Roboty - cała prawda o automatach, czy można ją poznać?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 608
Rejestracja: 30 maja 2011, 08:31

Nieprzeczytany post autor: Fx_boy » 17 lut 2012, 21:03

LowcaG pisze:Pewnie, z tymi "tajemniczymi" ustawieniami parametrów to jakiś mit. Są oczywiście domyślne, ale jeżeli mówimy o sprzedawanych EA to chyba sprzedający też podaje parametry... bo tak to i ja mogę sprzedam EA i powiem, że na pewno zarabia, ale stworzę 200 parametrów(najlepiej o tajemniczych nazwach) i powiem że tego nie sprzedaje .
Poruszyłeś tutaj bardzo ważną kwestię, a mianowicie zaufania do twórców EA, krótko mówiąc myślę o czymś takim jak wsparcie techniczne przy rozruchu,
a może i aktualizacji?
tak samo, bzdurnymi tekstami są, że to nie ea zarabia/traci tylko człowiek, że ktoś kupując czyjeś EA nie rozumie go jak ono działa i dlatego traci... bzdety jak dla mnie.
To może tak jak z TV, żeby oglądać nie trzeba wiedzieć jak działa ( no może w forex-ie nie tak do końca :) )
każdy kto potrafi poprawnie uruchomić EA(czytaj umie obsługiwać platformę), będzie zarabiał, i choćby nie wiem jak będzie miał słaba psychikę
Czyli jednak też ci, którzy rozpoczynają zabawę z forex? ( pod warunkiem, że opanowali platformę ). Tak na marginesie, czy dla różnych platform tworzy się zupełnie inne roboty?
tak na prawdę każde EA trzeba z czasem zmieniać (np. filozofię) albo parametry a do tego faktycznie trzeba wiedzieć jak ono działa
I to zapewne stanowi największy kłopot dla użytkownika. Z drugiej zaś strony nabywca EA powinien mieć zapewnione wsparcie ze strony tego, co stworzył EA. Bo raczej niezdrowa byłaby sytuacja w której co 2-3 m-ce musiałby nabywać nowe EA.
Tą część Twojej wypowiedzi należałby dedykować zbywcom EA z Allegro ( może nie wszystkim? ), gdzie kontakt obydwu stron kończy się po wpisaniu komentarza z transakcji.

No cóż powoli upływa dopiero 1-szy dzień tego wątku ( mam nadzieję, że nie ostatni ) i przyznam z całą szczerością, że jestem o niebo mądrzejszy. Liczę na to, że nie tylko mnie ten temat zostanie przybliżony i rozwianych będzie większość mitów na temat robotów.
Dziękuję i pozdrawiam.

wojtek_ea
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 81
Rejestracja: 04 sie 2010, 22:17
Lokalizacja: PL/UK
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: wojtek_ea » 18 lut 2012, 13:51

Witam

Wracam do początku - czyli głównego i ciekawego pytania Autora wątku:
Fx_boy pisze:Ad c). Czy można stworzyć robota, który ze 100% gwarancją będzie generował zysk na poziomie kilka punktów procentowych wyżej od lokaty?, tj. dzisiaj ok. 10% w skali roku !!!.
Autor pytania zaznaczył też ze jest niezorientowany w tematyce – co jest ważne

Pozwolę sobie udzielić odpowiedzi wg posiadanego stanu wiedzy.

--- Oczywiście, że można - tylko po co ? - takie roboty istnieją i są dostępne dla każdego.


Jednak problem leży gdzie indziej i skrótowo to przedstawię na przykładzie realnych kwot (wszystko poniżej to hipotetyczne założenia z zaokrąglenia)

Zróbmy pewne hipotetyczne założenia - szukam gwarantowanego zysku 15% rocznie.

Upraszczam sprawę podatków i upraszczam rozliczenia kosztów (których nie da się odliczyć wprost od zysku) .

1. Technika – bezwzględnie potrzeba minimum VPS Windows w firmie hostingowej specjalizującej się w FOREX ( darmowe VPS od brokerów od razu odrzucam ) - czyli 65$ miesięcznie (można taniej i drożej) - 12 x 65$= 780 dolarów – czyli ogólnie 2500 zł rocznie kosztu !

2. Autor się nie zna – wiec musi kupić robota – czyli kolejna inwestycja i koszt bez możliwości odliczenia. Na rynku w morzu SCAM jest może max 10 robotów które zarabiają na realnym koncie – ja kupił bym 3 za łączą kwotę 550 $ - czyli mamy kolejne1766 zł inwestycji na starcie

3. Teraz trzeba to wszystko złożyć razem – zamontować, skonfigurować, zabezpieczyć przed restartami VPS , założyć monitoring i statystyki itp.

4. Trzeba wybrać Brokera odpowiedniego przetestować i skonfigurować EA po brokera – od razu zaznaczam, że użycie domyślnych ustawień to 90% gwarancji klęski – nie mówię tu tylko o parametrach EA, a także o opcjach zarządzania pieniędzmi.

I tu trafiamy na pierwszą barierę – trzeba być zorientowanym w Informatyce i bardzo dobrze na Forex by zrobić z tego działający system – a Autor pytania jest Lamerem jak sam napisał i tak się pechowo składa, że nie jest informatykiem (założenie)

Co mu pozostaje – poszukać pomocy kogoś kto na pewno się zna – a więc hipotetycznie – moja stawka to 1000 PLN + podatki jednorazowo co robi kolejny koszt.

Ale co dalej – czy to rozwiązuje problem – jeszcze nie – system ma działać rok bezawaryjnie !!! – a wiec wymaga monitoringu, aktualizacji, i monitoringu forexowego – niech będzie promocyjnie - abonament to 100 zł miesięcznie + podatki – ostatecznie czy mam pod opieką 31 czy 32 systemy nie robi mi różnicy.

Teraz podsumujmy:

Roczne koszta których nie można odliczyć od podatku to 7000 zł !!! dla Lamera

Jeśli system byłby skonfigurowany na 15 % rocznie u Brokera to !!!

Depozyt 80 000 zł - 15% - daje 12 000 zysku do wypłaty

Odejmujemy 19% podatku zostaje nam 9720 zł od których odejmujemy 7000 zł kosztów (EA można by hipotetycznie rozłożyć sobie na 3 lata ) zostaje nam 2720 zł na czysto ????

Pozostawiam Wam do samodzielnego obliczenia ile musiał by wynosić depozyt by przy EA zarabiającym 15 % na koncie u Brokera osiągnąć 10% realnego zysku po roku przy powyższych założeniach ?

?? = zł

Czy powyższy tekst jest prawdziwy ? - !!! ależ nie !!! – zweryfikujmy zawarte tam uogólnienia i niedomówienia oraz nieścisłości i kłamstwa.


Ad. 1. Czy potrzeba na VPS – tu sama prawda – bezwzględnie i bezdyskusyjnie TAK – sama prawda.

Ad. 2 – Czy trzeba kupować EA – nie trzeba - są zarabiające bezpłatne (oficjalnie darmo) i są płatne w wersjach „testowych” – problem w tym, że trzeba być fachowcem od informatyki i Forexu by je odnaleźć, przetestować i skonfigurować – zero szans dla Lamera – czyli Prawda

Ad. 3 i Ad 4 - czy ja bym się tego podjął za opisane kwoty w PLN – nigdy w życiu – tłumaczenie Lamerowi czemu system ma chwilowe DD 30% za takie pieniądze ?? Szkoda zdrowia, a potem taki co zainwestował oszczędności życia zrobił by raban i zatrzymał system ze strachu – bo nie wie jak działa Forex itp – potencjalnych niebezpieczeństw jest tyle że szkoda opisywać. Może za jednostki w $ bym się podjął co eliminuje 99% Lamerów.
A może „student” lub ktoś tańszy co myśli, że umie – jak ktoś lubi MC to proszę – zero szans dla Lamera bez poniesienia kosztu lub ryzyka MC przy pomocy przez innego Lamera.

A teraz największe kłamstwo 15% zysku na koncie u Brokera rocznie z trzech poprawnie dobranych i skonfigurowanych EA ??? – dla mnie to śmieszne

100% rocznie depozytu (8.5%) miesięcznie bez najmniejszych potknięć jest 100% realne i to bez ryzyka i wysiłku , ale tylko wtedy gdy taką konfiguracje zrobi osoba z doświadczeniem Forexowym i EA oraz !!! monitoruje taki system w ciągu roku.

A jak jest 100% u Brokera rocznie to kalkulacja wygląda już inaczej ( tylko musi być depozyt odpowiedni – przyjął bym, że 10 000 $ minimum depozytu – czyli tylko 30 000 zł.

Tak więc jest w pełni możliwe jest to co pyta Autor - jednocześnie jest niedostępne dla większości populacji a nawet większości tych co zajmują się Forexem, bo praca z EA to zupełnie coś innego jak Forex z palca.

Zaznaczam , że powyższy tekst w całości jest bajką taką samą jak bajka o przenoszeniu gór.

A może nie – może jednak wiara przenosi góry ? , a może potrzebna jest tylko odpowiednia koparka i wiedza na temat jej obsługi ?.

Pozdrawiam
Wojtek

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 981
Rejestracja: 05 paź 2007, 15:39
Lokalizacja: Południe

Nieprzeczytany post autor: LowcaG » 18 lut 2012, 14:09

Fx_boy pisze:Czyli jednak też ci, którzy rozpoczynają zabawę z forex? ( pod warunkiem, że opanowali platformę ). Tak na marginesie, czy dla różnych platform tworzy się zupełnie inne roboty?
Tak, najbardziej popularna to MT4, ale jest też kupę innych platform i one obsługują inne języki programowania, oczywiście można napisać (Tzn. programista) jeden robot na wiele platform.

Fx_boy pisze:I to zapewne stanowi największy kłopot dla użytkownika. Z drugiej zaś strony nabywca EA powinien mieć zapewnione wsparcie ze strony tego, co stworzył EA. Bo raczej niezdrowa byłaby sytuacja w której co 2-3 m-ce musiałby nabywać nowe EA.
Tą część Twojej wypowiedzi należałby dedykować zbywcom EA z Allegro ( może nie wszystkim? ), gdzie kontakt obydwu stron kończy się po wpisaniu komentarza z transakcji.
To jak napisałem jest całkiem inna sprawa. Podświadomie czuję, że źle do tego podchodzisz.
(zakładam dobrą wolę sprzedającego i że coś tam wg. niego działa)
1. sprzedający daje produkt który teraz działa, ale nie może dać gwarancji, że za rok będzie działał, (ba nawet za tydzień), po prostu pewna koncepcja (nie chodzi o EA) przestaje działać, a może była od razu bardzo lokalna, może być tak nawet, że nie da się zmienić żadnych parametrów które skorygują tak EA, że dalej będzie przynosiło zyski.
2. Idąc tym tropem, kolejna wersja EA jest tak na prawdę innym EA i dlatego nie możesz wymagać, że ktoś zobowiąże się, że zawsze i na zawsze, będzie oddawał nowe EA za tamtą cenę.
3. Są EA oczywiście które nie handlują jako takie tylko wspierają użytkownika (daja jakąś mu funkcjonalność) i wtedy zdarza się, że sprzedający daje jeszcze w "pakiecie", jakieś przyszłe upgrady.

4. Jeśli chodzi o modyfikacje parametrów, to sam sobie możesz eksperymentować i modyfikować parametry wedle uznania, nie możesz liczyć, że twórca będzie ciągle kombinował i szukał dla ciebie.

5. Muszę, jeszcze napisać jakie mam zdanie o sprzedających EA które zarabia xx% rocznie. Dla mnie to zwykły blef (nie oszustwo, może niektórzy w to jakoś wierzą), a mówienie, że zbiera kapitał jest dla mnie mało wiarygodne wiarygodne.Po prostu mają świadomość, że to EA prędzej czy później padnie, i chcą dorobić. Już nie mówię o takich którzy zoptymalizowali pod dany okres historyczny i sprzedają coś co na 90% nie będzie działać na okresie bieżącym.

Dodano po 15 minutach:

to co napisał wojtek_ea to jeszcze inna historia ;)

1. VPS - jak ktoś nie chce to nie musi być, może równie dobrze mieć odpalone na swoim kompie, tu dochodzi tylko kwestia dostępu do netu i prądu. (trzeba pomyśleć, na ile mam stabilne łącze i prąd w stosunku do wydatku niech będzie tych 2,5 k zł

2. Wybór robota...nie wypowiem się bo bym nigdy od nikogo nie kupił :P
Dla mnie jest tylko jedna droga, albo samemu napisać, albo wymyślić koncepcję która wg. mnie działa i zlecam napisanie komuś.

4. zarządzanie pieniędzmi, to nie jest ustawianie pod brokera tylko pod akceptację naszego ryzyka (dlatego ogólnie trzeba mieć pojęcie co ten robot robi ile transakcji dokonuje itd. itd.).
Skonfigurowanie EA pod brokera...hm..to jest jeszcze inny temat, na osobny wątek..

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 608
Rejestracja: 30 maja 2011, 08:31

Nieprzeczytany post autor: Fx_boy » 18 lut 2012, 15:27

I tu trafiamy na pierwszą barierę – trzeba być zorientowanym w Informatyce i bardzo dobrze na Forex by zrobić z tego działający system – a Autor pytania jest Lamerem jak sam napisał i tak się pechowo składa, że nie jest informatykiem (założenie)
Forex-u liznąłem, informatyki nie.
Poz.1-4 nawet nie mam co przeliczać ( po prostu nie znam tematu ) i przyjmuję jako pewnik.
wojtek_ea pisze:Odejmujemy 19% podatku zostaje nam 9720 zł od których odejmujemy 7000 zł kosztów (EA można by hipotetycznie rozłożyć sobie na 3 lata ) zostaje nam 2720 zł na czysto ????
Czyli de facto dla lamera zupełnie nieopłacalne :!: :!: :!:

W bardzo przejrzysty sposób zmasakrowałeś oczekiwania niejednego leszcza. Dzięki, że zadałeś sobie trud, aby to jeszcze wszystko przeliczyć.

Wracając do meritum, - wkładam 100k na 7% do banku i zapominam o robotach, - dla chodzącego twardo po ziemi.
wojtek_ea pisze:a może potrzebna jest tylko odpowiednia koparka i wiedza na temat jej obsługi ?.
Czy tj. pytanie retoryczne?, bo to tak jakbyś zostawił jednak otwartą furtkę? a wcześniej wydawało się, że "wszystko już posprzątane" i po sprawie.

Suma sumarum - automaty dla tych, co się na automatach znają ( i to nie tylko jak włączyć i wyłączyć i trochę skonfigurować), czy jakoś tak?

Dodano po 33 minutach:

LowcaG
Ad1/. Mnie chodziło tylko o to, aby się dowiedzieć, czy nie nastąpi potrzeba nabywania nowego robota co kilka m-cy. Podszedłem do tego jak do programu komputerowego, kupuje antywira i płacę za aktualizację i oczywiście za konfigurację ( jeżeli sam nie potrafię ). Jeżeli natomiast może zachodzić konieczność wymiany robota nawet wcześniej ( hipotetycznie będzie chodził tylko 1 tydzień jak wskazałeś ) to z handlowego punktu widzenia dla nabywcy jest to nieopłacalne. Pomijam tu kwestię ew. skuteczności. Bo jeżeli robot zarobi 40% w miesiącu to mogę go wymieniać i co tydzień :D .

Ad2/.Absolutnie nie chodzi mi o to, że płacę X pln i jest to niejako mój udział w kapitale twórcy robota i wymagam od niego , że kolejne będą za darmo. Z drugiej zaś strony jako "konsument" nie chciałbym kupować butów codziennie, no niechby się trochę znosiły.

Ad3/. Znowu coś nowego, dzięki. Może takie rozwiązanie dla lamera było by dobre, już mi się podoba na starcie :)

Ad4/. Jeżeli ta czynność jest do opanowania to jak najbardziej. Zawsze sięgam po wędkę, nigdy po rybę.Z drugiej strony każdy chciałby się czego nowego nauczyć.

Ad5/. Nawet taki leszcz jak ja w krótkim czasie może wyrobić sobie zdanie na ten temat. Sam fakt, że kontakt urywa się od razu może stanowić o tym, że niejednokrotnie intencje sprzedawcy są złe od samego początku.
Wybór robota...nie wypowiem się bo bym nigdy od nikogo nie kupił
Dla mnie jest tylko jedna droga, albo samemu napisać, albo wymyślić koncepcję która wg. mnie działa i zlecam napisanie komuś
Ale na ten komfort mogą sobie pozwolić nieliczni :?
Skonfigurowanie EA pod brokera...hm..to jest jeszcze inny temat, na osobny wątek.
Kolejna komplikacja.
No cóż, do tej pory zdecydowanie więcej argumentów przeciw, aniżeli za. Dziękuje za szczere wypowiedzi.
Dziękuję i pozdrawiam.

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 981
Rejestracja: 05 paź 2007, 15:39
Lokalizacja: Południe

Nieprzeczytany post autor: LowcaG » 18 lut 2012, 15:45

No cóż, do tej pory zdecydowanie więcej argumentów przeciw, aniżeli za. Dziękuje za szczere wypowiedzi.
Jeżeli miałbym coś doradzić, dla osoby która nie zna się kompletnie na automatach to bym odradził kupowanie.
Dlaczego?
Nie dla tego, że jest ciężka obsługa, nie dlatego, ze jakieś parametry,VPS itp.
Dlatego, że kupując danych nie potrafił byś ocenić czy będzie on coś wart czy nie, a ostatecznie to twoje pieniądze.

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 608
Rejestracja: 30 maja 2011, 08:31

Nieprzeczytany post autor: Fx_boy » 18 lut 2012, 16:19

LowcaG pisze:Dlatego, że kupując danych nie potrafił byś ocenić czy będzie on coś wart czy nie, a ostatecznie to twoje pieniądze.
Słuszna uwaga.Kupując np. samochód, jeżeli się nie znam biorę ze sobą mechanika, czy lakiernika i on to oceni, albo jadę na stację i niech sprawdzają. Jest coś takiego jak ceny giełdowe i mam pełne rozeznanie.

Tutaj natomiast jest trochę loterii i ważne jest też na co zwrócił uwagę Wojtek_ea a mianowicie, niejednokrotnie nabywca nie będzie umiał obsługiwać robota i winę za taki stan rzeczy przerzuci ( nieświadomie ) na konstruktora. Zapewne mogłoby dochodzić do niekomfortowych sytuacji zarówno z jednej jak i z drugiej strony?. A u podstaw tego stała by niewiedza lamera.

O kurcze Panowie AT ( automatyczni traderzy :D ) tak mi teraz zaświtało w głowie pomysłem ( może i głupi ). A nie dałoby się przeszkolić lamerów w zakresie jedynie obsługi robotów?. Ja pierwszy bym się zapisał na odpłatne szkolenie. Skoro ktoś tworzy takie programy nie tylko dla siebie, więc po to aby sprzedać. Brokerzy łapią klientów poprzez szkolenia i webinaria, dlaczego nie brać z nich przykładu?. - jak głupio gadam nie odpowiadajcie :?.
Dziękuję i pozdrawiam.

JAREK67
Maniak
Maniak
Posty: 2145
Rejestracja: 13 lip 2006, 11:21

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 » 22 lut 2012, 12:29

Fx_boy pisze:O kurcze Panowie AT ( automatyczni traderzy Very Happy ) tak mi teraz zaświtało w głowie pomysłem ( może i głupi ). A nie dałoby się przeszkolić lamerów w zakresie jedynie obsługi robotów?.
Gram od dłuższego czasu robotem, którego sam napisałem. Aktualnie jestem na etapie kombinowania czyt. "szukam kwadratowych jaj" i próbuję mu pomagać w grze, licząc na uzyskanie lepszego wyniku. Czasem się udaje, ale rewelacji nie ma. Występuję więc teraz z pozycji użytkownika i próbuję go obsługiwać i mimo , że wiem wszystko o robocie to nie wiem wszystkiego o rynku. I z tego powodu efekty obsługi są mizerne :lol: Zwłaszcza w ostatnim okresie w frajerski sposób oddałem sporo zarobionych przez EA pieniędzy, które już były na rachunku. Wystarczyło siedzieć z łapkami pod pupą. :roll:

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 380
Rejestracja: 12 wrz 2008, 18:40

Nieprzeczytany post autor: Greenhaze » 23 lut 2012, 12:23

Jesli sie nie ma doswiadczenia i nie potrafi zarabiac manualnie to zaden robot nie sprawi ze bedzie inaczej. EA potrafiace regularnie profitowac poprostu sa niedostepne dla tych ktorzy tego szukaja. Ot taka jest wlasnie prawda bo nikt sie czyms takim nie podzieli bo ma poprostu swiadomosc tego ze skonczy tak samo jak np. systemy arbitrazowe z przed dekady.

Trzeba wiedziec albo miec dostep do czegos z czego nie moze badz nie potrafi korzystac duza wiekszosc traderow. To jest ogrom pracy ktorej przecietny "poszukiwacz systemu" nigdy nie wykona z wlasnego lenistwa.

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła
Posty: 357
Rejestracja: 05 lis 2008, 14:47
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: rayzeel » 23 lut 2012, 13:37

Greenhaze pisze:Jesli sie nie ma doswiadczenia i nie potrafi zarabiac manualnie to zaden robot nie sprawi ze bedzie inaczej. EA potrafiace regularnie profitowac poprostu sa niedostepne dla tych ktorzy tego szukaja.
Nie wydaje mi się, żeby to była prawda. Co do gry z ręki to kwestia indywidualna, ale jeśli chodzi o same eksperty to zobacz, że większość takich systemów ma okresy kiedy zarabia. Oczywiście teraz:
Greenhaze pisze:To jest ogrom pracy ktorej przecietny "poszukiwacz systemu" nigdy nie wykona z wlasnego lenistwa.
I na tym się kończy. Żeby pójść o krok dalej trzeba się już trochę wysilić, a nawet nie trochę a BAAAARDZO!

Nie ma jednej prawdy, jest tylko taka w jaką uwierzysz ;)

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 608
Rejestracja: 30 maja 2011, 08:31

Nieprzeczytany post autor: Fx_boy » 24 lut 2012, 07:16

JAREK67 pisze:Gram od dłuższego czasu robotem, którego sam napisałem
Co Cię skłoniło do tego, aby samemu napisać?. Czy miałeś wcześniej doświadczenie w programowaniu?, zaczynałeś o zera?
Greenhaze pisze:Trzeba wiedziec albo miec dostep do czegos z czego nie moze badz nie potrafi korzystac duza wiekszosc traderow
A więc roboty tylko dla elity?
rayzeel pisze:Żeby pójść o krok dalej trzeba się już trochę wysilić, a nawet nie trochę a BAAAARDZO!
Oczywista oczywistość, - jeśli komuś naprawdę zależy :D
Dziękuję i pozdrawiam.

ODPOWIEDZ