SL (Stop-Loss): stosować czy nie?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Re: SL (Stop-Loss): stosować czy nie?

Nieprzeczytany post autor: highend »

Dadas pisze:
highend pisze: DSWS nie jest w stanie tego zrobić bo trzyma go jedna świeca.
AUDUSDH1.png
:d

Dokładnie tyle do tego potrzeba - jednej świecy.

PS. Ta wersja DSWS, którą posiadsz, zrobi to samo, tylko po kolei.
IOW, pokazuje poszczególne trendy.
Popatrz na każdą gałąź trendu, np. tylko wzrostowe.
DSWS wrzucaj na pierwszą znaczącą świecę wybicia.
Primo dzięki za pochwałę ;)
secundo: rozumiem, ale mimo wszystko łatwiej mi się to wyznacza z fibo, problem z DSWS mam taki, że nie zawsze ustawię dobrą (znaczącą) świecę. Ewentualnie łączę fibo ruchu z DSWS świecy i wtedy już wychodzi mieszanka wybuchowa :mrgreen:

Zobaczymy jak to dalej będzie szło :)
Zainteresowała mnie para CHFPLN. Porysowałem kilka fibo zaczynając od miesięcznego i tak:
poziom 4.21 to F161 ruchu miesięcznego. Obecnie jako wsparcie. Po tym szale na CHF cena wyskoczyła do 4.21, dwa razy się odbiła, a potem ją przebiła na up. Wyznaczyłem drugie fibo z konsoli tej pary i zasięg UP wyszedł mi 4.42 (F423). O ile dobrze to zrobiłem, bo w drugiej wersji wylazło mi na 4.54. Ale przyjmijmy, ze jest to póki co: 4.42
Mamy zatem 4.42 opór i 4.21 wsparcie. Narysowałem zatem fibo "czary mary" od góry i wrzucałem to nawet na forum DT.
poziom 4.21 uznałem jako fibo 50, a dolne 100 i kolejne łączą się ze "wzrostowym" fibo z konsoli. Popatrz i napisz czy dobrze to kombinuję:

M15:
https://www.mql5.com/en/charts/2897623/ ... ski-mbanku
i miesieczny:
https://www.mql5.com/en/charts/2897619/ ... ski-mbanku
na miesiecznym widac wszystkie fibo.

Jeśli zatem mam to dobrze narysowane, to po przebiciu 4.20 można wrzucać shorty, a na 4.20 longi z ciasnym SL, a cena nie powinna wyjść wyżej jak 4.42. Jeśli mam rację to nastąpi uspokojenie sytuacji i powrót ceny w okolice 4.00, a może nawet 3.75
Oczywiscie rynek to zweryfikuje....
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

Dadas

Nieprzeczytany post autor: Dadas »

highend pisze:
Dadas pisze:
highend pisze: DSWS nie jest w stanie tego zrobić bo trzyma go jedna świeca.
AUDUSDH1.png
:d

Dokładnie tyle do tego potrzeba - jednej świecy.

PS. Ta wersja DSWS, którą posiadsz, zrobi to samo, tylko po kolei.
IOW, pokazuje poszczególne trendy.
Popatrz na każdą gałąź trendu, np. tylko wzrostowe.
DSWS wrzucaj na pierwszą znaczącą świecę wybicia.
Primo dzięki za pochwałę ;)
secundo: rozumiem, ale mimo wszystko łatwiej mi się to wyznacza z fibo, problem z DSWS mam taki, że nie zawsze ustawię dobrą (znaczącą) świecę. Ewentualnie łączę fibo ruchu z DSWS świecy i wtedy już wychodzi mieszanka wybuchowa :mrgreen:

Zobaczymy jak to dalej będzie szło :)
Zainteresowała mnie para CHFPLN. Porysowałem kilka fibo zaczynając od miesięcznego i tak:
poziom 4.21 to F161 ruchu miesięcznego. Obecnie jako wsparcie. Po tym szale na CHF cena wyskoczyła do 4.21, dwa razy się odbiła, a potem ją przebiła na up. Wyznaczyłem drugie fibo z konsoli tej pary i zasięg UP wyszedł mi 4.42 (F423). O ile dobrze to zrobiłem, bo w drugiej wersji wylazło mi na 4.54. Ale przyjmijmy, ze jest to póki co: 4.42
Mamy zatem 4.42 opór i 4.21 wsparcie. Narysowałem zatem fibo "czary mary" od góry i wrzucałem to nawet na forum DT.
poziom 4.21 uznałem jako fibo 50, a dolne 100 i kolejne łączą się ze "wzrostowym" fibo z konsoli. Popatrz i napisz czy dobrze to kombinuję:

M15:
https://www.mql5.com/en/charts/2897623/ ... ski-mbanku
i miesieczny:
https://www.mql5.com/en/charts/2897619/ ... ski-mbanku
na miesiecznym widac wszystkie fibo.

Jeśli zatem mam to dobrze narysowane, to po przebiciu 4.20 można wrzucać shorty, a na 4.20 longi z ciasnym SL, a cena nie powinna wyjść wyżej jak 4.42. Jeśli mam rację to nastąpi uspokojenie sytuacji i powrót ceny w okolice 4.00, a może nawet 3.75
Oczywiscie rynek to zweryfikuje....
highend, znowu gdybanie i próby przewidywania.
Owszem, dobrze jest mieć gotowe scenariusze, wiedzieć co będziesz robił jeżeli to i gdyby tamto.
Poza faktem, że SNB trzymał CHF w ryzach, to ogólnie trend MN1 CHFPLN był wzrostowy i nadal jest.
CHFPLNMonthly.png
4,50 jest nadal aktualne - ta niebieska blisko szczytu.

Lokalnie dopiero H1 pokazuje jakieś objawy potencjalnej korekty.
CHFPLNH1.png
A co grać, to zależy od strategii.
Ponieważ spread nie jest mały, to raczej nie jest to instrument dla DT.
Ale, raczej Longi na dołkach, niż partyzantka w Shortach.
CHFPLNH1_Long.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 18 sty 2015, 13:00 przez Dadas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Spoko :) nic nie przewiduje i nie gdybam :) Nie wiem czy cena pójdzie na 4.50 czy na 4.00. Chciałem tylko zapytać czy dobrze kombinuję z fibo.
Uważam, że 4.21 to najmocniejsze wsparcie i okazja na longi. Po jego przebiciu można próbować z shortami. I tyle.

Zatem może więc jednak 4.54 ;) Spread kosmiczny tam jest wiem. Ale chciałem poeksperymentować jak to jest z parą, która zrobiła kuku ;)
Tak czy siak - skupiam się na kangurze bardziej i na indeksach. To jako ciekawostkę bardziej chciałem.

Dadas

highend pisze:Spoko :) nic nie przewiduje i nie gdybam :) Nie wiem czy cena pójdzie na 4.50 czy na 4.00. Chciałem tylko zapytać czy dobrze kombinuję z fibo.
Uważam, że 4.21 to najmocniejsze wsparcie i okazja na longi. Po jego przebiciu można próbować z shortami. I tyle.

Zatem może więc jednak 4.54 ;) Spread kosmiczny tam jest wiem. Ale chciałem poeksperymentować jak to jest z parą, która zrobiła kuku ;)
Tak czy siak - skupiam się na kangurze bardziej i na indeksach. To jako ciekawostkę bardziej chciałem.
Żadnego kuku nie było.
Jedyne "kuku", to niespodziewana decyzja SNB - chociaż, mam podstawy przypuszczać, że w NY o tym wiedzieli.
Wykres USDCHF to typowa bańka spekulacyjna - szkoda, że nie obserwowałem CHF wogóle.
Granie Shortów na CHFPLN w zeszłym tygodniu, to potężna pomyłka - bez konieczności śledzenia newsów.
CHFPLNDaily.png
Wykres D1 pokazywał wyraźnie trend wzrostowy z wsparciem i odbiciem pomiędzy Fibo 61,8 a 50.
Kto grał Short, stracił na własne życzenie, a wielu pomogła ich niewiedza i brak chęci do jej zdobywania.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 18 sty 2015, 13:13 przez Dadas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Michał-fx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Michał-fx »

Longi na dolkach czyli tam gdzie Dadas narysowales strzalki ? Tam bys szukal wejsc w dlugie ?
Myśleć i działać jak Goldman !

Adrianoforex
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Adrianoforex »

Na bank na decyzji zarobili insajderzy z SNB i sama Szwajcaria. Pytanie gdzie pootwierali swoje pozycje.
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Dokładnie, też żałuję że nie interesowałem się parą CHF/PLN
co w połączeniu ze słabnącym PLN i wzrostami na USD/PLN, eur/pln i gbp/pln dałoby logiczne L na chf/pln ;)
Skoro wszystkie krosy z PLN mają trend wzrostowy.... ;)

Dadas

Michał-fx pisze:Longi na dolkach czyli tam gdzie Dadas narysowales strzalki ? Tam bys szukal wejsc w dlugie ?
O ile to co jest teraz nie jest dołkiem.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

To się fajnie gadało, a od tematu odeszli (stosować SL czy nie ;)
Podsumowując - będę nadal eksperymentował z FIBO rysowanym po mojemu ;)
i szukał miejsc na wejścia po określeniu trendu.
Zdaje to egzamin i pozwala na ciasny SL, a potem na jego przesunięcie i zabezpieczenie pozycji na zysk.

Dadas - jak masz chwilę to obadaj DAXa :) jestem za L (przynajmniej do czwartku do dezycji EBC),
co ciekawe na sp500 jestem na S (rozjechały się indeksy).

Kazik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kazik »

highend pisze:To się fajnie gadało, a od tematu odeszli (stosować SL czy nie ;)
Podsumowując - będę nadal eksperymentował z FIBO rysowanym po mojemu ;)
i szukał miejsc na wejścia po określeniu trendu.
Zdaje to egzamin i pozwala na ciasny SL, a potem na jego przesunięcie i zabezpieczenie pozycji na zysk.

Dadas - jak masz chwilę to obadaj DAXa :) jestem za L (przynajmniej do czwartku do dezycji EBC),
co ciekawe na sp500 jestem na S (rozjechały się indeksy).

Na Comparic pisze pmleczko. Piotr Mleczko na temat TFE.
Te zniesienia fibo i zasięgi już dawno zostały rozpoznane.

http://forum.comparic.pl/viewtopic.php? ... &start=180
http://comparic.pl/wykorzystanie-fall-e ... -praktyce/

linki pewno znikną ale może znajdziesz.

ODPOWIEDZ