Price Action - GTK Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damian_GTK »

Ok koniec tego dobrego, GBP/USD zamkniete = (97+162+112)/3 = 124p ;)
i koniec zarabiania na dzis 8)

pozostalym zycze Happy Trading ;)
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
------------------------------------
PRICE ACTION zapraszam na STRONĘ, www poniżej

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

A teraz pytanie testowe, co się wydarzy na Adku ;)
Obrazek
pewnie jeżeli o 20.00 ujrzymy jakiś ładny pinbar to trzeba będzie zastanowić się nad wejściem na longa ;)

analogicznie (lustrzane odbicie) sytuacja wygląda na szwajcarze
Obrazek

po cichu liczyłem dziś też na wUJka ale nie doszedł do poziomu na którym chciałem widzieć odwrót ;)

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

No i wychodzi na to że tylko AUD/USD zamknął się pinbarem na longa, ale nie wiem czy warto.

ok żeby nie było, ustawiam zlecenie oczekujące z 1/3 wielkością normalnej pozycji, long:

buy: 1,0076
SL: 1,0047
TP: 1,0210

powody ewentualnego wejścia:
- zakończona korekta w trendzie wzrostowym
- odrzucenie poziomu zniesienia 50% ruchu wzrostowego
- odrzucenie poziomu 1,0030 - w sumie idealnego pivot pointa oraz poziomu 1,0050 gdzie cena wielokrotnie zawracała w ostatnim czasie
- ładny pinbar który powstał o godzinie 20.00

edit 21.05 - zlecenie anulowane ze względu na to że w londynie nie uzyskaliśmy pinbara :twisted:

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

ehh zaliczyłem nocną wpadkę na kabelku :( na szczęście było to tylko 2/3 normalnej wielkości pozycji, zlecenie oczekujące ustawione po północy na małe objęcie + poziom na longa, w sumie -13p

miłego dnia, Happy Trading
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

ehh kolejne 26 pipsiaków zjadł mi kabelek...
kupiłem po cenie 1,5586,
SL 1,5560
no i niestety niekorzystne dla UK dane o budownictwie i popłynąłem

wejście było na podstawie pinbaru/ objęcia jaki utworzył się wg czasu londyńskiego, odrzucił on dosyć istotny poziom, a nawet dwa poziomy (1,5530 i 1,5560), wejście zgodne z trendem. No trudno trzeba czekać na kolejne okazje.
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

no i kolejna okazja może się pojawić na kilku parach:

EUR/USD - dojście i odbicie od poziomu 1,3130 gdzie cena miała kilka odwrotów w przeszłości, nie wiem czy to jest wejście zgodne z trendem bo sytuacja jest conajmniej dziwna, niby wg mnie jest trend wzrostowy, ale silny ruch w dół nie był chyba jedynie korektą? Trzeba będzie obserwować jak rynek będzie się zachowywał. Jeżeli pojawi się pinbar lub coś w rodzaju połowy objęcia, wtedy będę zastanawiał się nad wejściem na longa.

Obrazek

AUD/USD - narazie tworzy się objęcie i to może być ciekawa opcja do zajęcia pozycji na long, poziom raczej odpowiedni, trend teoretycznie zaczyna się spadkowy, ale zobaczymy, narazie pewnie będę czekał i obserwował

GBP/USD - podobna sytuacja jak na edku (chyba nawet lepsza), możliwe że utworzy się pinbar i bardzo możliwe że będę próbował coś na nim ugrać 8)

Happy Trading

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

GBP/USD - zlecenie oczekujące:
buy: 1,5479
SL: 1,5448
TP: 1,5715

Obrazek

powody ewentualnego wejścia:
- trend wzrostowy (korekta w trendzie wzrostowym) na H4
- odbicie od linii trendu
- odbicie od poziomu 1,5450 który stanowił już wcześniej linię S/R wielokrotnie
- odbicie od fibo 61,8% (trochę nie precyzyjne ale trudno)
- pinbar H4 który odrzuca te wszystkie poziomy ;)

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

GU- anulowane ze względu na zbyt szybki ruch w dół EU i GU i Londyn by pinbara nie zobaczył ;)
może jeszcze wrócę do tego zlecenia oczekującego jeżeli coś się zmieni

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Myślę teraz (ponownie) nad GBP/USD, narazie w grę wchodzi jedynie long. Nie mam jednak punktu zaczepienia, w postaci jakiejś mini korekty, pinbaru czy świecy objęcia. Zobaczymy może coś takiego powstanie. Jedyne co narazie rzuciło mi się w oczy to to że londyńczycy zobaczyli o godzinie 9.00 na H4 pinbar w dół, po korekcie w górę. W sumie to powinno zmienić moje założenie, jednak narazie mamy zbyt małe momentum żeby podjąć jakąś konkretną decyzję.

miłego dnia, Happy Trading !
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

No i zmiana, po info ekonomicznych tworzy się coś tak jakby pinbar, zobaczymy co się wydarzy do godziny 12.00 na GBP/USD ale teraz jestem nastawiony na sprzedaż. Będę jednak czekał na wyraźny sygnał i raczej nie będę próbował na siłę wchodzić. Jeżeli uda się uzyskać SL nie większy niż 40p i cena będzie dawała jasne sygnały to wtedy można zaryzykować 8)

Na Edku cena przebija kolejne lokalne minima i idzie wyraźnym trendem w dół. Nie wiem czy to już można nazwać trendem, korektą czy konsolidacją, ale raczej trzeba się nastawić również na sprzedaż. Narazie nie ma jednak opcji do sprzedaży. Będę czekał na jakąś wyraźną korektę tego ruchu i się zobaczy.

Kusi mnie USD/CAD gdzie tworzy się drugie dno korekty. Jeżeli o 12.00 zakończy się to pinbarem lub objęciem, wtedy będę myślał nad zajęciem longa.

Adek (AUD/USD) cały czas wyraźnie w dół i nawet nie wiem o co tutaj mógłbym się zaczepić żeby w cokolwiek wejść, więc pozostaje raczej czekać. Teraz mamy mocną korektę w trendzie wzrostowym.

Szfajcar (USD/CHF) prawdopodobnie będzie myślał nad odwrotem mniej więcej na tym poziomie na którym jest. Ewentualnie jeżeli pojawił by się silny sygnał na sprzedaż, to bym w to wszedł.
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

ODPOWIEDZ