Witam.
green7 pisze:MaRCHeW pisze:
Opłaty za transakcje negocjujesz z partnerem technologicznym co nie ma wpływu na spread. Agregacja daje Ci to, że klient otrzymuje najlepszą ofertę w danej chwili, a banki nie widzą się wzajemnie. Stąd spready ujemne. Im więcej LP jest podpiętych tym klient otrzymuje lepsze spready.
Marchew zejdź na ziemię

O jakim partnerze technologicznym mi tu piszesz: przecież mówimy o tym co nam dają kolejni LP na platformie ProTradera.
Jestem tylko ja i broker: nic sobie z partnerem technologicznym nie wynegocjuje bo to robi broker a nie ja.
Idąc dalej nie otrzymasz oferty lepszej od tej na jaką zezwoli Ci brok, choćbyś miliard LP do niego podpiął. Brok może sobie założyć, że skoro na danym symbolu spread jest konkurencyjny na rynku to nie ma sensu dawać już niższego. Bo i po co - lepiej zarobić ciutkę samemu więcej - przecież dobrze o tym wiesz....
Oczywiście to kwestia polityki broka - ale sorry nie wierzę w to, że brokerzy mający PT automatycznie stają się święci
A jak się pojawi ujemny spread ciutkę większy to sam broker tą ofertę weźmie: bo skoro może zarobić bez ryzyka to dlaczego miałby tego nie zrobić ....
Ja jestem jak najbardziej na ziemi Green7
Spready minusowe występują bardzo czesto na rynku. Jednak jeśli brok nie będzie chciął to ich nie zobaczysz. Tu się całkowicie z Tobą zgadzam. Brokerzy używający PT nie są "święci" i pewnie nigdy nie będą

Jednak Alior jako jeden z nielicznych gra fair i spready ujemne oferuje swoim klientom.
ATC Brokers (MT4) też to robi (lub robił bo dawno u nich nie byłem). JadeFX (MT4) też miał spready minusowe. W CollectiveFX (też MT4) też były, niestety później dodali LP's i minusowe spready znikły

a także pogorszył się ogólnie spread i egzekucja zleceń.
W InteractvieBrokers też zdażało mi się widywać spread minusowy, a także swego czasu w MBTrading (ale nie MT4).
Także oczywiście wszystko zależy od brokera. Jednak jeżeli broker gra fair to z pewnością dodanie nowych LP's (z dobrą płynnością) ma wpływ na wielkość spreadu dla klientów.
Swego czasu BigZbig111 bardzo fajnie opisał całą sytuację:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 6615#46615
Nie ważne jaki broker, bo każdy może nas "wydymać" (copyright by Reptile

) Ważne by broker grał fair.
reptile pisze:MaRCHeW pisze:
Przeczytaj wątek BZ WBK, szczególnie wypowiedzi przedstawiciela DM.
Taa.. a to oni nie na Integralu są,który tutaj analizuje?
Stawiam flaszke,że gość się tu dopiero uczy
A ty mi każe czytać.. gościa który mówi,ze na interbanku strony się nie widzą.. nie dość,że zlecenia widzą.. to jeszcze ze sobą na irc gadają.
Ten gość, o którym mówisz był przez kilka lat traderem w Nowym Jorku i w rozmowie jest konkretny i całkiem do rzeczy.
Pozdrawiam
Karol Marchewka
PS. Reptile podaj mi namiary na ten kanał na ircu, gdzie sobie dyskutują chłopaki z interbanku?
Dodano po 10 godzinach 54 minutach:
Witam.
Wydana została nowa wersja platformy Protrader 2. Lista zmian jest duża, szczególnie dużo zmian zaszło w Algo Studio. Sama platforma także została zoptymalizowana
Lista zmian dostępna jest pod adresem:
http://kb.protrader.net/index.php?/Know ... e-31082012
Zachęcam do sprawdzenia
Pozdrawiam
Karol Marchewka
Dodano po 23 godzinach 3 minutach:
Witam.
Chciałem poinformować, że z dniem dzisiejszym zostałem oficjalnym przedstawicielem firmy PFSoft w Polsce.
Jednym z moich zadań będzie pomoc polskim użytkownikom platformy Protrader. Wszelkie uwagi na temat funkcjonowania platformy oraz sugestie dotyczące jej ulepszenia możne przesyłać na adres
karol.machewka@pfsoft.com lub zgłaszać je w tym wątku lub na PW.
Pozdrawiam
Karol Marchewka