Reload by thefear

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaxRipper »

thefear pisze:Ostatnie wyniki powoli zaczynają mnie martwić.
Bez urazy ale to chyba oznacza ze dokładnie nie przetestowałeś strategii i nie wiesz jakich wyników ostatecznie możesz się spodziewać... Fear musisz pamiętać ze testy strategii na danych historycznych nie kończą się nigdy - testujesz aż Ci się "skończy" historia w MT.

Dodam jeszcze, że przykładowo: 100 transakcji testowych daje ogólny pogląd na to czy sam system może być profitowy. Idąc dalej - po dokonaniu 100 testów robimy kolejne 900+ aby z dużym prawdopodobieństwem zdefiniować czego możemy się spodziewać po systemie (chodzi tu o wartość odchyleń na naszą niekorzyść, btw - możemy regulować tę wartość za pomocą MM dopasowanego do systemu). W tym czasie robimy także testy live na małym koncie aby sprawdzić czy da się zmałpować warunki z historii w rzeczywistości. Wielu traderów zapomina o tym, że niektóre systemy działają tylko na historii :).

Kolejne sprawa - mając dużą porcje danych testowych można zdefiniować momenty w których system należy po prostu wyłączyć - wszakże, żaden system nie działa zawsze, istnieje pojęcie serii strat, która wcześniej czy później się zdarzy. IMHO najważniejszą rzeczą jest oddać jak najmniej wtedy gdy nie mamy racji.

Awatar użytkownika
thefear
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: thefear »

Cześć Max. To co napisałeś jest prawdą w przypadku nowego systemu. Wyniki zaprezentowane w dzienniku stanowią tylko cześć. Powiem tak, system opiera się na moim starym systemie z małymi modyfikacjami. To właśnie tych modyfikacji szukałem przez ostatnie miesiące. Masz racje, że żaden system nie działa zawsze. Być może akurat trafiłem na czas w którym prawie wszystkie sygnały są na plus ( ważne że takie są) ale na gorsze czasy mam nadzieje że zadziała MM i RR. Ostatnio udało mi sie przeprowadzić transakcję 1:10 :D Ale ja się chcę skupić bardziej na skuteczności niż wysokim RR. Wysoka skuteczność poprawia mi humor :) Oczywiście transakcja mniejsza niż RR 1:2 nie ma sensu.
I jeszcze jedno mój system nie jest taki że przetnie się jedna średnia i z drugą i jest sygnał. Jest on po części trochę intuicyjny. Sprawdzam kilka warunków, jeśli większość jest spełniona to wchodzę. Reszta to obserwacja wykresu, na którą poświeciłem setki godzin (pewnie jak większość).

Dzisiaj niestety SL -20 troche za mały o te 2-3 pipsy. Narazie wstrzymuje się od gry
"Są ludzie, którzy nie zauważają małego szczęścia, ponieważ daremnie czekają na duże" Pearl Buck.

Awatar użytkownika
thefear
Pasjonat
Pasjonat

Odpaliłem S-kę. Jakoś stracili werwę na dalsze wzrosty. Napotkali FIBO 38.2 przy oporze. Gram ze stopem 33 pips, ale mniejszym lotem. Jedynie co może pchnąć ich w górę to dane za 30 minut.

Cena: 1.3532
SL 33

EDIT: Zaliczone BE 0
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Są ludzie, którzy nie zauważają małego szczęścia, ponieważ daremnie czekają na duże" Pearl Buck.

Awatar użytkownika
thefear
Pasjonat
Pasjonat

Dzisiaj zagram longa. Azja dosyć optymistycznie, może Europa dalej pociągnie w górę.

Cena: 1.3549
SL 25
TP zakładam ok. 70

EDIT: BE 0 zaliczone

Awatar użytkownika
thefear
Pasjonat
Pasjonat

Dostałem dosyć silny sygnał na S

Linia trendu H4
FIBO 61.8 H1
Opór 1.3620

CENA: 1.3605
SL 25

Awatar użytkownika
thefear
Pasjonat
Pasjonat

Witam po przerwie.. Planuje dla zabawy poprowadzić dziennik przez najbliższy miesiąc, czyli kwiecień.

Założeniem jest zgromadzenie konkretnej liczby pipsów. Chodzi o liczbę 600 pipsów. Wszystkie wejścia będą w realu. Zarobienie ów 600 pipsów ma się przełożyć na 100 % depo.
Po moich obliczeniach wychodzi ryzyko na transakcję 5 % przy SL 30p. lub 3,5 % przy SL 20p. SL zależny od wejścia.
Gram tylko na Edwardzie nożycorękim.

Maksymalna strata dzienna 2 SL.
Maksymalny zysk dzienny 2 TP. (wszystko oczywiście w ramach rozsądku).

A to takie moje obliczenia. W nawiasach podane ilości pipsów dla SL 20,30.

Transakcje przy TP 50 i SL{20},{30}

Skuteczność 70 % przy 10 transakcjach
(260,290)pips
Skuteczność 50% przy 10 transakcjach
(100,150)pips
Skuteczność 30% przy 10 transakcjach
(-60,10)pips

Transakcje przy TP 75 i SL {20},{30}

(435,465)pips
(225,275)pips
(15,85)pips

Transakcje przy TP 100 i SL {20},{30}

(610,640)pips
(350,400)pips
(90,160)pips

Ciekawie wygląda wariant z TP 75 i SL 20,30 przy skuteczności 70 %. To będę chciał osiągnąć. Jeśli transakcje będzie przynosić zysk będę stosował BE 0. Jeśli zostanie zamknięta na BE 0 nie będzie brana pod uwagę w statystyce.

Systemem oczywiście będzie to co zawsze, czyli parę kresek, jakieś Fibcio, i ciekawsze figury i formacje świecowe. Zaczynam od kwietnia 

Awatar użytkownika
thefear
Pasjonat
Pasjonat

Ostatnio dużo figur pokazuje się na edwardzie. Dzisiaj można zauważyć ciekawy trójkąt na h1. Wybicie górą byłoby również wybiciem z flagi na h4. Ciakawa sytuacja..

Awatar użytkownika
thefear
Pasjonat
Pasjonat

thefear pisze:Ostatnio dużo figur pokazuje się na edwardzie. Dzisiaj można zauważyć ciekawy trójkąt na h1. Wybicie górą byłoby również wybiciem z flagi na h4. Ciakawa sytuacja..
Ładnie zapierdziela na północ. Szkoda tylko że to jeszcze marzec :) Jutro stopa bezrobocia, będzie jeszcze ciekawiej. Dlatego zabawę zacznę ok. poniedziałku.

Awatar użytkownika
thefear
Pasjonat
Pasjonat

thefear pisze:Transakcje przy TP 75 i SL {20},{30}

(435,465)pips

I Transakcja (Dzisiaj tylko DEMO) od poniedziałku REAL

EUR/USD LONG
1.4153
SL 20
TP 70

Awatar użytkownika
inwestor86
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: inwestor86 »

z ciekawosci, dlaczego L w tym miejscu? :)

ODPOWIEDZ