Poziomy fibonacciego - badania, testy

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
weronika
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: weronika »

Hm, czy fibo to samospełniająca się przepowiednia to ja akurat wątpię. A dlaczego w przyrodzie wystepuje fibo? Chyba nie dlatego, że ktoś raz powiedział i tak się przyrodzie zostało. Ja jestem też zdania, że fibo działa nie dlatego, że wiele osób gra i w zawiązku z tym działa, bo moje wyznaczanie jest oryginalne i jestem pewna że nikt tak nie wyznacza i nikt tak nie gra, a działa.
1 mln palnęłam, bo na tyle wyceniam moje zaangazowanie w testy, zrobiłam ich dzisiątki w róznych wariantach w ciągu 4 lat dziesiątki dni i nocy, można by rzec że tak długich badań nie robi się nawet do pracy doktorskiej, heh. A ponieważ moje fibo dają mi taki zarobek, ze nie muszę sprzedawać to jest ten milion :)
Wiem, ze bez przykładów i wyników nie mogę udowodnić mojej tezy, ale podkreślam, że fibo działa na rynkach i jest w przyrodzie, i nikt nie powie dlaczego jest i dlaczego ten słonecznik jest jaki jest, :) No chyba że pomysły Penrosea jeszcze z lat 60 tych o twistorach się potwierdzą to wówczas i fibo się wyjaśni ;)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Teoria_twistor%C3%B3w
Ostatnio zmieniony 25 lip 2010, 15:51 przez weronika, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kenia
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kenia »

ivofe pisze:I do tego np wykorzystują fibo.
Znasz może jakiś mechaniczny system oparty na Fibo. Podeślij wszystkim linka. Bardzo chętnie zobaczę jak coś intuicyjnego ubrać w algorytm

beginner

Nieprzeczytany post autor: beginner »

alinoe pisze:Zgodnie z tą teorią fibo nie działa co nie znaczy, że osoby posługujące się nią nie mogą zarabiać. Moim zdaniem jeśli ktoś zarabia posługując się poziomami fibo przyczynę swoich sukcesów powinien szukać w innym miejscu, na przykład w grze z trendem lub w kanale cenowym. Pisząc wprost osoby stosujące fibo zarabiają tylko dlatego, że grają z trendem. Natomiast posługiwanie się poziomami fibo bez kontekstu jakim jest trend i korekta lub kanał nie daje żadnej przewagi na rynku czyli działa tak naprawdę gra z trendem i kanały a nie fibo.
Całkowicie się zgadzam z powyższym. Ale czy jest jakakolwiek metoda, którą można się skutecznie posłługiwać bez kontekstu... To chyba jest idea dobrej gry, umieć rozpoznać kontekst.

Okiem nowicjusza:

"Guru", których czytałem, radzą wchodzić na poziomie 61,8 z marginesem kilkunastu pipsów na SL w korekcie. Być może to działa, sam kilka razy widziałem, że rzeczywiście zadziałało... Ale zdecydowanie więcej razy cena nie dotarła bądź znacząco przebiła ten poziom. Fibo jako wskazówka na dokładne wejscie w rynek, IMO nie działa, natomiast jako demonstracja siły, którejś ze stron całkiem, całkiem... Osobiście uważam, że już większy pożytek jest z fal elliota.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

alinoe pisze:Możesz Reptile wyjaśnić o jaką mitomanię chodzi?
Że fibo to mit. :D
alinoe pisze:Tylko bez żadnej mitomanii, chodzi o konkretne wyniki testów i ich metodologię.
Oczywiste :wink:
Przypomniała mi się dyskusja o naukowości AT :mrgreen:

Dodano po 1 minutach:
weronika pisze:A dlaczego w przyrodzie wystepuje fibo?
ja robiłem testy dla innych poziomów, w przypadku Ganna i co myśleć .. też działają.
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: SEROL666 »

beginner pisze:Osobiście uważam, że już większy pożytek jest z fal elliota.
Fale Elliota są fajne na ajkims wielkim TF a w codziennej bitwie o pipsy Fibo przykład EDEK - ze wspomnianego okresu i kabel ostatnie dni. Wielu traderow gra na Fibo i to nie przypadek że cena zmienia kierunek w tych poziomach.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"If music is dying musicians are killing it" - MP

Awatar użytkownika
ivofe
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ivofe »

Kenia pisze:Znasz może jakiś mechaniczny system oparty na Fibo
Sorry ale nie znam

kinder26

Nieprzeczytany post autor: kinder26 »

Skoro mowa o poziomach fibo to może zbadajmy każdy poziom oddzielnie
weronika idąc tropem Twoich testów w trendach skuteczność 80%
ale 80% dla każdego poziomu (pomijając sytuacje w których poziomy rożnych fal nakładają się na siebie)?

Gdyż jest wiele różnych szkół i dla jednych liczą się wszystkie poziomy 23,6% 38%, 50%, 61,2% 78,6% a dla innych tylko 3 środkowe.Mogło by to świadczyć o tym że dwa skrajne działają najsłabiej. Oczywiście pewnie też ma na to wypływ sposób ich wyznaczania zarówno w trendach jak i w konsolidacji.

Jestem ciekaw gdyż SEROL666 zrzucił na screenach dwa poziomy 50% i 61,8% pewnie jego zdaniem najsilniejsze.
Z moich obserwacji wynika ze właśnie 3 środkowe są najsilniejsze a dwa skrajne dobrze się prezentują wraz z zbieżnością z innymi poziomami.

Awatar użytkownika
Kenia
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kenia »

ivofe pisze:
Kenia pisze:Znasz może jakiś mechaniczny system oparty na Fibo
Sorry ale nie znam
Pytanie było prowokacyjne, widziałem w życiu setki systemów ale żadnego opartego na Fibo. Nawet w indykach nie są używane poziomy Fibo jako np. wykupienia wyprzedania. Dlaczego? przecież to "ułatwiłoby" analizę?

Czy znacie jakiś indykator gdzie używane są poziomy Fibo?

marcinx64
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: marcinx64 »

Kenia

Wejdź do wątku "ciekawe wskaźniki do MT4"
Tam są dwa wskaźniki na początku tematu, zresztą dodane przez Weronikę, która usunęła do nich opisy, pewnie aby nikt się nie dowiedział o jej tajemniczym 1-milionowym systemie :lol:

A tutaj system oparty na fibo z ponoć dużą skutecznością: http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... c&start=10
Sukces jest owocem dobrych decyzji, dobre decyzje są owocem doświadczenia, doświadczenie jest owocem złych decyzji.

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

Tego jednego wskaźnika od weroniki i-intraday mam odpalonego na jednym oknie podglądowym.
Do tego na innym MT4 spudfibo, a na innym luktom weekly fibo.
To wszystko jest do podglądu. Na gołym wykresie i tak rysuję swoje kreski ;)
Ale tamto pomaga mi czasem zauważyć coś co by mi mogło umknąć.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

ODPOWIEDZ