Musisz na spokojnie to przeanalizować. Spread jest pobierany przy wejściu, jednak jak sprzedajesz to poziom kupna masz niżej a jak kupujesz to poziom kupna masz wyżej. Ty byłeś sell więc aby wyjść z pozycji to musisz być askka7 pisze:ok ale nie jest tak ze spread placimy na poczatku przy zawarciu transakcji, juz troche trejduje i sie nie zaglebialem, ale troche to dziwne nie wiedzialem ze spread dolicza sie tez zeby zamknac transakcje, masz moze jakies linki? strasznie mnie zdenerwowalo sam zamknalem ta transakcje

Włącz na wykresie sobie linię ask i wówczas wydaje mi się, że będzie wszystko jasne, zagraj jakieś wejście demo i zobacz jak cena ma się do wykresu. Jak na spokojnie przejrzysz jeden trade to będzie na pewno wszystko jasne.
Albo jeszcze inaczej. Włącz na wykresie linię ASK. Następnie zagraj pozycję krótką sell zobaczysz, że Twoja aktualna cena to cena, która jest dla ASK. Czyli to będzie również Twój spread i w tym zagraniu już cały czas możesz wyjść z pozycji po cenie ASK.
Dla pozycji długich odwrotnie. Mam nadzieję, że udało mi się trochę przekazać ze zrozumieniem jak nie to wal śmiało dalej z pytaniami