Price Action - Asmodeus8 Journal
Hej jhgf
Cieszę sie ze zaczynasz z wyższych time framow, większość początkujących rzuca się np. na 15 minutowe i na ogol napotyka na nich zagładę. Bardzo rozsądnie.
Pin bar:
Stop na końcu „wicka” , Wejście : 5 – 10 pipsow od „główki” .

Engoulfing: bardzo podobnie.

Dla przykładu tygodniowy „cabel” z zaznaczonym PA zaobserwuj ile ruchów zaczęło się od tych formacji.

Dodatkowo film, który nakręciłem przed chwila z pozycji w której jestem dzisiaj.
http://www.youtube.com/watch?v=tcX1rt4HuNI
Sorry za tego zooma na poczatku, potem jest lepiej. Koniecznie w HD
Mam nadzieje ze materiały okażą się pomocne.
Happy trading
Cieszę sie ze zaczynasz z wyższych time framow, większość początkujących rzuca się np. na 15 minutowe i na ogol napotyka na nich zagładę. Bardzo rozsądnie.
Pin bar:
Stop na końcu „wicka” , Wejście : 5 – 10 pipsow od „główki” .

Engoulfing: bardzo podobnie.

Dla przykładu tygodniowy „cabel” z zaznaczonym PA zaobserwuj ile ruchów zaczęło się od tych formacji.

Dodatkowo film, który nakręciłem przed chwila z pozycji w której jestem dzisiaj.
http://www.youtube.com/watch?v=tcX1rt4HuNI
Sorry za tego zooma na poczatku, potem jest lepiej. Koniecznie w HD
Mam nadzieje ze materiały okażą się pomocne.
Happy trading

"Remember the definition of a winning attitude: a positive expectation of your efforts with an acceptance that whatever results you get are a perfect reflection of your level of development and what you need to learn to do better." Mark Douglas
Na dziennym raczej trudno zejść poniżej tej wartości, a może być też o wiele więcej, chyba że jakaś mało ruchliwa para. Oczywiście można powiedzieć, że to od systemu zależy, ale jaki system by nie był, jeśli wykorzystuje świece dzienne, to biorąc pod uwagę zmienność na dziennym interwale trudno jest postawić rozsądny SL mniejszy niż 100 pipsów. Po prostu musisz dostosować wielkość pozycji do wielkości SL. Gra na wyższych TF wymaga albo większego depozytu, albo brokera, u którego można otwierać jak najmniejsze pozycje.jhgf pisze:Trochę zmartwiłeś mnie tym że sl trzeba tak wysoko ustawiać bo na dziennym
to często gęsto ponad 100 pipsów.
Nie ma sprawy, im więcej sie produkuje, tym sam sobie bardziej utrwalam.jhgf pisze:Dzięki za filmik i wyjaśnienie.Zauważyłeś jak przy engoulfing bar bardzo często następuje cofka i można załapać lepszą cenę,próbujesz to wykorzystać czy trzymasz się sztywnych zasad?
Trochę zmartwiłeś mnie tym że sl trzeba tak wysoko ustawiać bo na dziennym
Z wskakiwaniem na "retrace" - czyli cofce, sparzyłem sie raz, znam takich którzy tak robią to na tygodniowych i dobrze sie z tym czuja. Robią to mniej więcej tak:
Weekly Engoulfing, rysują Fibbsa z góry na dol.

Schodzą na daily, rozglądają sie czy na obszarze Fibbow cos sie dzieje. Pamiętaj o takich detalach jak jednorazowe zamkniecie świeczki albo dotkniecie wicka, obszar zaznaczony na zielono. Ustawiają limit order i Czekaja.

Uploaded with ImageShack.us
Jest to generalnie sposób na redukcje ryzyka. Warto przetestować bliżej. Ja tak nie robie.
Pamiętaj nic nie „trzeba”. Jeśli będziesz selektywny i wybierał najlepsze set up, takie na 5+ na nich cofka zdarza się rzadko albo jest mała. Pamiętaj o demo tam możesz testować co ci się żywnie podoba. Cena potrafi wystrzelić od razu. James nawet nie czeka Az będzie stoped out, kończy odrazu jak mu Si nie podoba. Tyle ze ten facet ma 30 lat doświadczenia i chodzą słuchy ze gra $100/pips, generalnie nigdy się nie przyznał na ile gra, jedno jest pewno: na sporo.
Pozwól ze zapoznam cie z matka wszystkich pinbarow,Weekly USD/CAD z 2007 absolutne cudo natury i ideał. Każdy z nas na forum oddal by rękę za cos takiego

"Remember the definition of a winning attitude: a positive expectation of your efforts with an acceptance that whatever results you get are a perfect reflection of your level of development and what you need to learn to do better." Mark Douglas
Jak najbardziej.FXfighter pisze:Na dziennym raczej trudno zejść poniżej tej wartości, a może być też o wiele więcej, chyba że jakaś mało ruchliwa para. Oczywiście można powiedzieć, że to od systemu zależy, ale jaki system by nie był, jeśli wykorzystuje świece dzienne, to biorąc pod uwagę zmienność na dziennym interwale trudno jest postawić rozsądny SL mniejszy niż 100 pipsów. Po prostu musisz dostosować wielkość pozycji do wielkości SL. Gra na wyższych TF wymaga albo większego depozytu, albo brokera, u którego można otwierać jak najmniejsze pozycje.jhgf pisze:Trochę zmartwiłeś mnie tym że sl trzeba tak wysoko ustawiać bo na dziennym
Koniecznie przebrnij warto! Nie musisz czytać wszystkiego. Na pierwszej stronie sa linki do najważniejszych textow. Na samym początku James sporo sie udziela, teraz jego role przejął Mike, który tez jest fenomenalny.Edźwin pisze:asmodeus8 przekonałeś mnie do lektury wątku james16, już jakiś czas temu próbowałem się do tego zabrać ale nawet streszczenie jest wielkości Czomolungmy i nie miałem motywacji
Polecam darmowe videa na prywatnym forum.
http://www.james16group.us/Guests/guestmaterial.html
Wszystkiego najlepszego.
AUD CAD Daily
Witam,
Twoj Journal zapowiada sie bardzo ciekawie. Pisze zeby wykazac swoje zainteresowanie i zmotywowac Cie do dalszych opisow.
btw nagrywanie filmikow z opisem sytuacji zamiast samego pisania to bardzo dobry pomysl.
Co do aud/cad to cena ponownie testuje poziom oporu 0.9600. Jezeli nastepny dzien zakonczy sie np. shooting stare-em lub engoulfing-iem to czy uwazasz, ze warto sporobowac shorta jeszcze raz?
Pozdrawiam,
Twoj Journal zapowiada sie bardzo ciekawie. Pisze zeby wykazac swoje zainteresowanie i zmotywowac Cie do dalszych opisow.
btw nagrywanie filmikow z opisem sytuacji zamiast samego pisania to bardzo dobry pomysl.
Co do aud/cad to cena ponownie testuje poziom oporu 0.9600. Jezeli nastepny dzien zakonczy sie np. shooting stare-em lub engoulfing-iem to czy uwazasz, ze warto sporobowac shorta jeszcze raz?
Pozdrawiam,