Rejs.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Re: Rejs.

Nieprzeczytany post autor: Anomalia »

Ropa zamknięta, z 2 z przodu, jeden z vixów, najniższy, też (wystarczy).
I ponownie powiem, nie znam innego tak hazardowego i tak... mocnego instrumentu.

Taka refleksja mnie naszła, że są instrumenty na czas spokoju i instrumenty na czas niepokoju. Na niepokój - vix, wti, miedź, w dalszej perspektywie pallad może też oberwać mocno, ale to oczywiście zależy od rozwoju sytuacji, zwłaszcza w chińskim przemyśle.
"Zostawiam też nowe pozycje na jutro.. tak nie za dużo, 60 lotów" (Ś44)
"Ciężko się gra 10 pozycji po 250 lotów- niewygodnie." (Ś44)

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

Każdy instrument jest na każdy czas, o ile spread jest relatywnie mały do dziennej i lokalnej zmienności.
Ponieważ nigdy nie znamy przyszłości.
Znamy jednak, typowe zachowania danego instrumentu, i tyle wystarczy, żeby regularnie zarabiać.
Nie liczyć na fuksa za 5000 pkt luki, tylko bazować na tym, co typowe.
To, co typowe, zdarza się typowo.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

krab29
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: krab29 »

Anomalio - krążą twoje myśli gdzieś w okolicach peso? Moje tak, ale jeszcze nie dzisiaj.
Podejmowanie decyzji inwestycyjnych na podstawie mojej subiektywnej oceny rynku , odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora.
Osoby, którym nie podoba się moja metoda tradingowa informuję, że wiem jak się korzysta z funkcji zasil rachunek!

Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Anomalia »

krab29 pisze:
09 mar 2020, 12:38
Anomalio - krążą twoje myśli gdzieś w okolicach peso? Moje tak, ale jeszcze nie dzisiaj.
Nie powiem, wokół czego krążą moje myśli 8)
A jeśli chodzi o fx - to zakładając że masz na myśli peso meksykańskie - to tak, jesteśmy na fajnym poziomie, ale jeśli będę wchodziła w eski (logiczne) to i tak poczekam na potwierdzenie, że już po panice jest. Na pewno nie teraz.
W kontekście egzotyków, zastanawia mnie pln (i jego brat huf) - czemu się umacniają do usd, podczas gdy inne egzotyki (w każdym razie te, na które spojrzałam) słabną jakby miały zemdleć?
Zdecydowanie bardziej krążą moje myśli wokół ciągów przyczynowo - skutkowych, zwłaszcza w kontekście surowców (spożywczych i produkcyjnych), kontraktów CO2 itp.
"Zostawiam też nowe pozycje na jutro.. tak nie za dużo, 60 lotów" (Ś44)
"Ciężko się gra 10 pozycji po 250 lotów- niewygodnie." (Ś44)

Awatar użytkownika
qduaty
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: qduaty »

A vix juz na poziomie 52..

Edit
Juz 53..
Rynek nigdy nie jest oczywisty. Jest stworzony tak, by oszukiwać większość ludzi przez większość czasu. – Jesse Livermore
Przyjme btc ;)
3B5Nc2Kesdch4E7PNrRVAdt1txm3q5wBZ9

Awatar użytkownika
cajto
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: cajto »

Im dłużej czytam DT, tym bardziej jestem przekonany, że lekko 3/4 tego działu swoją grę opiera tylko o MM.
AF... może bez komentarza, bo ja nie przypominam sobie dobrego looku od tej strony w tym dziale, natomiast AT... właśnie dlatego tutaj piszę, bo tam zaraz byłaby pyskówka.
Jak można walić takie przestrzały na wszystkim?!
Ja pieprze, świece z wysokich TFów nie pozostawiają złudzeń co do kierunków, a tam w najlepsze kontry, gridy i otwarte pozycje na weekend.
Ropa spada poniżej 28USD, a jakiś pajac woła że się obkupi i nie będzie musiał już grać w tym roku, siedząc jednocześnie w gridzie L od chyba 45. Co kogo obchodzi, ile komu wytrzyma depo, jak tu idzie przecena o kilkadziesiąt % bez lewara, a ktoś leci ciągle L?!

Ja się pytam, tak czysto retorycznie - czy o to chodzi w tej grze?
Żeby ciągnąć za sobą takie ogony?

Kiedyś był eksperyment z małpą, która miała lepsze wyniki niż jacyś tam traderzy. Ostatnie tygodnie pokazały, że i tym razem małpa znów by wygrała.

Nie piszę tego, bo poniosłem jakieś straty i muszę się na kimś wyładować - dla mnie to był normalny dzień z normalnym profitem, tylko z lekka wysokimi spredami.
Piszę, bo mnie to zwyczajnie wk...wia, że jedni mają tupet pouczać innych, pomimo swoich spektakularnych wtop, a inni są jak barany które beczą, bo jeden z przodu zabeczał.

Kto chcecie zacząć zarabiać - musi nauczyć się myśleć i reagować.
Bez tego będzie tylko baranem, a w końcu każdy baran trafia pod nóż.

Awatar użytkownika
qduaty
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: qduaty »

Ktoś mi kiedyś powiedział że prawdziwy wilk potrafi biegać między baranami i pozostać niezauważonym. I chyba właśnie o to w tym motłochu chodzi..

A barany tak jak mówisz
Rynek nigdy nie jest oczywisty. Jest stworzony tak, by oszukiwać większość ludzi przez większość czasu. – Jesse Livermore
Przyjme btc ;)
3B5Nc2Kesdch4E7PNrRVAdt1txm3q5wBZ9

Balans
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Balans »

cajto pisze:
09 mar 2020, 17:21
Ropa spada poniżej 28USD, a jakiś pajac woła że się obkupi i nie będzie musiał już grać w tym roku, siedząc jednocześnie w gridzie L od chyba 45. Co kogo obchodzi, ile komu wytrzyma depo, jak tu idzie przecena o kilkadziesiąt % bez lewara, a ktoś leci ciągle L?!

Ja się pytam, tak czysto retorycznie - czy o to chodzi w tej grze?
Żeby ciągnąć za sobą takie ogony?
Myślę że jedyny błąd który można by wytknąć to rozmowa o takich zagraniach na dziale Daytrading, ale nikt chyba nie ma Kermitowi za złe że się udziela z swoją dłuższą perspektywą, przynajmniej ja nie zauważyłem nikogo który o to by się spierał u kogokolwiek. W takiej sytuacji gdy rynek otwiera się z taką luką, a kapitału rzeczywiście starcza to chyba najlogiczniejszym jest uśrednić jak się da i zacząć patrzeć na wykres w dłuższej perspektywie, bo najgorsze za nami. Wiadomo sprawa wygląda inaczej jak rynek leci gdy możemy coś zrobić, gdy zadziałają stoplossy.

A to że mówi o tym jakby go to nie ruszało, jakby wręcz było częścią planu... to tylko sposób by zachować nerwy na wodzy.

PS. Dzień Dobry :)

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

cajto pisze:
09 mar 2020, 17:21
a tam w najlepsze kontry, gridy i otwarte pozycje na weekend.
A najsmieszniejsze jest to, że te gridy niby w oparciu o AT :d
Żaden grid długotrwale budowany z AT nie za wiele ma wspólnego ;)
A w szczególności budowane kotrtrendowo ;)

Tolmon_Nika
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Tolmon_Nika »

qduaty pisze:
09 mar 2020, 07:05
O toto - infekcja - tego słowa mi zabrakło
najlepsza kwarantanna w UE :D
blond.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
πάντα ρέει - Panta rhei - Wszystko płynie
Jest to moja subiektywna ocena rynku , inwestowanie na jej podstawie mija się z celem ;)

ODPOWIEDZ