Poziomy fibonacciego - badania, testy

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Kenia
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kenia »

marcinx64 pisze:A tutaj system oparty na fibo z ponoć dużą skutecznością
Dzięki za info, ale nie da się ubrać tego tak prosto w algorytm. Może wykorzystując Zig Zag?

Jak dla mnie do końca świata i o jeden dzień dłużej nie uda się stwierdzić czy Fibo jest skuteczny czy nie. To jest jedna z niewielu metod gdzie talent, intuicja w analizowaniu wykresów jest niezastąpiona. Nie można tego zastąpić algorytmem, robotem. A póki się nie uda problem skuteczności pozostanie nieroztrzygnięty. Nie będzie można wyliczyć tej skuteczności i podać jedną liczbą. Według mnie system oparty na Fibo może być skuteczny tylko dla osób o cholernie mocnej psychice. Dla takich które odpowiednio szybko potrafią się przyznać do porażki. Fibo ze swojej natury jest dla łapaczy górek i dołków.

Podobną techniką która zależy od talentu osoby są świece japońskie i analiza knotów, gwiazd, młotów itp. przesunięcie wykresu o jeden lub kilka ticków potrafi diametralnie zmienić wygląd świeczki.

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

weronika pisze:Podpowiem tylko, że mozliwości jest setki, i każdy sposób trzeba przetestować ręcznie, na pewno nie w testerze MT4, nie da się też napisac testera który by testował, no chyba że dziesiątki testerów, ale to do emerytury chyba, no chyba że ktoś szybko pisze No chyba, ze by ktoś potrafił taki uniwersalny tester napisać, heh.
Jeśli jesteś w stanie zdefiniować warunki to konstrukcja testera jest już tylko formalnością. Jestem pełen podziwu dla Twojej benedyktyńskiej pracy przy testach ale można to było zrobić znacznie szybciej i na znacznie większą skalę.
weronika pisze:Jedne działają czasami a w innych momentach nie działają i inny sposób wyliczenia fibo podpowiada jakie fibo gdzie i jak działa. Ja mam kilka sposobów wyznaczania fibo i powiem Ci że w trendach bocznych działają cudownie 95% skuteczności, a w trendach 80%, i jest to średnia z 3 lat, ponad 6000 transakcji w tym czasie.
Ja bym zaryzykował stwierdzenie, że to właśnie te "sposoby" i cała otoczka a nie fibo jest przyczyną Twoich sukcesów. W którym momencie wchodzimy nie ma przecież tak dużego znaczenia jak to co dzieje się później.

To, że fibo występuje w przyrodzie nie oznacza automatycznie, że musi sprawdzać się na rynku. W przyrodzie jest wiele zależności, które można opisać matematycznie ale opisy nie będą raczej ze sobą "kompatybilne". Wg mojej wiedzy na chwilę obecną nie ma uniwersalnego wzoru opisującego cały świat :D
Obrazek
Unfortunately, more to come

Awatar użytkownika
Kenia
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kenia »

Gracze na Fibo byc może nie uświadamiają sobie 3 rzeczy, które ich "chronią":
1. Są w naturalny sposób graczami trendowymi, bo najpierw muszą wyznaczyć granice poprzedniego aby wnioskować o kolejnym. Trend is your friend.
2. nieważna jest dla nich skala czasu, owszem widzą go, ale nie potrzebują (chociaż jest też szkoła wyznaczania Fibo w czasie, ale mało popularna) do wyznaczenia swoich wejść i wyjść. Dzięki temu nie mają problemu z konsolidacjami.
3. 3 poziomy 38, 50, 62 z których korzystają także im pomaga, jeśli coś idzie źle to przebijanie tych poziomów jest jak dzwonki alarmowe, aż w końcu trzeba się przyznać do porażki (lub nie :) )

Według mnie to nie przypadek, że większość skupiła się na tych poziomach ignorując (mniej zwracając uwagę) na pozostałe. Dlaczego niewiele osób korzystających z Fibo nie mówi o poziomach powyżej 170%? Dlaczego są mniej ważne? Tam przestaje się sprawdzać złoty podział?

weronika
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: weronika »

Co do wcześniejszego postu Kinder26, co ciekawe u mnie w pewnym sensie działają poziomy 61,8% 38,2% i 0,0%.

Marcinx64, fakt coś wtedy usunęłam ale było to 5 lat temu, mógł być to jakiś opis, ale nie opis wskaźnika, bo wskaźników fibo nie stosowałam nigdy.

Matka, jestem w stanie podać warunki, ale jak mówię, każdy sposób jest inny i w zasadzie ile systemów tyle testerów, lub tyle przeróbek testera. Pewnie byłoby to szybsze, nie wątpię.

Kenia, racja nie ważna jest skala czasu, wystarczy konkretna cena i excel, zdażało się, że w wykres nie patrzyłam i przez miesiąc jak byłam w górach, wystarczył excel w telefonie i aplikacja brokera z ceną. Jest to jedna z podstawowych zasad że na forexie nie istnieje wykres tylko ceny, wszelki analizy które oparte są na wykresie i jeśli wykres wpływa na analizę to jest brak zrozumienia podstawowych zasad, jak np wyznaczanie róznych kątów na wykresie :)) Przecież u jednego na osi czasu 1 minuta może mieć metr a u innego 1 milimetr i w związku z tym jeden będzie miał ostry trend a inny niemal kosolidację, a w zasadzie mniejsza z tym.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

No i co .. generuje te losowe ticki .. kompresuje do różnych TF, 18 na 25 wykresików ma dość wyraźne skojarzenia z fibo jak na zrzucie.
Podmnienione dane pod usdchf i przeskalowany wykres.

Obrazek

Dodano po 27 minutach:
weronika pisze:Jest to jedna z podstawowych zasad że na forexie nie istnieje wykres tylko ceny, wszelki analizy które oparte są na wykresie i jeśli wykres wpływa na analizę to jest brak zrozumienia podstawowych zasad, jak np wyznaczanie róznych kątów na wykresie n
Tak jeszcze przy okazji ja sięz tym nie mogę zgodzić. Wykres to historia więc co .. historia nie może wpływać na analizę ?
Wyznaczanie kątów na wykresie też jest niedobre? :shock:
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: alinoe »

Ale ja tam Reptile naprawdę nie widzę żadnych skojarzeń z fibo. Większość swingów kończy się między poziomami fibo, jedynie sporadycznie dotykając je w sposób bardziej precyzyjny. Nie widzę tu żadnej przewagi statystycznej poziomów fibo nad innymi poziomami. Ciekaw jestem jak wszystko wyglądałoby gdyby poziomy fibo przesunąć powiedzmy o dwa punkty procentowe w jedną lub drugą stronę tworząc w ten sposób drabinkę opartą o inne liczby niż fibo. Zastanawiam się czy efekt nie byłby podobny: większość swingów kończyłaby się między poziomami, jedynie nieliczne z nich dotykałyby stworzone w ten sposób poziomy. Nie twierdzę, że tu nic nie działa, po prostu nie widzę tych dowodów. Cała metodologia dowodzenia czegokolwiek w ten sposób mnie nie przekonuje.
Ciekawe podejście ma Weronika. Nie wiem dokładnie jak bada fibo ale odnoszę wrażenie, że jej podejście i wyniki jej badań wniosłyby o wiele więcej, choćby ze względu na skalę jej testów, niż bazowanie na wyrywkowych wykresach bez żadnej statystyki.

Awatar użytkownika
Boby_Fischer
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Boby_Fischer »

Kąty na wykresie nie mają najmniejszego znaczenia, jeżeli analizowałeś GANN'a to powinieneś kilka wniosków wyciągnąć, dlaczego na jakimkolwiek TF ten sam kąt nie jest tym samym kątem , no właśnie od czego to zależy.... :))))
Boby Fischer is great!

kinder26

Nieprzeczytany post autor: kinder26 »

alinoe pisze:Większość swingów kończy się między poziomami fibo, jedynie sporadycznie dotykając je w sposób bardziej precyzyjny.
Fibo nie służy do łapania wszystkich swingów tylko do określania prawdopodobnych punktów zwrotnych rynku. Bo nie wiem czy jest sens rysowania fibo na niskich TF M1, M5 gdzie występują spore szumy i krótkie fale wzrostowe czy spadkowe i fibo w takich miejscach chyba staje się bezużyteczne.
A penetracja poziomu fibo to tak jak penetracja poziomu S/R, gdzie tez występują pinbary itp. co świadczy o tym ze czekało tam wiele przeciwnych zleceń badź realizacja trwajacych.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

alinoe pisze:Ale ja tam Reptile naprawdę nie widzę żadnych skojarzeń z fibo. Większość swingów kończy się między poziomami fibo, jedynie sporadycznie dotykając je w sposób bardziej precyzyjny.
Ten wykres został wygenerowany przez niby algorytm losowy. Więc jakie swingi, mojego procesora ? Coś się tutaj nie rozumiemy. :?
Dlaczego przy poziomie 161,8 wygenerowany szereg zmienił trend?
alinoe pisze:Ciekaw jestem jak wszystko wyglądałoby gdyby poziomy fibo przesunąć powiedzmy o dwa punkty procentowe w jedną lub drugą stronę tworząc w ten sposób drabinkę opartą o inne liczby niż fibo.
No ja trochę testów robiłem dawno temu, przy analizie ganna itp... niektóe są beznadziejne, a inne zaskakują.
Boby_Fischer pisze:Kąty na wykresie nie mają najmniejszego znaczenia, jeżeli analizowałeś GANN'a to powinieneś kilka wniosków wyciągnąć, dlaczego na jakimkolwiek TF ten sam kąt nie jest tym samym kątem , no właśnie od czego to zależy.... n)
Nie rozumiem .. kąt jak linia trendu, na 1 TF ma swój zakres zasięgu a na innym TF inny. Więc jest zarówno hierarchia trendów jak i kątów dla różnych TF. I nie pisze tutaj o kątach pixelowych tylko czasowych bo w mt4 skala się zmienia (zresztą można ją usztywnić, ale to i tak mało pomocne).
Chyba nijakie były twoje analizy kątów Gann'a.

Losowość na rynkach fin. - FX [statystyka,rach.PP itp] - Generator
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: alinoe »

reptile pisze:Dlaczego przy poziomie 161,8 wygenerowany szereg zmienił trend?
Ja tego nie wiem, tak samo nie wiem dlaczego czasami nie zmienia trendu na tym poziomie. Zdaje się, że poziom został ostatecznie lekko przebity, mamy poziom około 164-165%. :wink:
kinder26 pisze:Fibo nie służy do łapania wszystkich swingów tylko do określania prawdopodobnych punktów zwrotnych rynku.

To rozumiem, pytanie czy punkty zwrotne określane na podstawie poziomów fibo mają większą wartość niż punkty zwrotne określane np. na podstawie poziomu 55%. Czy geometria oparta o losowe współczynniki powiedzmy 25%, 50% i 75% z tym całym zaokrąglaniem poziomów, ich mnożeniem dodając kolejne współczynniki i innymi sposobami mającymi za zadanie podnieść skuteczność metody nie może dawać podobnych wyników jak geometria oparta o współczynniki fibo? Ja tego nie wiem. Przedstawiłem teorię, którą chciałbym obalić lub potwierdzić bo powszechne sposoby dowodzenia czegokolwiek w tym temacie nie przekonują mnie. Podejrzewam, że Weronika jest w stanie obalić tą teorię. Zastanawiam się jednak czy ktoś ma do czynienia z testami i badaniami powszechnie dostępnymi, którymi mógłby się podzielić na forum o ile są one bardziej wartościowe niż te dostępne w literaturze.

ODPOWIEDZ