Price Action w praktyce - Strategia Intraday + Longterm

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
ODPOWIEDZ

Czy podoba Ci się mój dziennik?

Tak
405
95%
Nie
21
5%

Liczba głosów: 426

P1
Uczestnik
Uczestnik

Post autor: P1 »

Witam serdecznie. Przed chwilą zarejestrowałem się na forum, ale przeglądam je, a ten temat w szczególności, od dość dawna.
Na forexie jestem bardzo krótki. Mój staż, to dopiero kilka miesięcy. Jak większość nowych użytkowników jestem oczywiście na stracie wynikającej z różnych ryzykownych wejść, o których doskonale wiedziałem, że są niedozwolone (standard) :D Teraz czas na solidną odbudowę i między innymi dlatego postanowiłem dołączyć na forum. Price Action interesuję się właściwie od początku mojej gry i zawsze jak grałem w ten sposób stan mojego konta się powiększał (te trady zawsze były dobrze zaplanowane i dość konserwatywne). Myślę, że od czasu do czasu uda mi się coś ciekawego wrzucić.

Przede wszystkim szacun dla autora wątku. Wszystko klarownie opisane. Z łatwością można zrozumieć o co chodzi i próbować stosować samemu. Duża część wejść bardzo skutecznych.

Większości udanych tradów PA już dzisiaj nie odtworzę, więc wrzucę zagranie na AUD/USD z wczoraj.
Obrazek
Wejście na 3 świeczce po 1.0291 (czarna przerywana linia). Kurs potem jeszcze wrócił na wsparcie i się odbił. W tej chwili jestem około 35 pipsów na plus. Nie miałem pomysłu na jakiś sensowny tp (najpierw myślałem o okolicach domknięcia luki otwarcia, ale jak widać poszło wyżej, więc dobrze że z tego zrezygnowałem), więc dałem trailing stopa na 15 pipsów (czerwona przerywana linia). Zależy mi na możliwie jak największej zdobyczy, bo jestem na etapie odbudowy ;)
A AUD/USD to jeszcze o tyle ciekawa para, że przy długiej pozycji ma dodatni swap.

Pozdrawiam.
Jak znajdę coś ciekawego to będę dzielił się swoimi spostrzeżeniami.

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Post autor: Fx-Kris »

P1 pisze:Wejście na 3 świeczce po 1.0291 (czarna przerywana linia). Kurs potem jeszcze wrócił na wsparcie i się odbił. W tej chwili jestem około 35 pipsów na plus. Nie miałem pomysłu na jakiś sensowny tp (najpierw myślałem o okolicach domknięcia luki otwarcia, ale jak widać poszło wyżej, więc dobrze że z tego zrezygnowałem), więc dałem trailing stopa na 15 pipsów (czerwona przerywana linia). Zależy mi na możliwie jak największej zdobyczy, bo jestem na etapie odbudowy Wink
A AUD/USD to jeszcze o tyle ciekawa para, że przy długiej pozycji ma dodatni swap.
Uważaj na tą pozycję. Długi lot z tego raczej nie będzie. Nie polecam używać TL, potrafi popsuć zagranie. Lepiej przestawiać SL manualnie.

PS jak wstawiacie zdjęcia to postarajcie się, aby w szerokości nie miały więcej niż 1000 pikseli. Robiąc screena z dużego monitora wychodzą takie jamniki.
Zapraszam do mojego dziennika który prowadzę na fx-forum

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Post autor: Akhh »

Fx-Kris pisze:
P1 pisze:Wejście na 3 świeczce po 1.0291 (czarna przerywana linia). Kurs potem jeszcze wrócił na wsparcie i się odbił. W tej chwili jestem około 35 pipsów na plus. Nie miałem pomysłu na jakiś sensowny tp (najpierw myślałem o okolicach domknięcia luki otwarcia, ale jak widać poszło wyżej, więc dobrze że z tego zrezygnowałem), więc dałem trailing stopa na 15 pipsów (czerwona przerywana linia). Zależy mi na możliwie jak największej zdobyczy, bo jestem na etapie odbudowy Wink
Uważaj na tą pozycję. Długi lot z tego raczej nie będzie. Nie polecam używać TL, potrafi popsuć zagranie. Lepiej przestawiać SL manualnie.

PS jak wstawiacie zdjęcia to postarajcie się, aby w szerokości nie miały więcej niż 1000 pikseli. Robiąc screena z dużego monitora wychodzą takie jamniki.
A jak u mnie to wygląda jak wrzucam screena?

Co do rynku to raczej dzisiaj zagrań nie będzie - wszystko praktycznie przebiło się wbrew poprzednim trendom lub wybiło z konsolidacji i trzeba czekać na jakieś retesty.
Spodziewam się, że mogą być pod danych o 14:30 nawet bardzo szybkie dotknięcie okolic wsparcia/oporu i powrót - tyle, że jak to bywa na ważnych danych np na takim EUR/JPY może być cofka 60-100pipsów i powrót w kilka minut.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Akhh pisze:A jak u mnie to wygląda jak wrzucam screena?

Co do rynku to raczej dzisiaj zagrań nie będzie - wszystko praktycznie przebiło się wbrew poprzednim trendom lub wybiło z konsolidacji i trzeba czekać na jakieś retesty.
Spodziewam się, że mogą być pod danych o 14:30 nawet bardzo szybkie dotknięcie okolic wsparcia/oporu i powrót - tyle, że jak to bywa na ważnych danych np na takim EUR/JPY może być cofka 60-100pipsów i powrót w kilka minut.
Akhh Twoje screeny są ok.
Proponuje, aby zwracać na to uwagę, nie wszyscy używają dużych monitorów. Zecydowanie lepiej jak zachowamy formę neutralną dla małych i dużych screenów. Czyli te maks 1000 pikseli.

Jeśli zrobi się screnna na dużym monitorze to trudno go pomniejszyć w programie graficznym. Kiepsko widać szczegóły. Dlatego jeśli ktoś ma tylko duży monitor to najlepiej pomniejszyć okno z platformą i popróbować takiego ustawienia wielkości żeby zmieścić się w 1000 piks szerokości. Jeśli jest to 24 calowy monitor to platformę można zmniejszyć o 1/3 w szerokości i wysokości dodatkowo włączyć okienko z walutami w MT4 wtedy powinno być ok.

Jak wstawiamy te duże screeny to na małych monitorach trzeba przesuwać na dole ekranu pasek i zdaje sobie sprawę, że może to być frustrujące.

Moje screeny mają wielkość około 1000x500 pik

Co do rynku to bardzo prawdopodobne, że po danych będzie tak jak pisze Akhh dlatego trzeba uważać. Natomiast osoby które grają na danych po dzisiejszym dniu powinny być zadowolone.

P1
Uczestnik
Uczestnik

Post autor: P1 »

Fx-Kris pisze: Uważaj na tą pozycję. Długi lot z tego raczej nie będzie. Nie polecam używać TL, potrafi popsuć zagranie. Lepiej przestawiać SL manualnie.

Wiem, nie planuję tego długo trzymać. Chociaż ogolnie na fali optymizmu po dniu wczorajszym widać, że trendy zaczęły się odwracać i dolar generalnie słabnie. Zobaczymy jak się sytuacja rozwinie. Generalnie patrząc na indeksy można odnieść wrażenie, że zaszły trochę za daleko i pewnie w przyszłym tygodniu będzie trochę odwrót.
Co do SL, to zwyczajny tak samo potrafi zepsuć zagranie. I to czasami nawet jeszcze bardziej.

A jeśli chodzi o obrazek, to przepraszam. Mam monitor o szerokości 1366 i czasami zapominam, że trzeba zmniejszać. Następnym razem wstawię normalny.

Swoją drogą USD/CAD będzie testował ważne wsparcie w okolicach 0.9798. Warto obserwować.

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

P1 pisze:Co do SL, to zwyczajny tak samo potrafi zepsuć zagranie. I to czasami nawet jeszcze bardziej.
Z tym akurat nie zgodzę się. Skoro Tobie sprawdza się TL to go używaj. Oczywiście jeśli źle ustawimy SL to może zepsuć. Zresztą tak jak większość rzeczy, które zrobimy źle na forexie.
P1 pisze:Swoją drogą USD/CAD będzie testował ważne wsparcie w okolicach 0.9798. Warto obserwować.
Wydaje mi się że najpierw może przetestować opór na 0.98391 potem dopiero wsparcie na 0.97979. Tam jest ciasno. dodatkowo przed wsparciem na 0.97979 jest okrągły poziom 0.98000.

Tak czy inaczej będziemy testować okolice 0.98000 i jeśli tam cena silnie zareaguje to możemy powrócić nawet w okolice głównej LT spadkowej. Lepiej gdyby ten poziom został przebity przepaść na 400 pips

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Post autor: Akhh »

EUR/JPY po danych

Obrazek
free image hosting
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Akhh pisze:EUR/JPY po danych
Edek wystrzelił jak z procy. Gracze na danych z pewnością zadowoleni. :)

Akhh co do EUR JPY to dla mnie bardziej ciekawe zagranie będzie na powrocie do poziomu 99.030. Obecnie cena dotarła do ważnego poziomu 100.000.

Warto obserwować USD CAD który wybił wsparcie, a teraz robi pullback. Ciekawe czy utrzyma się czy ewentualnie będzie fake.

Awatar użytkownika
PipBoy
Gaduła
Gaduła

Post autor: PipBoy »

Cześć,

Ten poziom z USD/CAD nabrał mocy po dzisiejszym dniu...

Jak sądzisz Fx-Kris, wart jest zlecenia oczekującego?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

PipBoy pisze:Cześć,

Ten poziom z USD/CAD nabrał mocy po dzisiejszym dniu...

Jak sądzisz Fx-Kris, wart jest zlecenia oczekującego?
Witaj,

Który dokładnie poziom masz na myśli? jakie zlecenie oczekujące ? oraz kiedy chcesz je złożyć?.

Jeśli myślałeś o zleceniu wieczorem w piątek i na weekend to nie jest dobry pomysł.

ODPOWIEDZ