ProTrader - rośnie konkurencja dla MT4

Sprawy techniczne dotyczące poszczególnych platform handlowych.
Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

Witam.

Na wcześniejsze posty postaram się odpowiedzieć jutro. Trochę mało czasu mam przed urolopem :)
reptile pisze:
green7 pisze:W sumie zdziwiłbym się jeśli by nie miał.
PT działałby wtedy jako broker itp.. ma na to licencje? Nie wydaje Ci się,że to już za droga zabawa jak na taką firemkę? Do tego patrząc na ich postępy w kodowaniu? A jeśli ma to rzeczywiści.. ciekawe co tam mogą mieć.. bo bez czystej dokumentacji co jak działa powstaje masa wątpliwości.

Jak działa agregacja w integralu wiemy.A tu nie.. Agregacja ceny jakoś zawsze mi się źle kojarzy :P
PT2 ma agregację. Ma także zaimplementowany lokalny mechanizm matchowania zleceń. Mechanizm matchowania został zaimplementowany dla stocks i commodities.

Mam wrażenie Reptile, że jeśli chodzi o Forex, to chyba wszystko Ci się źle kojarzy :D

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

MaRCHeW pisze:Mechanizm matchowania został zaimplementowany dla stocks
Przecież to bezsens.. bo jeśli PT2 ma byc pod gieły to przecież matchowanie jest na giełdzie i co matchować?A towary?
Nic już z tego nie wiem.. :P

MaRCHeW pisze:Mam wrażenie Reptile, że jeśli chodzi o Forex, to chyba wszystko Ci się źle kojarzy Very Happy
Dziwisz mi się? :lol: Co tylko głebiej nie zbadam okazuje się,że działa inaczej niż się mówi i zakłada :lol:
Bo ciagle się pytam jak ta agregacja ma działać..
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Witam.
reptile pisze:
MaRCHeW pisze:Mechanizm matchowania został zaimplementowany dla stocks
Przecież to bezsens.. bo jeśli PT2 ma byc pod gieły to przecież matchowanie jest na giełdzie i co matchować?A towary?
Nic już z tego nie wiem.. :P
Reptile :) A czy PFSoft nie może konkurować z oprogramowaniem, które jest dostępne na giełdach?
PFSoft też zajmuje się sprzedażą softu na giełdy.
Jest też coś takiego jak "dark pools". Tym zajmują się więksi brokerzy, którzy mogą tworzyć "lokalne giełdy" w ramach swojej działalności.
reptile pisze:Bo ciagle się pytam jak ta agregacja ma działać..
Przeczytaj wątek BZ WBK, szczególnie wypowiedzi przedstawiciela DM.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Dodano po 4 minutach:

Witam.
green7 pisze:Z tego co Marchew pisze wychodzi na to, że serwer PT ma możliwość agregacji. W sumie zdziwiłbym się jeśli by nie miał. A skoro agreguje to ciekawe co jeszcze może robić "przy okazji" ?
PFSoft sprzedaje Protradera na różne rynki (nie tylko Forex), a także dla różnego typu brokerów (włączając to brokerów MM).
Także jest możliwość np. ustawienia wielkości spreadu - może on być np. stały.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Dodano po 32 minutach:

Witam.
reptile pisze:
MaRCHeW pisze:Zapewniam Cię, że Protrader jest bezpośrednio podłączony do FxGrid i nie ma między nimi bridga.
Tylko,że to ciagle będzie podłączenie z drugiej strony pewnie :D
A z której strony ma być podłączony do FxGrid? Bo nie kumam. Ma być wpierw Protrader2, a później FxGrid? Jaja robisz czy co?
reptile pisze:
MaRCHeW pisze: Ale cały czas jest wałkowane, że OTC to nie to samo co rynek regulowany, a ja mam wrażenie, że Ty byś chciał by tak było.
Raczej brokerzy próbują tak zaokrąglać,że jest fair,a nie jest :lol:
Specyfika OTC daje pewne ograniczenia ale też możliwości. Dlatego ciągłe porównywanie OTC do rynków regulowanych IMHO mija się z celem.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Dodano po 7 minutach:

Witam.
green7 pisze:
MaRCHeW pisze:Jeżeli Cię stać na to by się podpiąć do Integrala i mieć lepsze warunki, to czemu z tego nie skorzystasz? Ja bym się nie zastanawiał. Problemem będzie tylko obrót jak wygenerujesz
Kto mówi, że nie skorzystam ?:)
Ale co ma do tego obrót ? Prowizję mam ustaloną z brokerem - niezależnie od obrotu. Więc jak mogą się pogorszyć warunki ?
No właśnie tak, że podniesie mi się spread ? :)
Wszystko zależy jak się umówisz. Jak już kiedyś było wspomniane mamy feed instytuacjonalny i feed dla detalu. Oczywistym jest, że spready tu i tu się różnią.
green7 pisze:
MaRCHeW pisze:Co do Integrala i zwiększania przez nich speadu to nie mam takich informacji. Jakbyś mógł napisać skąd masz takie informacje lub chociaż na PW je przesłać byłbym wdzięczny.
Z tego co mi wiadomo oni tylko pobierają opłaty od przeporwadzonych transakcji.
Sądzę, że działa to całkiem identycznie jak w Currenexie.
To znaczy: masz rację: Integral pobiera pobiera tylko prowizję od transakcji.
Ale klientem Integral'a jest broker a nie my. Więc to broker płaci tą wspomnianą prowizję Integralowi.
Platforma natomiast umożliwia brokerowi ustawienie własnej prowizji dla jego klientów, jak również zwiększenie spreadu który oni dostają.
I zapewne broker może ustalić osobne warunki dla każdego z klientów.

Zresztą projektując taką platformę pewnie sam bym wbudował w nie takie możliwości - to dosyć oczywiste. Klientami Integrala są (w dużej mierze) brokerzy i trzeba "zrobić im dobrze" coby nie poszli do konkurencji.
No to jest oczywiste. Każdy klient negocjuje osobne warunki i dlatego takie opcje są potrzebne na platformie.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

MaRCHeW pisze: A z której strony ma być podłączony do FxGrid? Bo nie kumam. Ma być wpierw Protrader2, a później FxGrid? Jaja robisz czy co?
No tak jak Insight.Widze taki DOM jaki jest w integralu,a nie matrix.
MaRCHeW pisze: Przeczytaj wątek BZ WBK, szczególnie wypowiedzi przedstawiciela DM.
Taa.. a to oni nie na Integralu są,który tutaj analizuje? :wink:

Stawiam flaszke,że gość się tu dopiero uczy :lol: :lol:
A ty mi każe czytać.. gościa który mówi,ze na interbanku strony się nie widzą.. nie dość,że zlecenia widzą.. to jeszcze ze sobą na irc gadają.

Odpadam :)
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

MaRCHeW pisze:No to jest oczywiste. Każdy klient negocjuje osobne warunki i dlatego takie opcje są potrzebne na platformie.
Ano właśnie.
I co w takiej sytuacji daje nam podpinanie kolejnych LP - bo od tego zaczęliśmy dyskusje ?
Moim zdaniem niewiele. Broker może ustawić minimalny spread poniżej którego platforma nie zejdzie. Więc nowi LP (w sytuacji gdy jest już jakiś sensowny jak powiedzmy Integral) nic nie dają. Spread zostanie na takim samym poziomie, ewentualnie może coś się polepszyć w sytuacji jakiś gwałtownych ruchów - ale też niekoniecznie.
Pisałeś coś o ujemnym spreadzie dzięki wielu LP. Sorry ale to jest utopia. Broker musiałby być ciężko upośledzony na umyśle, gdyby w sytuacji ujemnego spreadu dającego natychmiastowy zysk puścił to do klientów zamiast sam skonsumować.

Nowi LP zwiększą wprawdzie płynność: ale dla nas to też bez znaczenia. Dziesiątki i setki lotów to tylko w testerach i na demo ....
Więc jak pisałem: wszyscy Ci nowi LP nam niespecjalnie są potrzebni: to robi dobrze brokerom a nie nam.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Witam.
green7 pisze:
MaRCHeW pisze:No to jest oczywiste. Każdy klient negocjuje osobne warunki i dlatego takie opcje są potrzebne na platformie.
Ano właśnie.
I co w takiej sytuacji daje nam podpinanie kolejnych LP - bo od tego zaczęliśmy dyskusje ?
Moim zdaniem niewiele. Broker może ustawić minimalny spread poniżej którego platforma nie zejdzie. Więc nowi LP (w sytuacji gdy jest już jakiś sensowny jak powiedzmy Integral) nic nie dają. Spread zostanie na takim samym poziomie, ewentualnie może coś się polepszyć w sytuacji jakiś gwałtownych ruchów - ale też niekoniecznie.
Pisałeś coś o ujemnym spreadzie dzięki wielu LP. Sorry ale to jest utopia. Broker musiałby być ciężko upośledzony na umyśle, gdyby w sytuacji ujemnego spreadu dającego natychmiastowy zysk puścił to do klientów zamiast sam skonsumować.

Nowi LP zwiększą wprawdzie płynność: ale dla nas to też bez znaczenia. Dziesiątki i setki lotów to tylko w testerach i na demo ....
Więc jak pisałem: wszyscy Ci nowi LP nam niespecjalnie są potrzebni: to robi dobrze brokerom a nie nam.
Opłaty za transakcje negocjujesz z partnerem technologicznym co nie ma wpływu na spread. Agregacja daje Ci to, że klient otrzymuje najlepszą ofertę w danej chwili, a banki nie widzą się wzajemnie. Stąd spready ujemne. Im więcej LP jest podpiętych tym klient otrzymuje lepsze spready.

Naprawdę Panowie poczytajcie posty InwestoronlineFX. On praktycznie napisał wszystko na temat tego jak wygląda sprawa ECN na FX.

http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 736#494736

Tak to działa i nie ma znaczenia czy mamy konto w FxPro ECN, DM BZWK, Alior Traderze czy Dukascopy. To jest OTC nie giełda regulowana.

Pozdrawiam
Karol Marchewak

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

MaRCHeW pisze: Opłaty za transakcje negocjujesz z partnerem technologicznym co nie ma wpływu na spread. Agregacja daje Ci to, że klient otrzymuje najlepszą ofertę w danej chwili, a banki nie widzą się wzajemnie. Stąd spready ujemne. Im więcej LP jest podpiętych tym klient otrzymuje lepsze spready.
Marchew zejdź na ziemię :)
O jakim partnerze technologicznym mi tu piszesz: przecież mówimy o tym co nam dają kolejni LP na platformie ProTradera.
Jestem tylko ja i broker: nic sobie z partnerem technologicznym nie wynegocjuje bo to robi broker a nie ja.
Idąc dalej nie otrzymasz oferty lepszej od tej na jaką zezwoli Ci brok, choćbyś miliard LP do niego podpiął. Brok może sobie założyć, że skoro na danym symbolu spread jest konkurencyjny na rynku to nie ma sensu dawać już niższego. Bo i po co - lepiej zarobić ciutkę samemu więcej - przecież dobrze o tym wiesz....
Oczywiście to kwestia polityki broka - ale sorry nie wierzę w to, że brokerzy mający PT automatycznie stają się święci :)
A jak się pojawi ujemny spread ciutkę większy to sam broker tą ofertę weźmie: bo skoro może zarobić bez ryzyka to dlaczego miałby tego nie zrobić ....
MaRCHeW pisze: Naprawdę Panowie poczytajcie posty InwestoronlineFX. On praktycznie napisał wszystko na temat tego jak wygląda sprawa ECN na FX.
No proszę Cię ... to są argumenty ? Że jest "MATCHING" ? :)
Że banki nie widzą się wzajemnie i nie wiedzą jaką ofertę mają inni. Taaa... jasne.......
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Witam.
green7 pisze:
MaRCHeW pisze: Opłaty za transakcje negocjujesz z partnerem technologicznym co nie ma wpływu na spread. Agregacja daje Ci to, że klient otrzymuje najlepszą ofertę w danej chwili, a banki nie widzą się wzajemnie. Stąd spready ujemne. Im więcej LP jest podpiętych tym klient otrzymuje lepsze spready.
Marchew zejdź na ziemię :)
O jakim partnerze technologicznym mi tu piszesz: przecież mówimy o tym co nam dają kolejni LP na platformie ProTradera.
Jestem tylko ja i broker: nic sobie z partnerem technologicznym nie wynegocjuje bo to robi broker a nie ja.
Idąc dalej nie otrzymasz oferty lepszej od tej na jaką zezwoli Ci brok, choćbyś miliard LP do niego podpiął. Brok może sobie założyć, że skoro na danym symbolu spread jest konkurencyjny na rynku to nie ma sensu dawać już niższego. Bo i po co - lepiej zarobić ciutkę samemu więcej - przecież dobrze o tym wiesz....
Oczywiście to kwestia polityki broka - ale sorry nie wierzę w to, że brokerzy mający PT automatycznie stają się święci :)
A jak się pojawi ujemny spread ciutkę większy to sam broker tą ofertę weźmie: bo skoro może zarobić bez ryzyka to dlaczego miałby tego nie zrobić ....
Ja jestem jak najbardziej na ziemi Green7 :)
Spready minusowe występują bardzo czesto na rynku. Jednak jeśli brok nie będzie chciął to ich nie zobaczysz. Tu się całkowicie z Tobą zgadzam. Brokerzy używający PT nie są "święci" i pewnie nigdy nie będą :) Jednak Alior jako jeden z nielicznych gra fair i spready ujemne oferuje swoim klientom.
ATC Brokers (MT4) też to robi (lub robił bo dawno u nich nie byłem). JadeFX (MT4) też miał spready minusowe. W CollectiveFX (też MT4) też były, niestety później dodali LP's i minusowe spready znikły :) a także pogorszył się ogólnie spread i egzekucja zleceń.
W InteractvieBrokers też zdażało mi się widywać spread minusowy, a także swego czasu w MBTrading (ale nie MT4).

Także oczywiście wszystko zależy od brokera. Jednak jeżeli broker gra fair to z pewnością dodanie nowych LP's (z dobrą płynnością) ma wpływ na wielkość spreadu dla klientów.

Swego czasu BigZbig111 bardzo fajnie opisał całą sytuację: http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 6615#46615

Nie ważne jaki broker, bo każdy może nas "wydymać" (copyright by Reptile :D ) Ważne by broker grał fair.
reptile pisze:
MaRCHeW pisze: Przeczytaj wątek BZ WBK, szczególnie wypowiedzi przedstawiciela DM.
Taa.. a to oni nie na Integralu są,który tutaj analizuje? :wink:

Stawiam flaszke,że gość się tu dopiero uczy :lol: :lol:
A ty mi każe czytać.. gościa który mówi,ze na interbanku strony się nie widzą.. nie dość,że zlecenia widzą.. to jeszcze ze sobą na irc gadają.
Ten gość, o którym mówisz był przez kilka lat traderem w Nowym Jorku i w rozmowie jest konkretny i całkiem do rzeczy.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

PS. Reptile podaj mi namiary na ten kanał na ircu, gdzie sobie dyskutują chłopaki z interbanku? :D

Dodano po 10 godzinach 54 minutach:

Witam.

Wydana została nowa wersja platformy Protrader 2. Lista zmian jest duża, szczególnie dużo zmian zaszło w Algo Studio. Sama platforma także została zoptymalizowana :)

Lista zmian dostępna jest pod adresem: http://kb.protrader.net/index.php?/Know ... e-31082012

Zachęcam do sprawdzenia :)

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Dodano po 23 godzinach 3 minutach:

Witam.

Chciałem poinformować, że z dniem dzisiejszym zostałem oficjalnym przedstawicielem firmy PFSoft w Polsce.
Jednym z moich zadań będzie pomoc polskim użytkownikom platformy Protrader. Wszelkie uwagi na temat funkcjonowania platformy oraz sugestie dotyczące jej ulepszenia możne przesyłać na adres karol.machewka@pfsoft.com lub zgłaszać je w tym wątku lub na PW.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

W sumie szalu nie ma ..to moze i dobrze
http://protrader.net/trading-platform#server
Routes Management
Orders received from clients can be routed to a choice of destinations, which can be internal (local orders) or external: exchanges, ECNs, brokers, market makers, or banks. A destination can be defined for each user (or user group) or even account depending on order volume criteria and other factors. Protrader 2 is equipped with a best price aggregation tool, called Smart Route. Smart Route receives data from several external feeds simultaneously. The system then compares incoming data (trades, bid/ask, volume, etc.), chooses the best price among the offers from all the liquidity providers, and creates quotes.
Wszystko kojarzy mi sie raczej z integracja STP,a wszelka agregacja jako MM :mrgreen: czyli źle.Servery java dobrze rokuja na wydajność.. html pod BO dziwnawe podejscie.. no ale ok.

Co do tej utopii :lol:
Grenn7 hehe... to sie skonczy jak na CNX :lol:

WILDLIFE
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: WILDLIFE »

czy może ktoś wie jak dodać wskaźniki z MT4 do AliorTradera? próbowałem zrobić to sposobem podanym na pierwszej stronie, ale nie mogę znaleźć opcji: Tools-->PTL Builder.

ODPOWIEDZ