SonicR Journal - Zaczynamy
Re: SonicR Journal - Zaczynamy
Jaka jest interpretacja SHi Channel MTF?
K1mb0 - jak tam wyniki gry pod SonicR? Testuje system od wczoraj. Podoba mi się. Wejście na EUR/PLN pod SonicR
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
AUDUSD Scout Long
Volumen wzrasta gdy cena osiąga dołki co oznacza ,że MM to byki.
Ja testuje system classic oraz Scout jednak te najbardziej pewne gram tylko na Live.
Ja testuje system classic oraz Scout jednak te najbardziej pewne gram tylko na Live.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- ForexTig3r
- Maniak
Hej,
A nie ma jakiego automatu pod to
Skoro to system oparty na wskaźnikach i sygnałach to chyba winien być
Jakieś wyniki na danych historycznych
A nie ma jakiego automatu pod to

Skoro to system oparty na wskaźnikach i sygnałach to chyba winien być

Jakieś wyniki na danych historycznych

Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji. Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.
subsilver2 趋势线
subsilver2 趋势线
WitamK1mb0 pisze:AUDUSD Scout Long
Na wstępie chciałbym pogratulować K1mb0 pomysłu otwarcia tego wątku.
Wyniki TAHa robią wrażenie, i może warto jest zainteresować się tym systemem. Gdyby choć częściowo udało się je powtórzyć to byłoby już coś.

K1mb0, piszesz że "volumen wzrasta gdy cena osiąga dołki co oznacza że MM to byki" Albo jestem ślepy, albo mało kumaty (co jest prawdopodobne) ale ja jakoś tego nie widzę na AUDUSD teraz. Poza tym TAH coś pisał o analizie wykresu M1 i z tego co zrozumiałem to obserwacja właśnie tego wykresu ma być kluczem do rozstrzygnięcia czy mamy rynek byka czy niedźwiedzia. Oczywiście z moim angielskim mogę się mylić. Mam więc prośbę.
Czy mógłbyś to objaśnić w więcej niż dwóch słowach?
Gra tu ktoś jeszcze stylem sonica?;)
Wyznawcy "kościoła Sonica" pilnują bardzo żeby nie doszli do głosu krytycy metody "scoutowania".
Generalna zasada "niedźwiedzie pchają cenę do góry a byki ciągną ja w dół żeby zajmować swoje pozycje w lepszych cenach" doprowadza czasem do tego że tygodniami budują piramidę stratnych pozycji (dokładając kolejne pozycje) w nadziei, że rynek w końcu zawróci. Tylko, jakimi pozycjami trzeba grać (w stosunku do posiadanego depo) żeby wytrzymać kilkanaście i więcej stratnych pozycji.
Pokazywanie wyników idących w tysiące pipsów może być bardzo mylące jeśli gra się nanolotami.
Podejrzewam również, że powszechną praktyką może być sytuacja kiedy pierwsza pozycja/e jest otwierana w "normalnej" dla danego gracza wielkości, a następne radykalnie mniejsze tak żeby depozytu wystarczyło do momentu kiedy cena zacznie zwracać.
Nie jestem przeciwnikiem uśredniania, wręcz przeciwnie uważam, że jest to sposób na zyskowne wychodzenie z niektórych nietrafionych zagrań. Nie można jednak twierdzić, ze się przez tydzień lub dwa buduje pozycję tylko po to żeby ją zamknąć na poziomie pierwszego wejścia.
Sama koncepcja aktywności byków/niedźwiedzi na podstawie wolumenu tikowego brokera to to też wg mnie mocno naciągana koncepcja.
Podsumowując. System jako taki nie wyróżnia się niczym szczególnym. Daje masę błędnych sygnałów, z tym że tu nie ma momentu "przyznania się do błędu" w postaci ustawionego SL.
Tu się gra aż do zwycięstwa.
Generalna zasada "niedźwiedzie pchają cenę do góry a byki ciągną ja w dół żeby zajmować swoje pozycje w lepszych cenach" doprowadza czasem do tego że tygodniami budują piramidę stratnych pozycji (dokładając kolejne pozycje) w nadziei, że rynek w końcu zawróci. Tylko, jakimi pozycjami trzeba grać (w stosunku do posiadanego depo) żeby wytrzymać kilkanaście i więcej stratnych pozycji.
Pokazywanie wyników idących w tysiące pipsów może być bardzo mylące jeśli gra się nanolotami.
Podejrzewam również, że powszechną praktyką może być sytuacja kiedy pierwsza pozycja/e jest otwierana w "normalnej" dla danego gracza wielkości, a następne radykalnie mniejsze tak żeby depozytu wystarczyło do momentu kiedy cena zacznie zwracać.
Nie jestem przeciwnikiem uśredniania, wręcz przeciwnie uważam, że jest to sposób na zyskowne wychodzenie z niektórych nietrafionych zagrań. Nie można jednak twierdzić, ze się przez tydzień lub dwa buduje pozycję tylko po to żeby ją zamknąć na poziomie pierwszego wejścia.
Sama koncepcja aktywności byków/niedźwiedzi na podstawie wolumenu tikowego brokera to to też wg mnie mocno naciągana koncepcja.
Podsumowując. System jako taki nie wyróżnia się niczym szczególnym. Daje masę błędnych sygnałów, z tym że tu nie ma momentu "przyznania się do błędu" w postaci ustawionego SL.
Tu się gra aż do zwycięstwa.

Tak co do scoutow nie jestem tez przekonany bo trzeba przetrzymac duze swingi
ale ciekawe wydaje sie granie klasycznych setupow zgodnie z tym pvsra. Tak mysle.

Taka gra wymaga dużego doświadczenia i jeszcze większego szczęścia. Do tego jest nieracjonalna - więcej zarobi się, zamykając pozycję na małej stracie i korzystając z następnej okazji niż gotować się na stracie i liczyć na wyjście na zero.JAREK67 pisze:Nie jestem przeciwnikiem uśredniania, wręcz przeciwnie uważam, że jest to sposób na zyskowne wychodzenie z niektórych nietrafionych zagrań.