Price Action - Asmodeus8 Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Johnny
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Johnny »

Cześć Czerwinek, dopiero teraz mogłem odpowiedzieć
Ta świeca wczoraj trochę inaczej wyglądała na tygodniowym. Nie był to super PB, był m.in. na historycznych flipach (chyba tak to się nazywa he he) lokacja tam była a to chyba najważniejsze :lol: .
Ta EMA jest na dziennym. Używam jej bo James 16 na tych przykładowych transakcjach jej używa, tych które dzięki ASMO otrzymaliśmy, więć tak sobie ustawiłem.

Tutaj taka moja teoria, nie wiem czy to jest w praktyce robione,czy to bez sensu, ale jakby na dziennym złożyć sobie 4 i 5 świecę(białe obydwie) od końca to by prawie engulfing wyszedł.

Tego już wcale nie jestem pewiem, ale być może ma dziennym jest Double Bottom, tam gdzie różowa linia, ale to piszę teraz nie wczoraj, bo mało wiem o tej formacji.
Panowie bardziej doświadczeni, ustosunkujcie się jakoś, trzeba poszerzać horyzonty, nic tak nie buduje jak konstruktywna krytyka. Chciabym na wykres patrzeć przez właściwe okulary.
Co Ty o tym myślisz Czerwinek (mieszam za bardzo?)
Pozdrawiam :P
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

Moim zdaniem na AUD/CAD jest tak naprawdę nie jasna sytuacja, gdyż zarówna są powody do wejścia w shorta jak i w longa:) Czyli w takich sytuacjach lepiej nie grać. Chociaż ja wszedłem na mikrolotach w shorta, żeby sprawdzić na własnej skórze jak się sprawdzi moje analiza.
Johnny pisze:Tego już wcale nie jestem pewiem, ale być może ma dziennym jest Double Bottom, tam gdzie różowa linia, ale to piszę teraz nie wczoraj, bo mało wiem o tej formacji.
Tej formacji w ogóle nie znam więc nie jestem w stanie Ci napisać co kolwiek na ten temat.
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

Awatar użytkownika
commax
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: commax »

czerwinek pisze:GBP nieźle w gazie, mnie na Aud/USD na BE wywaliło, natomiast GBP/AUD zaliczyło SL. Najgorsze jest to, że człowiek widzi, że wszystkie gwiazdy nie niebie mówią i AT również, że tradu nie ma co dalej trzymać i tak w końcu opór zostanie przebity, jednak człowiek zamiast wyjść jeszcze na korekcie w dół żeby mniej stracić to jednak zalicza SL.
czerwinek poruszyłeś bardzo ważny problem psychologicznej strony tradingu. SL musi być wkalkulowany w setup zanim go wykonasz. zaliczenie stop loss nie może być powodem do rozważań nad tym czy zrobiliśmy źle czy dobrze. To naturalny element każdej strategi i kolejny sl z wielu które jeszcze zaliczysz. rozmyślanie typu:
- ehhh czemu nie wyszedłem wcześniej :(
- mogłem zagrać inaczej:( :cry:
- cholera i znowu stop loss :( :cry: :evil:
powoduje emocje które skrzywiają obraz rynku do tego stopnia, że następne wejścia na pewno nie będą dobre. I najlepiej zająć wtedy pozycję "Out of Market" czyli poza rynkiem. To też jest pozycja która powinna być elementem każdego systemu a której się nie docenia i czasem nie bierze nawet pod uwagę. w takich przypadkach zajęcie pozycji "OOM" i pójście do pubu na browara na pewno będzie lepsze, przyjemniejsze a co najważniejsze TAŃSZE.
czerwinek pisze:Natomiast cieszy mnie to, że nie zwiększałem SL, kiedyś tak miałem, że zwiększałem SL i wiadomo czym to się kończyło. Teraz mam nadzieję, że w końcu, któryś trade wyjdzie i odrobię straty Muszę być jeszcze bardziej cierpliwy i czekać na 3-5 okazji w miesiącu.
Przesuwanie stopa to grzech śmiertelny powodujący najczęściej "czyszczenie" konta. Jeżeli tego nie robisz i jeszcze Cię to cieszy, to dobry znak. Dyscyplina w realizacji swojego planu może być tylko powodem do satysfakcji. Nawet w przypadku zaliczenia stopa. Uważam, że tak należy na to patrzeć.
czerwinek pisze:Tylko człowieka boli jak widzi ile pipsów dało się wziąć na EUro i funcie a nic z tego nie wziął Przez to cierpliwość jest grosza i człowiek na siłe czasem szuka wejścia.

Pozdrawia i życzę wszystki cierpliwość to jest chyba najważniejsze
Rynek nie zaczął się wczoraj i nie skończy jutro. rozpamiętywanie setupów których się nie zrobiło nie jest najlepszym pomysłem. Lepiej skupić się na tych które się wykonało i przeanalizować pod kontem swoich własnych poczynań a wnioski zapisać w dzienniku. To na pewno przyniesie bardziej pozytywny efekt.

Pozdrawiam.
Niech Price Będzie z Tobą.
Never "Drive" Faster Than Your Guardian Angel Can Fly

Johnny
Gaduła
Gaduła

commax
Używasz wskaznika do rysowania formacji harmonicznych, czy ręcznie robisz pomiary?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
commax
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: commax »

Johnny pisze:commax
Używasz wskaznika do rysowania formacji harmonicznych, czy ręcznie robisz pomiary?
Pozdrawiam
Ręcznie.

A propos formacji harmonicznych. AUDCAD H1

Obrazek
Never "Drive" Faster Than Your Guardian Angel Can Fly

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

Dzięki commax za wypowiedzenie się :)

Mam jedną propozycję GBP/CHF.
- engoulfing
- dywergencja
- trend malejący

Minus:
- LT jest trochę wyżej więc idealnie by było jak cena zawróciła na tej LT
- SMA 150 też jest trochę wyżej
- dosyć duży SL należałoby postawić

Co wy o tym sądzicie?

Awatar użytkownika
majacek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: majacek »

czerwinek pisze:Co wy o tym sądzicie?
Też zwróciłem uwagę na tę parę. Jak pójdzie dziś trochę w górę (ostatnio CHF jest zbijany w sesji europejskiej, tak koło południa) to może w to wejdę.
SL trochę duży, ale do wyjęcia jest kilkaset pipsów, więc R/R może być. Jeśli chodzi o LT i SMA, to uważam że nie można od nich wymagać zbyt dużej precyzji, takie podręcznikowe oparcie linii wykresu zdarza się sporadycznie

Awatar użytkownika
bigben
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: bigben »

Dawno tu nie pisałem. Kilka dni temu zaliczyłem BE na S USD/CHF, pozniej udany trade na S EUR/CHF. Dzisiaj niestety wpadka na S EUR/CHF.

SR wydawał się solidny, trend, pinbar , dywergencja, fibo 50 %, fundamenty srednio i długoterminowo raczej nie sprzyjaja euro wiec czego chciec wiecej ? A jednak porażka. Wiadomo ze na historii wszystko widac jak na dloni i wszystko pasuje po fakcie, niemniej sie spytam czy dostrzegacie jakis kardynalny bląd i cos co by na 100 % Was powstrzymalo przed wejsciem w transakcje ?. Na szczescie wszedlem swoja metodą a nie Asmo (bez urazy :D) na Fibo 38 % retracement i ZL (na chwile odbiło idealnie na 20 pipsów) wiec straty sa ograniczone ale i tak wyniosly ponad 100 pipsow. Może byłem po prostu za mało wybredny :D

Johnny
Gaduła
Gaduła

Jedyne co ja bym tu się przyczepił to odwrotne RGR i zakres wybicia z tej formacji, od szyji do czubka głowy, ale to jak piszesz Bigben, po fakcie to wszystko można dopasować.
Jest jeszcze Outside Bar - engulfing 3 i 4 świeca od końca na daily(na demo u mnie).
Jak możesz to wypowiedz się o tych przykładach co ja dałem parę stron prędzej.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
riddle
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: riddle »

bigben, mnie powstrzymywał przed wejściem marny r/r, widziałem ewentualne wsparcie na 1.2700, co przekreślało wejście.
Poza tym trend wzrostowy nie wyglądał na wyczerpujący się, oprócz jednej małej świecy spadkowej i spadającej gwiazdy nic nie wskazywało na słabość...
Forex to nieograniczone źródło pieniędzy, które wystarczy umieć podnieść !
“Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego.”

ODPOWIEDZ