Scalping

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Re: Scalping

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

expedient warzywniaka pisze:FX wymaga stalowych nerwów. Albo "sprawdzasz" podczas zaliczenia SL, albo podczas rozpoczynania piramidy przeciwstawnej. A to jak kto tym zarządza, to jego indywidualna sprawa. Jak ktoś nie lubi porażek, to lepiej mu grać małymi pozycjami i zawsze wychodzić na swoje (tylko tutaj już większy czas trwania transakcji). Jak ktoś godzi się na serię strat (kar) w zamian za jeden zysk (nagrodę) - co z psychologicznego pkt widzenia jest niezdrowe - to gra po swojemu (z SL).

Strata w zadnym wypadku nie jest kara. To jest gra prawdopodobienstw gdzie czasem cos nie idzie po naszej mysli i zwyczajnie trzeba przyznac ze nie mialo sie racji. Dlugotrwale profity to efekt umiejetnego zarzadzania ryzykiem a to czy ktos trzyma straty na balansie czy na equity nie robi zadnej roznicy. Jesli ktos nie potrafi przyznac sie do bledu albo nie potrafi zaakceptowac dystrybucji strat w serii transakcji to nie ma znaczenia w jaki sposob gra bo i tak przedzej czy pozniej utopi.

Sry za OT
Ostatnio zmieniony 11 gru 2012, 21:58 przez ZielonaMgielka, łącznie zmieniany 2 razy.

manygridi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: manygridi »

michosz pisze:manygridi , możesz napisać ile z tego skalpu pipsów na plus ?
niestety nie ma to sensu, ponieważ dobieram różne wielkości pozycji w zależności od SL, ale każde zagranie to mniej więcej ryzyko 1 % konta

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: adamkaluza »

manygridi pisze:skalp w oparciu o ZL i poziomy S/D
Dałbyś rade zaznaczać ZL i S/D na wykresie? Jeśli nie wszystkie to możesz najlepsze wrzucać. Tylko dobrze by było widzieć te ZL i S/D narysowane.
U mnie na screenach zółta krecha zawsze reprezentuje poziom na który gram.
Pomyśl co powinna zrobić cena żeby zabrać ci pieniądze. Ona to zrobi!

expedient warzywniaka

Nieprzeczytany post autor: expedient warzywniaka »

ZielonaMgielka pisze:
expedient warzywniaka pisze:FX wymaga stalowych nerwów. Albo "sprawdzasz" podczas zaliczenia SL, albo podczas rozpoczynania piramidy przeciwstawnej. A to jak kto tym zarządza, to jego indywidualna sprawa. Jak ktoś nie lubi porażek, to lepiej mu grać małymi pozycjami i zawsze wychodzić na swoje (tylko tutaj już większy czas trwania transakcji). Jak ktoś godzi się na serię strat (kar) w zamian za jeden zysk (nagrodę) - co z psychologicznego pkt widzenia jest niezdrowe - to gra po swojemu (z SL).

Strata w zadnym wypadku nie jest kara. To jest gra prawdopodobienstw gdzie czasem cos nie idzie po naszej mysli i zwyczajnie trzeba przyznac ze nie mialo sie racji. Dlugotrwale profity to efekt umiejetnego zarzadzania ryzykiem a to czy ktos trzyma straty na balansie czy na equity nie robi zadnej roznicy. Jesli ktos nie potrafi przyznac sie do bledu albo nie potrafi zaakceptowac dystrybucji strat w serii transakcji to nie ma znaczenia w jaki sposob gra bo i tak przedzej czy pozniej utopi.

Sry za OT
Ja nie rozpatruję tego ze względu na slogany powtarzane tu i ówdzie, ale ze względu na moją indywidualną psychikę. Nie lubię przegrywać, brać porażki i przyznawać się do błędu. Wolę nie zrobić niż zrobić źle. A jak już zrobię źle, to wolę to naprawić niż tak zostawić (zaksięgować).

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

Liczyłem na trochę więcej i piękne TP było ustawione :) Jednak zmienność dzisiaj to jakieś 30 pips więc wytargać 10 to i tak dobrze :) Tak jak wczoraj nie spieszyłem się z przestawieniem na BE.

Edek +11,9
2012-12-12_edek.png
Na dzisiaj to chyba tyle :) Dzień na plus :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

expedient warzywniaka

Gratulacje. Widzę, że taki sam setup jak wczoraj.

expedient warzywniaka

Zhedżowane pozycje zamknięte na plusie na oporze.
Koniec na dziś. Trzeba odpocząć.

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 12 gru 2012, 18:57 przez expedient warzywniaka, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

expedient warzywniaka pisze:Zhedżowane pozycje zamknięte na plusie na oporze.
Koniec na dziś. Trzeba odpocząć.

Obrazek
Jezuu ale wiozles te straty. Jakby wygladalo equity jakby rynek wystrzelil 100 pips w dol zamiast w gore?

Polaczenie martyngalu i piramidowania strat... Kurde Polbanda masz jaja jak ze stali ale szczescia wiecej niz rozumu :)

expedient warzywniaka

Ja na sam koniec dołożyłem chyba z pół lota z 15 pipsowym stopem, więc miałbym margin level w obrębie 1500% po takim ruchu. Poza tym tu nie widać Sek i Lek które były w tzw. między czasie.

Przeszkadza mi ze u tego broka nie mam opcji "zamknij wszystko przez". Czemu tak jest? Bo to nie MM?
ZielonaMgielka pisze:Jezuu ale wiozles te straty. Jakby wygladalo equity jakby rynek wystrzelil 100 pips w dol zamiast w gore?
Wiózłbym dalej. Ze wszystkiego da się wyjść z honorem.

A te Risk of Ruin chyba nie ma przełożenia jak się bez stopów gra prawda? No i historia za krótka.
Obrazek

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

expedient warzywniaka pisze:Gratulacje. Widzę, że taki sam setup jak wczoraj.
Dzięki :) Dokładnie to samo co wczoraj ;)
expedient warzywniaka pisze:Zhedżowane pozycje zamknięte na plusie na oporze.
Jeśli czyta nas ktoś kto zaczyna przygodę z FX, to autor wątku zwraca uwagę że to jest jazda dla tych co naprawdę wiedzą co robią :P expedient warzywniaka parę lat już w tym siedzi, więc chyba (?) ogarnia temat :)

Odnośnie mojego zagrania dzisiaj, takie tam co by było gdyby... trochę więcej miejsca cenie jak bym dał to by TP było.
2012-12-12_edek_TP.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ