Re: Zakładanie konta na platformie Oanda
witam, mam pytanie jakie sa koszty bankow posredniczacych prze wplacie euro do Oandy?. Tzn chcailbym przelac swiftem ze zwyklego rachunku w bzwbk - na ich stronie pisze ze prowizja to 9,5zł + 5 euro oplaty zryczaltowanej ( w przypadku przelewow do 1000 euro). Jednakze jest klauzula iz jesli koszty bankow posredniczacyh przekracza 3 krotnie oplate zryczaltowana (tj. 5 euro) klient musi zaplacic roznice. I stad moje pytanie - czy ktos moze przelewal euro do Oandy z bzwbk i czy owe 5 euro starcza czy trzeba doplacac.
Najwiekszy minus oandy to wlasnie rozlatane spready (przynajmniej dla mnie). Raz masz 3 pipsy raz 10.
Niby to uzasadnione plynnoscia, ale jednak moze byc szkodliwe, np przy stosowaniu krotkich stopow, szczegolnie jesli zostawia sie pozycje na weekend - spready weekendowe sa szczegolnie nieprzyjazne. Ale z drugiej strony na oa nie spotka cie luka takze cos za cos...
Wydaje mi sie ze jesli chodzi o spread to warunki na realu moga byc tylko gorsze niz na demo i dotyczy to wszystkich brokerow.
Oa to juz nie to co kiedys, ale do narzekania co niektorych nie przywiazywalbym zbytniej wagi...
Chociaz zgadzam sie z nimi ze duzo bezpieczniej jest trzymac swoje srodki w instytucjach podlegajacych prawu EU.
Niby to uzasadnione plynnoscia, ale jednak moze byc szkodliwe, np przy stosowaniu krotkich stopow, szczegolnie jesli zostawia sie pozycje na weekend - spready weekendowe sa szczegolnie nieprzyjazne. Ale z drugiej strony na oa nie spotka cie luka takze cos za cos...
Wydaje mi sie ze jesli chodzi o spread to warunki na realu moga byc tylko gorsze niz na demo i dotyczy to wszystkich brokerow.
Oa to juz nie to co kiedys, ale do narzekania co niektorych nie przywiazywalbym zbytniej wagi...
Chociaz zgadzam sie z nimi ze duzo bezpieczniej jest trzymac swoje srodki w instytucjach podlegajacych prawu EU.
Witam Wszytkich,
Chialbym sie was zapytac o przelewy na Oande. Zrobilem juz dwie wplaty na moj rachunek w EUR ale za kazydm raze prosza o list z banku z potwierdzeniem ze pieniadze ida walsnie odemnie. Mowi ze moj bank (AIB Irlandia) nie podal zadnych informaci o moim numerze konta oraz moim imieniu i nazwisku. Czy ktos z was wysylal juz pieniadze na oande z AIB oraz czy wiecie czy czeste so takie praktyki ze strony Oandy.
Z mojej strony wiem ze z moim bankiem nie jest nic niewporzadku bo czesto robie przelewy do polski i tam zawsze pokazuje kto i z jakiedo rachunk.
Dzieki za pomoc
DonPavlo
Chialbym sie was zapytac o przelewy na Oande. Zrobilem juz dwie wplaty na moj rachunek w EUR ale za kazydm raze prosza o list z banku z potwierdzeniem ze pieniadze ida walsnie odemnie. Mowi ze moj bank (AIB Irlandia) nie podal zadnych informaci o moim numerze konta oraz moim imieniu i nazwisku. Czy ktos z was wysylal juz pieniadze na oande z AIB oraz czy wiecie czy czeste so takie praktyki ze strony Oandy.
Z mojej strony wiem ze z moim bankiem nie jest nic niewporzadku bo czesto robie przelewy do polski i tam zawsze pokazuje kto i z jakiedo rachunk.
Dzieki za pomoc
DonPavlo
At The End Of The Day It's Not Big Deal
DonPavlo
DonPavlo
Wpislame w cash mgmt? Chodzi o to ze oni nie moge ze prelewu ktory otrzymali z mojego banku znalesc zadnych informaci o mnie. A jednak cos musieli znales skoro sie ze mna skontakotwali i powiedzieli ze wstrzymali uznanie rachunku bo nie ma danyhc na przelewie przychodzacym.
Mi roznie szaleje platforma
Pozdrowienia
Mi roznie szaleje platforma
Pozdrowienia
At The End Of The Day It's Not Big Deal
DonPavlo
DonPavlo
- marko remius
- Bywalec
Witaj. Polecam przelew SEPA ( do banków krajów Unii europejskiej) Mam konto w multibanku i jakiekolwiek zagraniczne przelewy robie teraz tylko SEPA - koszt to 5złDM_POZNAŃ pisze:witam, mam pytanie jakie sa koszty bankow posredniczacych prze wplacie euro do Oandy?. Tzn chcailbym przelac swiftem ze zwyklego rachunku w bzwbk - na ich stronie pisze ze prowizja to 9,5zł + 5 euro oplaty zryczaltowanej ( w przypadku przelewow do 1000 euro). Jednakze jest klauzula iz jesli koszty bankow posredniczacyh przekracza 3 krotnie oplate zryczaltowana (tj. 5 euro) klient musi zaplacic roznice. I stad moje pytanie - czy ktos moze przelewal euro do Oandy z bzwbk i czy owe 5 euro starcza czy trzeba doplacac.

Dodano po 7 minutach:
.. na Oa swego czasu przybyło sporo rachunków, czytaem gdzieś na forum .. może nawet ich.. że "spora grupka" ludzi zaczyna poprostu robić kasiorkę i Oa zabezpiecza coraz więcej pozycji co ma wływ na rozchwianie spreadów - moim zdaniem trochę to logiczne jest bo tu broker może zarobić. Lepiej tak na spreadach niż jak to mają w zwyczaju inni brokerzy ( podciąganie pod SL, szpile , luki itp itd)Yankee pisze:Najwiekszy minus oandy to wlasnie rozlatane spready (przynajmniej dla mnie). Raz masz 3 pipsy raz 10.
Póki co ja jestem jako tako zadowolony z Oandy - nie spotkały mnie z ich strony jeszcze żadne nieprzyjemności (odpukać w niemalowane )