SL (Stop-Loss): stosować czy nie?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Re: SL czy stosować czy nie ?

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Działaj więc po swojemu. Jeśli będziesz chciał podziałać po forexowemu ktoś tutaj na pewno Ci pomoże. Choć musisz pamiętać, że co człowiek to inna strategia i spojrzenie na rynek. Dlatego trzeba mieć własny osąd i wierzyć we własne umiejętności. Powodzenia :)
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

wiad

Nieprzeczytany post autor: wiad »

Dzięki meylo. Myślę, że spróbuję stracić tę resztkę kasy, którą przeznaczyłem na forex lub odrobić stratę, którą już mam, a potem kantor. Nie znam się i forex wydaje mi się nazbyt skomplikowany, by mieć jakieś zyski na nim, a skoro strategia kantorowa się sprawdzała...

Dadas

Nieprzeczytany post autor: Dadas »

wiad pisze:meylo: Tylko że ja nie potrzebuję tych pieniędzy. Więc i tak je zamrożę. Na lokacie, koncie, czymkolwiek.
Właśnie taki był plan - czekać na zwyżkę i kupić S. Co do trendu to wiesz... Każdy ma inne zdanie czy to już trend czy jeszcze korekta itd. EUR/PLN według niektórych jest w trendzie wzrostowym, według innych ma spaść od jutra. Dlatego piramida ma sens według mnie (tak, wiem - według innych nie).

Trzymając się trendu przy 3,6 musiałbym kupować $ w kantorze. To jednak duuuże ryzyko. Nie sądzisz? Mnie się wydaje, że gra na trend to trochę taka piramida finansowa. Kto wskoczy pierwszy (przy 3,0 dla $) to wyjdzie z zyskiem, kto drugi przy 3,40 to może wyjdzie z zyskiem, a kto ostatni przy... 3,6? 3,8? To dupnie ala Amber Gold - za wszystkich pozostałych ;-) Problem trendu jest taki, iż aby on był długofalowy i jednoznaczny to najczęściej jest już za późno aby z niego skorzystać.

Ja kupiłem S EUR/PLN za 4,30. Zobaczymy...

Dadas:
am.jpg
Dadas... chodziło o ustawienie SL dla L już kupionego 3,6 przy kursie 3,63 celem zabezpieczenia zysku, po czym otwarcie kolejnej L za owe 3,63.
I tu wychodzi całe twoje ignoranctwo (niewiedza).
Oczywiście, że tylko z trendem, nigdy przeciwko.
Jeżeli uważasz, że jest za późno, bo ty wiesz coś na temat tego gdzie się ten trend kończy,
to po prostu nie ryzykujesz i nie kupujesz Long.
Ale, jeżeli nie wiesz, ani nie masz żadnych podstaw technicznych ani fundamentalnych, że trend się
"jutro odwróci", to jest głupotą iść w Short.
Stąd tyle ludzi traci, bo nie mają bladego pojęcia i słuchają się plotki, lub uważają, tak jak ty,
że wiedzą coś więcej, lub lepiej.
Ja ci napisałem, jeżeli USDPLN zamknie się powyżej 3,60, to jedzie do 3,80, a może nawet do 4,20
w dłuższym terminie, a wiem to także stąd, że EURUSD zmierza systematycznie do 1,00.
A jeżeli nastąpi w międzyczasie korekta, to Short, dopiero gdy cena się zamknie poniżej 3,48.
Dobry trader nie prorokuje, tylko idzie za ruchem ceny.

A co do AM, to u mnie wszystko hula i trąbi - masz pecha jakiegoś.
Albo masz ustawione cashowanie w przeglądarce i nie odświeża stron.

wiad

Brak wiedzy nie jest ignoranctwem. Mylisz pojęcia. Podobnie jak nie zauważyłeś, iż przyznaję się wielokrotnie, iż nie mam wiedzy, skąd zatem miałbym "wiedzieć coś więcej"? Raczej obawiałbym się ludzi, którzy twierdzą, iż taką wiedzę mają, bo właśnie się otworzył rynek i wielu znów zaskoczonych ;-)

Teraz $ po 3,60. Zobaczymy co będzie dalej. EUR/USD mocno w dół. Rozumiem, że to sygnał dla L.

Może mam pecha ;-) Może to kolejny broker, który działa jak chce ;-)

Powodzenia i więcej uśmiechu na co dzień - za bardzo się irytujesz jak na fachowca odnoszącego sukcesy w swojej dziedzinie... luzik... peace!

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: highend »

wiad pisze: EUR/USD mocno w dół. Rozumiem, że to sygnał dla L.
:506:

jeśli już koniecznie chcesz L (na domkniecie luki?) - to SL na poziomie 1.18400 i próbuj szczęścia.
Bez SL nawet nie dotykaj.
Jedynym sensownym argumentem za L jest to, że 1.18600 to było moje wyznaczone fibo 161.8 od pewnej fali, tak więc jak L to SL poniżej tego fibo.

Natomiast NIGDY sygnałem dla L nie jest to, że coś leci w dół.
Ostatnio zmieniony 05 sty 2015, 00:01 przez highend, łącznie zmieniany 1 raz.
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

Awatar użytkownika
koks
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: koks »

highend pisze:
wiad pisze: EUR/USD mocno w dół. Rozumiem, że to sygnał dla L.
:506:
hahahahahah :mrgreen:
Swing

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Nie rycz, to na pewno pomyłka.
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

wiad

Dla L na USD/PLN oczywiście ;-) Ach to ADHD traderów... Kolega dowodził, że skoro EUR/USD spada to USD/PLN będzie szło w górę. Faktycznie spada, zatem odczytałem to jako sygnał dla L, ale na USD/PLN. Znowu źle? ;-)

Kolega wieszczył 1:1 EUR/USD jako cel. Tak sobie myślę jednak, że jeśli złoty się wzmocni to nic nie przeszkadza by EUR spadło na 4,13 przy 3,5 za $. Zachowane proporcje 1,18 na EUR/USD przy mocniejszej złotówce. Zatem zobaczymy czy USD szybciej osiągnie 4zł czy 3,5 przy spadku edka.
Ostatnio zmieniony 05 sty 2015, 00:07 przez wiad, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
koks
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: koks »

jak usdpln pobije maksima ale i tak ryzyko teraz
Swing

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: highend »

wiad pisze:Dla L na USD/PLN oczywiście ;-)
OK, źle odczytałem :)

USD/PLN ma trend wzrostowy. Tylko uwaga na Belki ;)
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

ODPOWIEDZ