Scalping

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
blist
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Scalping

Nieprzeczytany post autor: blist »

jackub prowadzisz dziennik? Ciekawią mnie Twoje wyniki. Podobną są na tym forum fachowcy co scalpują z dobrymi rezultatami - Mr Yogi?

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Blist,
prowadze dzienniki, oczywiscie z screenshotami.... ale ja jestem bardzo poczatkującym skalperem i miewam dni okropne i całkiem fajne, jestem ciagle na etapie poszukiwan, budowania własnej metody.. zanim jakos opisalem metodę to zrobiłem kilkaset skcreenów, badalem zalezności i wydaje mi sie że ciagle nie doszedlem do żadnego clue, stąd bardzo nierówne granie, ciągle skutecznośc sie mocno waha.... ostatnie 100 tradów nawet nie mozna uzywac do żadnej statystyki bo transakcje nie były nalezycie zawierane... mam wielki młynek w głowie, a ze moja głowa ma juz parę lat, pewnie zejdzie się trochę czasu zanim pozbieram wszystko do kupy....
bede równolegle gral w/g metody czy pomyslu Niemiaszka i trady z jego metody będę tam umieszczał a rozwijać własną metodę i doskonalac bedę chciał tutaj tak długo az Adam mnie nie wygoni....
Chcę wierzyć że setki godzin spędzonych przed monitorem zaczną procentować... na wyższych ramach czasowym miałem calkiem niezłe wyniki, ale wolę skupić się na jednej dwóch parach i skalpować po kilka-klikanaście pipsow, a to nowa szkoła jazdy .
Dopiero po jakims czasie dotarłlo do mnie, że byc może pytas zo to czy prowadzę dziennik na Nawi .... nie nie prowadzę stałego dziennika, psychicznie nie jestem gotowy .....

jackub

Dzisiaj skalp z edkiem .... 25 pisów

jackub

Drugi raz juz nie wyszło... chociaż było juz 20 pipsów .... ok, ale razem 25+ 5 = 30 pipsów...

HTR
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: HTR »

to jest skalp?
Powiem szczerze, że czytając o skalpowaniu miałem raczej wyobrażenie o zabawie na m1-m5. Tak dzisiaj na edku udało mi się (demo) zarobić 11 dolarów. Grałem całe 75 minut łącznie (2 podejścia po kilkadziesiąt minut). Oczywiście miałem i stratne ale zawsze po tych minimum 10 pipsów na zyskownych kosiłem, co na 0,02 lota dało mi właśnie te 11$ .

A jak patrzę na Twoje wejście, które trwa kilkadziesiąt minut (pierwsze dzisiaj- zyskowne) to miesza mi się pojęcie skalpingu z daytrading.. Mozesz mi to wyjaśnić?

Pozdrawiam,
HTR.

jackub

HTR pisze:to jest skalp?
Powiem szczerze, że czytając o skalpowaniu miałem raczej wyobrażenie o zabawie na m1-m5. Tak dzisiaj na edku udało mi się (demo) zarobić 11 dolarów. Grałem całe 75 minut łącznie (2 podejścia po kilkadziesiąt minut). Oczywiście miałem i stratne ale zawsze po tych minimum 10 pipsów na zyskownych kosiłem, co na 0,02 lota dało mi właśnie te 11$ .

A jak patrzę na Twoje wejście, które trwa kilkadziesiąt minut (pierwsze dzisiaj- zyskowne) to miesza mi się pojęcie skalpingu z daytrading.. Mozesz mi to wyjaśnić?

Pozdrawiam,
HTR.
Mam nieodparte wrażenie że się czepiasz mnie o coś... mylę się?
Jeśłi poczujesz sie lepiej i ustaysfakcjonowany moge zmienic wpis, nie jestem przywiązany do tej nazwy...
Pozdrawiam

HTR
Stały bywalec
Stały bywalec

jackub pisze: Mam nieodparte wrażenie że się czepiasz mnie o coś... mylę się?
Jeśłi poczujesz sie lepiej i ustaysfakcjonowany moge zmienic wpis, nie jestem przywiązany do tej nazwy...
Pozdrawiam
Źle mnie zrozumiałeś- pardon!

Nie chodziło mi o to, by się czepić. może ton wypowiedzi nie podszedł Tobie. Ale na prawdę nie chodziło mi o to.
Widzisz sam, ze piszę w dziale dla początkujących, pytam o bzdury, które dla większości są oczywistą oczywistością...
gram na demo, szukam dopiero jakiejś ścieżki.

Czytam Twoje posty i dlatego pytam czy skalpowanie może być na innym interwale niż 1-5... Bo mnie wydawało się, że skalpowanie to taki właśnie interwał, a tu widzę, ze na wyższym też piszesz o skalpowaniu.

I jeszcze raz- nie czepiłem się. Pozdro dla Ciebie!

jackub

HTR, fajnie że sobie wyjasniliśmy ... teraz do rzeczy moje trady sa na M1, nie na wyższych TF-ach, w innym journalu uzywam M5, ale tam to inna metoda której chcę sie nauczyć..
Tu w tym journalu pokazuję trady wziete na M1 i prowadzone na M1, czasem wychodzi 9 pipsów czasem nawet 50, bo staram sie brac trady bardzo selektywnie... pierwszy trade na M1 dzisiaj został zamkniety przez automatyczny trailing, czyli poszedł tak daleko aż wypełnił warunki zamknięcia wstawione przez EA, a drugi chyba zbyt glęboko ustawiony BE +...
Na pewno to co usiłuję robic to techniki daytradingowe, i wydają mi się bliższe scalpingowi ..... niz czemukolwiek innemu...
Ale jak mówiłem, nie przywiązuję się do nazw...
Pozdrawiam
j.

HTR
Stały bywalec
Stały bywalec

Trady na M1 piszesz. Ale cały trejd trwał bardzo długo jak na skalpowanie- oczywiście tak jak piszesz- nazwa nie ma tutaj wielkiego znaczenia- dla Ciebie bynajmniej -) Ja dopiero raczkuję.

A jak określasz moment wyjścia z pozycji?

Tak jak napisałem w poście powyżej- mnie udało się na edku zrobić kilkadziesiąt wejść- w sumie niekoniecznie z dupy, ale też nie miałem jakiejś bardzo sztywnej zasady i wyszedłem na plus tych kilkanaście USD grając 0,02 lota. Dziś trochę gorzej, coś mi nie idzie szukanie wejścia, o wyjściu nie wspominając. I wracając do skalpowania i mojego pierwszego pytania w Twoim dzienniku to właśnie tak mi się 'rysowało' skalpowanie- kilkadziesiąt wejść dziennie po kilka minut każde, z minimalnym zyskiem (po 5-10 pktów).

PS- ja nie Adriano by szukać gdzie i komu by tu szpilę wbić, także no offence z mojej strony!

jackub

Widzę że poznałaś już Adriano, skądinąd naprawdę symaptycznego gościa ale z odchyłami, no ale każdy ma jakieś swoje odchyły....
zaczynałem skalpowanie z najprostszymi założeniami 10/10 czyli SL=TP=10 pips... ( a tak naprawdę na samym początku to z założeniami 10/100 .. 10pipsówTP i SL 100pipsów - zrobiłem tak około setki tradów), ponieważ staram się grac z pulbacku tzn dołek cofki przy trendzie wzrostowym lub górke w trendzie spadkowym, czasami skupiam się na odbiciach od silnych obszarów wsparć jak BRN, dzienne pivoty i widoczne strefy wsparcia i oporu. No i probuję pomiedzy tymi kreskami coś wyskrobać. One głównie sugerują mi możliwe zasięgi ... przy 10 pips target moja skuteczność była dużo większa co jest zrozumiałe, ale od wczoraj kombinuję z automatycznym trailingiem SL .... głęboka faza prób
I żeby nie było niedomówień JA TEŻ RACZKUJĘ, czwarty rok, od kilku tygodni na M1 :lol:
Trady trwają długo bo tak zachowuje się rynek, idzie wolno to trady trwają dłużej, poza tym ja nie robie wielu tradów, czasami gapię sie w monitor dwa dni bez tradu, tylko mielę brzydkie słowa jak widze że były świetne okazje a ja ich nie dostrzegłem we właściwym czasie ... tradowanie na H4 było dużo łatwiejsze

ODPOWIEDZ