Price Action - Asmodeus8 Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

ka7 pisze:ok ale nie jest tak ze spread placimy na poczatku przy zawarciu transakcji, juz troche trejduje i sie nie zaglebialem, ale troche to dziwne nie wiedzialem ze spread dolicza sie tez zeby zamknac transakcje, masz moze jakies linki? strasznie mnie zdenerwowalo sam zamknalem ta transakcje
Musisz na spokojnie to przeanalizować. Spread jest pobierany przy wejściu, jednak jak sprzedajesz to poziom kupna masz niżej a jak kupujesz to poziom kupna masz wyżej. Ty byłeś sell więc aby wyjść z pozycji to musisz być ask :) linia ask jest wyżej więc wykres przebił Twój poziom ale linia ask nie doszła do niego czyli spread :)

Włącz na wykresie sobie linię ask i wówczas wydaje mi się, że będzie wszystko jasne, zagraj jakieś wejście demo i zobacz jak cena ma się do wykresu. Jak na spokojnie przejrzysz jeden trade to będzie na pewno wszystko jasne.

Albo jeszcze inaczej. Włącz na wykresie linię ASK. Następnie zagraj pozycję krótką sell zobaczysz, że Twoja aktualna cena to cena, która jest dla ASK. Czyli to będzie również Twój spread i w tym zagraniu już cały czas możesz wyjść z pozycji po cenie ASK.

Dla pozycji długich odwrotnie. Mam nadzieję, że udało mi się trochę przekazać ze zrozumieniem jak nie to wal śmiało dalej z pytaniami :) uhh
Ostatnio zmieniony 30 mar 2011, 21:10 przez czerwinek, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Pablo78
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Pablo78 »

czołem ekipa

to co rzuca mi się w oczy w niektórych screenach powinniśmy rozważyć rozmowę na temat gry z trendem tzn. co innego jest na weekly co innego na daily , fajnie by też było pogadać co sugeruje nam zmienę trendu na wykresie. Może to każdy wie ale takie uporządkowanie byłoby dobre. Więc tutaj Asmo może jakis kolejny odcinek serialu o tych tematach które wymienilem? :lol:
rzeczy niemożliwe robimy od razu cuda zajmują nam więcej czasu

Awatar użytkownika
Mufant
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Mufant »

ka7 pisze:ok ale nie jest tak ze spread placimy na poczatku przy zawarciu transakcji, juz troche trejduje i sie nie zaglebialem, ale troche to dziwne nie wiedzialem ze spread dolicza sie tez zeby zamknac transakcje, masz moze jakies linki? strasznie mnie zdenerwowalo sam zamknalem ta transakcje
Wydaje mi się że spred płacimy przy otwraciu dla pozycji długiej- buy, a przy zamknięciu dla dla pozycji krótkiej-sell, dlatego cena powinna dojść do ceny TP-spred (dla sell w Twoim przpadku).

Jeszcze ważne czy cena na wykresie to BID czy ASK (ale tego nie jestem pewien...) :?:

Awatar użytkownika
Mufant
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Mufant »

widzę że czerwinek napisał w tym samym czasie

Awatar użytkownika
saku82pl
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: saku82pl »

Dla pozycji dlugiej cena jest jakby przesunieta o wartość spreadu w gore, a dla krotkiej w dol, dlatego przy SL dla longow i dla TP dla krotkich cena musi zejsc ponizej limitu, a dla SL dla shortow i dla TP dla longów cena musi pokonać wartość spreadu ponad widoczną linie limitu.
"Najszybszy sposób, aby mieć 20 tysięcy zł na końcie, to zacząć grę z 40toma tysiącami bez żadnego planu"

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: asmodeus8 »

Damian_GTK pisze:Asmo, takie pytanko, na jakiej podstawie "zagrałeś" w tamtym miejscu? Czy ten trade był wart Twoich pieniędzy? :)
Ja wczoraj też miałem wpadkę na AUD/USD - co mi się rzadko zdarza na tej parze. Zagrałem trochę niżej na objęcie H4, całe szczęście uciekłem z pozycji trochę wcześniej przed SL, kiedy zauważyłem "wrogi" ruch wobec mnie :)

Pozdrawiam

Teraz mogę swobodnie stwierdzić ze nie byl : ) Z tego co obserwuje juz przez jakiś czas, jeżeli grasz "same" piny przeciwko trendowi, przeważnie wpadniesz w drowdawn, jest wiele sposobów na wchodzenie w piny i w tym przypadku, chciałem łapać retrace. Obserwowałem to w wielu przypadkach i rożnie mi wychodzi. Koncept jest taki.

Obrazek

Czyli wchodzimy od max poprzedniej świecy. Non stop kombinuje ze sposobami zmniejszenia stop losa, ale myślę ze jeszcze dużo roboty mnie z tym czeka. I najlepsze wyniku mam na solidnych lokacjach. Myślę ze przy tym zostanę.

Inna sprawa, przyznam sie ze w notatkach, które robie przed każdym tradem zadałem sobie pytanie: "Nie chcesz przypadkiem czegoś udowodnić ?" z perspektywy czasu, chyba przyznam sobie racje.
Ostatnio zmieniony 30 mar 2011, 21:38 przez asmodeus8, łącznie zmieniany 1 raz.
"Remember the definition of a winning attitude: a positive expectation of your efforts with an acceptance that whatever results you get are a perfect reflection of your level of development and what you need to learn to do better." Mark Douglas

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

Pablo78 pisze:czołem ekipa

to co rzuca mi się w oczy w niektórych screenach powinniśmy rozważyć rozmowę na temat gry z trendem tzn. co innego jest na weekly co innego na daily , fajnie by też było pogadać co sugeruje nam zmienę trendu na wykresie. Może to każdy wie ale takie uporządkowanie byłoby dobre. Więc tutaj Asmo może jakis kolejny odcinek serialu o tych tematach które wymienilem? :lol:
Az sie o to prosi, po tym co ostatnio wyprawiamy :)
"Remember the definition of a winning attitude: a positive expectation of your efforts with an acceptance that whatever results you get are a perfect reflection of your level of development and what you need to learn to do better." Mark Douglas

Awatar użytkownika
ka7
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ka7 »

dzieki chlopaki i tobie czerwinek i tobie mufant:)
ja z trendem wszedlem na zamkniete wlasnie w chwili amoku eur/nzd na aud/cad caly czas mnie nie wywalilo stop na 1.00749 ale 2 dni juz trejdu i nie moze spasc

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

Szanowne towarzycho

EUR/CHF
USD/CHF
EUR/CAD
GBP/CAD
EUR/PLN
CAD/CHF

Można przebierać do woli, zapraszam do wieczornej dyskusji : )

Może spontaniczny czat ? ale nie pamiętam jak go sie uruchamiało

wng
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: wng »

może jakaś konferencja na skype :) przeanalizujemy sprawe..

ODPOWIEDZ