Obawiam się, że problem może być o wiele bardziej skomplikowany. Stres z pewnością może być skutkiem złego MM ale MM nie musi być przyczyną ale może być także skutkiem złego nastawienia psychicznego będącego w istocie rezultatem źle sformułowanych celów jakie sobie MohSETH wyznaczył. Myślę, że MohSETH doskonale wie co to jest MM, ma przecież już kilkuletnie doświadczenie. Sama świadomość popełnianych błędów jednak niewiele, jak widać, pomaga.MohSETH napisał:
Proszę Was o radę. Jak zacząć być konsekwentnym?
Zmniejsz pozycje a obciążenie psychiczne odpuści. To że potrafisz zarobić a potem tracisz to głównie wina złego zarządzania MM które powoduje stres i niepewność a wraz z nimi straty.
Myślę MohSETH, że powinieneś przestać myśleć na pewien czas o utrzymywaniu się z forexu, pomyśleć o pewnej alternatywie wobec spekulacji, w której będziesz się realizował a forexem możesz zajmować się "po godzinach" choć wiem z własnego doświadczenia, że jest to bardzo trudne. Powinieneś na nowo wyznaczyć sobie cele, których realizacja jest realistyczna przy rozsądnych założeniach MM, wówczas może będziesz bardziej trzymał się zasad. W tej chwili łamiesz zasady MM bo nie odpowiadają one twoim celom i aspiracjom. Te kilka lat na rynku wywołuje frustrację i presję aby odrobić stracony czas więc może jakoś zapomnieć o dotychczasowym doświadczeniu. Piszesz, że zarobiłeś 10k - to o wiele za mało aby wogóle myśleć o utrzymywaniu się ze spekulacji, niektórzy zaczynają z o wiele większym kapitałem. W tej chwili realizujesz cel: jak najwięcej zarobić w jak najkrótszym czasie. Problem w tym, że jest to cel całkowicie sprzeczny z aspiracjami aby zająć się zarabianiem na forexie na stałe i realizacja tego celu ani trochę cię do tego nie przybliża. Jeśli forex miałby być jedynym źródłem dochodu to nie ma innego wyboru - podstawowym celem powinna być stabilność dochodu co najmniej w skali roku, w przeciwnym wypadku osiwiejesz przed trzydziestką i ten cel musisz realizować już teraz a nie myśleć ile już zarobiłeś a ile ci zostało do zarobienia.MohSETH pisze:Chciałbym się zająć zarabianiem na stałe na forexie. Tylko powstrzymuje jedna bardzo ważna sprawa. Moja psychika.
Oczywiście to tylko tak się mówi, o wiele trudniej zrobić.

Moim zdaniem, jesteś już bardzo blisko celu tylko za szybko chcesz go osiągnąć.