Price Action - Asmodeus8 Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: zbyszek_w »

ka7 pisze:caly czas zakladasz ze jest konsolidacja i ze bedzie kosolidacja, a co w sytuacji gdy rynek wybije??;) jakis konkretny przyklad;)
Nie zakładam, że cały czas ma być konsolidacja, choć koncepcja przeciwstawnych kontraktów (zamiast s/l) też moim zdaniem nie musi być koszmarna w czasie wybicia. W końcu "zamrażamy stratę" i nic nie stoi na przeszkodzie naruszać równowagi ilości kontraktów w stronę wybicia z klasycznym s/l.

Moje przykłady są na razie skąpe.
System testowałem na demo ok. 2 tygodni i wyniki były dobre, wręcz bardzo dobre. Kolejne testy mogę opisać bardziej szczegółowo i dam znać..
Mam duże nadzieje związane w tym systemem i proponuję ci przyłączenie się, testowanie na demo i dzielenie się doświadczeniem.
Na pewno to jest nieco inna technika gry, ale PA obowiązuje, analiza techniczna obowiązuje, rozsądek obowiązuje, MM obowiązuje...

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

Co myślicie o tym:
Obrazek

Powody wejście w longa:
- poziom S/R
- engolf
- dywergencja
- fibo 78.6

Minusem spory SL bo granicach 170 pipsów.
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

Awatar użytkownika
FxBezTwarzy
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: FxBezTwarzy »

Wszystko prawie fajnie ,ale widac ze sie meczy bo tam znajduje sie
psychologiczny poziom ceny 1.5300
minus SL i mala plynnosc ..
LP1313

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

ka7 pisze:caly czas zakladasz ze jest konsolidacja i ze bedzie kosolidacja, a co w sytuacji gdy rynek wybije??;) jakis konkretny przyklad;)

Namawiam do dalszych ćwiczeń kontraktów przeciwstawnych jako s/l.

Miałem tak - kupowałem na demo euro (eurusd) w okolicach 1.4300 (fatalnie, nie?) , dałem zlecenie przeciwstawnych kontraktów jako s/l 100 pipsów niżej.
2 tygodnie nie grałem... nie miałem czasu grać na demo.
Otwieram konto -- przeciwstawne kontrakty dały 500-600 pipsów zysku, kupne - tragedia... Zrealizował zyski, powiększyłem ilość długich pozycji na eurusd, kolejny raz ustawiłem s/l jako przeciwstawne kontrakty - poniżej ostatniego dołka. Zacząłem zarabiać na tych świeżo kupionych i odrabiać na tych kupionych zupełnie beznadziejnie, te nowe s/l (czyli przeciwstawne kontrakty - nie weszły .. i dobrze!). Mimo , że kompletnie pomyliłem się co do kierunku rynku 2 tygodnie temu i mimo, że bardzo się nie starałem... jestem na plusie.... już całkiem niezłym... Przy okazji, zysk z nowo kupionych zabezpieczyłem..
:roll:

Awatar użytkownika
Pełnomocnik
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pełnomocnik »

zbyszek_w pisze:Namawiam do dalszych ćwiczeń kontraktów przeciwstawnych jako s/l.

Miałem tak - kupowałem na demo euro (eurusd) w okolicach 1.4300 (fatalnie, nie?) , dałem zlecenie przeciwstawnych kontraktów jako s/l 100 pipsów niżej.
2 tygodnie nie grałem... nie miałem czasu grać na demo.
Otwieram konto -- przeciwstawne kontrakty dały 500-600 pipsów zysku, kupne - tragedia... Zrealizował zyski, powiększyłem ilość długich pozycji na eurusd, kolejny raz ustawiłem s/l jako przeciwstawne kontrakty - poniżej ostatniego dołka. Zacząłem zarabiać na tych świeżo kupionych i odrabiać na tych kupionych zupełnie beznadziejnie, te nowe s/l (czyli przeciwstawne kontrakty - nie weszły .. i dobrze!). Mimo , że kompletnie pomyliłem się co do kierunku rynku 2 tygodnie temu i mimo, że bardzo się nie starałem... jestem na plusie.... już całkiem niezłym... Przy okazji, zysk z nowo kupionych zabezpieczyłem..

nie wiem czy sie orientujesz ale tego typu hedge jest tym samym co ,,uśrednianie,,. jesli tobrze to przemyśleć to ryzykujesz więcej niz przy standardowym zabezpieczeniem pozycji sl-elm

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

Pełnomocnik pisze:
nie wiem czy sie orientujesz ale tego typu hedge jest tym samym co ,,uśrednianie,,. jesli tobrze to przemyśleć to ryzykujesz więcej niz przy standardowym zabezpieczeniem pozycji sl-elm

W tym kontekście , masz rację ... ale...
można stosować naście innych pomysłów na grę.
By opisać technikę gry na przeciwstawne kontrakty muszę sam ćwiczyć i .. napisać obszerny ebook.
Bowiem technika tej gry wiąże się z poważnymi psychologicznymi obciążeniami i pułapkami (już nie raz z tego powodu traciłem).
Ale stosuje się tutaj parę technik, które w tej metodzie potrafią się nieźle uzupełniać - skalping, PA, metoda postępujących zamknięć i otwarć (można skrypty pisać i część "pracy" zostawić automatom) , itd.. itd...

Wyniki (PRZY ZACHOWANIU ELEMENTARNEJ DYSCYPLINY) są olśniewające i być może to będzie moja pierwsza , skuteczna, acz niełatwa strategia inwestycyjna dająca stabilny zarobek.
W czasie jest stosowania zmuszony jestem do maksymalnego intelektualnego wysiłku, kumuluje się w niej wszystko to, czego nauczyłem się o rynkach. Powtórzę - jest to jednak zbyt złożona technika gry , by ją prosto opisać. Będę dalej nad nią pracował i jak uda mi się opracować profesjonalny ebook - z wykresami , wskazówkami, zasadzkami, przyczynami porażek i statystykami z jakiegoś sensownego okresu - podzielę się..

Sami dobrze wiecie, że strategię inwestycyjną trzeba mieć i trzeba mieć też żelazną dyscyplinę, bo rynki są szalone i większość z nas tylko traci pieniądze.

ALE JUŻ TERAZ MOGĘ POWIEDZIEĆ, ŻE POŚWIĘCĄJĄC 5-7 GODZIN WYTĘŻONEJ PRACY DZIENNIE ZAROBIENIE 10-15% WARTOŚCI KONTA DZIENNIE(!), PRZY SENSOWNIE USTAWIONYM RYZYKU NIE JEST WIELKIM OSIĄGNIĘCIEM. Nie lubię rzucać słów na wiatr, nie ściemniam, to tak działa, ale stosowanie tej metody jest czymś w rodzaju sztuki i trzymaniu się kilkunastu żelaznych zasad, które powoli dają się wydedukować...

Np. jedna z nich ---

- NIGDY NIE ZOSTAWIAJ OTWARTEGO KONTRAKTU (ZE STRATĄ) BEZ KONTRAKTU PRZECIWSTAWNEGO NA WEEKEND, JAKKOLWIEK WYDAWAŁOBY CI SIĘ, ŻE DOBRZE PRZEWIDUJESZ RUCH CENY. NIEDZIELNA LUKA OTWARCIA MOŻE BYĆ NIEMIŁYM ZASKOCZENIEM. Z PRZECIWSTAWNYM KONTRAKTEM NIC ZŁEGO CI SIĘ NIE STANIE..

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

Gold

kolejny raz teoria formacji świec japońskich zadziałała.
Mieliśmy na złocie powtórzoną formację objęcia bessy na wykresie dziennym jako wzmocnienie oporu na 1950.. Potem jeszcze pękło wsparcie w okolicach 1720 i się posypało...
Nison byłby zadowolony..
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
riddle
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: riddle »

Klasyczne ułożenie ceny i potwierdzenie przez świece, idealne.
Forex to nieograniczone źródło pieniędzy, które wystarczy umieć podnieść !
“Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego.”

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

Gold cd

Dzisiejsza świeca -młot z długim pinem (choć sesja się jeszcze nie zamknęła) pokazuje, że złoto nie tyle weszło w krach (choć pewnie dla wielu nierozsądnych graczy oznaczało to stratę kasy) co trend boczny o sporej szerokości ponad 200 dolarów.

Dolne ograniczenie młota jest naturalnym wsparciem i myślę, że ten poziom będzie jeszcze testowany, choć niekoniecznie w najbliższych dniach.
Najbliższe dni zapowiadają się raczej jako wzajemne badanie się sił podaży i popytu w znacznie węższym zakresie. Szybki , zbyt mocny kontratak popytu mógłby się skończyć katastrofą dla byków, więc nie należy się go spodziewać, ale również próba zbyt szybkiego wyłamania w dół nie powinna być podjęta w najbliższym czasie.

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

EURUSD

Szykuje się trend boczny na eurusd - czyli idealne środowisko dla zarabiania na przeciwstawnych kontraktach.
Po 2 dniach gry na demo z dyscypliną i zaangażowaniem z "reala" wynik wynosi 450 pipsów.. Strategia jest prymitywna - kupować na wsparciu, sprzedawać na oporze, nie bać się rynku, grać małymi kwotami..

ODPOWIEDZ