Oczywiście Microbi. RB nie są pozbawione wszelkich wad. Może RB systemu Renko są ich częściowo pozbawione, ponieważ świece nie posiadają knotów, ale powiem szczerze że szkoda mi już czasu na testowanie innych systemów. Mam jeden i staram się zostać "Mistrzem Świata" w grze tym systemem. Przeszedłem już etap ciągłego poszukiwania i fascynacji kolejnym. To tylko strata czasu. Każdy jest dobry, bo jak wiesz sukces leży w MM i psychologii, a system jest dodatkiem, choć nie bez znaczenia naturalnie. Pozdrowienia
jestem tu od niedawna i nie wiem jak wstawić screena
Poniżej przedstawiam zoptymalizowany opis gry z wykorzystaniem Range Bars.
RB – 11 p
MA – 4/8/12
SL – 11p
TP – 22p
Opcja 1 – wejście po przecięciu linii
Jeśli dotychczas byliśmy ponad linią, mamy prawidłowo ułożone MA, a pierwszą świecą z korpusem poza nią będzie ciemna – wchodzimy (SELL).
Następna świeca o jasnym korpusie – zamykamy zlecenie razem z nią (strata max 11p)
Następna świeca o ciemnym korpusie w odległości mniejszej niż 11p – nic nie robimy
Następna świeca obojętnie jakiego koloru (po ciemnej) – jeśli nie uzyskamy +11p – nic nie robimy
Następna świeca obojętnie jakiego koloru, ale podczas jej wypełniania uzyskujemy +11 – przesuwamy SL na poziom naszego wejścia
TP jest ciągle ten sam
Analogicznie postępujemy na BUY, oczywiście ze zmianą kolorów świec.
Opcja 2 – wejście po trzecim teście linii
W opisie ciężko to dobrze przedstawić, lepiej widać na screenach, niemniej postaram się je w miarę przejrzyście podać.
Na wykreślonej przez nas linii mamy 2x dołek, cena dochodzi i tworzy nam RB ciemnej lub jasnej barwy na linii (linia znajduje się w środku korpusu RB) – opcja 2 nie zaistnieje.
Na wykreślonej przez nas linii mamy 2x dołek, cena dochodzi i tworzy nam RB jasnej barwy z korpusem ponad linią – wchodzimy. Dalsze postępowanie (SL, TP) jak podczas gry w opcji 1.
Analogicznie postępujemy na BUY, oczywiście ze zmianą kolorów świec.
Dlaczego takie wartości i zasady a nie inne – testy i jeszcze raz testy. Priorytetem dla mnie jest ochrona kapitału, dlatego po połowie TP przesuwam SL, czasami bez tego TP zostałby osiągnięty i zamiast 0 byłoby +22, jednak ja postawiłem na takie rozwiązanie i jak na razie jest OK.
R/R nie jest jakiś powalający, ale najważniejsza jest tutaj duża przewaga wejść zakończonych sukcesem nad tymi minusowymi.
Co do wartości RB – na zbyt dużej uciekały niektóre sygnały, na zbyt małej dostawałem łupnia w konsoli. No i bardzo ważna rzecz – zbyt małe RB uniemożliwiają nam prawidłowe wyliczenie punktu wejścia. Na 11 mam czas żeby policzyć i dać oczekujące we właściwym miejscu, otwieranie „z palca” często skutkuje zbyt późnym wejściem, kiedy jesteśmy już kilka P w plecy. Niezastąpionym narzędziem jest One Click Trader (gratuluję autorowi).
Gram przede wszystkim na EUR/JPY ze względu na dużą amplitudę ruchu ceny, a co za tym idzie częstymi sygnałami, oprócz tego EUR/USD, GBP/USD i XAU/USD. Na tych trzech instrumentach jest średnio po jednym sygnale dziennie, na Ejmanie kilka.
Ze względu na małe SL i TP cholernie ważny jest spread – koszt zlecenia max 1P łącznie z commision (FXSALT), oprócz złota oczywiście, ale i tam jest dobrze podane w stosunku do innych brokerów.
Odnośnie XAU/USD – ustawienia RB zmieniamy ze 120 na 180 (duża ilość szumu), z uwagi na większą wartość RB otwieram pozycję o wartości 0.7 pozostałych.
Stawka jest płaska, nie ma „tłustych longów” i „delikatnych esek”, każde wejście ma być przemyślane i zagrane według reguł.
Można odpalić też USD/PLN RB32 jako ciekawostkę.
Pozdrawiam, zapraszam do testów i wymiany zdań.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jest jedno ale: to co nazywasz młotkiem po otwarciu ponownie wykresu już nie będzie, mało tego RB będą troszkę w innych miejscach itd. Oczywiście jak wieloma sposobami da się zarabiać kwestia konsekwencji , MM itd, piszę tylko po to by nie sugerować się wynikami na historii na mt4 jak ktoś zaczyna zabawę na RB.
Microbi - nie zgadzam się z tym co piszesz.
Dotychczas spotkałem się z przekłamaniami w RB który się właśnie tworzy, lub w RB go poprzedzającym, ale później RB się nie zmieniają, bynajmniej ja tego nie zaobserwowałem, a już trochę czasu im poświęciłem. Taki fals wychwytuję 1-2 razy dziennie na 4 instrumentach w ciągu 10h, jest to jak najbardziej denerwujące, bo przecież niekiedy taki fail się zdarzy w momencie wejścia, ale jest to promil nie wpływający na zysk / stratę w ujęciu ogólnym.
Teraz porównałem na szybko RB11 EUR/USD odpalone na Armadzie i FXSALT - cały piątek na jest jota w jotę.
Bo nie masz tickow teraz porób sobie scriny i porównaj, na PW podeślę ci linka do screnow na innym forum gdzie masz przykłady. To urok MT4
To też pewnie kwestia wielkości cegieł. .
Co do R:R - jak Ci działa sys nie przejmowałbym się, R:R nie jest kluczowy a skuteczność przy tak wąskich SL, do tego MM coś w stylu co kiedyś opisywał Szwajcar i zaczynając od 0,1 czy 0,2 bardzo szybko grasz powyżej lota.