Rejs.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Re: Rejs.

Nieprzeczytany post autor: Anomalia »

Cblondyn pisze:
01 sie 2024, 11:20
Anomalia pisze:
01 sie 2024, 11:02

Kupiłeś i masz. Za dwa dni rynek otwiera się luką. I tyłek zbity, zamiast zysku jest strata a Ty zostajesz z kupionym COSIEM i wtopionym kapitałem.
I teraz - albo możesz się z tym pogodzić i ponieść stratę, albo .. no właśnie. Jeśli jesteś rekinem, masz kilka możliwości, jeśli płotką - liczysz na rekina lub ławicę płotek.

Jeśli kupiłem cokolwiek to zysk/starta zależy od aktualnego poziomu cenowego. I nie jest ważne czy cena dotarła do tego poziomu w wyniku luki czy tradycyjną metodą związaną z płynnością transakcji. I moge w wyniku tej luki mieć strate albo zysk. I jeśli ktokolwiek ma otwartą pozycje to juz nie ma żadnego wpływu na rynek. Pomijam ustawione zlecenie SL które jest zleceniem oczekującym. Ale to w przyszłości. I bez wzledu na to czy to grubas czy płotka mechanizm jest taki sam. Jesli grubas dokłada pozycje bo coś tam planuje to jego nowe pozycje maja wpływ na zmianę ceny. Ale trzeba pamiętać, że grubasy są po obu stronach rynku. I nigdy sie nie dowiesz kto i gdzie jak pozycjonuje. No chyba, że na podstawie zleceń oczekujących. Ale możesz się mocno zdziwić jak ogromne zlecenia oczekujące nagle znikaja z rynku gdy cena do nich sie zbliża ;)
Fajne, dziękuję. To jest super, że od zawsze umiesz mi pokazać słabość rozumowania mojego :564:
Reasumując - pułapka kognitywna, i/lub za dużo zmiennych/niewiadomych.

Choć z trzeciej strony - nie ma znaczenia co jest prawdą, ważne jest to, w co wierzą ludzie (vide fibo), a to zamyka temat, i utwierdza mnie w niepewności.
"Zostawiam też nowe pozycje na jutro.. tak nie za dużo, 60 lotów" (Ś44)
"Ciężko się gra 10 pozycji po 250 lotów- niewygodnie." (Ś44)

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

To jeszcze jedna rzecz.
Oto W20 jako index giełdowy
https://stooq.pl/q/?s=wig20
a to kontrakt futures na ten W20
https://stooq.pl/q/?s=wig20
Pod wykresami jest tabela z realizowanymi transakcjami. Ale ważna rzecz. W20 futures jest pochodną od W20 index. Wartość troche sie różni ale wykresy jak lustrzane odbicie. Przypadek? Tylko że o tym jak wygląda W20 index decyduja AKCJE. Czy W20 futures jest zależny od wyceny akcji? Jasne. Czy W20 index jest zależny od grubasów na W20 futures? Wcale. Nikt nie jest z grubasów taki głupi by kopać sie z rynkiem akcji ;)
Czy kupujący KGHM przejmuje sie co pokazuje W20 futures? Ma go gdzieś. Ale grubas z W20 futures juz powinien sie martwic kupującym KGHM bo on ma wpływ na W20 index. To tak w skrócie ;)

Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

:564:

A propos - tu na forum, oprócz ludzi, którzy dużo wnieśli do mojego życia, pojawiły się też informacje, które zmieniły moje patrzenie na fx. Na gorsze, ale to bez znaczenia w sumie.

"rozumiem, że payoffem jest zmienność?
rozwiązania są dwa (w zasadzie 3)
pierwsze: nie gra się
na rynku (ciach) w Polsce grałem pozycjami przy których kreowaliśmy rynek
nie było to dobre miejsce dla reszty graczy
to maraton, od zysków teraz ważniejsze jest żeby mieć konto za 10 lat
nie wiem jak sama dużo chcesz tam upchać, ale fill'e też mogą być problemem
a jak rynek znika to nie tracisz tylko pieniędzy, ale też zdrowie
drugie: jeżeli znasz kierunki tylko boisz się whipsaw'ów i wyrzucenia to możesz grać opcje
trzy: skalować pozycje w oparciu o jakiś ATR
ale to jest tak żenujące rozwiązanie, że udawajmy wspólnie, że tego nie napisałem"

Oczywista oczywistość, ale jak sobie człowiek to uświadomi to może się odechcieć płytkiego rynku.

Co mentalnie prowadzi mnie do kolejnej rzeczy, o której nie mam cienia bladego pojęcia - BSB, z którego w nocy wycofano resztę kasy. Ale tu nie męczę nikogo, doczytam - dla pamięci sobie to zapisuję.

Hary
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Hary »

Odwrócona krzywa dochodowości (rentowności ): system wczesnego ostrzegania dla gospodarki? :idea: :idea:
Jest jednym z najbardziej niezwykłych zjawisk w świecie finansów. Kiedy krótkoterminowe stopy procentowe przewyższają stopy długoterminowe, ekonomiści i inwestorzy na całym świecie ostrzegani są przed potencjalnym pogorszeniem koniunktury gospodarczej i działa jako system wczesnego ostrzegania, ten wskaźnik przewidywał krytyczne zmiany g ospodarcze w przeszłości.
Krzywa dochodowości to graficzne przedstawienie stóp procentowych obligacji o różnych terminach zapadalności w określonym momencie. Zazwyczaj krzywa dochodowości rośnie od lewej do prawej, co oznacza, że ​​obligacje długoterminowe oferują wyższą rentowność niż obligacje krótkoterminowe. Dzieje się tak dlatego, że dłuższy czas trwania wiąże się z większą niepewnością i ryzykiem.

Analiza danych historycznych pokazuje, że odwrócona krzywa dochodowości często zwiastuje recesję. Oto kilka godnych uwagi przykładów:
1. Recesja w 2001 r.: Przed recesją w 2001 r. krzywa dochodowości zaczęła się odwracać w 2000 r. Stało się to, gdy pękła bańka internetowa, a inwestorzy stracili wiarę w perspektywy przyszłego wzrostu. Późniejsza recesja potwierdziła sygnały ostrzegawcze w postaci odwróconej krzywej dochodowości.
2. Kryzys finansowy 2008 r.: Już w 2006 r. krzywa dochodowości wykazała odwrócenie na długo przed wybuchem kryzysu finansowego w 2008 r. Odwrócenie to było zapowiedzią nadchodzących poważnych problemów finansowych, w tym kryzysu kredytów hipotecznych typu subprime i upadku głównych instytucji finansowych.
3. Recesja w 2020 r.: Przed pandemią Covid-19 i późniejszą recesją w 2019 r. miało miejsce odwrócenie krzywej dochodowości. Zwiększyło to obawy o stabilność finansową i wskazywało na przyszłe wyzwania.
Warto się zastanowić jak się okazało, odwrócona krzywa dochodowości okazała się niezawodnym systemem wczesnego ostrzegania przed cyklami recesji gospodarczych.
:idea: :564:

Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Wpadłąm przelotem, żeby sobie wkleić zegar którego wiecznie szukam:
https://market24hclock.com/?set_theme=dark

Hary, będę czytała z uwagą i radością jak już dojadę :564:
Pięknego dnia!

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Hary pisze:
02 sie 2024, 10:08
Odwrócona krzywa dochodowości (rentowności ): system wczesnego ostrzegania dla gospodarki? :idea: :idea:
Jest jednym z najbardziej niezwykłych zjawisk w świecie finansów. Kiedy krótkoterminowe stopy procentowe przewyższają stopy długoterminowe, ekonomiści i inwestorzy na całym świecie ostrzegani są przed potencjalnym pogorszeniem koniunktury gospodarczej i działa jako system wczesnego ostrzegania, ten wskaźnik przewidywał krytyczne zmiany g ospodarcze w przeszłości.
Krzywa dochodowości to graficzne przedstawienie stóp procentowych obligacji o różnych terminach zapadalności w określonym momencie. Zazwyczaj krzywa dochodowości rośnie od lewej do prawej, co oznacza, że ​​obligacje długoterminowe oferują wyższą rentowność niż obligacje krótkoterminowe. Dzieje się tak dlatego, że dłuższy czas trwania wiąże się z większą niepewnością i ryzykiem.

Analiza danych historycznych pokazuje, że odwrócona krzywa dochodowości często zwiastuje recesję. Oto kilka godnych uwagi przykładów:
1. Recesja w 2001 r.: Przed recesją w 2001 r. krzywa dochodowości zaczęła się odwracać w 2000 r. Stało się to, gdy pękła bańka internetowa, a inwestorzy stracili wiarę w perspektywy przyszłego wzrostu. Późniejsza recesja potwierdziła sygnały ostrzegawcze w postaci odwróconej krzywej dochodowości.
2. Kryzys finansowy 2008 r.: Już w 2006 r. krzywa dochodowości wykazała odwrócenie na długo przed wybuchem kryzysu finansowego w 2008 r. Odwrócenie to było zapowiedzią nadchodzących poważnych problemów finansowych, w tym kryzysu kredytów hipotecznych typu subprime i upadku głównych instytucji finansowych.
3. Recesja w 2020 r.: Przed pandemią Covid-19 i późniejszą recesją w 2019 r. miało miejsce odwrócenie krzywej dochodowości. Zwiększyło to obawy o stabilność finansową i wskazywało na przyszłe wyzwania.
Warto się zastanowić jak się okazało, odwrócona krzywa dochodowości okazała się niezawodnym systemem wczesnego ostrzegania przed cyklami recesji gospodarczych.
:idea: :564:
Z tego co kojarzę to krzywa rentowności odwraca się już od 2022 dlatego tyle filmików na yt od kilku lat „the end is comming” a odwraca się bo jesteśmy na ATH więc logicznym jest że im wyżej są rynki tym perspektywa długoterminowa robi cię coraz bardziej niepewna więc kapitał sie transferuje. Wiec predykcja recesji też można robić na zasadzie takiej że jak rynki wybiją ATH to w okresie 1-2 lata może wystąpić recesja lub większa korekta. Z drugiej strony okres 1-2 lata na spadki może pogrzebać każde depo które będzie się ustawiać pod S. Wiec fajnie że odwrócona krzywa przewiduje ale tego przewidywania nijak nie można wykorzystać

Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Chłopcy, taka tylko wrzutka w przelocie. Link miałam, tytuł wydawał się sensowny i (bazując na tytule bo czytaniem cudzych analiz to się brzydzę) więc nie czytałam/nie oglądałam.
Ale idea wydała mi się sensowna i mam na liście do sprawdzenia.
Mianowicie stosunek ceny miedzi do złota (lub odwrotnie). Czyli surowiec z doktoratem z ekonomii kontra surowiec "safe heaven". Pasuje mi do mojego właściwego toku myślenia o fx, tego sprzed lat.
Niestety, sprawdzenie wymaga poszukania namiarów na konto JForex którego dawno nie używałam, bo tylko tam umiałam kilka instrumentów na jednym wykresie zrobić i/lub xls lub bliżej mi nieznanych, być może podstawowych narzędzi do robienia takich sztuk.
Lub po prostu zestawienia powszechnie dostępnego :lol:

Sprawdzę to 8)

Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Ink. pisze:
02 sie 2024, 11:08
Z tego co kojarzę to krzywa rentowności odwraca się już od 2022 dlatego tyle filmików na yt od kilku lat „the end is comming”
Skojarzyło mi się z:
Obrazek

oraz z wypowiedzią (i wątkiem), na który wpadłam kilka dni temu szukając T-Rexa:
matka pisze:
20 cze 2015, 13:25
No Panowie.. (i Pani Weroniko ;-), póki jeszcze działa Internet, być może mój ostatni wpis.

Miło się żyło, handlowało, dyskutowało.. Mam nadzieję, że co rozsądniejsi stąd wyczuli jak się przygotować, ocalić siebie i najbliższych. Zachowajcie swoją wiedzę, handel kiedyś znowu ruszy.. choć tak naprawdę jeśli ktoś potrafi przewidywać kursy na współczesnym rynku, potrafi przewidzieć niemal wszystko.

Niech Moc będzie z Wami.

Wasz Matka
:lol:

ostatni-zamyka-wszystkie-zlecenia-t26943.html

Hary
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Hary »

Jedną z kluczowych decyzji, jakie musisz podjąć , jest wybór pomiędzy inwestycjami długoterminowymi i krótkoterminowymi.
Obydwa podejścia mają swoje wady i zalety , a wybór często zależy od indywidualnych celów , tolerancji ryzyka i horyzontu czasowego.

Inwestycje długoterminowe to inwestycje utrzymywane przez dłuższy okres czasu, zwykle pięć lat lub dłużej. Strategia ta ma na celu wykorzystanie długoterminowego wzrostu wartości aktywa. Do najpopularniejszych inwestycji długoterminowych zaliczają się akcje, nieruchomości i obligacje.
Zalety inwestycji długoterminowych
1. Potencjał wzrostu: Inwestycje długoterminowe mają potencjał znacznego wzrostu. Wartość akcji i nieruchomości może z biegiem czasu znacznie wzrosnąć, szczególnie w przypadku inwestycji w stabilne spółki lub rynki rozwijające się.
2. Efekt łączenia: reinwestując zwroty, można skorzystać z efektu łączenia, który może zwiększyć wzrost kapitału.
3. Korzyści podatkowe: W wielu krajach podatki kapitałowe od inwestycji długoterminowych są niższe niż podatki krótkoterminowe.
4. Obniżone opłaty transakcyjne: Inwestorzy długoterminowi dokonują mniejszej liczby transakcji, co zmniejsza opłaty transakcyjne i inne koszty.
Wady inwestycji długoterminowych
1. Zaangażowanie kapitału: Inwestycje długoterminowe wymagają zaangażowania kapitału na dłuższy okres, co ogranicza płynność i zmniejsza elastyczność.
2. Ryzyko rynkowe: Inwestycje długoterminowe są podatne na ryzyko rynkowe, takie jak recesja gospodarcza, niestabilność polityczna i inne czynniki zewnętrzne, które mogą niekorzystnie wpłynąć na wartość inwestycji.
3. Wymagana cierpliwość: Podejście długoterminowe wymaga cierpliwości i dyscypliny, ponieważ często należy ignorować krótkoterminowe wahania i zmienność rynku.

Inwestycje krótkoterminowe to inwestycje, które są kupowane i sprzedawane zwykle w ciągu roku. Strategia ta ma na celu wykorzystanie krótkoterminowych ruchów rynkowych. Do najpopularniejszych inwestycji krótkoterminowych zalicza się handel dzienny, handel na rynku Forex i niektóre rodzaje obligacji.
Zalety inwestycji krótkoterminowych
1. Szybkie zwroty: Inwestycje krótkoterminowe oferują możliwość szybkiego zysku. Traderzy mogą czerpać zyski z krótkoterminowych wahań cen.
2. Wysoka płynność: Ponieważ inwestycje krótkoterminowe są częste, kapitał pozostaje płynny i łatwo dostępny.
3. Elastyczność: Inwestorzy krótkoterminowi mogą szybko reagować na zmiany rynkowe i odpowiednio dostosowywać swoje strategie.
Wady inwestycji krótkoterminowych
1. Wysokie ryzyko: Inwestycje krótkoterminowe wiążą się z wyższym ryzykiem, ponieważ duży wpływ na nie mają krótkoterminowe ruchy i zmienność rynku.
2. Wysokie opłaty transakcyjne: Częste transakcje prowadzą do wyższych opłat transakcyjnych, co może zmniejszyć wynik transakcji.
3. Inwestowanie w czas: Inwestowanie krótkoterminowe wymaga stałego monitorowania i analizy rynku, co może być czasochłonne.
4. Stres emocjonalny: Szybki i zmienny charakter handlu krótkoterminowego może prowadzić do stresu emocjonalnego i impulsywnych decyzji.
Zarówno inwestycje długoterminowe, jak i krótkoterminowe mają swoje zalety i wady. Wybór właściwej strategii zależy od indywidualnych celów inwestora, tolerancji ryzyka i horyzontu czasowego.
Inwestycje długoterminowe dają potencjał wzrostu, ale wymagają cierpliwości i zaangażowania kapitału. Inwestycje krótkoterminowe oferują szybki zwrot i wysoką płynność, ale są bardziej ryzykowne i czasochłonne.
Wielu inwestorów łączy długoterminowe i krótkoterminowe strategie inwestycyjne, aby stworzyć trwalszy i bardziej zróżnicowany portfel. Przyjęcie strategii hybrydowej umożliwia wykorzystanie korzyści płynących z obu podejść przy jednoczesnym ograniczeniu ryzyka związanego z wyłącznym stosowaniem jednej strategii.
Dzięki dokładnej analizie i dobrze zaplanowanemu podejściu można zmaksymalizować szanse na sukces i osiągnięcie swoich celów finansowych.
AFK :564:

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Dałbym sobie ręke uciać ze to CHATGPT ;)

ODPOWIEDZ