Scalping

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Re: Scalping

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

expedient warzywniaka pisze:Około +3 +4%. 10 pips (a 100 w 5-cyfrowym kwotowaniu) = 1%

Co wy z tym 5-cyfrowym kwotowaniem. Piata po przecinku to Tick, czwarta to Pips. Ladne skalpy BTW. (80% depozytu w 3 dni... ostro szarzujesz :)

overall

Nieprzeczytany post autor: overall »

expedient warzywniaka pisze:
_/_/Dariusz_/_/ pisze:Ja jak zabezpieczam to już nie obserwuję i zazwyczaj wywala, nawet jak jest w pewnym momencie RR + 4, pewnie musze to zmienic bo chciwosc dopada.
Scalping to trzymanie pozycji max 1 godzinę (i to już bardzo długo). Jeżeli w tym czasie masz zarobek, należy go zamknąć i szukać kolejnej okazji.

Obrazek

a to juz zalezy od tego jak bardzo pewien jestes ruchu ceny, czasem warto wyczekac.

Moje trzy dzisiejsze wejscia:
1. - 5pip
2. + 24pip
3. + 47pip
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: _/_/Dariusz_/_/ »

Nieźle , gratulacje . Jakie RR, bo widzę że ładnie zabezpieczone i bardzo szybko .
Objective perspective, just businiess...

overall

Nieprzeczytany post autor: overall »

_/_/Dariusz_/_/ pisze:Nieźle , gratulacje . Jakie RR, bo widzę że ładnie zabezpieczone i bardzo szybko .

Dzieki, mimo to i tak wymieklem przed czasem bo TP mialem na 1.2950. Zabezpieczenie musi byc, a RR najlepiej jak najwyzsze, nie ma co sie pchac o kilka pipsow.

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: adamkaluza »

expedient warzywniaka pisze:Tak się zastanawiam, ile Wy, jako skalperzy robicie transakcji dziennie, tak średnio?
Ja staram się do 3 dziennie. Przeważnie są ze dwie, jak trafie to wystarczy 1 ;) Wszystkie moje zagrania od około 2 miesięcy są wrzucane w dziennik, więc można sobie policzyć :) Czasem są dni że nie gram nic, nie mam czasu, albo nie ma dla mnie miejsca do wejścia. Jak gram za dużo, albo wchodzę tam gdzie nie powinienem, to o tym piszę. Motywuje mnie to do tego, żeby twardo trzymać się zasad :)
Pomyśl co powinna zrobić cena żeby zabrać ci pieniądze. Ona to zrobi!

expedient warzywniaka

Nieprzeczytany post autor: expedient warzywniaka »

Ja w ostatniej chwili się przestawiłem na S przed tym strzałem. Teraz się obracam powoli na nowy kierunek :)
adamkaluza pisze:
expedient warzywniaka pisze:Tak się zastanawiam, ile Wy, jako skalperzy robicie transakcji dziennie, tak średnio?
Ja staram się do 3 dziennie. Przeważnie są ze dwie, jak trafie to wystarczy 1 ;) Wszystkie moje zagrania od około 2 miesięcy są wrzucane w dziennik, więc można sobie policzyć :) Czasem są dni że nie gram nic, nie mam czasu, albo nie ma dla mnie miejsca do wejścia. Jak gram za dużo, albo wchodzę tam gdzie nie powinienem, to o tym piszę. Motywuje mnie to do tego, żeby twardo trzymać się zasad :)
No tak... Jak jest publika, to się człowiek stara dwa razy bardziej, żeby pośmiewiska nie zrobić z siebie. :564:

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

Jakiś czas nie zaglądałem na forum i nie grałem nic, muszę nadrobić zaległości :)
expedient warzywniaka pisze:Scalping to trzymanie pozycji max 1 godzinę
U mnie to w sumie się zgadza, ale powiedz to Mr. T :D Czasem wejdzie z SL 5 pips i za dwa dni kasuje +150 pips :) hehe Chyba nie ma co spierać się o definicję. Dla mnie scalping oznacza wejście z małym SL, co pozwala uzyskać stosunkowo duży stosunek R/R. Jeśli nie taka jest definicja książkowa, no to sorry ;) Niech się nazywa jak chce, byle by dawało zarobić :)
expedient warzywniaka pisze:PS. To jest temat tak jak ten poprzedni, że każdy może coś od siebie wrzucić, czy śmiecę?
To jest ten temat, nie śmiecisz ;) Śmiało można wrzucać nie tylko screeny, ale dyskutować w temacie :)

Witam overall :) Świetne zagrania! Zapraszam częściej tutaj ;)
expedient warzywniaka pisze:Ja w ostatniej chwili się przestawiłem na S przed tym strzałem.
Ja też na S zagrałem ale na ejku. Na edku wyraźniejsza konsola była, na ejku bardziej spadkowo to wyglądało.
Ejek -7
2012-12-10_ejek.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

expedient warzywniaka

Ciekawą rzecz zauważyłem. U poprzedniego brokera gdy np. miałem otwarte 3 shorty, to Margin Level przykładowo spadał do powiedzmy 1000%. i jak otworzyłem tyle samo longów, to margin level się nie zmieniał. U aktualnego brokera margin się zwiększa do około 3000% (tak jakbym realnie zamykał 3 shorty i otwierał 1 longa; a fizycznie tak się nie dzieje) i to jest piękne bo można się super obrócić. Teraz to wygląda tak jakby 0.28 lota w ogóle nie istniało, a istniały tylko otwarte pozycje długie (tak się prezentuje margin). I to jest psychicznie dla mnie jeszcze lepsze bo nie trzeba zamykać strat tylko ładnie można się obrócić. Trochę teraz inaczej wygląda strategia hedgingu. Jeszcze bardziej zachęcająco.
Sory za OT :P
ZielonaMgielka pisze:
expedient warzywniaka pisze:Około +3 +4%. 10 pips (a 100 w 5-cyfrowym kwotowaniu) = 1%

Co wy z tym 5-cyfrowym kwotowaniem. Piata po przecinku to Tick, czwarta to Pips. Ladne skalpy BTW. (80% depozytu w 3 dni... ostro szarzujesz :)
To nie jest tick. To jest po prostu ten sam, ale głębszy rynek. Wykres tickowy nie wygląda tak samo na -4 i na -5 cyfrowym koncie.

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

expedient warzywniaka pisze:To nie jest tick. To jest po prostu ten sam, ale głębszy rynek. Wykres tickowy nie wygląda tak samo na -4 i na -5 cyfrowym koncie.
No właśnie. Tick to jest jeden pojedynczy zauważalny ruch ceny. Jak o 0.1 pipsa na kwotowaniu 5 miejsc po przecinku skoczy cena, to u brokera z kwotowaniem do 4 miejsc po przecinku nawet to może nie być zauważone (pokazane na wykresie). U niego o tick skoczy jak cena zmieni się o 1 pips. Na 5 miejscach po przecinku wykres jest dokładniejszy a co za tym idzie SL i TP można stawiać precyzyjniej.

expedient warzywniaka

Tutaj zajmujmy się czy nie zajmujemy jakimiś obszarami popytowo podażowymi? Czy tylko wrzucamy wyniki? Bo aktualnie takim obszarem popytu podaży jest wg mnie.
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ