Tylko pytanie takie - Dadas pisałeś zawsze, ze kreski i linie mają małe znaczenie

Ludzie często rysują kanały jak sie porusza dany instrument, a potem sugeruja się wybiciem, przebiciem bądź odbiciem - a potem zonk i strata.
bo większość nie sugeruje się kształtem świecy tylko tym że ona wybiła dany kanałhighend pisze:Dzięki za wyjaśnienie. Nie do końca kumam to przedłużenie extremów, ale przyznam, że już mało kumam dziś więc wrócę do tego jutro
Tylko pytanie takie - Dadas pisałeś zawsze, ze kreski i linie mają małe znaczeniew sensie, że cena i rynek zrobią jak będą chciały, a założenie, że 'tej kreski wykres nie przebije" jest kompletnie błędne.....
Ludzie często rysują kanały jak sie porusza dany instrument, a potem sugeruja się wybiciem, przebiciem bądź odbiciem - a potem zonk i strata.
Jedź po kreskach, jak po schodach, albo torach.highend pisze:Dzięki za wyjaśnienie. Nie do końca kumam to przedłużenie extremów, ale przyznam, że już mało kumam dziś więc wrócę do tego jutro
Tylko pytanie takie - Dadas pisałeś zawsze, ze kreski i linie mają małe znaczeniew sensie, że cena i rynek zrobią jak będą chciały, a założenie, że 'tej kreski wykres nie przebije" jest kompletnie błędne.....
Po co? Dla SL ciasnego, właśnie.jackub pisze:spkaejao ... im niższy TF tym Sl wazniejszy, na M1 czy M5 news zaznaczone na żółto nie zauważone nawet na H4 czy D1 na M1, M5 łamią stopy jak zapałki
Dadas, kurcze patrze na te twoje kolorowe kreski, o tę walkę żeby zobaczyć trend M15 na M5 i tak nic z tego nie rozumiem, po co to wszystko. Czyż i tak tego nie widac na wykresie???
Oddalam sobie wykres M5 aby widzieć trzy dni i jestem w stanie ocenić trend dzienny cztero godzinowy godzinowy, struktury formacje..... miejsca strzałek są logicznym miejscem zajęcia pozycji w określonej sytuacji rynkowej i widać to na wykresie. a kreski powstają , jak kazdy inny wskaźnik, po fakcie zaistnienia ruchu ceny .... jaka więc z nich korzyść?
Kiedys byłem zafascynowany MACD, az do momentu jak nie wrzuciłem na wykres średnich kroczących odpowiadających MACD i czar prysnął...
pozdrawiam i sorry za OT, ale wszystko co jest o tradingu kręci ...
Brawo!highend pisze:Dadas - zauważyłem, że DSWS = fibo- ale ja nie o tym chciałem.
Mnie interesuje pierwsza fala po zmianie trendu. Wyznaczam tą falę na fibo tak, jakby to była jedna świeczka.
DSWS nie jest w stanie tego zrobić bo trzyma go jedna świeca.
Mając zasięg fibo fali zauważyłem, że fibo 161, 261 i 423 to są piękne zasięgi dla danej fali. Ale musi to być pierwsza fala po odwróceniu trendu. Nawet małego trendu na m5. Choć może nie - potem bierzemy większy ruch, a potem jeszcze większy (zgodnie z założeniami fraktali).
Czyli de fakto robię to samo co DSWS, przykład kangura wrzucam.
https://www.mql5.com/en/charts/2897401/ ... nku?bind=1
Może nie jest zbyt dobry - ale objasniam kolorami:
żółte fibo to start od dołka
niebieskie fibo to jakaś tam kolejna falka - po jej zrobieniu wykasuje to, ale też zadziałała jako wyznacznik zasięgu.
brązowe fibo (tutaj 161) to zasięg spadku od góry brany, czyli opór. Rysowany na wyższym TF.
Patrząc na świece trendowe na tym interwale, oraz miejsca gdzie przecinają je kreski poziome od fibo - udało mi się wyznaczyć kolejne dołki i ustawiać tam buy limity z dość ciasnym SL. I zadziałało(!). dokładnie na 0.807 oraz potem 0.816. Warunkiem tego jest określenie trendu. Tutaj założyłem, że kangur rośnie i szukałem miejsc gdzie utworzy dołki na odbicie up. Sam nie wiem czy to ogarniam, ale działa
Ponadto czasami idę o krok dalej - maluję fibo którego... nie ma. Tzn biorę np. od 0 do 50, gdzie uważam, że nastepuje zwrot. A fibo 100 maluje się samo i o dziwo zazwyczaj wykres tam dochodziTakie czary mary.
Tłumaczyłem to kilku osobom, ale one nie rozumieją jak można rysować fibo do czegoś czego nie ma (jeszcze) - ponoć w książkach tego nie uczą, ja żadnej książki nie przeczytałem.
Podsumowując. Fibo bardzo pomaga wyznaczyć zasięgi, wsparcia i opory. Pod warunkiem, że się je odpowiednio narysuje. A fibo 161 to zazwyczaj jest zasięg "strzału"
No i najlepiej jak fibo od 0-100 to będzie ruch bez korekty - potraktowany jako jedna duża świeca (nieważne o jakim kształcie). Może dałoby się zrobić wykres "fibowy", a nie świecowy
highend pisze: DSWS nie jest w stanie tego zrobić bo trzyma go jedna świeca.