SL (Stop-Loss): stosować czy nie?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Dadas

Re: SL czy stosować czy nie ?

Nieprzeczytany post autor: Dadas »

wiad pisze:dadas: na razie strona AM nie działa... ale prześledzę ofertę.
Nie wiem, co tobie nie działa?
Ja się loguję normalnie.
www.admiralmarkets.pl

szaman1977
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: szaman1977 »

wiad pisze: szaman: Czyli tak... zakładam, że S jest na 3,4, a L na 3,6. Strata -2000. Spada cena do 3,44 nic się nie dzieje. Rośnie do 3,63 kupuję L ustawiając SL wcześniejszej na 3,63. Spada do 3,41 (robię skok co 3 gr,ale co 1 mechanizm byłby ten sam). Zamknąłem +300 L na 3,6 i mam -100 dla S i -2200 dla L. Nadal -2000 straty. Cena idzie na 3,66 - kupuję L zabezpieczając wcześniejszego L. Spada na 3,38, realizuję S. Teraz mam +300 (3,6), +300 (3,63), +200 S i -2800 na L. Nadal -2000, ale teraz cena ma iść pod 3,66 i z każdym ruchem strata jest już mniejsza niż na początku operacji. W pewnym momencie zabezpieczam tę L kolejną S zmniejszając dystans. Oczywiście wiecznie ten rozszerzony trójkąt nie będzie trwał. Ale przez większość czasu nie wyszedłem ponad stratę -2000. Jeśli bujnie pod 3,69 to kończę z L biorąc TP i całość wychodzę +800 wcześniej i +300 teraz.
widzisz - tyle ze zrobiles 2 bledne zalozenia

1) z góry zalozyles ze cena będzie biegala od bandy do bandy - co będzie jak w końcu okaze się ze to nie był trojkat tylko cos innego i po zrealizowaniu S lub L cena dalej poleci w tym kierunku ? wtedy straty będziesz liczyl z wielu pozycji
2 ) żeby dla danej pozycji SL ustawić na BE jak to opisujesz to pozycja musi byc na plusie - a co jeśli przy 3,6 będziesz miał szybki ruch na Twoje następne L a nie zdazysz przestawić poprzedniej pozycji na BE ?

w obu przypadkach jesteś w ciemnej dupie - wiem bo myslalem podobnie jak Ty i mocno się na tym przejechalem

wiad

Nieprzeczytany post autor: wiad »

na http://www.admiralmarkets.pl/ wyświetla "Our websites are not available at the moment.", ale podstrony działają.

Dadas

wiad pisze:skoro 80% ludzi traci.
Podobno 95% traci, tylko nikt nie wie, skąd są te statystyki, bo przecież ani nie ma jakiejś centrali,
ani nikt nie zbiera danych od wszystkich brokerów.
Twoje 80% bierze się z ankiety anonimowej przeprowadzonej w Polsce.
Wielu jest zdania, że jest ona naciągana, bo anonimowa.

Największe banki na świecie tracą ok. 70% transakcji, ale tych 30% robi cały zysk.

Pozatym, nie wszyscy wymieniaja waluty dla zysku.
Te wielkie transakcje są prowadzone przez instytucje non-profit, regulujące ceny danej
waluty narodowej, i często transakcje czystej wymiany z tytułu prowadzonej działalności
w strefie tej drugiej waluty.

Dlatego, te pseudo-statystyki bym między bajki włożył.

szaman1977
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: szaman1977 »

wiad pisze: Jednak na foreksie pewne mechanizmy zadziałały, które spowodowały straty. I teraz rozważam czy da się je obejść czy zabezpieczyć przed nimi czy też nie da. W zasadzie do tego sprowadza się moja dyskusja.

.

dla kogos bez wiedz - NIE DA SIE

by grac bez SL musisz grac z trendem (musisz umiec go odczytac i wiedzieć kiedy się zmienia)

Dadas

wiad pisze:na http://www.admiralmarkets.pl/ wyświetla "Our websites are not available at the moment.", ale podstrony działają.
2015-01-04_225514.jpg
Kliknąłem dokładnie 22:55.
Tobie chyba wiele rzeczy nie działa?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

wiad

szaman: Moje podejście jest czysto teoretyczne - nie próbowałem tak grać. Całkiem prawdopodobne, że i tu jest kruczek ;-)
Cena nie musi latać od bandy do bandy. Na wstępnym etapie jak będzie latać w widełkach to strata się nie powiększa, więc niech lata. Jak wybije to dokupowanie z trendem powinno jeszcze szybciej przynieść zysk. Ty pytałeś co bym zrobił, gdyby tak latało ;-)
Co do 2 punktu... Przy różnicy 300-500 pips raczej zdążę na ten parze... Ale to kwestia dopracowania. Może TS załatwiłoby problem w połączeniu z buy stop by automatycznie zadziałało? A może SL najpierw ustawić, a potem kupić... to już kwestia sekund i myślę, że przy takich różnicach to drobiazg. Nawet jeśli nie wstrzelę się idealnie i zamiast -2000 będzie nagle -2050 to nic wielkiego się nie stanie. Mniej niż gdybym tak nie działał i kurs nadal by szedł w niekorzystnym kierunku. Chyba ;-) Poza tym cały czas zakładamy etap wypatrywania zmiłowania przy kupnie S za 3,4. A gdyby zacząć zabawę od razu z L na 3,45 to dość szybko mogłoby się okazać, że wytniesz pozycję ze źle obranego kierunku raz dwa.

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

wiad, w takim razie JA nie widzę w tym sensu. Zamrozić pieniądze żeby zarobić na swapie. Szczególnie, że dodatni jest głównie na sell. Sprzedawanie przy 3,10-3,15 to spore ryzyko. Możesz oczywiście czekać na sporą zwyżkę, np. usdpln 3,80 i wtedy sprzedać.
Łatwiej zarobisz trzymając się trendu, nie patrząc na swap. Nie musisz wtedy trzymać się PLN. Większość par ma spready do 3 pipsów, więc SL może być mniejszy. Właśnie z powodu spreadu odpuściłem pln. Choć właśnie kilka dni temu otworzyłem 2 malutkie s. Długoterminowe. Sądziłem, że chcesz usprawnić swój handel przez forex. Grając na D1 potrzebujesz mniej czasu przed komputerem.
:)
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

Dadas

wiad pisze:A może SL najpierw ustawić, a potem kupić...
Jeżeli chodzi o ustalenie poziomu SL, to oczywiście że musisz go znać zanim zawrzesz kontrakt.
Ale nie można ustawić SL, zanim nie otworzysz pozycji.
Można to zrobić automatycznie, jeżeli masz do tego odpowiedni EA (Expert Advisor),
czyli taki program, który otworzy ci kontrakt z SL i/lub TP od razu.
I jest jeszcze kwestia minimalnej odległości SL od ceny kontraktu, i
z tym też jest różnie w zależności od brokera.
I tu jest właśnie kwestia spreadu.

wiad

meylo: Tylko że ja nie potrzebuję tych pieniędzy. Więc i tak je zamrożę. Na lokacie, koncie, czymkolwiek.
Właśnie taki był plan - czekać na zwyżkę i kupić S. Co do trendu to wiesz... Każdy ma inne zdanie czy to już trend czy jeszcze korekta itd. EUR/PLN według niektórych jest w trendzie wzrostowym, według innych ma spaść od jutra. Dlatego piramida ma sens według mnie (tak, wiem - według innych nie).

Trzymając się trendu przy 3,6 musiałbym kupować $ w kantorze. To jednak duuuże ryzyko. Nie sądzisz? Mnie się wydaje, że gra na trend to trochę taka piramida finansowa. Kto wskoczy pierwszy (przy 3,0 dla $) to wyjdzie z zyskiem, kto drugi przy 3,40 to może wyjdzie z zyskiem, a kto ostatni przy... 3,6? 3,8? To dupnie ala Amber Gold - za wszystkich pozostałych ;-) Problem trendu jest taki, iż aby on był długofalowy i jednoznaczny to najczęściej jest już za późno aby z niego skorzystać.

Ja kupiłem S EUR/PLN za 4,30. Zobaczymy...

Dadas:
am.jpg
Dadas... chodziło o ustawienie SL dla L już kupionego 3,6 przy kursie 3,63 celem zabezpieczenia zysku, po czym otwarcie kolejnej L za owe 3,63.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ