Norweski fundusz naftowy może uratować Europę
Norweski fundusz naftowy, gromadzony dla przyszłych pokoleń przez rząd Norwegii ze sprzedaży ropy i gazu, może wejść w skład funduszu ratunkowego, mającego pomóc zadłużonym krajom strefy euro - donoszą w poniedziałek norweskie media.
"Zarówno norweski fundusz naftowy jak i pieniądze z Chin są ciekawymi propozycjami w dyskusji nad tym, kto może przyczynić się do zmniejszenia kryzysu zadłużenia w Europie" - powiedział norweskim mediom premier Szwecji Fredrik Reinfeldt.
http://biznes.onet.pl/norweski-fundusz- ... news-detal
Pozdro.
Dodano po 23 godzinach 19 minutach:
Podano..
Dług Włoch ok. 2 biliony Euro...
a gospodarka włoch.. ok. 18% PKB U.E...
Grecja to 2 % PKB U.E.
Pozdrawiam.
Przyszłość Euro (EUR)
- Mighty Baz
- Pasjonat
wcale tak wesoło nie jest, bo rosnie cena ropy naftowej w USA, dlatego wątpię by euro dalej beztrosko podskakiwało, bo w UE coś jednak postanowili.
Kluczem do amerykanskiego wzrostu gospodarczego jest tani dostęp do paliwa, jego gwałtowny wzrost może w dłuższej perspektywnie schłodzic i tak mizerne efekty.
Kluczem do amerykanskiego wzrostu gospodarczego jest tani dostęp do paliwa, jego gwałtowny wzrost może w dłuższej perspektywnie schłodzic i tak mizerne efekty.
DAYTRADER
powodzenia, kilometrow pips wam zycze
powodzenia, kilometrow pips wam zycze
Nie ma żadnego a propos...matka pisze: Fajnie opowiadał o regulacjach, tak a propos 5-10-15 CFTC Wink Mówił, że regulator nigdy nie nadąży za rzeczywistością
Regulator może nie nadążyć za rzeczywistością zgoda.
Wyniki jednak 5-10-15 muszą być !!!,do tego nie potrzeba nowoczesnych rozwiązań regulatora.
Wystarczy pokazać przez ostatnie 10 lat pod CFTC zrobiliśmy taki wynik,udokumentować i sprawa dla mnie wiarygodna i załatwiona...
Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
Dlatego podkreślam że musi to być na jednym rachunku pod kontrolą CFTC,nie ma możliwości podmieniania rachunków.matka pisze:Oczywiście ZZ że masz w pewnym sensie rację ale wyniki to jest tak szerokie pojęcie
Tak to w elitarnych i profesjonalnych usługach finansowych działa.
Pozdrawiam.
Mnie zastanawia tylko jedna rzecz, jeśli chodzi o wczorajszy szczyt i całe to euro. A mianowicie kwestia dokapitalizowania banków. Z tego co się mówi, europejskie banki muszą podnieść wielkości kapitałów by sprostać nowym wymaganiom. W pierwszej kolejności mają szukać środków na rynku, co w obecnej sytuacji może być trudne, więc zapewne skończy się na tym, że instytucje w gorszej sytuacji (a może być ich sporo) wyciągną rękę do rządów oraz EFSF. Niby bankierzy odpuścili sobie wczoraj 50% długu (według szacunków to jakieś 100 mld euro), ale przecież dostali gwarancje, że jak nie znajdą kasy na podwyższenie kapitałów na rynku to dostaną ją właśnie od rządów/EFSF (szacowana kwota potrzebna na dokapitalizowanie to już 106 mld euro). Ciekawe tylko na jakich warunkach potrzebujące banki dostaną pożyczki? Zapewne później tę kasę pożyczą komuś innemu i jeszcze na tym zarobią. Czy się mylę...
Załatwili to prosto...masłyk pisze:Mnie zastanawia tylko jedna rzecz, jeśli chodzi o wczorajszy szczyt i całe to euro. A mianowicie kwestia dokapitalizowania banków. Z tego co się mówi, europejskie banki muszą podnieść wielkości kapitałów by sprostać nowym wymaganiom. W pierwszej kolejności mają szukać środków na rynku, co w obecnej sytuacji może być trudne, więc zapewne skończy się na tym, że instytucje w gorszej sytuacji (a może być ich sporo) wyciągną rękę do rządów oraz EFSF. Niby bankierzy odpuścili sobie wczoraj 50% długu (według szacunków to jakieś 100 mld euro), ale przecież dostali gwarancje, że jak nie znajdą kasy na podwyższenie kapitałów na rynku to dostaną ją właśnie od rządów/EFSF (szacowana kwota potrzebna na dokapitalizowanie to już 106 mld euro). Ciekawe tylko na jakich warunkach potrzebujące banki dostaną pożyczki? Zapewne później tę kasę pożyczą komuś innemu i jeszcze na tym zarobią. Czy się mylę..
50 % długu umarzają banki, teraz nie jest jak piszesz banki dostaną pożyczkę tylko państwo z państwowej kasy ich dokapitalizuje,czyli z pieniędzy podatników...
A kto zapłaci ...?,jak zwykle zwykli obywatele,to nie problemmm już zapowiedzieli że podniosą wiek emerytalny do 74 lat,pierwsza to ma wprowadzić Dania.....

Pozdrawiam.
masłyk pisze:Mnie zastanawia tylko jedna rzecz, jeśli chodzi o wczorajszy szczyt i całe to euro. A mianowicie kwestia dokapitalizowania banków. Z tego co się mówi, europejskie banki muszą podnieść wielkości kapitałów by sprostać nowym wymaganiom. W pierwszej kolejności mają szukać środków na rynku, co w obecnej sytuacji może być trudne, więc zapewne skończy się na tym, że instytucje w gorszej sytuacji (a może być ich sporo) wyciągną rękę do rządów oraz EFSF. Niby bankierzy odpuścili sobie wczoraj 50% długu (według szacunków to jakieś 100 mld euro), ale przecież dostali gwarancje, że jak nie znajdą kasy na podwyższenie kapitałów na rynku to dostaną ją właśnie od rządów/EFSF (szacowana kwota potrzebna na dokapitalizowanie to już 106 mld euro). Ciekawe tylko na jakich warunkach potrzebujące banki dostaną pożyczki? Zapewne później tę kasę pożyczą komuś innemu i jeszcze na tym zarobią. Czy się mylę...
To nie będa pożyczki rządowe. Dany rząd po prostu stanie sie akcjonariuszem czy udziałowcem banku. Da kasę ale w zamian dostanie odpowiednią ilośc akcji. Taki mus.
Ale ja podzielam zdanie tych polityków i ekonomistów, że decyzje ze szczytu rozwiązała puszke pandory czy jak jej tam

To nie jest problem banków tylko przede wszystkim obywateli,lepiej sobie iść na zasłużony odpoczynek w wieku 56-60 lat niż 74 lat....Tam też będziemy umarzać długi? Banki maja nie lada problem do rozwiązania i to głównie niemieckie, francuskie.

Dokładnie,aby to jeszcze lepiej zobrazować...Ale ja podzielam zdanie tych polityków i ekonomistów, że decyzje ze szczytu rozwiązała puszke pandory czy jak jej tam Laughing Hiszpania, Portugalia, Irlandia, Włochy będą chciały równego traktowania i co im tu się dziwić.
Brazylia odmówiła pomocy U.E i nie chce wykupywać obligacji U.E ponieważ nie ma zaufania do polityków U.E ponieważ są niewiarygodni....
Aby to jeszcze lepiej zobrazować to jeszcze niedawno w Brazyli nadzy i półnadzy ludzie po buszu gonili,teraz odmówili U.E z całym szacunkiem do Brazylijczyków....,obrazuje to jak UE nisko upadła....
Pozdrawiam.
UE nie wypracowała odpowiednich mechanimów obronnych, kontrolnych. Przez lata mówiło się, że Hiszpania, Portugalia, grecja, Irlandia doskonale wykorzystały wejście do UE, dotacje. A prawda była zupełnie inna.
Kraje śróziemnomorskie ze swoim podejściem do pracy bardziej skupiały się na południowej fieście niż prawdziwej pracy. Grecy fałszowali wszystkie dane makroekonomiczne od lat i to pod okiem UE. Zamiatano wszystko pod dywanem z hasłem na ustach "jakoś to będzie". Tam po prostu przejadano pieniądze. Grecja jest najjaskrawszym przykładem. Praktycznie połowa społeczeństwa mogła przechodzić na wcześniejszą emeryturę bodajże już po 15 latach. Ulgi na kontynuację budowy domów stały się już znakiem firmowym. Jeśli tylko wystawały druty zbrojeniowe z ostatniej kondygnacji to przysługiwałó zwolnienie z podatku.
Ale najlepsze, że jeszcze do niedawna w Atenach istniał organizacja przyrządowa powołąna do przygotowania igrzysk olimpijskich w ....... 2004 r. Zatrudnionych było tam kilkaset osób, które średnio zarabiały ok. 2000 euro netto na miesiąc. Przerost zatrudnienia w urzędach to była po prostu masakra. My narzekamy, że w Polsce mamy zbyt wielu urzedników. Nic bardziej mylnego. W grecji i Portugalii po drastycznych cięciach i tak mają prawie 2,5 raza więcej urzędnika na jednego mieszkańca niż u nas.
Ale największa msakra jak dla mnie to fakt, że wśród upadłych aniołów są kraje, które winny być samowystarczalna i generowac spore zyski.
grecja, Hiszpania, Włochy, Portugalia to raje turystyczne. Lato trwa tam o wiele dłużej niż u nas. Piękne morza, ocean, zabytki, świetne kluby piłkarskie, inne gałęzie przemysłu i co.........
Dlatego jak dla mnie najpierw padnie Unia Walutowa a potem sama Unia. Zacznie sie ucieczka.
Kraje śróziemnomorskie ze swoim podejściem do pracy bardziej skupiały się na południowej fieście niż prawdziwej pracy. Grecy fałszowali wszystkie dane makroekonomiczne od lat i to pod okiem UE. Zamiatano wszystko pod dywanem z hasłem na ustach "jakoś to będzie". Tam po prostu przejadano pieniądze. Grecja jest najjaskrawszym przykładem. Praktycznie połowa społeczeństwa mogła przechodzić na wcześniejszą emeryturę bodajże już po 15 latach. Ulgi na kontynuację budowy domów stały się już znakiem firmowym. Jeśli tylko wystawały druty zbrojeniowe z ostatniej kondygnacji to przysługiwałó zwolnienie z podatku.
Ale najlepsze, że jeszcze do niedawna w Atenach istniał organizacja przyrządowa powołąna do przygotowania igrzysk olimpijskich w ....... 2004 r. Zatrudnionych było tam kilkaset osób, które średnio zarabiały ok. 2000 euro netto na miesiąc. Przerost zatrudnienia w urzędach to była po prostu masakra. My narzekamy, że w Polsce mamy zbyt wielu urzedników. Nic bardziej mylnego. W grecji i Portugalii po drastycznych cięciach i tak mają prawie 2,5 raza więcej urzędnika na jednego mieszkańca niż u nas.
Ale największa msakra jak dla mnie to fakt, że wśród upadłych aniołów są kraje, które winny być samowystarczalna i generowac spore zyski.
grecja, Hiszpania, Włochy, Portugalia to raje turystyczne. Lato trwa tam o wiele dłużej niż u nas. Piękne morza, ocean, zabytki, świetne kluby piłkarskie, inne gałęzie przemysłu i co.........

Dlatego jak dla mnie najpierw padnie Unia Walutowa a potem sama Unia. Zacznie sie ucieczka.
Jeżeli by upadła przez jakiś kataklizm... to bym to jakoś zrozumiał...Dlatego jak dla mnie najpierw padnie Unia Walutowa a potem sama Unia. Zacznie sie ucieczka.
Jeżeli by upadła przez jakiś niedorozwojów czyli bolszewie i niedouczoną bolszewie ../// to nawet nie chcę o tym myśleć ponieważ szału i białej gorączki dostaje...//
Dzisiaj się dowiedziałem że nawet Brazylia ma ich za niedorozwojów...// oficjalna informacja..//
Pozdrawiam.