Psychika inwestowania

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: alinoe »

MohSETH napisał:
Proszę Was o radę. Jak zacząć być konsekwentnym?

Zmniejsz pozycje a obciążenie psychiczne odpuści. To że potrafisz zarobić a potem tracisz to głównie wina złego zarządzania MM które powoduje stres i niepewność a wraz z nimi straty.
Obawiam się, że problem może być o wiele bardziej skomplikowany. Stres z pewnością może być skutkiem złego MM ale MM nie musi być przyczyną ale może być także skutkiem złego nastawienia psychicznego będącego w istocie rezultatem źle sformułowanych celów jakie sobie MohSETH wyznaczył. Myślę, że MohSETH doskonale wie co to jest MM, ma przecież już kilkuletnie doświadczenie. Sama świadomość popełnianych błędów jednak niewiele, jak widać, pomaga.
MohSETH pisze:Chciałbym się zająć zarabianiem na stałe na forexie. Tylko powstrzymuje jedna bardzo ważna sprawa. Moja psychika.
Myślę MohSETH, że powinieneś przestać myśleć na pewien czas o utrzymywaniu się z forexu, pomyśleć o pewnej alternatywie wobec spekulacji, w której będziesz się realizował a forexem możesz zajmować się "po godzinach" choć wiem z własnego doświadczenia, że jest to bardzo trudne. Powinieneś na nowo wyznaczyć sobie cele, których realizacja jest realistyczna przy rozsądnych założeniach MM, wówczas może będziesz bardziej trzymał się zasad. W tej chwili łamiesz zasady MM bo nie odpowiadają one twoim celom i aspiracjom. Te kilka lat na rynku wywołuje frustrację i presję aby odrobić stracony czas więc może jakoś zapomnieć o dotychczasowym doświadczeniu. Piszesz, że zarobiłeś 10k - to o wiele za mało aby wogóle myśleć o utrzymywaniu się ze spekulacji, niektórzy zaczynają z o wiele większym kapitałem. W tej chwili realizujesz cel: jak najwięcej zarobić w jak najkrótszym czasie. Problem w tym, że jest to cel całkowicie sprzeczny z aspiracjami aby zająć się zarabianiem na forexie na stałe i realizacja tego celu ani trochę cię do tego nie przybliża. Jeśli forex miałby być jedynym źródłem dochodu to nie ma innego wyboru - podstawowym celem powinna być stabilność dochodu co najmniej w skali roku, w przeciwnym wypadku osiwiejesz przed trzydziestką i ten cel musisz realizować już teraz a nie myśleć ile już zarobiłeś a ile ci zostało do zarobienia.

Oczywiście to tylko tak się mówi, o wiele trudniej zrobić.:)
Moim zdaniem, jesteś już bardzo blisko celu tylko za szybko chcesz go osiągnąć.

Awatar użytkownika
dnewsfx
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: dnewsfx »

MohSETH pisze: Chciałbym się zająć zarabianiem na stałe na forexie. Tylko powstrzymuje jedna bardzo ważna sprawa. Moja psychika.

Jak nauczyć się dyscypliny? Czy lepiej zacząć grać za pożyczone pieniądze? Zawsze to jakiś bat nad głową...

Jakie Wy macie sposoby by utrzymywać emocje w ryzach i trzymać dyscyplinę?

Pozdro i wielkie dzięki za pomoc.
Pokaz mi osobę która urzymuje sie z gry na giełdzie ( i nie jest maklerem) bo ja jakoś nie spotkałem takiej osoby.
Poza tym posłuchaj samego siebie!
nie idzie Ci, tracisz kasę i chcesz zacząć grę pieniędzmi innych? to tak głupi pomysł... że aż brak mi słów.
Po pierwsze!
Gry na foreksie nie możesz traktować jako pracy, nie podchodź do tego tak że to twoje źródło dochodów, traktuj to jako PASJĘ jako SZTUKĘ podejmowania decyzji niech sprawia Ci SATYSFAKCJĘ pozwala sie rozwinąć a pieniądze niech będa tytlko DODATKIEM do całości.Podejście do tematu zarabiania na FX jest bardzo ważne jak nastawisz sie na zarabianie forsy będziesz zupełnie inaczej odczówał straty i zyski niż gdy potraktujesz to jako pasję czy hobby.

Emocje bywają ogromne, ale faktem jest ze najlepiej grać na demo dopóki nie zaczniesz stale zarabiać, a emocje zmniejsza sie wraz z powiekszaniem sie twojej wiedzy i narastającym doświadczeniem.Ucz się pisz dziennik pisz jakie błędy popełniasz pisz co zrobiłeś dobrze i czytaj po tygodniu , pamiętaj za każdym razem te błędy gdy siadasz przed platformą.
Powodzenia
P.S oszczędz sobie stresu i kłopotów i zapomnij o opcji grania pieniędzmi innych bo prze***iesz

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

dnewsfx pisze:Pokaz mi osobę która urzymuje sie z gry na giełdzie
Warren Buffett :?:
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
dnewsfx
Bywalec
Bywalec

Warren Buffett i ktoś jeszcze?

Dodano po 8 minutach:

poza tym Buffett gra na giełdzie akcji z tego co pamiętam a nie na forexie to sa dwie różne sprawy tak samo jak polska a amerykańska giełda

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

dnewsfx pisze:Warren Buffett i ktoś jeszcze?

Dodano po 8 minutach:

poza tym Buffett gra na giełdzie akcji z tego co pamiętam a nie na forexie to sa dwie różne sprawy tak samo jak polska a amerykańska giełda
Na Fx też gra i jak zabiera się za grę to gospodarka pada :] Przykład jak w latach 90-tych Buffett grał na osłabienie GBP i zarobił kokosy, a państwo niemal nie zbankrutowało :D
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

MrYogi pisze:Przykład jak w latach 90-tych Buffett grał na osłabienie GBP i zarobił kokosy, a państwo niemal nie zbankrutowało
To akurat był George Soros ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
dnewsfx
Bywalec
Bywalec

Ale to wszystko to tylko wyjątki, a jak myślicie czy to jest ich jedyne źródło dochodu? i czy zawsze tak było jeśli tak?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

dnewsfx pisze:Pokaz mi osobę która urzymuje sie z gry na giełdzie
dnewsfx pisze:Ale to wszystko to tylko wyjątki
Pokazaliśmy a mimo to nie pasuje :). Jest więcej takich osób, mniej znanych, bardziej lub wcale. Sam znam kilka. Oczywiście jest to mały procent wszystkich grających na Forexie jednak czy to mimo wszystko nie dowód, że można?

Inwestowanie to dość specyficzne i trudne zajęcie ale również może być pracą w rozumieniu stałego i głównego źródła dochodu. Jednak na siłę przekonywać nie będę ;). Powodzenia!
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Ciekawy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Ciekawy »

dnewsfx pisze:Ale to wszystko to tylko wyjątki, a jak myślicie czy to jest ich jedyne źródło dochodu? i czy zawsze tak było jeśli tak?
Często nie jest to ich jedyne źródło dochodu - pytanie co z tego wynika? Nic, bo każdy nawet zarabiający przedsiębiorczy typ jeśli będzie mógł zarabiać dodatkowo to czemu nie? Co się tyczy wyjątków to zwykli ludzie z zasobniejszym portfelem to też tak naprawdę wyjątki... ogólnie zawsze więcej będzie biednych, mało ambitnych, przeciętnych itp - po prostu tak już jest na tym świecie...

dnewsfx Twoje podejście to taka samospełniająca się przepowiednia... uważasz, że jeśli Ty nie potrafisz to się nie da. Negatywnie myśląc koncentrujesz się na niewłaściwych rzeczach które tylko zaśmiecają Twój umysł...

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
dnewsfx
Bywalec
Bywalec

Ciekawy pisze:
dnewsfx pisze:
dnewsfx Twoje podejście to taka samospełniająca się przepowiednia... uważasz, że jeśli Ty nie potrafisz to się nie da. Negatywnie myśląc koncentrujesz się na niewłaściwych rzeczach które tylko zaśmiecają Twój umysł...

Pozdrawiam :)
Muszę Cię rozczarować.
To ze pytałem o takich ludzi nie znaczyło że nie wierze w ich istnienie, po prostu sam takich nie znam, a co do mojego podejścia to nauka przynosi efekty jeszcze rok temu traciłem, dziś zarabiam, niewiele ale zawsze na plus, a jutro... zobaczymy co pokarze.
Ciągle sie uczę i chyba nigdy nie przestane.

Wydaje mi sie jednak że to nie jest mądre traktować tak ryzykowną grę jako główne źródło dochodów i jedyne jeśli chodzi o środki finansowe służące do utrzymania.Jednak to tylko moje zdanie.

ODPOWIEDZ