. Równie dobrze może najpierw spaść, potem wyskoczyć i wrócić - klasyczne świeczki newsowe przy sprzecznych wynikach raportów (trochę przesadziłem, zazwyczaj zabiera to więcej niż minutę ale chodzi o przykład). Mamy potem na wykresie coś w rodzaju Doji ale jak to było naprawdę to tego już tam nie ma.
Jak to potem zrobi tester? Nie wiem. Nie spodziewałbym się jednak zbytniej inteligencji.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

stad
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: stad »

Witam
A może ktoś się bawił w testy na wykresie renko z tikami?
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=14036
Jak zrobić żeby robił testy na renko (z wykozystaniem renkolivechart_v1.6) i brał do tego tiki wygenerowane w pliku FXT?

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

stad pisze:Witam
Jak zrobić żeby robił testy na renko (z wykozystaniem renkolivechart_v1.6) i brał do tego tiki wygenerowane w pliku FXT?
heh widzisz kolego, dzisiaj założyłem bardzo podobny temat dotyczący range barów (które też są tworzone na wykresie offline) i nie jest to takie proste, o ile w ogóle będzie możliwe.

259
Maniak
Maniak

Oh boy... :cry:
Prawo serii czy co?

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

matka pisze:Sprawdzałeś to? Moim zdaniem terminal tego nie robi.
Kiedyś bawiłem się w takie sprawy. Wychodziło mi na to, że tak robi.
Choć był tu różne "dziwactwa". Na tyle odbiegające od moich oczekiwań, że zniechęciły mnie do używania tego testera .....
Ale dociekliwy pewnie łatwo sprawdzi jak tester rozwiązuje takie problemy ....
Green
Obrazek
Obrazek

stad
Stały bywalec
Stały bywalec

leszczu pisze:
stad pisze:Witam
heh widzisz kolego, dzisiaj założyłem bardzo podobny temat dotyczący range barów (które też są tworzone na wykresie offline) i nie jest to takie proste, o ile w ogóle będzie możliwe.
Skrypt renkolivechart_v1.6 działa w ten sposób, że plik danych z historii (najdokładniejszy czyli M1) przerabia na wykres renko (tworzy plik hst). Niestety dla renko wykres M1 dla małych boxów jest niedokładny.
W zwiazku z tym, czy jest możliwość wyświetlenia pliku FXT z danymi tikowymi jako wykres w MT4? Np. jako M1. Myślę, że potem już bez problemu przerabiamy to na renko.
Ogólnie, gdyby możliwe było wyświetlenie wykresu tikowego to byłoby super. Na taki wykres można wrzucać wskaźniki i bawić się tak jak z pozostałymi wykresami.
???
???

259
Maniak
Maniak

Jeszcze raz - plik fxt zawierający ticki jest używanty TYLKO przez tester.
Nie ma nic współnego z wykresami. Wykresy są wyświetlane na podstawie danych słupkowych zapisanych w plikach hst.
Ticki nie są zapisywane w historii więc nawet jakbyś przerobił skrypt na czytanie fxt to nie będziesz miał skąd wziąć tych danych.

Największy problem jest w tym, że mamy skrypt który pracuje w czasie rzeczywistym i generuje plik hst którego nie ma na liście symboli brokera. Można go wyświetlić w trybie offline, ale tester nie może go użyć - brak takiej funkcjonalności.

Są dwie możliwości:

Najpierw skrypt wygeneruje plik hst dla intersującego nas okresu, a EA będzie podczas testu czytać ten plik wewnętrznie. Tutaj ważna będzie synchronizacja czasu i nie będzie to łatwe - o iTime czy iBarShift na takich danych można zapomnieć, trzeba zrobić własne funkcje...

Druga możliwość to włączenie kodu skryptu do EA w taki sposób, aby tworzył te dane wewnętrznie i trzymał w tablicy, a nie w pliku - łatwiej będzie je synchronizować i całość będzie znacznie szybsza. Ale za to trzeba będzie przerobić kod EA aby to właściwie czytał.

Ja bym poszedł w to drugie.
W obu przypadkach mogą być problemy gdybyśmy chcieli użyć na tych danych wbudowane wskaźniki... trzeba by je też przerobić.

stad
Stały bywalec
Stały bywalec

259 pisze:Największy problem jest w tym, że mamy skrypt który pracuje w czasie rzeczywistym i generuje plik hst którego nie ma na liście symboli brokera. Można go wyświetlić w trybie offline, ale tester nie może go użyć - brak takiej funkcjonalności.
Tu bym się nie zgodził.
Ten skrypt renko generuje plik hst, który to plik uzywam w testach.
A robie to tak:
W katalogu MetaTrader\history tworzę katalog RENKO,
kopiuje do niego pliki z sąsiedniego katalogu live (demo), wszystkie, ale zostawiam tylko jeden plik hst, najdokładniejszy czyli dla M1 (np. EURUSD1.hst)
loguję sie teraz wpisując zamiast demo/live RENKO
otwieram wykres M1 dla danej pary
uruchamiam skrypt renko wpisując timeframe np 5
robię backtesty używając timeframe takiego którego użyłem w skrypcie, czyli np M5
i tyle

Na tej podstawie zastanawiam się czy nie można stworzyć takiego sztucznego wykresu tikowego a nazwac go np EURUSD5.hst, następnie otworzyć taki wykres i użyć do niego skryptu renko, który przerobi mi wykres tikowy na dokładne renko.

Wykres renko to wykres ceny więc nie zalezy mi na dokładnym czasie.

Nie wiem czy to co napisałem jest jasne, mam nadzieję, że tak.

259
Maniak
Maniak

I tester to kupuje?
Bo on oprócz plików hst potrzebuje jeszcze symbols.sel i symbols.raw - tam są zapisane dodatkowe parametry jak max. lewarowanie, sztywny spread czy minimalny odstęp stop...

Nie próbowałem w ten sposób więc się nie wymądrzam.
Z tego co zrozumiałem po prostu podmieniasz plik hst na własny, ale zgadza się on z wbudowanymi ramkami czasowymi?

Ale tak czy inaczej - co miałoby generować te ticki?

ODPOWIEDZ