Skuteczność

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Re: Skuteczność

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

Cblondyn pisze:
13 mar 2021, 11:44
rookie2 pisze:
13 mar 2021, 09:19

Cena rośnie, bo jest więcej kupujących po cenie rynkowej (market order albo PKC na GPW), czyli po aktualnym kursie. A rośnie bo też sprzedający wycofują zlecenia, albo kupujący po prostu otwierają kolejne zlecenia aż wybiorą płynność na danym poziomie. Agresywnie kupują. Jak już nie będzie sprzedającego, wtedy kolejny kupujący pchnie cenę na kolejny poziom, gdzie jest druga strona transakcji (gdzie jest sprzedający) żeby pokryć jego zlecenie market order. Bo musi być druga strona transakcji. Jest jeszcze częściowe pokrycie transakcji, np jeśli chcesz kupić 100 akcji, a na obecnym poziomie jest tylko 60, a dopiero na kolejnym jest więcej, wiec weźmiesz 60 z obecnego poziomu po których chciałeś, ale resztę albo od kogoś kto wystawił 40 na sprzedaż, albo np od kilku którzy wystawili zlecenia sprzedaży po 5 - 10 akcji, i jak dalej na tym poziomie nie ma wystarczającej płynności, to pchniesz cenę jeszcze wyżej. Bo to ty jesteś wtedy ten market order, który chce kupować tu i teraz, po aktualnej cenie, ale nie masz od razu po drugiej stronie gościa który wystawił na sprzedaż tyle ile chcesz, tylko skumulowany wolumen z kilku poziomów zbierzesz i tym samym sam pchniesz cenę wyżej i kupisz część akcji go gorszej cenie. Innymi słowy sam wytworzysz impuls, mały trend.
Jak trzeba byc ułomnym umysłowo by nie zrozumieć prostego przykładu na zwiększony popyt w stosunku do podaży.
Bo to potwierdza (pokazany przykład) tylko teze, że cena rośnie gdy jest większy popyt :)
Czyli cena rośnie gdy popyt jest większy i spada gdy podaz jest większa nad popytem ;)
Nie wiem do kogo pijesz, ale ja właśnie o tym pisałem do kolegi Mustafa, że cena rośnie, kiedy brakuje chętnych do sprzedaży, czyli nie ma pokrycia dla chętnych do kupna, czyli jest przewaga popytu. Cena spada, kiedy brakuje chętnych do kupna, czyli nie ma pokrycia dla chętnych do sprzedaży, czyli jest przewaga podaży.

Kolega Mustafa twierdził, że cena się rusza, bo jest pokrycie...

A kolega rookie2, to nie wiem co chciał udowodnić?
Że fundamenty wpływają na euforię, albo panikę?
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

rookie2
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: rookie2 »

No w sumie na h.. wiedzieć jak coś działa. Popyt większy od podaży, cena rośnie. Amazing. Będę teraz milionerem albo miliarderem dzięki tej wiedzy. Po co komplikować. W sumie nie oddziś tutaj jestem, nie wiem czemu jestem zdziwiony tą dysksują teraz :lol: Ok, luz. EOT.
https://www.myfxbook.com/members/rookie_t/pycha-kroczy-przed-upadkiem/7931743

Awatar użytkownika
sardo nunspa
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sardo nunspa »

Z okazji przenosin CMCMarkets z KNF do BAFIN, zamknięcia starego konta i przeniesienia środków na nowe zrobiłem statystykę transakcji.

Z hedge skuteczność 99,9% i jedna stratna, bo był poślizg na stopie i jedna podejrzana - więc mogą być 2 stratne. 8)
Bez Hedge 59% zysk, 49% strata :?
Transakcje które przyniosły konkretny zysk 19%, reszta to plankton. :oops:

Hedge jak i przetrzymywanie pozycji aż wyjdzie na plus, jest formą ukrywania straty.
Hedge mam 3 nieudane ale poza CMC, 4 ciężkie hedge, które nazywam ludojady. W tym 3 w CMC, najdłuższy trwał miesiąc.
Ktoś tu podał link do tradera z skutecznością ponad 80%, tylko że ten trader przetrzymuje straty. Na Zulu trade widziałem gościa, który miał wspaniałe wyniki, bo przetrzymywał straty, ale jedna stratna transakcja starczyła na......... margin call.

ps Wynika z mojego doświadczenia że, zyskowny trading opiera się na zarządzaniu stratami.
Obrazek

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

sardo nunspa pisze:
13 mar 2021, 13:03

ps Wynika z mojego doświadczenia że, zyskowny trading opiera się na zarządzaniu stratami.
Otóż to.
Oczywiście, zdecydowana większość biznesów jest ostatecznie skazana na plajtę.

Awatar użytkownika
Mustafa
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mustafa »

rookie2 pisze:możesz to sprawdzić np na NewConnect na mało płynnej spółce, gdzie możesz małą kwotą za 100 zł pchnąć cenę o kilka poziomów bo nie będziesz miał pokrycia na poziomie na którym kupujesz, tylko zbierzesz zlecenia z kilku poziomów swoim PKC.
To samo miałem napisać, ale szkoda gadać Wisły kijem nie zawrócisz. Określenie, że jest więcej kupujących od sprzedających jest czysto literackie i nieprawdziwe. Order book jest pełny zleceń https://gragieldowa.pl/spolka_arkusz_zl/spolka/kgh ich proporcje oraz ilość to tylko wskazówka. Transakcje o oddzielna tabela. Zlecenia w arkuszu nie powodują zmian cen tylko TRANSAKCJE, do dokonania transakcji są potrzebne dwie strony. Dadas zamiast pieprzyć farmazony otwórz sobie chociaż raz trejda na prawdziwym rynku (właśnie najlepiej na mało płynnym) to zobaczysz, że wejście i wyjście (po dobrej cenie) to nie mała sztuka. Na MT4 zlecenia wchodzą jak w masło, bo to nie jest prawdziwy rynek. Na cfd przegrywających jest około 90% i te zlecenia nigdy nie trafiają na rynek, broker jedynie zabezpiecza się na kilku poziomach ryzyka jakie posiada. To są zakłady z brokerem a nie handel.

ninjaproject jesteś profesjonalnym szkoleniofffcem... Rookie wkleił ci filmy szkoleniowe a ty dalej swoje. Proszę nie pouczaj wszystkich jak mają się składać, bo nie masz monopolu na prawdy oczywiste.

Jednak to prawda, że nie gra się na rynku tylko na przekonaniach jakie się wobec niego posiada. Dlatego kila osób może patrzeć na to samo a widzą co innego. Trading to walka ze swoimi przekonaniami, a jak ktoś sobie głupot do głowy nawkłada to potem wychodzą różne kwiatki.
Nie chodzi o to czy masz rację czy nie, tylko o to, co robisz kiedy masz rację lub jak się zachowujesz jeżeli racji nie masz.

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Mustafa pisze:
13 mar 2021, 23:19
rookie2 pisze:możesz to sprawdzić np na NewConnect na mało płynnej spółce, gdzie możesz małą kwotą za 100 zł pchnąć cenę o kilka poziomów bo nie będziesz miał pokrycia na poziomie na którym kupujesz, tylko zbierzesz zlecenia z kilku poziomów swoim PKC.
To samo miałem napisać, ale szkoda gadać Wisły kijem nie zawrócisz. Określenie, że jest więcej kupujących od sprzedających jest czysto literackie i nieprawdziwe. Order book jest pełny zleceń https://gragieldowa.pl/spolka_arkusz_zl/spolka/kgh ich proporcje oraz ilość to tylko wskazówka. Transakcje o oddzielna tabela. Zlecenia w arkuszu nie powodują zmian cen tylko TRANSAKCJE, do dokonania transakcji są potrzebne dwie strony. Dadas zamiast pieprzyć farmazony otwórz sobie chociaż raz trejda na prawdziwym rynku (właśnie najlepiej na mało płynnym) to zobaczysz, że wejście i wyjście (po dobrej cenie) to nie mała sztuka. Na MT4 zlecenia wchodzą jak w masło, bo to nie jest prawdziwy rynek. Na cfd przegrywających jest około 90% i te zlecenia nigdy nie trafiają na rynek, broker jedynie zabezpiecza się na kilku poziomach ryzyka jakie posiada. To są zakłady z brokerem a nie handel.

ninjaproject jesteś profesjonalnym szkoleniofffcem... Rookie wkleił ci filmy szkoleniowe a ty dalej swoje. Proszę nie pouczaj wszystkich jak mają się składać, bo nie masz monopolu na prawdy oczywiste.

Jednak to prawda, że nie gra się na rynku tylko na przekonaniach jakie się wobec niego posiada. Dlatego kila osób może patrzeć na to samo a widzą co innego. Trading to walka ze swoimi przekonaniami, a jak ktoś sobie głupot do głowy nawkłada to potem wychodzą różne kwiatki.
Dokładnie o tym wiem, i to tylko potwierdza to, o czym piszę.
Nie wiem, dlaczego tego nie rozumiesz?

Awatar użytkownika
Mustafa
Pasjonat
Pasjonat

ninjaproject pisze:A to żeś dowalił!
Jak jest druga strona transakcji, to cena nie może spadać, ani rosnąć, tylko może stać w miejscu.
człowieku skąd ty się urwałeś

EOT
Nie chodzi o to czy masz rację czy nie, tylko o to, co robisz kiedy masz rację lub jak się zachowujesz jeżeli racji nie masz.

Awatar użytkownika
Mustafa
Pasjonat
Pasjonat

https://www.youtube.com/watch?v=6i4xPdCQ-L8&t=157s

oglądaj to do skutku aż zrozumiesz

rookie2
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: rookie2 »

ninjaproject pisze:
13 mar 2021, 23:47
Strone wcześniej pisałeś " Gdyby każde zlecenie miało pokrycie po stronie przeciwnej to by nic się nie działo, cena by zawsze stała w miejscu." , że jak jest więcej kupujących bla bla bla, a teraz twierdzisz że to wszystko wiesz i tylko potwierdza to co pisałeś.
...
...
...
:632:

To jak w tym powiedzeniu, Kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą.

K.... to jest strata energii i życia na te jałowe dyskusje z Tobą.
https://www.myfxbook.com/members/rookie_t/pycha-kroczy-przed-upadkiem/7931743

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

rookie2 pisze:
14 mar 2021, 00:36
ninjaproject pisze:
13 mar 2021, 23:47
Strone wcześniej pisałeś " Gdyby każde zlecenie miało pokrycie po stronie przeciwnej to by nic się nie działo, cena by zawsze stała w miejscu." , że jak jest więcej kupujących bla bla bla, a teraz twierdzisz że to wszystko wiesz i tylko potwierdza to co pisałeś.
...
...
...
:632:
Dokładnie tak jest.

I może masz rację, że dyskusja nie ma sensu jeżeli strony nie rozumieją co się do nich mówi.
Cena nie może się ruszyć z miejsca gdy popyt = podaż.
Wtedy na wykresie jest konsolidacja, trend boczny.
To jest miejsce, gdzie banki akumulują, lub dystrybuują.
Ponieważ tam kupiec znajduje sprzedawcę, a sprzedawca kupca.
Gdy zakończy się proces akumulacji/dystrybucji, to powstaje "luka/dziura"- niedobór jednej ze stron.
Wtedy cena rusza z konsoli, itd.
To wszystko widać na wykresie.

ODPOWIEDZ